Dodaj do ulubionych

Co to znaczy "porządny człowiek"?

11.01.07, 15:08
Taki temat podstawówkowy mi się jakoś nasunał po przeczytani wypowiedzi
naszego drogiego premiera, że jakąś tam inicjatywę powinien poprzeć każdy
"porządny człowiek". Czy porządny człowiek powinien popierać jakieś inicjatywy?
Głupi temat, ale ja też czuję się głupia, więc pasuje.
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 15:31
      porządny człowiek (taki gość, który rano potrafi dzielnie spojrzeć w lustro bez
      groźby wyrzygu moralnego) nie wchodzi w alianse z bandytami, nawet pod przymusem
      i nawet jeśli bandyta jest wyjątkowo bogonarodowoojczyźniany.
      Dlatego też uważam, że popieranie inicjatyw wykombinowanych przez różnego
      autoramentu kreatury, odbiera człowiekowi miano porządności
      • noida Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 15:47
        Poza tym samo stwierdzenie "każdy porządny człowiek powinien" jest szantażem, a
        szantaż nie przystoi porządnym ludziom, nie?
        • eeela Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 20:23
          Swiete slowa.
    • braineater Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 15:51
      To ja.
      Tak najnormalniej w świecie mam na swój temat taką opinię. Jestem przyzwoicie
      neutralny, w miarę uprzejmy, to że nie lubie ludzi nie przeszkadza mi w
      podtrzymywaniu kontaktów, pomagam bezinteresownie, nikomu nie szkodze i w sumie
      od nikogo niczego nie chcę. Krzywdy żadnej nikomu nie wyrządziłem, nie narzucam
      się ze sobą.
      No normalnie jestem porządny cżłowiek.

P:)
      • staua Ha! 11.01.07, 21:35
        A znasz ten cytat z Boskiej komedii (niestety, tylko po ang. nim dysponuje):

“The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral
        crises maintain their neutrality”

Zawsze go lubilam.
        • braineater Re: Ha! 11.01.07, 21:40
          podobną bzdurę głosiła bozia, marudząc, że goracym cza być albo zimnym, nigdy
          letnim.
          Ja wolałbym jednak nie skończyc z gwoździami w cżłonkach, lub w inny, rownie
          wymyslny sposób, dlatego nie wierzę w te zaangażowane bzdury.
          Tu kontrcytacik trochę obok, ale sensem powiązany, co go pan Valery ongi
          wygłosił:
          Idealizm to najbardziej pretensjonalna forma fochów.

• staua Re: Ha! 11.01.07, 23:16
            No, ja sie tylko zastanawiam, czy ktos stojacy zawsze obok i w nic sie nie
            wtracajacy to naprawde porzadny czlowiek... Mozna to raczej nazwac
            oportunizmem. Albo tchorzostwem. Moi rodzice byli tacy w komunie. Moj ojciec
            nigdy nie zapisal sie do partii i spotykaly go nieprzyjemnosci, ale nic poza
            tym nie zrobil (czyli wlasciwie nic nie zrobil, bo niezapisanie sie do partii
            to raczej brak aktywnosci. Do Solidarnosci tez sie nie zapisal). Nie wiem, czy
            to tak znowu dobrze.

Chciales kontrowersyjnych pogladow... Moze cos sie wykluje.
            • braineater Re: Ha! 12.01.07, 00:27
              no pliz. zapisują to się ludzi po telewizor albo w xiędze pamiątkowej,
              niektórzy w pamięci pokoleń a jeszcze inni w kk. w takie rzeczy jak solidarność
              czy partia trzeba wierzyć, albo być radykalnym chujem dążącym do jakiś tam
              własnych celów, co w obu przypadkach wyklucza jakąkolwiek pogłębioną
              autorefleksję i w końcu doprowadza do odmóżdżenia. Wolę se postać i popatrzeć,
              jeśli pozwolisz.:)

• staua Re: Ha! 12.01.07, 20:29
                No, to czy nie wierzac (zakladalam, ze wierzyc w cos trzeba, zeby wstepowac,
                nie bedac radykalnym chujem), w nic, jest sie porzadnym czlowiekiem? To
                wystarcza do zdefiniowania sie jako takowy? Bo w takim razie mamy rzesze
                porzadnych ludzi, ktorzy...nic nie robia. A robia cos tylko ci zli. Obawiam
                sie, ze spoleczenstwa zlozone z samych porzadnych w takim razie nie rozwijalyby
                sie w ogole.
                • braineater Re: Ha! 12.01.07, 22:06
                  Jakoś dawno temu już doszedłem do wniosku, że gdyby więcej ludzi nic nie
                  robiło, świat naprawde byłby przyjemniejszy. To własnie z robienia, z chęci
                  wykazywania się, z jakiś tam ambicji i napinania się na rzeczywistość,
                  najczęsciej wychodzą jakies koszmary. Oczywiście mówimy o robieniu czego, dla
                  celu, dla ideii, dla 'wartości wyższych'. A dużo prościej by było, jakby ludzie
                  robili dla siebie, tylko.

• beatanu Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 17:18
      Może chodzi o pRorządnego człowieka, czyli takiego, który z definicji popiera
      inicjatywy rządowe?

Albo takiego, który lubi, żeby nim ciut (albo i więcej niż ciut) porządzić, co
      zresztą na jedno wychodzi...

• brunosch Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 18:03
        ależ oczywiście, że tak! dla naszych prorządowców porządnym człowiekiem jest
        wyłącznie pRorządny. Reszta to układ, ubekistan i wnukowie Wehrmachtowców. Taki
        subiektywizm pRorządny.
      • paolo630 Po-rządny człowiek 12.01.07, 14:25
        Po kolejnym wezwaniu PiS-u
        do udziału w nagonce zapisów
        Po-rządni ludzie (Ci, co byli w rządzie)
        Pożądają PO w rządzie...

Pożądają, pożądają, a potem
        po cichutku w jedną lub dwie noce
        Pozwem przywalą w Sprawiedliwość
        i Polska zapłaci za pożądliwość
    • eeela Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 11.01.07, 20:32
      Jestem przekonana, ze moja deficja porzadnego czlowieka rozni sie od definicji
      tegoz wyznawanej przez premiera.

Ja sie sklaniam do definicji Brejna i staram sie w takim sensie byc. Nie zawsze
      wychodzi (szczegolnie na forach, gdzie wywalam wrodzona sobie zlosliwosc), ale
      na ogol chyba tak.
    • formaprzetrwalnikowa Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 12.01.07, 00:24
      a mi sie tak kojarzy:
      porządny w opozycji do nieporządnego
      porządne lanie
      porządek miec wszędzie
      do porządku przywołać
      przejść (nad czymś) do porzadku dziennego
      po rządny

a tak w ogole to poreządny człowiek znaczy 'swój chłop'
      ;)
    • dr.krisk Porządny człowiek wg polityków... 12.01.07, 10:24
      ... to ten co ich popiera. Jak masz inne zdanie w jakiejś kwestii, to
      automatycznie przestajesz być człowiekiem porządnym, stajesz tam gdzie stało
      ZOMO, w tłumie łże-elit i wykształciuchów.
      Stąd między innymi moja wielka niechęć do pp. Bulgotka i Mamrotka, oraz do
      prezentowanych przez nich poglądów. Jakieś durne konusiki będą ustalać. kto
      jest porządny a kto nie!!!
    • beatanu na marginesie 14.01.07, 11:27
      naszych rozważań o porządnym człowieku...

W związku z tłumaczonym tekstem podczytuję sobie Biblię. I na co natknęłam się
      w Księdze Ezechiela?

"A kiedy powiem do występnego: 'Z pewnością umrzesz', on zaś odwróci się od
      swego grzechu i zacznie postępować wedle prawa i sprawiedliwości: oddaje
      zastaw, zwraca, co porwał, żyje według praw, które dają życie, nie dopuszczając
      się do zbrodni, to z pewnością zostanie on przy życiu i nie umrze. Zaden z
      popełnionych przez niego grzechów nie będzie mu poczytany. Postępuje według
      prawa i sprawiedliwości, ma więc pozostać przy życiu." (Ez 33, 14-16)

To już nie chodzi o porządność czy prorządność proszę państwa. Tu chodzi o
      śmierć i życie...

• nienietoperz Re: Co to znaczy "porządny człowiek"? 15.01.07, 13:59
      Taki, ktory nie boi sie wychylic z obrona wlasnego zdania niezaleznie od
      towarzystwa, z ktorym ma do czynienia. Ktory stara sie w miare swoich skromnych
      mozliwosci uczciwie oceniac i rozumiec inne pomysly, koncepcje, programy, a
      nawet inicjatywy. Ktorego obchodzi jak to, co sam robi, wplywa na tych wokol
      niego. Ktoremu nie bedziesz sie powierzyc pieniedzy, waznej osoby/sprawy pod
      opieke, tajemnicy.

To jest bardzo proste pytanie.

Z uklonami,
      NN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka