28.04.15, 19:10
Sezon sie zaczyna, naokoło widzę szał matek w sklepach z sukienkami, garniturami, do fryzjera zapisac się na maj nie sposób. Obłęd jakiś! No a teraz do meritum....

Ciekawa jestem Waszego zdania. Sytuacja wyglada nastepująco: rodzina kompletnie nie praktykująca, pojawiajaca sie w kościele przy okazji jakis uroczystości rodzinnych, dziecko ochrzczone, no bo w sumie tak trzeba. Zaraz szkoła się zaczyna i powstaje dylemat co z religia i komunią ? Zmuszać, bo krzywda się od sakramentu nie stanie, chociaż dzieć i tak nic nie zrozumie, bo w domu sie o religii nijak nie rozmawia, więc w sumie to dla niego nowość, czy odpuścić, licząc ze nie będzie jedyny w klasie?
Obserwuj wątek
    • tdf-888 Re: Komunia 28.04.15, 19:20
      posłać do komunii, jak pan bóg przykazał...
    • jovian Re: Komunia 28.04.15, 19:31
      Odpuścić, jak dorośnie to zadecyduje czy chce czy nie, przecież nie ma limitu wiekowego.
      • tdf-888 Re: Komunia 28.04.15, 19:40
        a prezenty?? od małego dzieciaka stygmatyzować?
        lepiej posłać, jak każdego
        • ame_belge34 Re: Komunia 28.04.15, 19:56
          No wlasnie i komunia kojarzy się tylko z prezentami, a gdzie powaga sakramentu ?
          • tdf-888 Re: Komunia 28.04.15, 20:17
            nie ma co wnikać w temat, tylko niech dzieciak ma, tak jak mają inne. w młodym wieku to ważne, po co ma się czuć inny?
            • witamina_b12 Re: Komunia 28.04.15, 20:48
              moje dziecie dostanie prezenty bez komunii może być? ;)
            • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:10
              serio? a jak inne mają rodziców rozwiedzionych, to nalezy się rozwieść?
              boszesz, a nie lepiej wspierac dziecko i uczyć od małego, że inność to nic złego (wszyscy muszą być jak od jednej sztancy???), że nie ma dwóch takich samych ludzi i to jest piękne?, że nie można oceniac w ten sposób innych a już na pewno nie można ich z powodu jakiegokolwiek prześladować. Kogo wy chcecie wychować????
              • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 14:15
                > Kogo wy chcecie wychować????

Kama, mam wrażenie, że ten temat budzi w Tobie wiele emocji. Ale pozwalasz innym myśleć w inny sposób niż Ty, nie?
                • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 14:19
                  pozwalam, ale wiele emocji budzi we mnie temat wychowania młodego pokolenia - nie chciałabym, żeby społeczeństwo polskie było ciasne, duszne i szowinistyczne. Tobie to obojętne?
                  • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 14:52

A jak myślisz? Naprawdę musisz pytać?...

Dużo z Twoich argumentów trafia także do mnie, ale przyznam, że w niektórych Twoich wypowiedziach te emocje zdają się mówić "i nawet nie próbujcie mieć zdania innego od mojego" i przez to trochę zniechęcają do dalszego sporu (a spór is good:)).
                    • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 14:58
                      być może masz takie wrażenie, czasem zresztą faktycznie uważam, że mam rację i koniec ;) chyba jak każdy z nas ;)
                      • maruda2 Re: Komunia 29.04.15, 14:59
                        :-D
                      • czarny.onyks Re: Komunia 29.04.15, 20:55
                        nooo.....zwłaszcza Robi nie powinien tu udawać cierpiętnika, bo sam ma podobnie:P
                • beja_81 Re: Komunia 29.04.15, 21:00
                  mam podobne odczucia, Kama rządzi ;)

ale włączam na luz :D
        • jovian Re: Komunia 28.04.15, 20:01
          Prezenty? No tak...
    • beja_81 Re: Komunia 28.04.15, 19:45
      zapytaj dziecka,
      • witamina_b12 Re: Komunia 28.04.15, 21:18
        beja_81 napisała:

> zapytaj dziecka,

przy okazji zapytaj go też czy chce bar-micwę ;)
        • beja_81 Re: Komunia 28.04.15, 21:32
          zawsze też może zapytać wróża Macieja ;)
        • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:06
          dokładnie, czemu nie? skoro tak może sobie wybrać... :D
    • mayenna Re: Komunia 28.04.15, 19:56
      Mam takie zdanie jak Beja: zapytaj dziecka i zastanów się czy dasz radę przez dwa - trzy lata prowadzać je na msze do kościoła, na nabożeństwa i potem przygotować do I Komunii.
      • ame_belge34 Re: Komunia 28.04.15, 20:01
        Pytać 6 latka? No rozmowa ok, ale wiadomo jakie sa dzieci, jak sie dowie, ze bedzie fura prezentow to pewnie ze bedzie chciał, a mnie to "zakłamanie" komunijne do pasjii doprowadza. Dylemat mam, bo w sumie w rodzinie ciśnienia żadnego nie ma, do przedszkola tez chodziło kilkoro dzieci z rodzin innych wiar, ateistycznych, więc nie czuł się wyobcowany podczas gdy reszta dzieciakow miala zajęcia z religii, ale w szkole już tak różowo może nie być.
        • facet699 Re: Komunia 28.04.15, 20:13
          zapisać, niech sam pochodzi na religię i sprawdzi jak jest i czy przypadkiem nie chodzenie nie grozi stygmatyzacją. Będzie chciał to będzie chodził i przystąpi do komunii a przy odrobinie wytrwałości to i do bierzmowania dociągnie. Przyda mu się jak pozna laskę bardziej religijną i chcącą ślub kościelny. ;)
          No a prezenty.... no cóż zawsze możesz mu obiecać prezent pocieszenia jak nie przystąpi.... bo dlaczemu ma być gorszy
          • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:02
            dajcie spokój, nie wierzę w to co czytam... pytać dziecko 6-letnie czy chce przystąpić do komunii (skąd on ma wiedzieć o co chodzi, skoro nie chodzi do kościoła?), zapisać "na wszelki wypadek" nawet jeśli sa niewierzący, bo może pozna laskę wierzącą i będzie chciała ślub kościelny (błagam, są można wziąć ślub kościelny z osoba niewierzącą, nie mającą sakramentów - to chyba lepsze niż zakłamanie?).
            Już powoli zaczynam rozmumieć dlaczego w Polsce dziewięćdziesiąt ileś procent jest katolików. :>
            • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:05
              aha, i konformistycznie zapisać żeby nie było stygmatyzowane - zamiast aktywnie przeciwdziałać stygmatyzacji albvo chociaż wychowywac własne dziecko i mu tłumaczyć, w razie, gdyby miało się czuć z powodu nieuczęszczania na lekcje religii inne :-/ - ale nie sądzę, dziecko Ame jednak w Wawie mieszka a nie we wiosce na Podkarpaciu. A jak będzie się czuł inny bo np. będzie niższy od wszystkich i rudy to co wtedy zaproponujecie?
            • beja_81 Re: Komunia 29.04.15, 20:59
              O tym, że to 6-latek było dopowiedziane później,
              8-9 latek może mieć już swoje zdanie, faktem jest jednak, że dzieciakowi może w tym przypadku zaleć jedynie na prezentach...
              A niewierzący rodzic raczej sprawy właściwie nie przedstawi (choć znam jednostki, które temu jednak podołały).
    • witamina_b12 Re: Komunia 28.04.15, 20:53
      Dziecko wychowuje się w światopoglądzie zgodnym z światopoglądem rodziców, nie cioć i babć, nie sąsiadek, nie większości klasy...
      Nie wyobrażam sobie posyłania dziecka na religię czy do komunii jeżeli ja te zajęcia i sakramenty uważam za bezużyteczne i niepotrzebne, tak samo jak nie wyobrażam sobie nie posłania dziecka do komunii jeśli byłabym wierząca.
      U mojego dziecka w klasie łącznie z nim nie chodzą na religię 3 osoby, nie ma stygmatyzacji jak już to raczej mu niektórzy zazdroszczą bo ma "czas wolny" raz przychodzi później do szkoły a raz ma okienko i bawi się na świetlicy.
      • jovian Re: Komunia 28.04.15, 21:59
        True, true.
      • flirting.shadow Re: Komunia 28.04.15, 23:31
        Brawo.
      • mayenna Re: Komunia 29.04.15, 13:44
        Rodzice kiedyś uznali, że je ochrzczą....
        • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 14:03
          ale potem zmienili zdanie
          Mayenno, nigdy nie zmieniłaś zdania na żaden temat i w zwązku z tym nie zrezygnowałaś z czegoś / z jakiejś aktywności? nie wierzę
    • witamina_b12 Re: Komunia 28.04.15, 21:01
      ame_belge34 napisała:

> Sezon sie zaczyna, naokoło widzę szał matek w sklepach z sukienkami, garnituram
      > i, do fryzjera zapisac się na maj nie sposób. Obłęd jakiś! No a teraz do meritu
      > m....
      >
      > Ciekawa jestem Waszego zdania. Sytuacja wyglada nastepująco: rodzina kompletnie
      > nie praktykująca, pojawiajaca sie w kościele przy okazji jakis uroczystości ro
      > dzinnych, dziecko ochrzczone, no bo w sumie tak trzeba. Zaraz szkoła się zaczyn
      > a i powstaje dylemat co z religia i komunią ? Zmuszać, bo krzywda się od sakram
      > entu nie stanie, chociaż dzieć i tak nic nie zrozumie, bo w domu sie o religii
      > nijak nie rozmawia, więc w sumie to dla niego nowość, czy odpuścić, licząc ze n
      > ie będzie jedyny w klasie?

odpuścić i nie uczyć od małego konformizmu i zakłamania.

bez komunii da się żyć, ja nie mam i żyję :D i nikt mnie z tego powodu nie stygmatyzował, ani nie prześladował.
      • ame_belge34 Re: Komunia 28.04.15, 21:22
        No dla mnie tez jest to argument. Nie chcę go uczyć hipokryzji.
        Pamietam burzenie nauczycielki z przedszkola jak powiedzialam ze zadnej zgody na religię nie podpiszę, myślałam, ze będe musiała ja reanimować, tak sie zapowietrzyła.
        • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 10:56
          co Ty, nie ma żadnego stygmatyzowania, mój syn nie czuł się prześladowany, nie ucz dziecka konfomizmu. Tylko zdechłe ryby płyną z prądem.
          • mayenna Re: Komunia 29.04.15, 13:48
            Kama, a to nie ty pisałaś o stygmatyzacji dzieci niechodzacych na religię?jako argument za wyprowadzeniem jej ze szkół?
            Tez jestem zdania, że wysyłanie dziecka do Komunii bez świadectwa wiary w domu jest dziwne, ale wierzę, że wiara jest darem. Dlatego uważam, że dziecko powinno sie wypowiedzieć bo ono jest ochrzczone i ten dar dostało poprzez sakrament chrztu. Ale też zostawiłabym jeśli nie umie teraz zdecydować.
            • ame_belge34 Re: Komunia 29.04.15, 13:52
              Wyprowadzenie religii ze szkół byłoby nalejlepszym rozwiazaniem. Jako dzieciak pamiętam ze nikt nie wnikał czy ktoś chodzi na religię czy nie, takich tematów w klasie w ogóle sie nie poruszało.
            • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 13:56
              nie, chyba nie ja :> ja pisałam, że mnie wkurza, że moje dziecko ma okienko z powodu religii :> no i to wliczanie w średnią i płacenie katechetom z puli oświatowej i wiele innych rzeczy. Zawsze uczyłąm syna, że bycie innym to nie jest wiocha i problem, tylko normalna sprawa i na pewno nie powód, żeby kogoś prześladować
              żartujesz, że wierzysz w to, że 6-latek nie mający przykładu w rodzinie, moze odkryć w sobie "dar" - bo go otrzymał podczas chrztu ... no nie wiem ...
    • witrood Re: Komunia 28.04.15, 21:28
      Hmmm... ciekawe, jak będzie u mojego chrześniaka. Tam sytuacja jest podobna. To za dwa lata.
      • tdf-888 Re: Komunia 28.04.15, 21:35
        chrezesniak? znaczy sie chrzest miał, to czemu komunii ma nie mieć?
        • witrood Re: Komunia 28.04.15, 21:39
          Bo nie praktykują i nie mają o tym pojęcia.
          • tdf-888 Re: Komunia 28.04.15, 22:17
            no ale już się przekonałeś, że ceremoniały odczyniają, to i komunię dzieciakowi pewnie wyprawią
            • witamina_b12 Re: Komunia 28.04.15, 22:31
              Na chrzest jest większe parcie ciocio-babć i reszty rodziny.
              • ame_belge34 Re: Komunia 28.04.15, 22:35
                Chrzci się nawet dzieci na porodówce przy zagrożeniu zycia, chrzest jest chyba bardziej zakorzeniony. Sama miałam taki odruch.
    • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 11:23

Jak chrzciłaś, to obiecywałaś wychowanie w duchu katolickim.
      Albo było nie obiecywać, albo obietnicy dotrzymywać...
      • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:27
        ????
        może mogła zmienić zdanie? czy we wszystkich obietnicach taki jesteś stanowczo konsekwentny?
        • tdf-888 Re: Komunia 29.04.15, 11:32
          ej, ej...
          a sugerujesz, że mamy obiecywać co popadnie i lać na to, bo czasem się nie uda jakiejś spełnić?
          robert przedstawił założenie, jak to powinno działać wzorcowo.
          • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:37
            nie, nie sugeruję, ale jednak czasem coś obiecujemy w dobrej wierze a potem nijak nie możemy tej obietnicy spełnić.
          • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 11:38
            > robert przedstawił założenie, jak to powinno działać wzorcowo.

Dokładnie. Sam mam podobne dylematy co Wątkotwórczyni i po prostu zwracam uwagę na jeden z aspektów.
            • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:40
              gdyby działało wzorcowo, nie byłoby pytania. Gdyby działało wzorcowo, rodzina by praktykowała, prawda? bo mogę się mylić, ale wg mnie wychowanie w wierze bynajmniej nie polega wyłącznie na posyłaniu dziecka na religię i do komunii...
          • ame_belge34 Re: Komunia 29.04.15, 11:39
            Wiele rzeczy powinno być wzrocowych, mąż nie powienin bić żony,nie powinoo być rozwodów, nie żyjemy we wzorcowym świecie.
        • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 11:36
          A co to ma do rzeczy moja konsekwencja do czyichś przysięg i obietnic?

Ktoś pisał o nie uczeniu dziecka hipokryzji... a czego TO go nauczy? Niekonsekwencji? lekceważenia obietnic?

Ochrzciliśmy Cię syneczku... bo babcia kazała. Ale nie miałeś komunii, bo to by było hipokryzją...
          • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:38
            nie, lepiej go nauczyć: ochrzciliśmy Cię syneczku, bo babcia kazała, poszedłeś na religię i do komunii, bo tak wypada i żeby ludzie nie gadali"

super :>
            • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 12:24
              Dla mnie te obrzędy i religie mają 3 aspekty:
              - duchowo-religijny
              - światopoglądowo-etyczny
              - tożsamościowo-tradycyjny

Jeśli rodzice nie chcą mieć nic wspólnego z tymi chrzcielno-komunijnymi tematami z żadnego z tych tytułów to po prostu tego nie robią i koniec.
            • robert.83 Re: Komunia 29.04.15, 12:25
              kama265 napisała:

> nie, lepiej go nauczyć: ochrzciliśmy Cię syneczku, bo babcia kazała, poszedłeś
              > na religię i do komunii, bo tak wypada i żeby ludzie nie gadali"
              >
              > super :>

Nie powiedziałem nic takiego.
              • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 12:32
                no to bo trzeba być konsekwentnym w życiu i dotrzymywac obietnic nawet, jeśli już nie wierzymy w tego, komu daliśmy ową obietnicę
                lepiej?
                • witamina_b12 Re: Komunia 29.04.15, 12:49
                  > no to bo trzeba być konsekwentnym w życiu <ciach>

ale w takim razie nie można się też nawrócić ;)
          • kama265 Re: Komunia 29.04.15, 11:48
            chyba lepiej mu powiedzieć, że ochrzciliśmy Cię, bo wtedy tak czuliśmy, że to jest dobre i potrzebne. Ale potem okazało się, że nie mam daru wiary i że byłoby niezgodne z moim sumieniem, gdybym udawała, że wierzę i nie byłam w stanie Cię nauczyć praktykowania, bo to niezgodne z moim światopoglądem. Jesli okaże się, że zechcesz zostac praktykującym i wierzacym katolikiem, droga dla Ciebie jest otwarta. Nie będe miała nic przeciwko temu.
      • ame_belge34 Re: Komunia 29.04.15, 11:33
        Taaaa .... straciłam wiarę po drodze ....
        • tdf-888 Re: Komunia 29.04.15, 14:28
          ame to odpuść tę komunię, bo jeśli to o ciebie chodzi, to widać, że komunia jest niekompatybilna z twoją niewiarą, a to ty decydujesz o wychowaniu dzieciaka. po co masz robić coś wbrew sobie?
          • ame_belge34 Re: Komunia 29.04.15, 15:06
            Raczej skłaniam się na nie, ale po prostu chciałam wiedzieć jak taka sytuację widzą inni, takie spojrzenie z boku czasem pomaga.
            • alfredo302 Re: Komunia 05.05.15, 14:04
              my jestemy wierząca rodzina, ale z praktykowaniem bywa roznie. Wiem, ze komunia będzie mojemu dziecko potrzebna np. jeśli za xxxx lat będzie chciał się ożenić, a poza tym nieposyłanie dziecka do komunii to w sumie krzywda ? dzieci sa bezlitosne. Jak dorośnie to sam zdecyduje o swojej religii. Mimo wszystko ja robie skromne przyjecie w domu. Jedynie tort komunijny zamawiam z cukierni cukierniatortykatowice.pl/ a dzieciaki b. lubią słodycze . mielismy tez od nich tort weselny i się sprawdzil.
              • kama265 Re: Komunia 05.05.15, 14:11
                nice try :D
                • maruda2 Re: Komunia 05.05.15, 14:20
                  też jestem pod wrażeniem ;-) tyle zdań i to złożonych koleżanka napisała, no no no :->
                  • kama265 Re: Komunia 05.05.15, 15:27
                    szkoda tylko, że to na nic... Ame z Katowic tortu nie będzie raczej zamawiać ... ;)
                    • maruda2 Re: Komunia 05.05.15, 15:32
                      kiepskie rozpoznanie rynku, Katowic to chyba w ogóle tu mało :->
                      • kama265 Re: Komunia 05.05.15, 17:07
                        :D no tak
                        • ame_belge34 Re: Komunia 05.05.15, 19:01
                          torta to sama umiem upiec, Katowice ku temu są mi raczej zbędne ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka