Dodaj do ulubionych

Niepodległość

11.11.06, 09:55
Niepodległość kojarzy mi się z upadkiem komunizmu, mojemu Dziadkowi kojarzyła
się z Piłsudskim, moim uczniom ze stadionami i szalikami klubowymi.
Obserwuj wątek
    • wanda_rybka Re: Niepodległość 11.11.06, 10:45
      Mnie też z 11-stym listopada (chociaż wiekowo jestem dużo młodsza od Twjego
      dziadka), może dlatego, że wychowałam się w domu, w którym zawsze pamiętano o
      historii, oraz przekazywano z pokolenia na pokolenia pewne wartości.Może
      dlatego ,że kilku z moich przodków czynnie uczestniczyło w walce z
      zaborcami.Zrzucenie jarzma komunizmu to też pewnego rodzaju odzyskanie
      Niepodległośc, ale w innym tego słowa znaczeniu, chociaż i to i tamto było
      niewolą.
      • wanda_rybka Re: Niepodległość 11.11.06, 10:57
        I masz rację Justyś,dla każdego pokolenia słowa Wolnoś i Niepodległóść będzi
        miało inne znaczenie.Wszystko zależy od czasów i warunków politycznych,
        ekonomicznych w których przyjdzie im żyć.
    • kawa3603 Re: Niepodległość 11.11.06, 12:35
      Niestety, Niepodległość taka jaka kojarzy się z Piłsudskim dzisiaj już jest
      nieaktualna. Upadek komunizmu dla mnie to tylko ułuda odzyskania jakiejś
      wolności. Sami przestajemy już być patriotami, pojęcie Polak zastępuje
      Europejczyk. Jesteśmy zdegustowani naszą przynależnością narodową - nie mówimy
      z dumą o naszym kraju w czasie teraźniejszym. To co dumne należy do
      przeszłości.
      Słowo Polska ma dla nas jakąś wartość i przypominamy sobie o tym, że jesteśmy
      Polakami, gdy opuszczamy nasz kraj. Zapominamy wtedy o niedostatkach jakie nam
      on oferuje i tęsknimy za tym co tutaj zostawiliśmy. Mamy czasem zrywy narodowe,
      gdy jakiś Polak lub któraś grupa Polaków wybije się w czasie zawodów sportowych.
      I tyle.
      Jutro zobaczymy jak wielki procent Polaków, pójdzie do wyborów...
      • kawa3603 Załącznik 11.11.06, 14:17
        Jesteśmy dumni z Polski, bo tak trzeba

"Polacy to prawdziwi patrioci: są dumni ze swojej ojczyzny, kochają flagę i
        orła białego, zostaną w kraju bez względu na okoliczności, a wręcz tym chętniej
        zostaną, im gorzej będzie się tu działo - takie zdumiewające wyniki przyniosły
        badania, jakie na zlecenie "Dziennika" przeprowadził TNS OBOP. [...]

...Skąd więc takie wyniki badań? - pyta "Dziennik". Na pewne pytania ludziom po
        prostu nie wypada odpowiadać inaczej. Takie rozwiązanie zagadki widzi prof.
        Marcin Król, historyk idei i socjolog. I dodaje, że żyjemy w społeczeństwie,
        które samo się oszukuje."

media.wp.pl/wiadomosc.html?kat=50316&wid=8593175&rfbawp=1163250762.396&ticaid=42a9f

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka