Dodaj do ulubionych

wyścigi żałobne

05.04.05, 10:46
Czy nie sądzicie, że po śmierci papieża jakby "w dobrym tonie" jest
prześciganie się w wymyślaniu przeróżnych określeń dla opisania swego
osobistego bólu?
Myślę, że duża część z nich jest mocno przerysowana.
Pewnie teraz posypią się gromy,więc wyjaśniam : nie jestem ateistą,komuchem
itp. Po prostu wydaje mi się, że czyjś pogrzeb,nawet największego Polaka w
historii to nie najlepszy temat do wielkiego SHOW, jakie serwują nam media.
Napiszcie, co o tym myślicie.
Obserwuj wątek
    • jasmina_tdi Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 11:01
      Myślimy, że życie toczy się dalej, czy to się komuś podoba czy nie.

Sytuacja jest jednak nietypowa i być może dlatego ludzie obierają dosyć
      ekspresyjne formy żałoby; kończy się pewna epoka, zdaje się jednak, że nie tyle
      dla ludzkości, co dla chrześcijaństwa (polskiego). Najbliższy czas pokaże, czy
      owa wiara była wiarą w Boga czy tez wiarą w tego konkretnego człowieka. W końcu
      jakby nie patrzeć, to był nasz Prywatny Papież, a nie jakiś tam wyświęcony dla
      Świata.

Co do mediów, to taka ich rola. Co niby miałyby pokazywać w takiej sytuacji??
      Filmy przyrodnicze? Dziś pan na TVN-ie nadawał poradnik dla tych, którzy
      wybierają sie do Watykanu: zabrać ciepłe majtki, bo w nocy zimno, nie kupować
      na głównych ulicach, bo podnieśli ceny. Bardzo rozsądne moim zdaniem.

mefi100 napisał:

> Czy nie sądzicie, że po śmierci papieża jakby "w dobrym tonie" jest
      > prześciganie się w wymyślaniu przeróżnych określeń dla opisania swego
      > osobistego bólu?
      > Myślę, że duża część z nich jest mocno przerysowana.
      > Pewnie teraz posypią się gromy,więc wyjaśniam : nie jestem ateistą,komuchem
      > itp. Po prostu wydaje mi się, że czyjś pogrzeb,nawet największego Polaka w
      > historii to nie najlepszy temat do wielkiego SHOW, jakie serwują nam media.
      > Napiszcie, co o tym myślicie.
      • mefi100 Re: wyścigi żałobne 06.04.05, 00:38
        Najbliższy czas pokaże, czy
        > owa wiara była wiarą w Boga czy tez wiarą w tego konkretnego człowieka. W
        końcu
        >
        > jakby nie patrzeć, to był nasz Prywatny Papież, a nie jakiś tam wyświęcony
        dla
        > Świata.
        Masz rację, najbliższy czas w Polandzie zapowiada się interesująco.
        Prawdopodobnie przez jakiś czas wszyscy będą się bratać w duchu nauk
        papieskich, potem to przejdzie, a potem głowę zaczną podnosić ci,co Kościoła
        nie lubią.A jest wystarczająco dużo niechlubnych tajemnic kleru, których
        wyciągnięcie na światło dzienne może narobić sporo zamieszania.
        Pożyjemy-zobaczymy.
        • jasmina_tdi Re: wyścigi żałobne 06.04.05, 10:06
          No cóż, teraz zamiast pielgrzymek na Jasną Górę, będą pielgrzymki do Watykanu.

Co do tajemnic, to takowa musiałaby mieć siłę rażenia bomby, aby instytucja
          kościoła legła w gruzach. Czasy się zmieniły - większość tych
          straszliwych "tajemnic" stała się już pewnie mitami zza siedmiu gór, a wiadomo -
          na wszystko musi być czas i miejsce. Czy dzisiaj oburza kogoś fakt czy też
          właśnie mit Jana VIII czyli tajemniczej papieżycy Joanny? Być może nie
          istniała, ale w talii Tarota jest...

mefi100 napisał:
          > Masz rację, najbliższy czas w Polandzie zapowiada się interesująco.
          > Prawdopodobnie przez jakiś czas wszyscy będą się bratać w duchu nauk
          > papieskich, potem to przejdzie, a potem głowę zaczną podnosić ci,co Kościoła
          > nie lubią.A jest wystarczająco dużo niechlubnych tajemnic kleru, których
          > wyciągnięcie na światło dzienne może narobić sporo zamieszania.
          > Pożyjemy-zobaczymy.
    • ping.tasmanski Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 13:37
      Mnie bawi to że wiele polskich serwisów zmieniło szate graficzną na czarna.
      nawet serwisy dziedinowe.
      • jasmina_tdi Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 13:53
        Jedyne, co mnie osobiście wydaje się przesadzone, to wypowiedzi i rekacje
        dzieci, które pokazują telewizory. Przedszkolaki wierzą w batmana, i tylko
        unicestwienie takowego, mogłoby wywołać fontannę łez. Sorry, ale dla mnie to
        jakieś takie - ustawione, normalnie jak w ZSRR po śmierci papy, tylko takiego
        innego... Nikt mi nie wmówi, że kilkuletnie dziecko ma pełną świadomość tego,
        co się dzieje w tej chwili.....

ping.tasmanski napisał:

> Mnie bawi to że wiele polskich serwisów zmieniło szate graficzną na czarna.
        > nawet serwisy dziedinowe.
        • ping.tasmanski Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 13:56
          A co takiego szczególnego się dzieje?
          • jasmina_tdi Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 14:00
            Coś ważnego z historycznego punktu widzenia, za x-lat, dowiemy się CO.

ping.tasmanski napisał:

> A co takiego szczególnego się dzieje?
            • ping.tasmanski Re: wyścigi żałobne 05.04.05, 15:37
              jasmina_tdi napisała:

> Coś ważnego z historycznego punktu widzenia, za x-lat, dowiemy się CO.
              tak samo jak każdego dnia
              • ankajak Re: wyścigi żałobne 09.04.05, 19:56
                moim zdaniem i telewizja i radio przesadzaja i tak naprawde nie okazuja szacunku
                tylko traktuja czesciowo jak nastepna sensacje na ktorej mozna niezle zarobic
                ale takie zycie...
    • kok88 Re: wyścigi żałobne 12.04.05, 13:44
      Tak, dokładnie. To był szoł. Profesjonalny.. To była też inwestycja na
      przyszłość. Niech widzowie mają świadomość jaka to wspaniała, ludzka i kierująca
      się wyłącznie dobrem widza jest telewizja. Prezenterzy przeszli samych siebie.
      Co za gra aktorska. Ale pamiętajcie. To był wyścig, wyścig o grubą kasę bo temat
      był dobry, oj jaki dobry. Celowo użyłem słowa temat. Uważam że nic więcej dla
      tych ludzi się nie liczy (szloch Lisa - hahahahahaha). A potem będzie po staremu
      (już jest). Reklamy, oglądalność, reklamy i jeszcze raz reklamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka