braineater 26.05.06, 09:46 www.dk.uni.wroc.pl/texty/prl_02.pdf Macie namiary na coś wiecej w temacie? Bo znalazłem jeszcze tylko krótki artykuł w Przekroju a reszta cisza. a potrzebowałbym:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 13:57 Napisz mi co to jest, bo nei wiem jaka menda mi sie przyszwędała do kompa ostatnio i nie chodzi mi pół programów, w tym Acrobat -musze to cholerstwo znowu przeinstalowac, ale mi się nie chce narazie:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 14:06 tinyurl.com/pa8bx wersja normalna, tekst o homoseksualiźmie w PRLu. Potrzebował bym czegos więcej, bo tam i owszem jest niezłe biblio, ale małe:( Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 14:54 O dzięki bardzo:) W sumie ciekawe, choć brakuje w tym przykładów. Myslę, ze tek naprawdę takie rzeczy będzie mozna pisać mając kompletny dostęp do teczek IPN-u i wgląd w dokumentację, bo wiem np. z osobistego otoczenia moejj matki, ze jednego faceta , tancerza zalatwili tak, ze nie dali mu paszportu na kontrakt do Francji i generalnie nie dali nigdy, także facet skończył wreszcie jako podrzędny choreograf jakichś zespołów ludowych;/ Szczerze ci powiem, ze trudno bedzie co znależć o latach 70-80-tych. Ja wiem sporo o tym jak sprawa wyglądała w miedzywojniu i potem dopiero w latach 90- tych naocznie, łacznie z Lambdą. Proponowałabym poszukać jakiejś dobrej biblioteki czasopism i tam dorwać sie do pierwszych numerów "Inaczej" -----> naprawdę to pismo miało diabelnie duże znaczenie w początkach wydawania i sporo artykułów na temat , całkiem porządnych merytorycznie. Nie jest też złym pomyslem dokopanie sie do ksiązek Imielińskiego i Dulki, to są ksiazki właasnie z lat 80-tych - "Apokalipsa Płci" i "Przekleństwo androgyne"(maja przy tym dość szeroka bibliografię ) - to są realacje transeksualistów , zopiniowane przez psychiatrów, początki klinicystyki zajmującej sie zmianą płci w Polsce i pojawia sie tam dość sporo o homoseksualistach i realiach tego okresu, bo transseksualiści zazwyczaj wpadali w to środowisko, często wbrew sobie. Oczywiście to, tylko tyle , ze to uz jest tzw. gej z cygaretka zastanawiajacy sie nad swoim odbiciem w dyskursie filozoficznym i własnym odbiciem w lustrze, szybie, oczach innych itp www.universitas.com.pl/index.php?PST=ksiazka&id=1982 No i chyba Nasierowskiego trzeba czytać całego , ale wierzyc mu przez palce. "Rudolfa" Pankowskiego każdy szanujacy sie gej mail spod lady w latach 80-tych . Pierwsza lesbijska literatura spod ladowa to na pewno Schilling i tu nie mam watpliwości. W sumie muszę ci powiedzieć, ze trudno wyłowić coś socjologiczno-historycznego, chociaz ja komuś pożyczyłam ksiazkę , która była opracowaniem z wczesnych lat 90-tych,znalazłam w jakim antykwariacie, w takiej paskudnej brązowej okładce - musiałabym sobie przypomnieć tytuł i osobę- postaram sie, ale bedzie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 15:04 Dzięki. Rudolfa nabyłem legalnego, wznowionego przez H-Artow, natomiast z Inaczejami może byc problem, bo stawiam każda sumę, że w Bibliotece śląskiej tego nie będzie. Poszukamy. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 15:09 Wiesz, ja miałam tego sporo, ale jakos tak lezały , w sumie potem juz pojawiały sie w Polsce te ksiazki - legendy , o których w Inaczej sie czytało (tajemnica Poliszynela mówi, ze kierownictwo LnŚ ostro w tych kliamatch doświadczone było :)))) , mozna było czytać wreszcie rzeczy angielskie (nie dasz wiary, ze w mojej Bibliotece w okładki "Maurycego" Forstera ktoś wsadził Arkadego Fiedlera, a tamto ukradl:))), no w kazdym razie sprzedalam "Inaczej " na allegro, bo już mnie makularura zasypywała. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 17:45 troche sie spozniles, bo jakies poltora roku temu wyrzucilem baaaaaaaaaardzo duzo starych Inaczejow natomiast wiem, ze w warszawskiej Bibliotece Narodowej maja kilka pierwszych rocznikow, wiec moze i w Slaskiej znajdziesz a co, po dyskusji o prerafaelitach chcesz dolaczyc do teczowego grona? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:06 Dzie tam, za stary jestem, coby preferencje zmieniać. Pisnąć coś chcę w temacie i trza mi źródeł. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:08 A bedziesz pisał dla siebie, czy dla kogoś za dutki? :) Bo jak już coś powstanie, to ja bardzo chciałabym przeczytać:) Tylko, ze wybrałeś sobie naprawdę cholernie problematyczny okres. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:41 Ja wszysko pisam dla siebie, ale jak się uda gdzieś opchnąc to się cieszę:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:23 tam za stary. kiepska wymowka ;) jest taki film (zreszta calkiem niezly) z Jessiką Lange i Tomem Wilkinsonem o tym jak piecdziesiecioletni mąż i ojciec dochodzi do wniosku, ze zawsze czul sie bardziej kobieta niz mezczyzna i ryzykujac wykluczenie z lokalnej, malomiasteczkowej spolecznosci przechodzi pelna operacje zmiany plci Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko prywata 26.05.06, 18:40 Kubu, dziekuje za troskę, ale jest tyle fajnych kobiet, że szkoda mi czasu na zajmowanie się facetami:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Zdanko prywata 26.05.06, 20:12 wiesz, ciocia Madge juz 20 lat temu spiewala "Express yourself" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Zdanko prywata 29.05.06, 17:12 sumienie: przecież ty masz żone , braineaterze! szukam "grymasów gombrowicza" na zakup w cenie nie przyprawiającej o chęć zabijania! Odpowiedz Link Zgłoś