hiperrealizm 01.08.06, 14:31 uważajcie..... www.youtube.com/watch?v=7KheWbaofl4&search=meteor Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaannaj Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 14:46 sory ze sie czepne- ale potwornie mnie razi ten perseid rodzju meskiego... czy one aby nie są tak jak asteroidy - żeńskie? Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm hmmmm 01.08.06, 15:17 dla mnie to meteory ========================= asteroida to coś znacznie większego Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s :)))) 01.08.06, 17:22 Oczywiscie, że są to meteory :)))) Jakby Ziemia wpadła w rój asteroidów, to wiele by z nas nie zostało :)))) Ale Monice chodziło o rodzaj gramatyczny, nie o to, czym są Perseidy... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 15:18 Nazwa pochodzi od Gwazdozbioru Perseusza. A Perseusz to facet, czyli ON. Odpowiedz Link Zgłoś
vobiska1 Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 15:34 w Polsce znane pod nazwą "łzy św.Wawrzyńca" ponieważ ich największy "wysyp" na polskim niebie ok.10 sierpnia /Kosciól tego dnia wspomina tego męczennika/.No i nazwa jakoś tak kompatybilna do tematyki tego forum)))).Zamierzam oglądać . Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 15:38 jeszcze NIGDY nie widziałam żadnej perseidy. Chyba nie wiem, w którą stronę patrzeć. Vobisko - mam okna na wschód - gdzie oko zaczepić? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 15:46 Perseusz perseuszeem, ale jednak ta perseida lepiej brzmi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm mówimy o roju meterorów 01.08.06, 16:05 rój meteorów to jest ON pl.wikipedia.org/wiki/Perseidy Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: mówimy o roju meterorów 01.08.06, 17:24 Ale końcówka -ida oznacza rodzaj żeński. Np. Nereidy to córki Nereusa... Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: ale mówi sie rój perseidów 01.08.06, 19:51 Hmmmm, to może - źle się mówi? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vobiska1 Re: nadchodzi czas perseidów 01.08.06, 17:39 Należy patrzec wkierunku pólnocno-wschodnim. Jaka szkoda,ze ostatnio się chmurzy a od 2 miesięcy noce były takie gwaiździste! Niemniej zaciągam wartę bo widok jest niepowtarzalny a przy kazdej spadającej smudze perseidy można sobie szepnąc życzenie,a ze mam ich bez liku))).Sierpniowe niebo w górach). Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: nadchodzi czas perseidów 02.08.06, 00:12 Najlepiej zerkać pod kosmiczne W, czyli mającą taki kształt Kasjopeję. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm tylko trzeba wiedzieć gdzie to "W" jest 02.08.06, 09:06 cała ta astrograficzn menażeria to fascynujący świt mitów i legend! Perseusz, Cefeusz, Andromda, Kasjopea i Wieloryb to postacie z jednego mitu. ================ Gwiazdozbiory i ich historie.... Najładniejszy jest Orion - łowca w wiecznym poscigu za bykiem. Plejady zwane głąłakami lub kurczętami - lecz tyo nie gwizdozbór to gromada otwara. Powszechnie znany Wielki Wóz nie jest gwiazdozbiorem! Jest jedynie częścia (i to zadnią!) Wielkiej Niedźwiedzicy! Herkules, Wolarz, Bliźnięta.... Lecz to nie miejsce... nie pora.... Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: tylko trzeba wiedzieć gdzie to "W" jest 02.08.06, 09:42 Hiper, te gwiazdozbiory to tylko pozory, one NIE ISTNIEJĄ w realu. Tak jak i te mityczne postaci. Nie ma się więc czym podniecać, no, może tylko wielką wyobraźnią naszych przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm azerko 02.08.06, 10:04 dokonale zdajesobie sprawę czym są gwiazdozbiory. A ty choć na chwilę oderwała byc sie od ziemi. Pewnie jak spada gwiazda to nie wypowiadasz w myśli życzenia!? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: azerko 02.08.06, 10:23 pewnie że nie wypowiem, nie jestem zabobonna. Ja naturalnych zjawisk nie kojarzę z czarami hehehe. I to nie gwiazda spada, gdyby to była gwiazda to bym rachunek sumienia robiła. Od ziemi się odrywam, a jakże. Przy muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: azerko 02.08.06, 11:07 ależ ty przyziemna jesteś! ZABOBONY!!!! Przecież ja mówieo fajnym zwyczaju a nie o zabobonach~! PS A tańczysz pewnie chodzonego coby z ziemią kontaktu nie tracić! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: azerko 02.08.06, 11:46 to nie jest "zwyczaj" tylko zabobon. Wierzysz, że taki spadający meteor spalający się w atmosferze, może spełnić życzenia? Jeśli tak, to poproszę o numery w toto. Nie boję się tracić z ziemią kontaktu, choć chodzę po niej mocno i całymi stopami. Hiper, ja w byle co nie wierzę, to są duby smalone na które szkoda czasu. Zresztą chyba takie zaklinanie rzeczywistości jest grzeszne. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm ale jak tam wiara!? 02.08.06, 14:57 wierze w Boga a reszta to zabawa! to tak jak z horoskopami nikt nie traktuje ich poważnie ale pośmiać się można! Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm qarcze 02.08.06, 10:05 azerko ja sie tochę na gwiazdach, wszechświecie itp znam! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: qarcze 02.08.06, 10:26 cieszę się, że się znasz. A w jakim stopniu? Uniwersyteckim? Skończyłeś astronomię? Masz teleskop? Mój koleś ma. A mąż cały czas chce kupić, tylko nie mamy prywatnego dachu, aby się zainstalować. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm w stopnu amatorskim 02.08.06, 11:03 teleskop kupę mam już wybrany model. Do obserwacji nie potrzebujesz dachu. I tak by cokolwiek obserwować musi byc ciemno. Dlatego trzeba poza miasto wyjeżdżać. Dlatego trzbea kupić sprzęt wmiarę mobilny. Ale zanim sie kupi trzeba troche poczytać, zorietować siena niebie, nauczyc sie czytac niebo, rozpoznawać gwiazdozbiory, planety. Do tego żaden sprzęt nie jest potrzebny. Wiedza ta jest niezbedna do tego by wybrac taki sprzęt który pozwoli nam czerpać satyfakcję z prowadzonych obserwacji a nie skończy się to rozczarowaniem. a ja sobie upatrzyłem to: oczywiście z paroma dodatkami bo taki "goły" teleskop na niewiele pozwala www.astrokrak.pl/sklep/product_info.php?cPath=21_40&products_id=343&osCsid=8eeeaf366776bb2aa8c21271ff819606 Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: w stopnu amatorskim 02.08.06, 11:40 Aby nauczyć się rozpoznawać gwiazdozbiory, trzeba je WIDZIEĆ. A ja jestem krótkowzroczna i muszę mieć oko uzbrojone hehehe. Masz rację z tą ciemnością, koleś ma w lasach letnisko i tam prowadzi obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bja74 Re: nadchodzi czas perseidów 07.08.06, 13:00 Azerko:) W razie czego zapraszam w góry świętokrzyskie:) U nas zawsze wystarczyło wyjść/wyjechać trochę za miasto - gdzie sztuczne światła nie przeszkadzają. Potem tylko trzeba podnieść z zachwytem głowę i podziwiać: ziuuu... ziuuu... :) Oczywiście jest jeszcze kwestia chmur. Na bezchmurnym niebie naprawdę nie trzeba Perseid (jak dla mnie rodzaj żeński)długo szukać. Miłego zerkania:) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: nadchodzi czas perseidów 07.08.06, 13:49 A u nas chmurzyska jak na złość!!!! Bijo, ja mieszkam na górze. W noc pogodną widać pięknie wszelkie gwiazdy, planety, samoloty....przemieszczające się pomiędzy lotniskiem cywilnym i wojskowym... A teraz chyba za karę niebo zakryte od kilku dni. Apogeum jest chyba 10 sierpnia, może coś te chmury przepędzi. Mam lornią odpowiednią i się zaczaję. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm przewodnik po gwiazdozbiorach 02.08.06, 09:12 i historie i nie tylko gwiazdozbiory.eulersoft.com.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś