Dodaj do ulubionych

Wysoka i biuściasta

12.04.12, 17:14
Czyli kiedy długość bluzki schodzi nie tylko na dłuższy tułów, ale także na duży biust. No i jeszcze trzeba ten biust gdzieś na szerokość wpakować.

Bravissimo odpada, bo ich ciuchy leżą dobrze na ok. 160 cm. BiuBiu radzi sobie troszeczkę lepiej w niektórych modelach, ale ja noszę motywy z kreskówek, a nie poważne fasony. Za szczuplejszych czasów kupowałam po prostu dłuższe koszulki w rozmiarze XL i jakoś to, powiedzmy, leżało. Teraz kolejnych iXów brakuje, brzuchem świecić nie chcę, a na strojenie się w poważne ciuszki (i strojenie w ogóle) dalej nie mam ochoty :P

Temat ma służyć do dyskusji o dłuższych modelach probiuściastych firm oraz o sklepach mających w ofercie długie i mieszczące duży biust ciuchy.
Obserwuj wątek
    • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 12.04.12, 23:39
      Ja duże nadzieje pokładam w tallandall. Standardowa rozmiarówka jest jaka jest, ale oni szyją również na zamówienie i mogą zmodyfikować ci ubranie do dowolnych wymiarów, spójrz.

A ciuchy mają IMHO bardzo fajne i z pewnością nie bardzo poważne (a przynajmniej nie wszystkie) :) Tylko sposób prezentacji makabryczny. Ale to im wybaczam :) Mi na przykład podoba się ta lniana sukienka, a zwłaszcza to, że moge ją (w tej samej cenie) zamówić w różnych długościach (od 109 d0 170 cm). I spodnie, prawie wszystkie z działu flare oraz pastel print. Albo taki zestaw.

Jeszcze niczego tam nie kupiłam, to nowe odkrycie jest, ale się szykuję... :)
    • yaga7 Re: Wysoka i biuściasta 13.04.12, 17:32
      Jeśli chodzi o zwykłe bluzki, to ja przeglądam angielskie sklepy, czasem mają podaną długość i wtedy wiem, że będą na mnie dobre. Albo patrzę na wzrost modelki i dokąd jej sięga bluzka.

W sklepie netowym Dorothy Perkins zwykle mają napisane długości - ale tam można kupić albo bardziej elegansie, albo z kolei takie zwykłe topiki.
      • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 13.04.12, 21:31
        No tak, ale tu chyba chodzi raczej o to, jak bardzo te długie ubrania są probiuściaste. Daslicht, o ile dobrze pamiętam, ma coś ok. 180/70HH - jak ciuch jest dobry w biuście, to wisi w biodrach. Jej potrzeba krzyżówki LTS z Bravissimo, a coś takiego jak na razie nie istnieje (nie licząc kilku ciuchów w wydłużonej serii BiuBiu).
        • yaga7 Re: Wysoka i biuściasta 13.04.12, 23:04
          Ja na upartego mogę mieć 32H ;)

W każdym razie ciuchów materiałowych i nierozciągliwych raczej nie kupuję, a te rozciągliwe, które kupuję, radzą sobie dość dobrze z moim 34G i nic mi nigdzie nie zwisa ;) Wiadomo, nie zawsze trafiam we wszystko, ale czasem warto próbować.
          • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 13.04.12, 23:55
            A pewnie, że warto! ja stale próbuję, i często w coś trafiam, czasami nawet w nierozciągliwe :)
            • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 13.04.12, 23:55
              ...aczkolwiek obawiam się, że jak schudnę, to się eldorado zakończy...
              • daslicht Re: Wysoka i biuściasta 14.04.12, 01:59
                E, to na chudszą sylwetkę właśnie łatwiej, bo materiał się ciągnie w mniej stron. Pisałam w pierwszym poście. Grubsza osoba też potrzebuje dłuższej bluzki. Za chudszych czasów kupowałam sobie XL (zazwyczaj odpowiednik 42) i jakoś to szło. A teraz przydałby się większy rozmiar, ale nie ma XXL lub więcej. No chyba, ze przerzucę się na "dorosłe" ciuchy :D
                • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 14.04.12, 10:20
                  Ja mam inne obserwacje. Odkąd wypełniłam ciałem mniej więcej brytyjską 18tkę wszystko jest OK. Wcześniej wszystko pękało na biuście lub wisiało na biodrach. 18 jest szyte na ok. 109 w biuście, a 16 już tylko na 101, a ja miałam w biuście 104, biodrami mieszcząc się swobodnie w 14.
                  • yaga7 Re: Wysoka i biuściasta 14.04.12, 10:44
                    Ja przy 104 w biuście mam brytyjskie 14-16.
                    • marciasek Re: Wysoka i biuściasta 14.04.12, 14:05
                      No patrz, a ja się nigdy w 16 nie mieściłam. Tajemnica tkwi pewnie w tym, że każda firma inaczej sobie tę rozmiarówkę określa. Dzisiaj widziałam w jakimś sklepie internetowym 14 szyte na 108 w biuście. Za to w LTS 16 jest na 101 i basta. Pytałam ich kiedyś o radę, czy mam szanse zmieścić się w 16 z biustem 104 i odpisali, że raczej nie.
                      • yaga7 Re: Wysoka i biuściasta 14.04.12, 14:12
                        W Asosie (ichnie marki i nie tylko), Dorothy Perkins wchodzę w 14 z rozciągliwych materiałów. Natomiast nie mam pojęcia, na ile faktycznie w biuście są one szyte.
        • yo_anka potrzeba krzyżówki LTS z Bravissimo! 10.10.12, 01:41
          " potrzeba krzyżówki LTS z Bravissimo"
          O trzeba, trzeba nam!
          Oj, gadzam się, ale to już wyższa szkoła jazdy, może kiedyś, któraś z nas, tak jak tak wyrosły szyjące forumki na LB....
          warto mieć marzenia!

PS. tytuł wątku brzmiał właśnie tak obiecująco!....
          I czytając ten watek miałam cichą nadzieję, ze już gdzieś taką firmę odkryłyście i podzielicie się namiarem.
    • daslicht BiuBiu 14.04.12, 02:19
      Mam czarną Paris 42BBB i nawet daje radę. W końcu krój z talią niżej niż zwykle.
      • marciasek Re: BiuBiu 14.04.12, 10:20
        A odcięcie pod biustem nie włazi ci na piersi?
        • daslicht Re: BiuBiu 14.04.12, 12:54
          Nawet nie. Ale mam trochę luzu w biuście, bo 42BBB jest na 111-115, a ja mam 105-110 (muszę zmierzyć), więc trochę opada. Poza tym większość mojej długość ciała stanowią nogi. Tułów też mam dłuższy niż standardowy, wystają mi żebra (taka budowa, chuda nie jestem), ale jeśli chodzi o proporcje ciała, to poszło mi w nogi.
      • yaga7 Re: BiuBiu 14.04.12, 10:45
        Ooo, dobrze wiedzieć. Ja mierzyłam Red Town, talię miałam pod biustem i od tego czasu nie zamierzam kupować materiałowych sukienek BB, a w sumie i tak nie są mi potrzebne.
      • yo_anka Re: BiuBiu 10.10.12, 01:37
        zachęcasz!
    • pau-27 Re: Wysoka i biuściasta 18.08.12, 21:18
      Ja radzę sobie inaczej. Mam 180 cm wzrostu i 116cm w biuście, na 74kg wagi. Rzadko kiedy coś ze sklepów na mnie pasuje. Kupuje więc na Allegro niedrogie rzeczy, których wymiary pasują w największych wartościach, a potem daję do przeróbki zaprzyjaźnionej krawcowej. Finansowo i wizualnie wychodzę na tym bardzo dobrze:).
      • yo_anka Re: Wysoka i biuściasta 10.10.12, 01:36
        Widzę, ze potrzeba Matką wynalazku! :)
        I ja tak samo robię - kupuję w sklepach, w necie, itp. większe i zwężam lub zaszywam :)

Ponieważ na 115 w biuście i biodrach do 85w talii w moim nietypowym rozmiarze (długa, gruba i biuściasta) trudno coś dopasować, jak dobre w cyckach - to reszta wisi, jak dobra talia - to biust i ramiona się nie mieszczą, a w zasadzie wszędzie za mało ... Dodatkowe utrudnienie wzrost talia mi nie wypada tam gdzie projektuje się talię, ramiona mam grubsze niż przeciętna, a rozmiar to okolice 46 - Od dawna radze sobie z tym tak, ze kupuje rzeczy większe 18/48 i daję do zwężenia / dopasowania tam gdzie trzeba

Trick nr 2 kupuje w sieciówkach koszule np H&M C&A 44/46 i zaszywam przy przeszyciu po szwie przy zapięciu guzików aby się nie rozłaziło w biuście i prosze bardzo!
        Nawet wprawne oko nie dojrzy. (dawnej radziłam sobie spinając od wew agrafkami na biuście (niebezpiecznie!), potem zaczęłam ręcznie zaszywać, aż w końcu poszłam w maszynowe :)
        Minusem jest zakładanie i zdejmowanie przez głowę, i inna technika prasowania, ale działam tak już od wielu lat i wole to niż rozłażące się szpary przy guzikach koszul!
        Tak samo zaszywając po szwie przy zapięciu "unaszawialniam" sobie sukienki typu szmizjerki :)
    • anna-pia Jedna uwaga nt. Bravissimo 21.08.12, 12:52
      daslicht napisała:

> Bravissimo odpada, bo ich ciuchy leżą dobrze na ok. 160 cm.

To zależy od ciucha. Zajrzyj do galerii LB, ciuchy z Bravissimo pokazywała dziewczyna mająca jakieś 156 cm i inna mająca ponad 170 cm, Bravissimo po prostu nie podaje, na jaki wzrost te ciuchy są szyte, niektóre dobrze leżą na niskiej osobie, inne - na wyższej. Loteria.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka