monikaannaj 24.06.05, 15:33 Wyjeżdzam do Turcji! Tydzień smazenia się na plaży nad Morzem Śródziemnym, z przerwą na przejazd do Ankary, gdzie - tureckie wesele! Tydzień urlopu - cały tydzień naraz! Hurra! Trzymajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fnoll Re: JUTRO!!!! 24.06.05, 16:53 ech... obiecuję sobie kiedyś wrócić do Turcji - tym razem z rodziną; tam młodym frykiem będąc i stopem świat podbijając wiele zajefajnych chwil spędziłem :) a na emeryturę się z kumplem na wyprawę motorami do Turcji umówiłem :D Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: JUTRO!!!! 24.06.05, 17:17 Baw sie dobrze, fotki podeslij obowiazkowo. Ja tez zaczynam tygodniowy urlop, ale w domu go spedze, z racji pewnych niespodziewanych zawirowan w ciaglosci opieki nad latorosla. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: JUTRO!!!! 24.06.05, 17:35 Epidemia jakaś, czy cóś? Ja też się na parę dni oddalam. Odpowiedz Link Zgłoś
oko_jeza Re: JUTRO!!!! 28.06.05, 16:05 a ja wróciłam. z Bielska- Białej. hahaha :P Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Wróciłam... 04.07.05, 10:23 i najchętniej natychmiast wyjechałabym tam znowu! Uwielbiam Turcję, Turkow, ciepłe morze i baklawę. Zdejcia jakies mam, ale nie chce mi się do nich jescze siadac... Jak je troszkę obrobię to dam znac - mam dla stephna zdjecie nowoczesnie acz od stop do głów ubranych muzulmanek. Wróciłam - i od razu trafiłam na watek o meczecie w Monachium... Nie chcę sie tam dopisywac bo jakos nerwowo się zrobiło, a ja jeszcze nie mam nastroju na takie dyskusje. A co chcałam powiedziec to to - że mimo całego mojego turkofilstwa - wizja powiekszającej się ilosci meczetów w europie niepokoi mnie... Za to w turcji meczety b. lubie - wspaniałe miejsce dla odpoczynku po zwiedzaniu w upale - chłodno i wygodnie się siedzi na puszystym dywanie.. Nie osmielamy się wchodzić do takich malutkich, bardzo lokalnych ale każdy większy zaliczamy. W jednym zostaliśmy nawet na modlitwie! Siedzielismy sobie w kąciku gdy zaczęło się spiewnie koranu, potem na zewnątrz zaczął swoje muezin. A potem podszedł porządkowy i cos do mnie zagadał bardzo grzecznie, co moj maz (uczy się tureckiego) trafnie rozpoznał jako prośbę o przejscie na gorę - do damskiej czesci.. tak więc ogladałam sobie modlitwy spoza ażurowej barierki, w towatzystwie kilku modlących sie turczynek, ktore usmiechały się do mnie i ewidentnie trochę nie rozumiały czemu się nie modlę. Z wyglądu bowiem (zwłaszca z opalenizną) moge smiało uchodzic za turkę, zwłaszcza gdy mam na głowie typową turecką chustkę. Przez cały nasz pobyt brano mnie za turczynkę - nawet samochod raz się zatrzymał i ludzie pytali mnnie o droge... W sklepach i na bazarach zawsze zaczynaja do mnie mowic po turecku - ktorego ja ni w zab. za to do mojego męza blondaska, który potrafi się juz trochę porozumiec - zagajają po niemiecku! Uch - rozgadałam się ale to tak fajnie jescze troche pobyc w atmosferze wakacji... Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Wróciłam... 04.07.05, 15:57 > Przez cały nasz pobyt brano mnie za turczynkę - nawet samochod raz się > zatrzymał i ludzie pytali mnnie o droge... W sklepach i na bazarach zawsze > zaczynaja do mnie mowic po turecku - ktorego ja ni w zab. za to do mojego męza > blondaska, który potrafi się juz trochę porozumiec - zagajają po niemiecku! Ja miałem na odwrót w Hiszpanii. Moja dziewczyna, iberystka, jest blondynką, za to ja, choć po hiszpańsku ledwo parę słów, byłem brany za miejscowego... Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: Wróciłam... 04.07.05, 15:58 :-))) nie wiem, jak mozna Turków lubić ;-)) Grecy to co innego;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Wróciłam... 04.07.05, 16:00 > :-))) nie wiem, jak mozna Turków lubić ;-)) No nie wiem - jechałem kiedyś autobusem, obok mnie siedziała grupka studentów, w tym jedna Turczynka - i była przesympatyczna :))))) A za co tak lubisz Greków? Odpowiedz Link Zgłoś
elli_nika Re: Wróciłam... 04.07.05, 16:27 za jezyk, w którym jest to fos i to thalata (światło i morze), za kulturę, za kuchnię, za literaturę i za to, że mimo bestialskiej tureckiej okupacji potrafili przez 1000 lat zachowac swoją tożsamość. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Właśnie zauważyłem :) 04.07.05, 19:29 > mam dla stephna zdjecie nowoczesnie acz od stop do głów > ubranych muzulmanek. :)))) Chętnie zobaczę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Łups, sorki... 04.07.05, 19:33 ... nie zauważyłem, że napisałaś, że musisz je obrobić :) W takim razie będę czekał cierpliwie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Moniko... :) 11.07.05, 18:56 ... mam nadzieję, że nie będzie wielkim nietaktem, jeśli zapytam: co ze zdjęciami? ;) Odpowiedz Link Zgłoś