pepperoni78 04.07.03, 09:58 Przyznam szczerze, że ja parzę różnie. W zależności od gatunku. Czasem gotuję w mleku, ale to historia na później. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Jak parzymy?? 04.07.03, 11:02 Trywialnie parzę, bez ceregieli - zalewam, ewentualnie przykrywam na trochę - bez ceregieli. Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Jak parzymy?? 04.07.03, 11:56 cholera.. ja też bez ceregieli.. a już w mleku... to może sposób dla matek karmiących... ty się peppe przyznaj;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Jak parzymy?? 04.07.03, 18:34 Ktoś kiedyś, chyba żartując sobie ze mnie, powiedzial mi, że prawdziwą bawarkę robi się zalewając herbatę wrzącym mlekiem. Nie było to zbyt dobre, ale ja spróbowałem zrobić to inaczej. Gotuję w jakimś naczyniu 2 szklanki mleka i kiedy zaczyna się gotować, wrzucam 2 łyżeczki (z delikatna górką) herbaty. Trzeba chwilkę pogotować (około minuty), mieszając, żeby mleko nie wykipiało. Później zdejmujemy z ognia, czekamy aż lekko przestygnie i przez sitko wlewamy do filiżanek. Można trochę osłodzić. Pychota. Z tym, że nie wszystkim może smakować. ;)I w takim przypadku cytryna odpada. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Jak parzymy?? 07.07.03, 18:59 w imbryku - 4-5 torebek + torebka miety herbata ma wtedy taki "smaczny" smaczek :) Odpowiedz Link Zgłoś