marciasek 04.04.12, 14:24 Sypialnia, biuro, kuchnia - wszystko za niskie. Tak, nasze problemy nie ograniczają się do odzieży :( Wiesz gdzie kupić meble dostosowane do potrzeb osób wysokich? A może sam je produkujesz? Podziel się informacją! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Meble dla wysokich 12.04.12, 13:05 akurat meble kuchenne nie wydają mi się zbytnim problemem. Choć ja raczej z tych średnich (164) to wszystkie blaty mam położone prawie 10 cm wyżej niż standardowe - nie lubię bić pokłonów przed deską do krojenia. Drugą opcją jest podwyższenie szafek od strony podłogi - jakieś nóżki/postument czy tym podobne Największym wyzwaniem było dla pana od wymiany okien powiększenie otworu (od góry) żeby okno (przy otwieraniu) nie blokowało się o blat Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Meble dla wysokich 12.04.12, 14:49 A jak podwyższyć blaty? Rozumiem, że nie kupowałaś gotowych mebli? Ja mam 168 cm wzrostu i meble kuchenne też są dla mnie za niskie. Nie bardzo rozumiem, czemu wciąż produkowane są tak niskie meble, przecież społeczeństwo ogólnie rośnie i to nie od wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek IKEA - kuchnie i niektóre biurka. 12.04.12, 15:52 No właśnie mi chodziło tu o meble gotowe. Z meblami jak z krawcową: jedna pójdzie i będzie zadowolona, a druga przenigdy i woli w przykrótkim chodzić, byle by było gotowe. Ja mam meble kuchenne z Ikei. Są dla mnie (182) prawie dobre, tzn. mają blat na wysokości nie standardowych polskich 75 cm, tylko 91 cm! Czy to jest standard w Skandynawii? Nie wiem, wiem za to, że tę wysokość można jeszcze doregulować nogami, które maja wysokość zmienną (u mnie stoją oczywiście na max). Do tego górne szafki kupiłam wysokie, prawie do samego sufitu, dzięki czemu mam dodatkowa przestrzeń do przechowywania, do której akurat ja wcale nie potrzebuję drabiny ;) No dobra: czasem, jak coś wsadzę głębiej na najwyższą półkę, to staje na takim malutkim stołeczku (też z Ikei, a co!). Niektóre biurka w Ikei również mają regulowana wysokość blatu i są dzięki temu całkiem wygodne. Plus obowiązkowo jakaś podstawka pod monitor, żeby ratować kręgosłup szyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_anka Re: Meble dla wysokich 17.04.12, 00:34 ja co mogę robię u stolarze na wymiar kuchnie mam na 96cm blat roboczy tymczasowy - docelowy 1m :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 17.04.12, 16:37 ja jak sobie kupie nowe mieszkanie lub wybuduję dom to też zrobię na metr, już sobie obiecałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_lou Re: Meble dla wysokich 07.05.12, 23:34 az musze sprawdzic :) ja mam dziwna kuchnie bo zamiast blatu mam przerobiony stary kredens a la cheappendale i w to wmontowane plyte gazowa i zlew. i to jest mega wysokie :) na tyle ze moja mama (162cm) bedac u mnie, uzywa mammutowskiego stoleczka by mieszac w garach :D <mammut stoi dla Synu, zeby lapki mogl umyc w zlewie> ale stoly to porazka. moja mama cale lata mnie gnebila tekstem: nooo jak ty sie do byle roboty musisz rozsiadac... wrrr! wole usiasc bo wtedy przynajmniej nie musze sie skladac w pol przy krojeniu marchewki :/ mnie najbardziej wkurzaja koldry :) mam tendencje do zimnych odnozy (jak sadze tez z powodu wzrostu - hellou, jedno serce ma obsluzyc i napompowac krew na takie kilometry! ;) ) a tu koldra konczy mi sie wlasnie na wysokosi kostek jak sie nakryje dobrze od gory! ;) dlatego u nas w wyrze zawsze sa 4 koldry- 2 wlasciwe i 2 ciensze "nogowe" - bo Konkubent tez dlugi :) ale to znacznie podnosi rachunek przy zakupach poscielowych w ikei- bo zamiast 2 musze kupic 4 poszewki! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 07.05.12, 23:43 no bo kołder i pościeli nie kupuje się w ikei, tylko w Jysk :) O wymiarach 200x220. Nam wystarczają :) Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_lou Re: Meble dla wysokich 08.05.12, 00:26 widzisz! nie wiedzialam :) ale ja nie lubie jyskowego designu poszewek :/ no i do ikei mam blizej bo Konkubent lubi ich rosbeaf a Synu smalandie. a do jyska musialabym dymac busem. bilans jest prosty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 08.05.12, 19:37 no wiesz, ja po długą kołdrę to i na Grenlandię bym pojechała ;) Pościel na takie kołdry bywa w różnych miejscach, niekoniecznie w Jysk. Fakt, że wygląda to nieco inaczej niż Ikea, ale co długa kołdra, to długa kołdra. No i jedna, a nie 4 ;) Ja z mężem pod 2 różnymi kołdrami spać nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
an-olimatka Re: Meble dla wysokich 08.05.12, 23:00 Też mamy 200x220. Darowaną, więc nie wiem skąd, a ulubiona (tj. idealnie pasująca na wymiar) poszewka z Bennetonu bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_lou Re: Meble dla wysokich 09.05.12, 01:41 no to my wlasnie nie umiemy spac pod jedna, glownie dlatego ze Konkubent spi na koldrze :/ <dziecie tez- i tez ma dwie. bo jak juz sie zawinie wokol jednej to sie go zakrywa druga- nie ma innej opcji zeby nie lezal calkiem odkryty- dopoki nie zdominuje koldry, nie spocznie ;) > wiec latem on ma jedna bo jest cieplokrwisty a ja zawsze dwie -bo marzne nawet w upal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 09.05.12, 10:05 no to rzeczywiście musicie kupować po 2, bo tych 1-osobowych na 220 nie szyją. My, kiedy jeszcze spaliśmy pod kołdrami z Ikei, też spaliśmy pod 2 na raz, tyle że pod szerokimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: Meble dla wysokich 10.05.12, 20:22 Spanie pod 4 kołdrami jest dla mnie totalnie abstrakcyjne :D To ja ze swoim S. śpię pod jedną kołdrą i to 140x200 ;D Lepsza jest 160x200, ale niestety nie mamy takiej w domu, a pod tą mniejszą dajemy radę. Być może dlatego, że lubimy spać na boku i się kompresujemy ;) A na zimne stopy zakładam skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 11.05.12, 08:35 przesiądźcie się kiedyś na 200x220 - to wcale nie jest duży wydatek (Jysk ma tanie kołdry i tanią pościel), a wygoda - bezcenna :) Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: Meble dla wysokich 11.05.12, 17:59 Problem w tym, że nie chcę syntetycznych kołder. A naturalne to już spory wydatek... Jak kiedyś będziemy na swoim, albo się przeprowadzimy to na pewno zakupimy ;) W ogóle łóżko mamy małe... 140x188 z Ikei. Tylko takie rozkładane na długość udało nam się znaleźć. A potrzebowałam tak na 150 szerokości. Pokój mamy 9m^2 więc ogólnie kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 11.05.12, 21:24 A no tak, to istotnie jest przeszkoda. Ja tam lubię syntetyczne kołdry za to, że mogę je często i łatwo prać w pralce. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_anka Re: Meble dla wysokich 10.05.12, 21:29 też mam letnia z Ikei 200x200 Mysa i zimowa z Jyska 200x220 bo mi to z reguły mi a nie staremu giry czyli po poznańsku nogi wystają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_lou Re: Meble dla wysokich 12.05.12, 00:37 ja sie lubie w te koldry zakopac :) i musze miesc osobna niz P. bo on wyznaje zasade ze spi sie NA a nie POD koldra. konflikt interesow nie do pogodzenia ;) i tez musza byc puchowe. na szczescie moj ukochany rodzaj jest tani w Ikei (okolo stowy) na zime mam dwie, latem jedna (tak rozwiazuje temat koldry zimowej i letniej ;) ) U nas jest zima dosc "rzesko" bo raz ze lubimy chlodniej, dwa- ze mamy spore mieszkanie w starym budownictwie i ogrzanie tego to majatek. (ale za to mamy mega taras- cos za cos ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Meble dla wysokich 14.05.12, 13:47 a u mnie IKEA ma duzy rozmiar 220*240.. tych 200*200 wcale nie ma.. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 14.05.12, 17:17 ŁOOOOOOO! Natychmiast bym taką kupiła :) A gdzie jest "u ciebie"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek RZECZYWIŚCIE! 240x220! 14.05.12, 17:33 Są! Ja domyślnie zakładałam, że nic się nie zmieniło i nadal są tylko 200x200, a tu taka niespodzianka. Bardzo Ci dziękuję :) Z pewnością sobie taką kupimy. Ale u nas (Kraków) są dostępne 3 rozmiary: 150x200, 200x200 i 240x220. U ciebie tych średnich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek errata 14.05.12, 20:32 Dostępne to one są tylko wirtualnie, tzn. na stronie www. W sklepie natomiast ich nie ma. Może trzeba jeszcze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: errata 14.05.12, 21:44 Szkoda, że tych najtańszych z pierzem tj. MYSA RÖNN nie ma nawet wirtualnie o wymiarach 240x220. Ale chyba zakupię 200x200. Myślałam, że te kołdry są o wiele droższe! A tu można mieć już za 100zł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: errata 14.05.12, 22:12 Nie kupuj, bo ci będą nogi wystawać! Zadzwoń do Ikei i zapytaj czy/kiedy będą te większe i wybierz coś z tych większych. Naprawdę :) No chyba, że ci się bardzo spieszy, ale w takim wypadku kup sobie dwie ;) Poza tym kołdry z pierzem nie są takie fajne jak puchowe. Miałam kiedyś taką kołdrę, właśnie z Ikei, Pierze było dość ciężkie i rozłaziło się, robiły się w niej takie puste miejsca, przez które było chłodno. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: errata 14.05.12, 22:30 Na moim łożu i tak nie mogę mieć wyprostowanych nóg ;D Jasne, że mogę poczekać. Dopiero ten temat uświadomił mi, że jednak potrzebuję większej kołdry ;D Znalazłam też coś takiego: allegro.pl/gruba-koldra-200x220-welniana-200-220-welna-owcza-i2315526048.html Sama mam wełnianą kołdrę i jest całkiem fajna :) A cena bardzo zachęcająca. Ciekawe tylko czy jeszcze ją wystawią. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 OT- Marciasku 14.05.12, 22:38 Odbierałaś e-mail? Wysłałam Ci info odnośnie tych spodni. Jeśli nie to napisz na: voolcanic@gmail.com ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: errata 14.05.12, 22:49 wełnianych kołder można też szukać w Makro, a do maila zaraz idę ziornąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek jeszcze słówko w kswstii kołdry 200x200 15.05.12, 13:26 Często zdarza się, że wysokie pary śpią pod dwiema kołdrami 150x200 i one w zupełności na długość wystarczają. Kupują więc jedną 200x200 i zonk: nogi wystają po kostki. Prosta sprawa: kiedy śpisz pod kołdra sama, to sobie ja układasz na skos. We dwoje już tak się nie da zrobić i długości brakuje. Nie kupuj za krótkiej kołdry :) Znajdź jakaś na 220 albo 240, będziecie zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: errata 23.05.12, 15:29 prosz, Mysa roon: www.ikea.com/be/fr/catalog/products/20129243/#/50129251 Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Meble dla wysokich 23.05.12, 15:25 u mnie to jest w Belgii ;) i wszytskie koldry tez sa takie www.ikea.com/be/fr/catalog/products/10131425/ przywiezc wam? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 23.05.12, 19:28 się nie pytaj, czy przywieźć, bo potraktuje to serio i odpowiem JASNE, ŻE TAK!!!!! Tylko z pościelą... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Meble dla wysokich 23.05.12, 19:40 wiesz moja droga, to jest bez problemu do zorganizowania- wlasnosamochodowo to ja bede w sierpniu/wrzesniu w Gdansku, Bydgoszczy, Czestochowie i pewnie Krakowie, ale ludzi tu z Polski pelno i pewnie do innych miast, czy szybciej, tez by sie dalo zorganizowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: Meble dla wysokich 23.05.12, 20:31 Tylko nie wiem czy się zabierzesz ze wszystkimi naszymi zamówieniami! :) Jakby co też jestem chętna :D Kraków jest na Twojej liście, więc by pasowało :) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Meble dla wysokich 23.05.12, 21:08 to napiszcie mi która byłaby chętna na co i z jakiego miasta, a ja się dowiem jakie są darmowe możliwości dowozu do tych miast.. na razie bez obietnic, niezobowiązująco, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Meble dla wysokich 24.05.12, 20:39 Ja jestem z Krakowa, a kołdra mi potrzebna dokładnie taka, jak w linku, który zapodałaś wyżej, tzn. cienka, lekka, tania. Grubą, zimową może sobie kupię już w polskiej Ikei na jesień. Jeśli będą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Marciasek 29.05.12, 16:49 ta? www.ikea.com/be/fr/catalog/products/10131425/#/10131430 bo do Krakowa to na bank bym Ci transport znalazla.. pelno ludzi z krakowa tu pracuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Marciasek 29.05.12, 18:24 Tak, ta! U mnie w lecie jest bardzo ciepło i potrzebuję własnie coś takiego cieniutkiego. Byłoby bosko :) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Marciasek- pilne 30.05.12, 11:19 Marciasku, znalazlam kolege, ktory jedzie w piatek do Trzebni, a potem w przyszlym tygodniu bedzie w Kraku (ew. tydzien pozniej) i moze ta Twoja koldre zabrac. Jeszcze nie uzgodnilam z nim miejsca kokretnie gdzie odbior, ale jesli chcesz to polece Ci ja kupic. Masz jakby co mozliwosc podjechac odebrac ja gdzies w krakowie? Bo ja go nie znam na tyle, zeby prosic o zawiezienie pod konkretny adres. Daj znac jak najszybciej, bo jakby co to ja musze do sklepu leciec dzisiaj/jutro.. Zrównoważona dieta to ciasteczko w każdej ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Marciasek- pilne 30.05.12, 20:04 MAM WSZELKIE MOŻLIWOŚCI, juhuuuu!!! Podjadę gdzie będzie chciał. Używasz maila gazetowego? Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Marciasek- pilne 31.05.12, 09:40 nie bardzo regularnie, ale juz zagladam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Re: Meble dla wysokich 25.05.12, 20:58 Pojadę do Ikei i zobaczę jaka będzie mi pasować :) Dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Ikea pościel 240x220 na allegro 24.05.12, 15:53 Na allegro można właśnie zakupić pościel Ikei o wymiarach 240x220 po cenie niższej niż ikeowa :) Pisałam też do Ikei w sprawie kołder 240x220 i pisali, że być może od września mogłyby się pojawić, ale to nic pewnego. E-maliowałam też ze sprzedawcą pościeli i mówił, że może jakieś większe kołdry się trafią. W każdym razie pościel mam :D gorzej z kołdrą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ladybird_91 Kołdra antyalergiczna 240x220cm 28.05.12, 11:43 Dla fanek antyalergicznych kołder: allegro.pl/koldra-240x220-240-220-antyalerg-king-size-koldry-i2347207260.html Tania kołdra z wypełnieniem silikonowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Kołdra antyalergiczna 240x220cm 28.05.12, 14:24 Ja na razie na allegro nie kupuję, dopóki nie wyjaśni mi się sprawa z ostatnią transakcją (kasę wpłaciłam i po sprzedającej słuch zaginął) :/ Odpowiedz Link Zgłoś
smallfemme Re: Ikea pościel 240x220 na allegro 30.09.12, 03:14 Szkoda, że nie zobaczyłam tego forum w maju... Absolutnie kocham moją ogromną kołdrę z IKEA. Na wiosnę pojawiły się w Jankach, sama nie mogłam dotrzeć, ale na szczęście znajomi mi kupili. Gdybym wiedziała, że jest takie zapotrzebowanie, to bym brała więcej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: Ikea pościel 240x220 na allegro 03.10.12, 11:33 ooo, czyli są juz w Polsce.. super.. ale jakby co to ja eksport z Belgii moge dalej załatwiać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smallfemme Re: Ikea pościel 240x220 na allegro 20.11.12, 23:58 Były w pilocie sprawdzającym zainteresowanie - ostatnio znów ich nie widać :( Chyba za mało ludzi kupiło (a nie reklamowali tego specjalnie, poza tym były tylko dwa wzory, oba w kwiaty, a zwykle najdłużsi są jednak faceci) Odpowiedz Link Zgłoś