Dodaj do ulubionych

Zdanko prywata

26.05.06, 09:46
www.dk.uni.wroc.pl/texty/prl_02.pdf
Macie namiary na coś wiecej w temacie? Bo znalazłem jeszcze tylko krótki
artykuł w Przekroju a reszta cisza. a potrzebowałbym:)

P:)
Obserwuj wątek
    • zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 13:57
      Napisz mi co to jest, bo nei wiem jaka menda mi sie przyszwędała do kompa
      ostatnio i nie chodzi mi pół programów, w tym Acrobat -musze to cholerstwo
      znowu przeinstalowac, ale mi się nie chce narazie:)
      • braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 14:06
        tinyurl.com/pa8bx
        wersja normalna, tekst o homoseksualiźmie w PRLu. Potrzebował bym czegos
        więcej, bo tam i owszem jest niezłe biblio, ale małe:(
        • zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 14:54
          O dzięki bardzo:)

W sumie ciekawe, choć brakuje w tym przykładów. Myslę, ze tek naprawdę takie
          rzeczy będzie mozna pisać mając kompletny dostęp do teczek IPN-u i wgląd w
          dokumentację, bo wiem np. z osobistego otoczenia moejj matki, ze jednego
          faceta , tancerza zalatwili tak, ze nie dali mu paszportu na kontrakt do
          Francji i generalnie nie dali nigdy, także facet skończył wreszcie jako
          podrzędny choreograf jakichś zespołów ludowych;/

Szczerze ci powiem, ze trudno bedzie co znależć o latach 70-80-tych. Ja wiem
          sporo o tym jak sprawa wyglądała w miedzywojniu i potem dopiero w latach 90-
          tych naocznie, łacznie z Lambdą.

Proponowałabym poszukać jakiejś dobrej biblioteki czasopism i tam dorwać sie do
          pierwszych numerów "Inaczej" -----> naprawdę to pismo miało diabelnie duże
          znaczenie w początkach wydawania i sporo artykułów na temat , całkiem
          porządnych merytorycznie.

Nie jest też złym pomyslem dokopanie sie do ksiązek Imielińskiego i Dulki, to
          są ksiazki właasnie z lat 80-tych - "Apokalipsa Płci" i "Przekleństwo
          androgyne"(maja przy tym dość szeroka bibliografię ) - to są realacje
          transeksualistów , zopiniowane przez psychiatrów, początki klinicystyki
          zajmującej sie zmianą płci w Polsce i pojawia sie tam dość sporo o
          homoseksualistach i realiach tego okresu, bo transseksualiści zazwyczaj wpadali
          w to środowisko, często wbrew sobie.

Oczywiście to, tylko tyle , ze to uz jest tzw. gej z cygaretka zastanawiajacy
          sie nad swoim odbiciem w dyskursie filozoficznym i własnym odbiciem w lustrze,
          szybie, oczach innych itp
          www.universitas.com.pl/index.php?PST=ksiazka&id=1982
          No i chyba Nasierowskiego trzeba czytać całego , ale wierzyc mu przez palce.

"Rudolfa" Pankowskiego każdy szanujacy sie gej mail spod lady w latach 80-tych .

Pierwsza lesbijska literatura spod ladowa to na pewno Schilling i tu nie mam
          watpliwości.

W sumie muszę ci powiedzieć, ze trudno wyłowić coś socjologiczno-historycznego,
          chociaz ja komuś pożyczyłam ksiazkę , która była opracowaniem z wczesnych lat
          90-tych,znalazłam w jakim antykwariacie, w takiej paskudnej brązowej okładce -
          musiałabym sobie przypomnieć tytuł i osobę- postaram sie, ale bedzie trudno.
          • braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 15:04
            Dzięki. Rudolfa nabyłem legalnego, wznowionego przez H-Artow, natomiast z
            Inaczejami może byc problem, bo stawiam każda sumę, że w Bibliotece śląskiej
            tego nie będzie. Poszukamy.

• zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 15:09
              Wiesz, ja miałam tego sporo, ale jakos tak lezały , w sumie potem juz pojawiały
              sie w Polsce te ksiazki - legendy , o których w Inaczej sie czytało (tajemnica
              Poliszynela mówi, ze kierownictwo LnŚ ostro w tych kliamatch doświadczone
              było :)))) , mozna było czytać wreszcie rzeczy angielskie (nie dasz wiary, ze w
              mojej Bibliotece w okładki "Maurycego" Forstera ktoś wsadził Arkadego Fiedlera,
              a tamto ukradl:))), no w kazdym razie sprzedalam "Inaczej " na allegro, bo już
              mnie makularura zasypywała.
            • kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 17:45
              troche sie spozniles, bo jakies poltora roku temu wyrzucilem baaaaaaaaaardzo
              duzo starych Inaczejow
              natomiast wiem, ze w warszawskiej Bibliotece Narodowej maja kilka pierwszych
              rocznikow, wiec moze i w Slaskiej znajdziesz

a co, po dyskusji o prerafaelitach chcesz dolaczyc do teczowego grona? ;)
              • braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:06
                Dzie tam, za stary jestem, coby preferencje zmieniać. Pisnąć coś chcę w temacie
                i trza mi źródeł.

• zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:08
                  A bedziesz pisał dla siebie, czy dla kogoś za dutki? :)

Bo jak już coś powstanie, to ja bardzo chciałabym przeczytać:) Tylko, ze
                  wybrałeś sobie naprawdę cholernie problematyczny okres.
                  • braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:41
                    Ja wszysko pisam dla siebie, ale jak się uda gdzieś opchnąc to się cieszę:)

• kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:23
                  tam za stary. kiepska wymowka ;)
                  jest taki film (zreszta calkiem niezly) z Jessiką Lange i Tomem Wilkinsonem o
                  tym jak piecdziesiecioletni mąż i ojciec dochodzi do wniosku, ze zawsze czul
                  sie bardziej kobieta niz mezczyzna i ryzykujac wykluczenie z lokalnej,
                  malomiasteczkowej spolecznosci przechodzi pelna operacje zmiany plci
                  • braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:40
                    Kubu, dziekuje za troskę, ale jest tyle fajnych kobiet, że szkoda mi czasu na
                    zajmowanie się facetami:)

• kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 20:12
                      wiesz, ciocia Madge juz 20 lat temu spiewala "Express yourself" ;)
                      • sutekh1 Re: Zdanko prywata 29.05.06, 17:12
                        sumienie: przecież ty masz żone , braineaterze!

szukam "grymasów gombrowicza" na zakup w cenie nie przyprawiającej o chęć
                        zabijania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka