Dodaj do ulubionych

Wolność.

05.02.15, 09:28
Czujecie się wolni?
Co dla Was oznacza:
być wolnym?

Czy to prawda, że:
ponieważ człowiek nigdy nie będzie wolnym
wybór ogranicza się jedynie do
wyboru klatki
w której będzie nam wygodniej.....
?
Obserwuj wątek
    • carol-jordan Re: Wolność. 05.02.15, 09:32
      Kojarzy mi się niezmiennie:
      www.youtube.com/watch?v=TL8sERiuPNs
    • witamina_b12 Re: Wolność. 05.02.15, 10:11
      Czuję się wolna... ale to ułuda :P
      Jest swoboda wyrażania myśli, poglądów, emocji, swoboda działań itp... Ale i tak jesteśmy niewolnikami systemu :P
      A może się mylę i po prostu mam gorszy dzień, bo wczoraj płaciłam rachunki :P
    • robert.83 Re: Wolność. 05.02.15, 11:01

Wolność jest o tyle trudna, że jej "dogmatyczna" definicja ma się nijak do "życiowej".

Jeśli wolność to brak zależności, to wolność nie istnieje.
      Nawet jeśli wyjedziesz na Grenlandię, oddasz obywatelstwo, uciekniesz przed dosłownie każdym człowiekiem, to i tak reszta ludzi może spowodować ocieplenie klimatu i wpłynąć (heh, dosłownie) na Ciebie. Czyli Twoje życie będzie uzależnione od ich działań.

Możemy więc poruszać się po umownych "szarych" odcieniach wolności i niewoli.

Dla mnie wolność to wybieranie sobie zobowiązań.
      Mam dziecko, partnerkę, pracę i dom bo tak wybrałem. Nikt mi nie kazał, nie narzucił.
      Jeśli bym zdecydował to teoretycznie mogę zmienić to wszystko (no, musiałbym porzucić rodzinę, czego nie mogę sobie wyobrazić... ale teoretycznie decyzja jest moja: żaden sad nie może mi tego zabronić).

A czy w tej swojej wolności czuję się... swobodnie? Czy mam poczucie, że żyję jak chcę? NIE.
      Jestem chyba rozpuszczony marzeniami z Hollywood. Na filmach ludzie wydają się mieć całkowitą dowolność co gdzie i jak robią, jak żyją. A w życiu człowiek tkwi jak w jakiejś smole - unieruchomiony przez strach przed ryzykiem, kredyty, lenistwo, brak odwagi czy brak decyzyjności.
      • carol-jordan Re: Wolność. 05.02.15, 11:09
        Kilka lat temu prawie się udusiłam, byłam w "smole" po pachy.......
        Coś zmieniłam.
        To co najbardziej uwierało, odbierało swobodę oddechu.
        Jednak daleko mi do "Grenlandii". Do takiej ucieczki.
        Mam na to zbyt mało odwagi.
        Jestem zbyt zachowawcza i po prostu łatwo się przywiązuję.
        Nie umiałabym rzucić wszystkich i wszystkiego.
        I po namyślę dochodzę do wniosku, że to co mnie trzyma w tym miejscu tak najbardziej to wcale nie jest strach.
        To jest miłość.
        • carol-jordan Re: Wolność. 05.02.15, 11:10
          Tu jest wszystko:
          www.youtube.com/watch?v=n7fXVp9YNQw
        • robert.83 Re: Wolność. 05.02.15, 11:48

Wiesz, nikt nie powiedział, że musisz takiej "Grenlandii" chcieć. To też byłaby "niewola" - chcenie tego co narzuci Ci moda/propaganda :).

Mi się wydaje, że człowiek nie jest przystosowany do całkowitej wolności. Nawet do takiej prawie-całkowitej przystosowani są nieliczni dziwacy.

Pamiętasz film Cast Away? Albo książkę o Robinsonie Crusoe?
          Tam człowiek zrobiłby wszystko, żeby wrócić do ludzi. A przecież miał święty spokój i prywatną tropikalną wyspę :). Ba, Robinson miał nawet kozę! :D
          • carol-jordan Re: Wolność. 05.02.15, 12:03
            No ba! Koza przeważyła. ;)
            A mnie się wydaje, że pogoń za tzw. wolnością jest czasami ucieczką od problemów, które niesie codzienność.
            To często jest właśnie ucieczka od siebie a nie powrót do samego siebie.....
            Wiesz, co było dla mnie najtrudniejsze w "nowym" życiu?
            Nie to, żeby przeżyć od 1 do 1 i że "jakby co" jestem zdana sama na siebie.
            Najtrudniejsze było to, że spędzając ze sobą znacznie więcej czasu, musiałam się na nowo siebie nauczyć i zwyczajnie polubić. Co wcale nie przyszło mi łatwo. :D
            • robert.83 Re: Wolność. 05.02.15, 14:06

Ja bym nie miał z tym problemu. Ja się zwyczajnie uwielbiam :D.
    • to_ja_pisze Re: Wolność. 05.02.15, 12:28
      MALEŃCZUK

Zapalam blanta i rozglądam się wokół
      Skłóconych ludzi widzę na każdym kroku
      Nie ma na to rady, w kąt idą zasady
      Zwroty, powroty, obietnice, zdrady
      Odbiera ci wolność, i odbiera prawa
      Gra w miłość, ta w miłość zabawa
      I choć ich nie ma, prawa sobie rości
      Nie ma wolności w kajdanach miłość
      Łabada, łabadabadaj
      Łabada, łabadabadaj
      Łabada, łabadabadaj
      Łabadabadaj
      Łabadabadaj
    • to_ja_pisze Re: Wolność. 05.02.15, 12:29
      Wolność daje niezależność. Niezależność daje kasa, więc trzeba zagrać w totka.
    • witamina_b12 Re: Wolność. 09.02.15, 09:33
      https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10292516_10152750788019389_6292976901936905115_n.jpg?oh=71ea55d7de893e628f3a16ff2008f32a&oe=555C6E88&__gda__=1431183581_6c9024d13739171522f5254d6a1f46a1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka