survey06
12.08.07, 12:02
Mira Naporowska jest polską malarką mieszkającą i tworzącą w Algierii. Jej prace są eksponowane w liczących się algierskich muzeach i galeriach sztuki. W swojej drugiej ojczyźnie, za swoją twórczość wielokrotnie uzyskała prestiżowe nagrody, medale i wyróżnienia. Mira Naporowska od lat prezentuje swój dorobek artystyczny na wystawach w Stanach Zjednoczonych, Australii, Wielkiej Brytanii, Francji, Egipcie i wielu innych krajach, których nie sposób tutaj wyliczyć. Liczne wyróżnienia ,zapisy katalogowe czy też pochlebne opinie liczących się galerii sztuki, koneserów i marchandów stanowią same w sobie poważną kolekcję.
Artystka maluje przede wszystkim pejzaże i martwą naturę kierując się wysublimowanym realizmem. Nie oznacza to, że nie poszukuje również innych form twórczej ekspresji. Widać, że Algieria, jej mieszkańcy, kultura, sztuka do głębi fascynują Mirę Naporowską. Oddając w swoich obrazach piękno krajobrazów Kabyli oraz przedstawiając zwyczaje i życie codzienne Berberów w scenach rodzajowych, Mira Naporowska staje się najlepszym algierskim propagatorem i ambasadorem. W jej dziełach odnajdujemy inną Algierię aniżeli tę, jaką znamy przebywając tam w celach zawodowych. Poznajemy Algierię pogodną i przepojoną spokojem.
Moja skromna kolekcja obrazów, rysunków i grafik zgromadzonych w trakcie licznych podróży uległa powiększeniu. Cieszę się niezmiernie, że kilka obrazów pani Miry przyozdabia ściany mojego warszawskiego mieszkania. Będą mi przypominać o pobycie i pracy w Algierii. Będą wspomnieniem rzadkich okresów chwil radosnych, a do takich należały rozmowy telefoniczne z panią Mirą. Niestety, nie miałem sposobności poznać pani Miry osobiście. Mam nadzieję, że wcześniej lub później będzie okazja do spotkania.