Dodaj do ulubionych

Moj pierwszy raz :)

01.04.05, 16:01
Hej! Mam pytanie do ekspertek w dziedzinie motocykli. Dzis, jako ze wiosna w pelni wpadlam
na pomysl, ze moze by tu tak dolaczyc do zacnego grona motocyklistek? Jako, ze jestem
kompletnym laikiem za to z ogromnym poczuciem wolnosci, i jezdzilam tylko jako pasazer (za to
na BMW:) dziewczyny (i chlopaki) CO MOGLYBYSCIE MI POLECIC NA SAM POCZATEK?
Poki co interesuje mnie cos lekkiego, prostego, nie jezdzacego za szybko i tak do 5 tys. Bocian?
:) Skutery mi sie nie podobaja, a we wrzesniu zamierzam robic prawko - tylko na co? A czy B?
Pomozcie dobre kobiety! Najlepiej piszcie na maila: azawka@gazeta.pl Dzieki z gory!
Obserwuj wątek
    • reggie85 Re: Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 17:11
      po pierwsze BMW to nie taki wspaniały motocykl,zeby sie tak chwalic.Po drugie
      zdając prawo jazdy kat B nie bedziesz mogła motocyklem jeździc bo to na auto.Za
      5 tys,może kupisz jakiegos Gs500,lub jakąś CBR z konca 80 lat ewentualnie
      spadaczniałą kawe(niepolecam:P )a tak w ogóle nie napisałaś co Cie interesuje?
      jaka pojemność,ścig,nekeditd.opisz to moze bardziej Ci pomożemy
      • sarawi Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 17:25
        z tym BMW to bym sie z Toba reggie spierala ... moze rzeczywiscie nie
        wspanialy,ale sa modele,ktore wzbudzaja spore zainteresowanie i zachwyt ...
        • reggie85 Re: Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 17:27
          kwesta gustu,dla mnie tylko yamahy i hondy:)
          • sarawi Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 18:10
            a i owszem,a o upodobaniach podobno sie nie dyskutuje ;)
            beemki,suzuki,co poniektore kawy ... dla mnie takie :) choc pewnie jeszcze
            cus bym wygrzebala ;)
            • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 02.04.05, 17:20
              A ja mam suzuki, choć podobno "suzuki - same stuki".
              A tak poważnie, to ponoć spośród japońskich motocykli najtrwalsze yamahy, zaraz
              po nich hondy i dopiero gdzieś dalej suzuki i kawy. Ale ile w tym prawdy , nie
              wiem.
              A jeśli oceniać wygląd, charakterystykę silników itp. to jakby nie patrzeć
              kwestia gustu.

Ja oczywiście koleżance polecałabym GSa 500, ale ja już jestem wypaczona. CBRa
              to chyba za dużo jak na początek.
              Są też mniejsze motocykle. Chyba musisz sprecyzować co ci się podoba.
    • evik3 Re: Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 17:52
      Za 5 tys moze cos znajdziesz. Szukaj na allegro. Tam mozesz sobie chociaz czesc
      modeli poogladac. Najlepiej gdybys miala kogos kto zna sie na motocyklach i
      jeszcze umie cos przy nich zrobic.
      Prawko najlepiej zrob od razu na A i B. Bedziesz miala z glowy.
      A tak wogole skad jestes?
      • sarawi Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 18:11

Pewnie,ze od razu A i B za jednym zamachem,no i taniej Ci wyjdzie,niz gdybys
        robila kazde z osobna.A z 5 tys.pewnie,ze cos znajdzie.Sama jeszcze poluje na
        cos w granicach 5-6 tys.:)
        • reggie85 Re: Moj pierwszy raz :) 01.04.05, 21:47
          Ja sie przymierzam do A i B,narazie jestem na etapie myślenia ile jestem w
          stanie kasy wywalić.Kat B kosztuje chyba ok 1200 zł jesli zrobie oba razem to
          dopłata to jakies 600 zł o matko,dla niepracujacej to koszmar,ale co tam dam
          rade,w przyszłym miesiacy juz bym chciała iść:) Jak ktos sie orietuje w cenach w
          Poznaniu i okolicach to dajcie znać pozdrawiam
          • sarawi Moj pierwszy raz :) 02.04.05, 10:54
            oj,wydawalo mi sie,ze na A kosztuje teraz wiecej - jak ja robilam 2 lata temu
            A to placilam 600,ale moze masz racje - kwota na pewno bedzie nizsza,jesli robi
            sie A i B razem - to akurat jestem pewna,ale nie mam pojecia o ile nizsza.
            • reggie85 Re: Moj pierwszy raz :) 02.04.05, 11:13
              Jeśli robi sie 2 naraz,to za A jest jakas dopłata,samo A napewno kosztuje
              więcej,dlatego jak ktos nie ma B,opłaca sie poczekac i zrobić 2 naraz.
              • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 02.04.05, 17:12
                Nie chcę was martwić, ale z tego , co ostatnio słyszałam w radio, to szykują
                się kolejne zmiany, jeśli chodzi o egzaminy na prawko. Na samochód mają podobno
                znieść plac, a robić parkowanie w mieście, między samochodami, a co z
                motocyklami, nie wiem. Ciekawe, co na to powiedzą ubezpieczalnie. Wogóle nie
                mieści mi się to trochę w głowie, bo przecież w czasie egzaminu zdarza się, że
                zdający potrąci słupek. A teraz będą potrącać samochody? Może niech ćwiczą na
                parkingu pomiędzy samochodami egzaminatorów.
                Ten pomysł pewnie upadnie.
                W każdym razie trzymam za was kciuki. Oby nas było coraz więcej.
                • azawka Re: Moj pierwszy raz :) 02.04.05, 22:19
                  Dziewczyny! A co sadzicie o Knightcie? Z tego co zdazylam sie zorientowac jest
                  to 50. Na poczatek chyba wystarczy? W kazdym razie interesuje mnie cos w tym
                  stylu, co dokladnie - nie wiem - dlatego tu jestem i pytam :) A tak w ogole to
                  wybieram sie na wczasy z prawem jazdy (mysle o B) i choc jest mozliwosc
                  zrobienia 2 kategorii naraz (za niewielka doplata)jakos sobie tego nie
                  wyobrazam... Jazda bez trzymanki, dzien - auto i noc-moto...:)Wiec chyba
                  najpierw B a pozniej A, no chyba ze istnieja skutery o wygladzie motorow -
                  wtedy to juz tylko dowod i w droge!
                  PS: odpowiadajac jednej z forumowiczek: jestem z Warszawy. Pozdrawiam!
                  • reggie85 Re: Moj pierwszy raz :) 03.04.05, 11:23
                    Na moje bezsensu jest kupowanie 50 po 2 tygodniach Ci sie znudzi,zero emocji
                    itp. Po co masz płacic pełna kwote za A skoro możesz tylko delikatnie
                    dopłacić,strata kasy lepiej poczkać i zrobić A i kupic cos porzadnego,boisz sie
                    czegos wiekszego to pomyśl o CBR250 lub jakieś 125. A GS byłby akurat,wizualnie
                    raczej nie mój styl,ale co do mocy to akurat,albo kawe ER5 przez pewien czas
                    mielismy w garażu,nawet ładna. przemyśl to pozdrawiam
                  • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 03.04.05, 12:35
                    Na tym forum niedawno odzywała się dziewczyna, która właśnie kupiła Knighta,
                    więc może ona napisze jak jej się tym jeździ.

Ja osobiście nie chciałabym 50 tki, bo wydaje mi się, że z taką małą
                    pojemnością trudniej jeździ się w ruchu miejskim. Chodzi mi o to, że czasem
                    trzeba np. przyspieszyć, żeby zmienić pas itp., a nie wiem jak to wygląda przy
                    tak małej pojemności. Z drugiej strony przecież dużo ludzi jeździ skuterami i
                    żyje, poza tym dzisiaj producenci z 50 tki wyciągają dużo więcej niż kiedyś.
                    Plusem jest to, że nie potrzebujesz prawa jazdy.

Ja mimo wszystko kupiłabym minimum 125tkę.

• elizabeth_ak Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 16:19
                    Witam,
                    Kupilam Knighta w styczniu za dosc male pieniadze. Jestem zadowolona jak
                    narazie. Na jeden i to pierwszy w moim zyciu sezon wystarczy. Jest to 50-tka
                    wiec nie ma co sie oszukiwac, dobiłam nia jak narazie do 80 km/h i mysle ze nie
                    pojedzie wiecej jak 90. Jest to duzo ciekawsze od skutera bo ma przynajmnie 4
                    biegowa skrzynke manualna:) Mi jezdzi sie dobrze i narazie bez problemow. :)

• hun660 Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 11:45
      Lekkie i proste to MZ 150 ETZ - na początek. Wydasz dużo mniej a nauczysz sie
      jeździć. Jak trafisz dobry egzemplarz to pojeździsz bezstresowo, zaoszczędzisz
      na kosztach przeglądów i ew. napraw. Części też są b. tanie. Pozdr.
      • azawka Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 12:01
        Witajcie dobre dusze! :) A wiec zrobilam maly rekonesans, poogladalam w necie modele, ktore
        rekomendujecie, poczytalam i chyba zanlazlam swoj typ motocykla. Interesowaloby mnie cos w
        okolicach Hondy Rebel a Suzuki Marauder (125-150 max) - ten typ to cruisery, prawda? Rzecz
        jasna, ze o nowych modelach nie ma mowy (niezla kaske trzeba wylozyc), ale moze wiecie, gdzie
        mozna sie zaczac pomalu rozgladac (sprawdzone salony, gieldy w okolicy Wawy?), tak aby trafic
        na moto w dobrym stanie w granicach 6 tys.? A moze moglibyscie wypowiedziec sie na temat
        podobnych modeli wartych uwagi? W sklepie widzialam Vektora 150 - ladnie wyglada, ale cos
        podejrzanie tani. Czyzby czesci byly drogie, czy on jest po prostu do d..?:)) Milego dnia! Czekam
        na wsparcie!!!:)))
        • azawka Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 13:34
          Hmmm... jak widze Yamaha virago 125 tez jest fajna :) No i znowu mam dylemat pomiedzy tymi
          trzema :P
          • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 14:49
            Myślę, że twoje dylematy rozwiążą się same, bo jeśli chcesz kupić motocykl
            używany, to po prostu kupisz ten, który uda ci się znaleźć (oczywiście spośród
            motocykli, które ci się podobają).
            Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła sobie kogoś, kto zna się na tym i obejrzy
            z tobą motocykl przy kupnie. Jeśli masz kogoś takiego, to zacznij wertować
            ogłoszenia w "Giełdzie", "Świecie motocykli" no i w internecie.
            Nie jestem z Warszawy, więc nic ci nie powiem na temat tamtejszych komisów. Ale
            może ktoś inny będzie coś wiedział.
            Powodzenia. Trzymam kciuki
          • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 14:54
            W podobnym "stylu" do wymienianych przez ciebie motocykli jest jeszcze suzuki
            GN 125
            • hiszpan25 Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 20:53
              No dobra typ motocykla został juz określony... Ma to być lekki mały "czoperek".
              Pamietaj jednak że nawet na 125ccm potrzebne jest prawo jazdy kat A1 czyli czeka
              Cię kurs i egzamin. Jeśli dopiero zaczynasz i nie masz kasy na robienie prawka
              to pozostają jedynie motorowery. Te z racji przepisów nie moga poruszac sie
              szybciej niż 45km/h (oczywiście ze współczesnej 50tki można wycisnąc dużo więcej
              ale jest to już "nielegalne"). Postaw sobie jeszcze jedno pytanie : czy
              zamierzasz wyjeżdżać swoim pojazdem daleko poza miasto? Bo jeśli nie to taka
              odblokowana 50tka potrafiąca poruszac sie z prędkością nawet w okolicy 100km/h
              do miasta spokojnie wystarczy bo dynamike ma podobna do miejskiego samochodu.
              W trasie jednak te 90-100km/h może być nudne...
              No ale albo szybko albo bez prawa jazdy (zakładam, że nie będziesz głupio
              ryzykowała jazdy motocyklem bez PJ).
              PZDR!
              • evik3 Re: Moj pierwszy raz :) 04.04.05, 23:05
                Przy okazji ja tez sobie poczytalam.
                Moj wybor podobnie jak Azawki to jakis "czoperek". Tyle, ze ja bede szukac
                jednak troche wiekszych niz 125.
                Mi osobiscie podoba sie yamaha XV 535. Mam nadzieje, ze bedzie w sam raz.
                • azawka Re: Moj pierwszy raz :) 05.04.05, 00:07
                  Dzieki! Jestescie wielcy! Mimo roznych opinii i preferencji oglaszanych tutaj
                  wyciagne wnioski i kupie pewnie... jakas 250 :) Bo mimo iz "male i lekkie" nie
                  lezy w mojej naturze - latwiej (psychicznie) bedzie mi zapanowac nad maszyna
                  125-150 na poczatku :) I chyba rzeczywiscie zrobie 2 kategorie naraz - e tam
                  najwyzej wezme urlop... po urlopie tzn. takich wczasach z prawem jazdy :)
                  PS: pewnie niedlugo znow bede Was molestowac pytaniami - moze juz mniej
                  banalnymi - w koncu z dnia na dzien jestem madrzejsza w tym temacie :)

Pozdrawiam!
                • draka00 Re: Moj pierwszy raz :) 05.04.05, 09:48
                  535 to już nie takie maleństwo, tylko całkiem przyzwoitych rozmiarów motocykl
                  (przynajmniej dla dziewczyny) i chyba sporo dziewczyn nim jeździ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka