aaa19795 01.08.07, 13:04 wstyd bo nie znam historii:( i co ja dzieciom przekaze? to jest dla tych, co maja podobnie pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_warszawskie niech choc podstawy jakies beda... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verte34 Re: wstyd 01.08.07, 15:01 Szukałam tego w jakimś mp3 (Demarczyk), ale chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa19795 Re: wstyd 01.08.07, 15:06 jeszcze galczynskiego kocham i poswiatowska...trudno z tymi mp3, ja sie nie spotkalam ale tez nie szukalam...a z powstania juz sie wyedukowalas?:) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa19795 Re: wstyd 02.08.07, 08:57 wczoraj godz 17 stoje w kiosku i kupuje bilet, nagle zawyly syreny, a pan mowi"o, pali sie gdzies?" ja oswiecona mowie"nie, rocznica powstania" tyle na temat spolecznej swiadomosci, wiedzy i w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
verte34 Re: wstyd 02.08.07, 10:08 Już dawno stwierdziłam że nie ma co wymagać od społeczeństwa, natomiast od siebie jak najbardziej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
demorgan Re: wstyd 03.08.07, 09:21 Wstyd czy nie wstyd w dzisiejszym społeczeństwie świadomość własnych dziejów jest praktycznie żadna. Często , gęsto śmiejemy się z zerowej prawie wiedzy amerykanów czy też innych cudzoziemców a w praktyce sami wiemy niewiele lub nic. Czerpiąc wiedzę historyczną z wątpliwej jakości programów TV czy też publikacji prasowych zdobywamy wiadomości powierzchowne, często fragmentaryczne lub wręcz zafałszowane. Miarę zła powiększają podręczniki, które smutno przyznać często powtarzają błędy przeszłości przedstawiając większość wydarzeń w sposób jednostronny w myśl zasady "Historię piszą zwycięzcy" i choć nie ma już takich zakłamań jak przed 89 rokiem to Ciężko by szukać w dzisiejszych książkach szkolnych obiektywnych opisów niektórych wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
legwan4 Re: wstyd 03.08.07, 09:53 W szkole,też zanika wymaganie wiedzy o faktach dotyczących naszej historii.Widzę,to po swojej córce /17 lat/.Chociaż dużo u nas się mówi o historii.Kompletna negacja tego co było.Smutne.... Odpowiedz Link Zgłoś
demorgan Re: wstyd 03.08.07, 10:07 Smutne - to prawda. Ale to też niestety konsekwencja tego jak przestaliśmy wychowywać naszą młodzież. Dziś niestety scedowaliśmy to na innych (rodzice na szkoły, a szkoły na rodziców). Trudno jednoznacznie wskazać winnych tej sytuacji, bo przyczyn jest miliony. Najgorsze jest to że ignoruje się ten problem i nikt nie zamierza z tym nic zrobić. I dodam że nie jestem raczej zwolennikiem szumnych działań pod publikę w stylu mundurkowanie uczniów, czy wychowywanie patriotyczne. Nie będzie nigdy patriotą ktoś kto do pracy, szkoły, rodziców i w ogóle ludzi nie ma szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś