Dodaj do ulubionych

ROZWOD wsrod znajomych

05.02.06, 13:52
No i stalo sie...
Wsrod zaprzyjaznionych par jedna jest w trakcie rozwodu.

Sytuacja jest bardzo napieta i pelna emocji..
Do tej pory bylismy zgrana paczka, jak reagowac,
przeciez oboje sa moimi przyjaciolmi w rownym stopniu...??
Jak z zaproszeniem na urodzinowa impreze, oboje?
Czy ta napieta sytuacja wplynie na atmosfere imprezy?
A moze za duzo mysle i wszystko ureguluje sie samo?

Kochani pomozcie, jak zachowac sie w takiej sytuacji,
moze ktos przez to przechodzil?
Obserwuj wątek
    • lusia501 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:13
      Jeśli każda z rozwiedzionych stron ma juz nowego partnera mozesz zapraszać
      dawnych małżonkow z nowymi połówkami. Jeśli jedno ma partenra a drugi nie to
      lepiej by sie nie spotykali. Jednej osobie będzie przykro. Mozesz zaprosic na
      imieniny jdnego z małżonkow a np. na urodziny drugiego aby nie tracić
      przyjacielskich kontaktów. Ewentualnie zaprasza tylko jedna ze stron z która
      jesteś w blizszych relacjach.
      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:32
        Dziekuje za chec pomocy, ale imienin nie obchodze:(
        Oni sa dopiero w trakcie rozwodu, wiec rany sa jeszcze swieze i bardzo bolesne...
        • konrado80 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:42
          jeżeli oboje lubisz tak samo, to nie powinnaś wybierać jednej ze stron
          zapraszaj oboje, a czy oboje przyjdą to już nie od Ciebie zależy, ważne żebyś
          nie zamykała się przed jedną ze stron, najważniejsze to staraj się nie wtrącać
          i nie rozmawiać z żadną ze stron o tej drugiej stronie
        • onlyania Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:43
          zawsze jeszcze mozesz zakonczyc swietowanie swoich urodzin na 30-tce...:)
        • to-wlasnie-ja Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:43
          A moze , jesli jestes z obojgiem w dobrych stosunkach , to po prostu szczerze porozmawiaj z kazdym z osobna ? Jest Ci niezrecznie i tyle, czy to zbrodnia? Moze wlasnie oni podpowiedza cos, co Ci ulatwi jakos wybrnac.
          • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:48
            Dziekuj Wam za wszystkie podpowiedzi, wiedzialam, ze na Was mozna liczyc :-))
            • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:49
              Dziekuje:-))
            • onlyania Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 14:50
              ja tez sie podlicze, i wysle ci rachunek poczata...:)
              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 16:00
                Onlyania, Twoja propozycje nie wezne pod uwage....
                wiec i na rachunek nie licz:))
                • trzpiot_1 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 16:05
                  Oj, Bettinka, nie wiesz co tracisz. Za marny pieniądz, którego pożałowałaś Only,
                  miałabyś taką poradę, że hej! :)
                  • onlyania Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 16:34
                    szwabskie skompiradlo ta bettina..:)
                    • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 17:24
                      Onlyania, ciezkie czasy nastaly....

a poza tym: "Geiz-ist-geil!" to dzisiejsze, modne Niemcy, :)))
    • fajnaret ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 16:47
      Dzieiaj jest to na porządku dziennym! Po co całe zycie męczyc sie z jakims
      nieudacznikiem zyciowym i klepac biedę! Powiedziec: zegnaj gienia swiat sie
      zmienia i wymienić na lepszy model
      pozdr.
      • asja103 Re: ROZWOD wsrod znajomych 05.02.06, 17:25
        ale ponoć gorszy pieniądz wypiera lepszy ;)
      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 09:08
        Cyniczna postawa wobec zycia?
        • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 09:10
          ale jezeli sa dorosłymi ludzmi to potrafia sie zachowac
          • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 09:21
            Myslisz, ze dorosli zawsze wiedza jak nalezy zachowac sie w danej sytuacji?
            • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 09:53
              no powinni przeciez nie moga dzielic znajomych
              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 09:58
                Widzisz, a ja zadalam to pytanie, bo nie wiedzialam jak z tym zyc....
                (chociaz jestem dorosla:)
                Co innego dawac rady, a co innego cos takiego przezyc naprawde.
                Kiedys wydawalo mi sie to tez bardzo proste, a jednak kiedy spotka Cie to czy
                tamto osobiscie, wtedy jest zupelnie inaczej.
                Dlatego pytalam osob, ktore cos takiego przezyly...ktore sie z tym dylematem
                zetknely.
                Kazde zycie jest inne, ale pytac nie szkodzi, tak sobie mysle:)
                • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 10:42
                  kiedy ja sie rozeszłem ... straciłem wspólnych znajomych... i to nie ze
                  chciałem by dali mi spokój zdanie sobie wyrobili .... na mój temat na jej temat
                  bo ona tak samo nie ma kontaktu poprostu znajomi nasi postawili krzyz ...
                  tak wiec kady musi dorosnac .... i jak bym sie zachował na spotkaniu kiedy by
                  ona tam była napewno nie z nienawiscia....bo były dobre momenty w zyciu
                  • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:11
                    Ja wlasnie nie chcialabym skreslic moich przyjaciol i dla tego powstalo to
                    pytanie...
                    Ich problem zostanie zawsze tylko ich problemem, bo tej najprawdziwszej prawdy,
                    my, ludzie stojacy z boku i tak nigdy nie poznamy....
                    Dlatego tez, nie chcialabym w tym wypadku zadnego z nich potepic.
                    • kotek_mru Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:39
                      >Dlatego tez, nie chcialabym w tym wypadku zadnego z nich potepic
                      to ich wybor,raczej dla nich słuszny...cos sie zaczyna i konczy:)
                      a to jak beda wygladały stosunki towarzyskie z ich strony,to raczej ich
                      problem ,nie Twoj:)
                      najgorsze jest szukanie przyczyn u obojga i zadawanie trudnych pytan:)

• bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:43
                        Masz racje:)
                        • kotek_mru Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:52
                          w moim przypadku,stosunki z byłym mezem sa poprawne,znajomo ci sami...dzidami w
                          siebie nie rzucamy:)
                          fakt do pewnych zachowan trzeba dojrzec,pewne kwestie wymazac z pamieci i zyc
                          dalej,bez zbednych oskarzen:)
                          • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:55
                            Utrzymujecie kontakt ze znajomymi, ktorych znaliscie przed rozwodem?
                            • paola80 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:58
                              Betina znajomi to nic w porównaniu do własnych rodziców, to dopiero ciężki
                              orzech do zgryzienia :(
                              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 13:01
                                Nie znam z autopsji, ale rozwod to napewno nie latwa decyzja, jakkolwiek by na
                                to nie patrzec.
                              • kotek_mru Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 13:03
                                tak masz racje ,to jest pewien problem...ale z czasem zrozumieja,w koncu to nie
                                ich zycie i ich wybor:)
                                dzieci sa dorosłe, maja prawo do podejmowania dla siebie słusznych decyzji:)
                            • kotek_mru Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 12:59
                              oczywiscie:)
                              w koncu nie jestesmy przestepcami...cos nie wyszło,cos sie zakonczyło
                              bezpowrotnie:)
                              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 13:01
                                Swietnie, przynajmniej u Was tak dobrze sie skonczylo...:)
                                • kotek_mru Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 13:08
                                  nie tylko u nas:)
                                  wsrod moich znajomych jest kilka takich "par"...trzeba znalesc włascwa
                                  płaszczyzne porozumienia,uszanowac podjeta decyzje i podstawa ,nie obarczac sie
                                  publicznie przyczynami...to i tak nic nie zmieni, a pozostaje wrogosc i zal:)
                                • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:17
                                  tak sie poczułem jak bym zrobił
                                  • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:19
                                    Nie rozumiem?
                                    • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:28
                                      poprostu czasem mnie takie cos nachodzi....
                                      i mam dosc wszystkiego
                                      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:39
                                        Takie chwile nachodza kazdego z nas...
                                        • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:49
                                          ? juz nie mam sił
            • tapatik Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 14:51
              bettina75 napisała:

> Myslisz, ze dorosli zawsze wiedza jak nalezy zachowac sie w danej sytuacji?

To zależy. Na ile są dorośli. A z tym różnie bywa.
              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 14:53
                Jaka okreslilbys dojrzalego czlowieka?
                • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 14:57
                  to osoba która ma charakter
                  • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 14:58
                    W takim razie, co Twoim zdaniem oznacza miec charakter?
                    • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:18
                      to tak samo jak z miłościa czym dla nas ona jest ...?
                      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:06
                        Moze tak troche matematycznie:
                        Milosc jest wartoscia X, polozona na osi X i jest liczba nieskonczona.
                        Ciagle do niej zdazymy i jakos nigdy w pelni nie osiagamy....
                        • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:47
                          a czy ty dzis do mnie napiszesz?
                          • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:50
                            O czym?
                            • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:51
                              o delegacji...
                              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:52
                                Nie wiedzialam, ze Cie to interesuje..
                                • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:53
                                  a jednak ;-))
                                  • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 17:56
                                    Nic ciekawego sie nie wydarzylo, ale przy okazji odwiedzilam rodzinke:)
                                    • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:00
                                      to jesdnak cos ... :-))
                                      oki nie naciagam cie wiecejj
                                      przepraszam
                                      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:09
                                        Nie przepaszaj, przeciez nic zlego nie zrobiles:)
                                        • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:35
                                          ale tak sie poczułem,
                                          • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:39
                                            Nie bylo przeciez przyczyny...
                                            • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:45
                                              czy to musi byc przyczyna?
                                              • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:45
                                                Wlasciwie nie musi, masz racje...
                • to-wlasnie-ja Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:04
                  Wg. mnie osoba dojrzala to taka, ktora swiadomie podejmuje decyzje i ich konsekwencje.
                  • emilka222 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:08
                    Do dojrzałości trzeba dojrzeć, a często trwa to do wieku dojrzałego:)))
                  • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:08
                    Tak, ale bledy popelnia tak czy tak, tzn. czy dojrzala, czy tez nie...
                    • to-wlasnie-ja Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:13
                      pytalas o definicje osoby dojrzalej. Nie o nieomylna :)
                      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:17
                        Tak masz racje, ale chcialam przez to powiedziec, ze i dojrzaly czlowiek nie
                        zawsze wie, jak powinien sie zachowac w trudnej, nowej, nieoczekiwanej sytuacji,
                        i wtedy nie trudno o popelnienie bledu...
                        A moze uwazasz inaczej?
                        • nonmolto Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 15:20
                          człowiek dojrzały swieci swa postawa i ludzie zawsze go beda szanować
                          i ma swoj charakter dume której za natto nie wykozystuje
                        • to-wlasnie-ja Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 16:08
                          Nie, uwazam, ze masz racje. Dlatego uwazam, ze rozmowa poprowadzona w taktowny sposob moze wiele ulatwic. Znacznie gorzej udawac , ze sie nagle o nich zapomnialo, wykreslic z notesu itp. Z jakiej racji? Czyzby stali sie tredowaci?Przeciez nadal ich lubisz. Ja sama bym porozmawiala , bo to niezreczna sytuacja.
    • mathias_sammer Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:20
      Zmieniasz Windowsa na nowsza wersje, czy wymieniasz caly komputer na nowy?

M.S.
      • bettina75 Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:25
        Komputer nie powinno sie porownywac z ludzkimi uczuciami.
        • mathias_sammer Re: ROZWOD wsrod znajomych 06.02.06, 18:40
          Sorki, chyba pomylilem watek. Pytanie mialo isc na cyberkontakty do cyberlandu.

Sorry, sorry, mea kupa, mea kupa.

M.S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka