elissa2 :) 30.10.09, 14:23 Otóż Moi Kochani, donaszam, że wynalazłam ... antydepresant. Antropozoficzny! :) Mam wybyła na trochę, poszła coś załatwić a ja ... myk, myk i zaczęłam krzątaninę. Mama wraca, idzie powoli, buzia w podkówkę. Gdy mnie zobaczyła w oknie, buzia jeszcze bardziej w podkówkę (choć ma wszelkie podstawy by mieć doła). Biegnę do drzwi, otwieram ... Ledwie przekroczyła próg i ... diametralnie zmienił się wyraz jej twarzy, oczy duże i pyta: - Ojej, a co tu tak pięknie pachnie??? Otóż, zrobiłam mamie, wymęczonej kłopotami gastrycznymi i biegunką coś, co bardzo lubi a czego już dawno nie jadła: wołowe zrazy zawijane. Popapciała sobie trochę, chwaląc "o, jakie to pyszne! o, jakie to dobre!" i stwierdziła w końcu: "aż się człowiekowi odechciewa ... umierać" :D Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: :) 30.10.09, 17:18 Czyli, jednym słowem, zrobiłaś Elissko swojej Mamci wielką frajdę. Jednak coś w tym jest, że dobre jedzonko poprawia nastrój. Więc, jak mamy doła, zjedzmy coś pysznego i od razu będzie nam lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 sarenki 31.10.09, 16:50 nie przepadają za czerwonymi chryzantemami :) Największego pecha miała pani, która kupiła (za 70zł) wielką donicę białych kul, te sarenkom podeszły najbardziej :) Miłego Wieczoru portal.kwidzyn.pl/xinha/plugins/ImageManager/demo_images/halloween_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: sarenki 31.10.09, 19:19 Ależ się dzisiaj przeraziłam. Jakieś pół godziny temu ktoś zadzwonił. Otworzyłam, a przed drzwiami stało dwóch nastolatków o tak strasznie mrocznym makijażu, że aż mi serce o mało nie stanęło. Zatrzasnęłam drzwi z powrotem i już ich nie otworzyłam. Usłyszałam tylko, że dzwonią do drzwi sąsiadki. Przez te moje wyjazdy zupełnie zapomniałam, że dzisiaj halloween. Sądziłam, że halloween to raczej zabawa dla dzieci, które uwielbiają się przebierać. A tu dzisiaj niespodzianka - dwóch dryblasów przed moimi drzwiami:) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: sarenki 31.10.09, 19:29 Ja przepadam za żółtymi chryzantemami. I takie kupiłam na groby moich bliskich. Są przepiękne. Szkoda tylko, ze zapowiadają przymrozki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: sarenki 31.10.09, 23:31 Ja też zawsze kupuję żółte chryzantemy. Bardzo je lubię i chętnie bym takie sobie posadziła na balkonie, ale póki co, ponieważ zima idzie to mój balkon przyodziałam w zimowy wystrój, czyli do skrzynek powsadzałam gałązki świerkowe. Na Święta ubiorę je w choinkowe lampki i będzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Liście 31.10.09, 23:39 Wczoraj w nocy poszłam na spacer z krokodylkiem, na termometrze było -5, więc niezły mrozik, idziemy sobie i słyszę jakieś dziwne dźwięki, takie szelesty i stukanie, wiecie co to było? Liście spadały z drzew. W ciągu dnia jest na tyle głośno, że tego nie słychać, a w nocy - coś pięknego. Rano dookoła było pełno liści, poszeleściłam sobie trochę na rannym spacerku, zanim dozorcy je posprzątali. Niewiele ich po tej zimnej nocy już zostało na drzewach, zimowo na świecie się robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Liście 01.11.09, 18:36 dorota-zam napisała: > Wczoraj w nocy poszłam na spacer z krokodylkiem, na termometrze było -5, więc > niezły mrozik, idziemy sobie i słyszę jakieś dziwne dźwięki, takie szelesty i > stukanie, wiecie co to było? Liście spadały z drzew. W ciągu dnia jest na tyle > głośno, że tego nie słychać, a w nocy - coś pięknego. Rano dookoła było pełno > liści, poszeleściłam sobie trochę na rannym spacerku, zanim dozorcy je > posprzątali. Niewiele ich po tej zimnej nocy już zostało na drzewach, zimowo na > świecie się robi.... A ja myślałam, że to odgłosy Halloween :) Ale naprawdę musiało to pięknie wygladać. Tu liści na drzewach jest trochę więcej, pewnie dlatego, że nie ma przymrozkow. Pięknie wirują spadając na ziemię, prawdziwy "liściowy" deszcz. Rano, na spacerze żałowałam, że nie wzięlam ze sobą aparatu. Mogłam zrobić fajną fotkę naszemu pieskowi na żółtawym, "liściowym" dywanie (mało go było widać wśród liści) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Liście 02.11.09, 00:45 Krokodylek też pięknie się prezentuje na dywanie z liści. U nas za oknem znowu mrozik, a w dzień było słoneczko, deszcz na szczęście do nas nie dotarł. Na cmentarz zawsze chodzę rano, zanim zaczną się straszne tłumy, kiedy robi się tłoczno to my już wychodzimy i wracamy do domu autobusem co prawda zatłoczonym, ale jeszcze można spokojnie do niego wsiąść, co później nie zawsze jest możliwe. A w Toruniu na Cmentarzu komunalnym grasują tłumy królików więc najlepiej kupować plastikowe kwiatki, mój mąż żywe chryzantemy zawiózł wczoraj i dzisiaj były ostrzyżone na irokeza, do jutra pewnie już z nich niewiele zostanie, chociaż może jeszcze chwilę postoją, bo po dzisiejszym dniu będzie na pewno sporo jedzonka! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 ciocia 01.11.09, 13:34 Odwiedziła nas ciocia. Starsza, dystyngowana ... Trochę posiedziała. Było miło a potem nagle zaczęła trochę dziwnie się zachowywać. No cóż, może zmęczona, może ciśnienie jej skoczyło lub spadło ...(Jak dopiero po jej wyjściu skojarzyłam, jej zachowanie zmieniło się tak diametralnie chyba po odwiedzeniu ... naszej łazienki) Otóż w łazience na umywalce leży ... strzykawka z igłą, taka "brudna" bo służy mi do precyzyjnego wkraplania kropelek "dentosept" (ekstrakt szałwii, rumianku i czegoś tam jeszcze) bezpośrednio do uszkodzonego zęba (znowu plombę zgubiłam, w przyszłym tygodniu idę do dentysty) Czyżby źle jej się ta strzykawka skojarzyła??? :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: ciocia 01.11.09, 18:40 elissa2 napisała: > Czyżby źle jej się ta strzykawka skojarzyła??? :DDD Pewnie tak, Ellisko, kolor strzykawki po "Dentosepcie" może skojarzył się cioci z "kompotem" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: ciocia 02.11.09, 00:47 Biedna ciocia, takie ciężkie przeżycie miała. Raczej nie spodziewajcie się zbyt szybko jej wizyty! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: ciocia 02.11.09, 12:20 Dziękuje wszystkim za @ i pociechę w chorobie. Nadal leżę, ale dzis z głowa troche lepiej, wiec do łóżeczka wzięłam laptopa i nadrabiam zaległosci różnego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Wtorek 03.11.09, 18:07 już mamy, a tu tylko wiatr (jak na dworze) hula! Wywiało gdzieś wszystkich? Mam nadzieję, że to nie grypa nie pozwala Wam tu zaglądać! Dzisiaj strasznie u nas zimno, niby słoneczko pięknie świeciło, ale silny, lodowaty wiatr mocno dawał się we znaki.Rano strasznie się zdenerwowałam, bo krokodylcia mi zginęła! Wracałyśmy ze spacerku i ona szybciutko pobiegła do domu, a ja sobie wolno za nią szłam, dochodzę do drzwi, gdzie zawsze na mnie grzecznie czeka, a jej nie ma.... Rozglądam się, wołam - nic! Dopiero po dłuższej chwili przyszło mi do głowy, że może jest w środku i była! Musiał ktoś wchodzić i ją wpuścić! Mało na zawał nie zeszłam! Hanulko, Ty nam nie choruj! Najgorzej to do lekarza iść, zawsze coś znajdą i potem się człowiek stresuje! A tak żyje sobie człowiek spokojnie i dobrze mu z tym! Trzymaj się Hanulko! 13 A Ty też jakieś takie długotrwałe paskudztwo dopadłaś? Miałam nadzieję, że już jesteś zdrowa? Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Wtorek 04.11.09, 00:16 dorota-zam napisała: Dzisiaj strasznie u nas > zimno, niby słoneczko pięknie świeciło, ale silny, lodowaty wiatr mocno dawał > się we znaki.Rano strasznie się zdenerwowałam, bo krokodylcia mi zginęła! > Wracałyśmy ze spacerku i ona szybciutko pobiegła do domu, a ja sobie wolno za > nią szłam, dochodzę do drzwi, gdzie zawsze na mnie grzecznie czeka, a jej nie > ma.... Rozglądam się, wołam - nic! Dopiero po dłuższej chwili przyszło mi do > głowy, że może jest w środku i była! Musiał ktoś wchodzić i ją wpuścić! Mało na > zawał nie zeszłam! Brawo, mądra sunia, co bedzie na tej zimnicy czekac, weszla sobie do srodka, tam zawsze cieplej i nie wieje tak :) Tu tez dzis zimniej, wieczorem zimny wiatr mnie przewial. Teraz bolą mnie mięśnie, mam nadzieję, że to nie grypa(?) przecież sie szczepilismy - na zwykłą grypę. W radiu dużo gadają na temat szczepionek. Dzis uslyszalam, ze grozniejsza jest ta zwykla, sezonowa grypa od swinskiej. W Niemczech szczepią wszystkich - za darmo. Nie wiem, czy na swinska tez bada szczepic, na razie trwaja rozmowy. Hanulce duzo zdrowka życzymy. Niestety Dorotko, ciezkie paskudztwo mnie dopadlo i nie chce sobie pojsc precz, mimo, ze tak go proszę :( Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 grypa 04.11.09, 15:33 poczytałam co pisałyście o grypie, teraz nie mam podglądu, ale postaram się napisać co mi przyszło na myśl podczas czytania Waszych postów Tzw świńska grypa ma o wiele łagodniejszy przebieg niż grypa sezonowa Moja Mama jest w grupie ryzyka, ale opiekujący się nią specjalista /bardzo dobry/ nie zaleca szczepienia przeciw tej nowej ponieważ szczepionki nie są jeszcze dobrze przebadane pod tzw kątem działań ubocznych a jest wiele wątpliwości co do ich wpływu na organizm ciężko chorych ludzi. Przede wszystkim trzeba się pilnować i w przypadku kontaktu z chorymi (np w urzędzie, w autobusie itp) lub gdy tylko coś zaczyna człowieka brać, zabezpieczać się łykając przede wszystkim rutinoscorbin (ewent wit C, aspirynę itp). Natka pietruszki, surowa papryka, kapusta słodka i kiszona, chrzan, czosnek, cebula, banan, aronia, rokitnik, cytrusy ... One wszystkie też chronią organizm - to "szczepionki" od Matki Natury :) To, że na Ukrainie było tyle przypadków śmiertelnych wynika z czegoś zupełnie innego (kryzys, bardzo trudna sytuacja ludności - wielu nie stać na aspirynę, rutinoscorbin, wit C itp Nie rozpoczął się tam jeszcze sezon grzewczy!!! więc ludzie masowo szukali miejsc, gdzie cieplej niż w domach a przez to wzajemnie się zarażali) i nadal nie ma jednoznacznych wyników, że przyczyną była faktycznie świńska grypa (media szukając sensacji straszą tylko ludzi, szczególnie tych starszych) Poza tym w wyniku sezonowej grypy na Ukrainie umierają co roku tysiące ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: grypa 05.11.09, 00:42 --Jestem podobnego zdania, Elisso. Do sytuacji na Ukrainie dodałabym jeszcze, że tam ludzie spożywają chyba stosunkowo dużo alkoholu 'dla rozgrzewki i kurażu', chyba dużo więcej niż w Polsce. Jaki wpływ ma nadmiar alkoholu na organizm, wiemy. Poza tym lobby światowych firm farmaceutycznych jest tak silne, że posuwają się do bardzo wstrętnych metod, aby tylko osiągnąć sukces finansowy. Latem eksperymentowali w Meksyku, a teraz Ukraina ? I dopuszczają na rynek szczepionkę bez ostatniego, czwartego etapu badań? Przeciez dwie substancje zastosowane w tych szczepionkach ma skutki uboczne. Nie dziwi wcale, że duża część lekarzy się nie szczepi i nie szczepi swoich rodzin. Chyba jednak lepiej jest, póki co, wzmacniać organizm naturalnymi metodami. Do tych, które wymieniła Elissa, naturalnych 'pomagaczy' antygrypowo-antyprzeziębieniowych polecam też kiwi, czarną porzeczkę i imbir. Zaparzyłam sobie godzinę temu herbatę, ale usiadłam do komputera i ... chyba mi wystygła:) Dobranoc... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: grypa 05.11.09, 02:24 O! Kabe, jak miło Cię znów widzieć w naszych progach. Mam nadzieję, że już dobrze się czujesz. Myślę, ze wskazówki podane przez Elissę i Kabe pozwolą nam przetrwać sezon grypy w dobrym zdrowiu. kolorowych snów Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: grypa 05.11.09, 13:39 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7224226,Na_grypie_kreci_sie_biznes__Mozna_zarobic_krocie.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: grypa 05.11.09, 23:49 A ja się grypy nie boję, wręcz przeciwnie -czasem trzeba pochorować i odpocząć sobie od codziennych obowiązków, powylegiwać się w cieplutkim łóżeczku ;-) Dzisiaj mój mąż zwątpił czy mieszkamy w jednym mieście, bo mu oznajmiłam, że była piękna pogoda, a on tego jakoś nie zauważył! Dla mnie była piękna bo nie padało (dopiero po południu) i było ciepło, w związku z czym mogłam sobie na rowerku ruszyć na podbój świata, a już po tych ostatnich strasznie zimnych dniach bałam się, że koniec z rowerkiem do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 z serca 05.11.09, 13:42 Wyobraźcie sobie, że różyczka, którą dostałam od Mandy (na początku jej pobytu!) nadal stoi i jest jeszcze całkiem całkiem ... To się nazywa z serca ofiarowane, co!? :* Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: z serca 05.11.09, 20:06 Moja gwiazda betlejemska z zeszłego roku padła dopiero dziś, czyli też dana była z serca. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: z serca 05.11.09, 20:11 Ja już czuję się prawie dobrze, tylko katar mi pozostał. Jeśli mi się uda dostać numerek, to jutro idę na badanie kontrolne do lekarza.Dzis już się ubrałam i chodziłam po domu, bo przecież jutro muszę wyjść na powietrze.Katar mi jednak pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Z sercem dane.... 06.11.09, 20:22 ..a nasza Gwiazda Betlejemska rozwinęła się wspaniale i po przykryciu jej ciemnym papierem nabrały liście ładnych czerwonych kolorów. Jak te co musi się kupić co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Z sercem dane.... 06.11.09, 23:34 Podziwiam, że udało się Wam doprowadzić Gwiazdę Betlejemską do stanu świetności, ja kiedyś próbowałam, ale nie miałam cierpliwości - a to zapomniałam ją zasłonić, a to odsłonić i nie chciała mi się wybarwić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Z sercem dane.... 07.11.09, 18:39 Zdrowa jestem, więc byłam dzis na spacerku z kumplem po wode do ujęcia oligocenu. Ponieważ były kałuże po nocnym deszczu, zrobił mi zdjęcia dla GTWb, bo temat na ten miesiąc jest : ,,Przez kałuże małe i duże". Mam zdjęcie z parasolem, który dostałam będąc z klasą na nagrywaniu programu ,,Koło fortuny". Fajnie się wtedy bawiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka niedziela, 08.11.09, 16:38 ostatni dzien weekendu. Pogoda calkiem niezla, slonko rano swiecilo i cieplo bylo. Wychodzac na spacer zostawilam otwarte okno i nawet sie w mieszkaniu nie wyzeibilo, mimo ze nie bylo nas ponad godzine. Planujemy wypad do kina na film "Papiezyca" Parmesan czytal ksiazke, podobno ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: niedziela, 08.11.09, 17:37 Dziś było chłodniej niz wczoraj, bo był silny wiatr,ale na spacer po W-wie z przewodnikiem się wybrałam. Zmarzłam strasznie na wietrze, więc po spacerku była gorąca herbata i naleśniki w ,,Carino".Teraz już odpoczywam w domciu i oglądam ,,Ojca Mateusza". Sympatyczny jest ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: niedziela, 08.11.09, 20:01 Chyba tylko wybitnie duży urok osobisty przewodnika zmusiłby mnie do spaceru w taką pogodę. Hanulko, jesteś wielka. Ja już się poddałam hibernacji w oczekiwaniu na maj:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: niedziela, 08.11.09, 22:34 Pogoda dziś wcale nie była najgorsza, deszcz co prawda wieczorkiem padał, ale całkiem ciepło było! Ja dzisiaj na spotkaniu robótkowym byłam i niedawno wróciłam do domu. Trochę się zasiedziałyśmy!Weekend strasznie szybko zleciał, znowu planu robót domowych nie wykonałam, ale na szczęście w środę znowu wolne! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka poniedzialek 09.11.09, 22:54 sie juz konczy. U nas caly dzien lalo. Nawet naszemu pieskowi nie bardzo chcialo sie wychodzic na dwor. Tez nie lubi chodzic po deszczu. Teraz pod kolderka smacznie spi. Na szczescie temperatury jak na listopad calkiem przyzwoite, ok 8 stopni. Jutro ma byc podobnie, dopiero sroda ma byc sloneczna i cieplejsza. Podziwiam Hanulke za jej zapal do zwiedzania, nawet deszcz jej nie wystraszyl :) Ja, podobnie do Flo, juz czekam na maj. Zaczynaja sie dlugie, co prawda jeszcze niezimowe wieczory, Chyba znow chwyce za szydelko i poucze sie slupkowania, moze w koncu uda mi sie jakas serwetke wydziergac. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka nowy dzien 10.11.09, 00:59 sie zaczął. Czy ktoś jeszcze przybiegnie? Zważając na póżną porę, chyba już nie... Gaszę więc górne światełko, włączam radyjko, które się juz troche przykurzyło od nieużywania :) Dobrych snow Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Tylko bez paniki 06.11.09, 08:52 Najważniejsze, to nie panikować z tą grypą. Od zawsze jest więcej zachorowań w tym okresie i jakoś ludzkość trwa. Firmy farmaceutyczne chyba niektóre media przekupiły :) Za oknem jesienne, bardzo. Dorotko, wczoraj rzeczywiście było bardzo ciepło. Może dlatego, że nie było wiatru? Dziś podobnie ma być. Hartujmy się! Dobrego dnia Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Tylko bez paniki 06.11.09, 10:57 Ja byłam tylko mocno zaziębiona, chyba przez wnuka. Teraz wnuczka też choruje. Udało mi się zdobyc przedostatni numerek do mojej pani doktor. Idę na 14.15. Cieszę się jak dziecko. Jak to mało człowiekowi do radosci brakuje. Za oknem ponuro, ale nie pada. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Tylko bez paniki 06.11.09, 23:31 Też myślę, że przede wszystkim nie ma co wpadać w histerię, w końcu grypa była, jest i będzie, ale panika jest gorsza od grypy! Dzisiaj było trochę chłodniej niż wczoraj i na rowerku zmarzły mi ręce, ale dało się jeździć, a to najważniejsze. Nie padało ani nie wiało zbyt mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba871019 Re: Różności pełne serdeczności...7 06.11.09, 19:53 ryba871019.mondozoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe rogale świętomarcińskie 10.11.09, 12:22 Czy rogale świętomarcińskie na jutrzejsze święto już upieczone/kupione? :) Ja kupiłam, aby były do poobiedniej kawy. Jutro jak będzie taka pogoda jak dziś (bez większego deszczu), to znów idę na rajd pieszy, taki kilkunastokilometrowy. Może tym razem uda mi się wyciągnąć mojego M... Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: rogale świętomarcińskie 10.11.09, 18:25 Przepraszam, może głupie to pytanie, ale co to są te rogale świętomarcińskie, co to się je wypieka? To chyba jakiś poznański zwyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: rogale świętomarcińskie 10.11.09, 21:53 Ja też nigdy rogali świętomarcińskich nie jadłam, u nas chyba nie ma takiej tradycji? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 13:45 Jaka szkoda, ze nie jadłyście. W mojej miejscowości tylko 4 cukiernie mają prawo sprzedawać rogale nazywane marcińskimi lub świętomarcińskimi. I takie właśnie kupiłam wczoraj moim dzieciom. Są przepyszne. Kupując je pomyślałam, by i Wam kupić i wysłać priorytetem. Ale doszłam do wniosku, że to nie ma sensu. Środa dzień wolny, poczta ślamazarna i doszłyby pod koniec tygodnia nieświeże i połamane. Sprzedawane u nas na wagę (25 zł za kilogram) są przepyszne i dosyć spore (na 1 kg - 4 sztuki). Liczę na to, że jednak w niektórych cukierniach i u Was można je kupić pl.wikipedia.org/wiki/Rogal_%C5%9Bwi%C4%99tomarci%C5%84ski Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 13:49 Właśnie przeczytałam w poscie Kabe, że jednak można je kupić. Posty ukazują się z opóźnieniem bo zaczynając pisać swój postu Kaby jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 14:27 Piotra i Pawła chyba w okolicy nie mam. Gdyby nie ulewa za oknem, to może bym się wybrała na stację metra, ale dziś może być cukiernia zamknięta, więc nie będę ryzykować, co innego, gdyby pogoda była możliwa. Może w przyszłym roku zakupię rogale? Odpowiedz Link Zgłoś
iskrab Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 17:21 Jakże ja Wam zazdroszczę rogali, flag, spacerów długodystansowych i Pana Tadeusza w TV. Jestem od rana w pracy, na wsi,gdzie nikt nie pomyślał o Święcie. Sławek też daleko..... Pozdrawiam ciepło wszystkich zainteresowanych. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka świętowanie pracowite 11.11.09, 19:44 Nie wiem, czy to cię pocieszy, ale ja teŻ w pracy. Wprawdzie nie od rana, ale za to do późnej nocy:( Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 20:19 Basiu nie ma czego zazdrościć! Leje od rana i na spacery to raczej niekoniecznie! Na uroczystości też ciężko, trzeba było dużo samozaparcia aby w taką pogodę się tam wybrać, chociaż oczywiście dużo ludzi było, ciekawe czy nasza Hanulka też? Ja siedzę w chałupie, trochę roboty domowe, trochę komputer. Jedno dobre, że można było się wyspać do oporu, nie trzeba było wstawać na budzik! A Ty się kochana nie daj tak wykorzystywać, w końcu ileż można tyrać na okrągło? Święto to Święto, każdy ma do niego prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: rogale świętomarcińskie 11.11.09, 20:39 Rogali swietomarcinskich nie jadlam, z pewnoscia by mi smakowaly bo jestem wielbicielka slodkosci. U nas wczoraj swietowano (chyba) swieto Marcina (moze Parmesan wytlumaczy wam jak to jest) Kazdego roku organizowany jest pochod z latarniami, taki mniejszy, osiedlowy przeszedl wczoraj wieczorem pod naszymi oknami. W zeszlym roku widzialam taki duzy w centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka A dzis 11.11.09, 20:43 u Was Swieto Narodowe, a u nas rozpoczął się KARNAWAŁ. Kölle Alaf Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: A dzis 11.11.09, 22:59 Ja corocznie na defiladzie byłam, a potem zdjęcia w blogu umieszczałam. W tym roku było inaczej. Z powodu deszczu byłam w kinie na filmi ,,MNIEJSZE ZŁO", który to film wszystkim polecam. Rogale marcińskie jadłam kiedys na stacji metra RATUSZ. Nawet mi smakowały. Dziś nie chciało mi się jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: A dzis 11.11.09, 23:02 Jestem za Łazienkami jak deszcze przestana padać. Ma to nastąpić za 3- 4 dni.Jak mówili w TV. Pożyjemy, zobaczymy. Kabe - dziękuję za komentarze w blogu. 13 - dzięki za śmieszności. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Spacery 10.11.09, 18:27 Kabe, gdzie ty chodzisz na te długodystansowe spacery? Sama? W grupie? Określona trasa czy też gdzie oczy poniosą? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Spacery 10.11.09, 21:51 Ja zdecydowanie od pieszych wolę spacery rowerowe, co prawda głównie sklepowo ganiam, bo trzeba te moje żarłoki nakarmić, ale co sobie pojeżdżę to moje, a poza tym nie muszę siat dźwigać! Póki co pogoda pozwala na rower, wczoraj co prawda lało, ale i tak akurat nie miałam możliwości pojeżdżenia, ale dzisiaj trochę kilometrów zrobiłam. U nas też temperatury są zupełnie przyzwoite i póki co nie zamarzam. Ja też ciekawa jestem gdzie Kabe tyle kilometrów robi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Flaga 10.11.09, 21:52 u mnie na balkonie na jutrzejsze święto wywieszona, a jak tam u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Flaga 11.11.09, 13:23 U mnie też na balkonie od rana flaga wisi i powiewa, choć trochę deszcz ją sfatygował. Z powodu tego deszczu nie poszłam na rajd pieszy. Dziś miało być w/g planu 17 km, w grupie, ale aż taką desperatką nie jestem. Co innego, żeby mnie deszcz w drodze spotkał, to dzielnie stawiłabym mu czoła. Wprawdzie się hartuję, ale też nie kuszę losu. Może po obiedzie, jak przestanie padać, wyciągnę M. na jakiś dłuższy spacer... Rogale marcińskie to poznańska/wielkopolska tradycja, która dotarła już do Warszawy. Rogale, licencjonowane:) kupowałam w "Piotrze i Pawle". Są też w cukierni na stacji Metro-Ratusz. Bardzo kaloryczne, ale raz w roku można :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Flaga 11.11.09, 14:01 U mnie niestety flaga nie powiewa. Nie miałam gdzie i jak jej przytwierdzić przy moim oknie. Balkonu nie mam a uchwytu po ocieplaniu budynku wykonywanego przez spółdzielnię nie zamontowano. W bloku, który widzę z okna powiewają tylko 4, czyli bardzo mało biorąc pod uwagę liczbę balkonów, których jest ich 24. Co roku oglądam transmisję z uroczystości Święta Niepodległości w Warszawie. I za każdym razem mam łzy wzruszenia w oczach. Dzisiaj również. Obejrzę teraz Pana Tadeusza a potem ruszam do W. do moich dzieci - z rogalami :) Życzę miłego popołudnia i wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Spacerów cd. 11.11.09, 19:42 Kabe, jakieś bliższe informacje? Może bym czasem dołączyła? A jakiś spacer w podgrupach? Na przykład cztery nimfy w Łazienkach? No, chyba że ktoś chce poszerzyć grono:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Spacerów cd. 11.11.09, 20:22 O! Cztery nimfy w Łazienkach to jest pomysł bardzo, bardzo dobry i w całej rozciągłości go popieram! Żeby tylko przestało lać i chociaż kawałek słoneczka chciał się pokazać! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Spacerów cd. 11.11.09, 20:35 Oj, pospacerowalabym w towarzystwie 4 lub więcej nimf :) szkoda, ze stolica tak daleko :( Odpowiedz Link Zgłoś
ryba871019 Re: Różności pełne serdeczności...7 10.11.09, 21:31 ryba871019.mondozoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Yellow róże 11.11.09, 20:19 Bardzo piękne. Dziękuję ofiarodawczyni. I odwdzięczam się równie gorącymi uściskami:) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 11 listopada 11.11.09, 13:34 W pewnym sensie "świętowałam" od wczesnego dzieciństwa. Moja Babunia wspominała 11 listopada 1918. Ludzie tak bardzo cię cieszyli, płakali z radości ... Sama była małą dziewczynką i właściwie nie bardzo rozumiała w czym rzecz, ale z innymi dzieciakami weselili się bo wszystkim się ta radość udzielała. Dopiero później zrozumiała o co chodziło. A z drugiej strony, wtedy 18 XI 1918 roku nikt z żywych nie pamiętał przecież czasów, gdy niepodległa Polska istniała. Mało tego, jedyni, którzy coś tam potrafili powiedzieć byli ludźmi w bardzo podeszłym wieku a swoją wiedzę posiedli od swoich ... dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Łyk optymizmu 12.11.09, 10:00 Witam wszystkich, a na dzień dobry macie coś do posłuchania www.youtube.com/watch?v=TniEe4ay_0Y Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Łyk optymizmu 12.11.09, 17:11 Dzień powszedni i od razu pusto, sami pracujący zawodowo tu bywają? Dobrze że Flo nam zapodała muzyczkę na początek dnia! Od razu łatwiej tę szarość za oknem znieść! A ja w niedzielę wybieram się na ślub syna koleżanki z LO, skrzyknęliśmy się w kilka osób z klasy i będzie to okazja aby się spotkać. Ale piszę to po to, aby podzielić się z Wami świetnym prezentowym pomysłem - otóż młodzi zamiast kwiatka poprosili o książki, lista prezentów, w tym i książek jest dostępna w necie, więc każdy może nabyć coś odpowiedniego! W końcu mamy listopad, kwiatki drogie i nietrwałe, zresztą jak 100 osób przyniesie kwiatki to tylko kłopot co z nimi zrobić, za chwilę pójdą do śmietnika, a książki zostaną! Myślę że jest to pomysł wart naśladowania! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Łyk optymizmu 12.11.09, 18:10 Moi znajomi zamiast kwiatów prosili o środki czystości, które zawieźli do domu dziecka. Drudzy prosili o maskotki, które dostarczyli do domu małego dziecka. Dobra jest taka moda. Z całego serca ją popieram. Ja wczoraj poznałam Romana Błaszczyka, brata Ewy Błaszczyk. mam zamiar na swoim blogu popularyzowac jej fundację ,,A kogo". Spotykam się z nią w środę w siedzibie fundacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 W piątek 13-go. 13.11.09, 08:03 Wczoraj byłam na dobrym polskim filmie ,,Miasto z morza". Został nakręcony na podstawie powieści Fleszarowe- Muskat. Dzisiaj siedzę w domu. Wieczorkiem napiszę dlaczego. Chora w każdym razie znów nie jestem. Dobrego 13-go wszystkim życzę. 13-tko- buziaki dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: W piątek 13-go. 13.11.09, 16:09 O wlaśnie mi Hanula przypomniała, że upadła tradycja składania naszej kochanej 13 życzeń każdego 13! Tak więc wracając do tej tradycji życzę Ci przede wszystkim dużo, dużo zdrówka, aby choróbska poszły sobie precz! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Domino Day 13.11.09, 23:17 Właśnie z napięciu obserwowaliśmy na RTL zmagania 98 układaczy z całej Europy. Tysiące kostek domino przewraca się. Ile emocji przy tym. Przewróci się czy nie. W końcówce, dzięki walnej pomocy naszego reprezentanta udało się więcej niż 4,5 miliona kostek domino przewrócić, ustanawiając tym nowy rekord. Dank Polen, nicht verloren Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan 13... 13.11.09, 23:23 ..dzięki Dorotko w imieniu solenizantki. Zdrowie zawsze jest potrzebne, a szczególnie gdy szwankuje. Istotnie, nie tylko frekwencja szwankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: 13... 14.11.09, 12:57 Dziękuję wszystkim, którzy o mnie pamietają, a życzenia zdrowia przyjmuję z wdziecznoscią, może w końcu mi się poprawi za waszym wstawiennictwem :) miłego weekendu wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: 13... 14.11.09, 23:39 13 kochana, jakbyśmy mogli o Tobie nie pamiętać? A najbardziej to chcemy się z Tobą spotkać, więc Ci zdrówka życzymy, a Ty wracaj do zdrowia i przyjeżdżaj! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Weekend 14.11.09, 23:42 zaczął się pięknie - ciepło i słonecznie, aż chciało się iść w świat! Ja niestety przy domowościach spędziłam dzień, ale inni chyba korzystali z pogody, bo znów coś dziś tu pusto! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Weekend 15.11.09, 09:59 Ja wczoraj na spacerku byłam. Dzis znów od rana pada, wię spacer będzie tylko do kina LUNA. Na 13.30 ide na polski film REWERS. ma bardzo dobre recenzje. Popatrzę, przekonam się. Udanej niedzieli życzę. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Weekend 15.11.09, 12:22 Ale złośliwa ta pogoda jest, ja dzisiaj na ślub (z książeczką zamiast kwiatka) idę, a tu leje, biedna ta młoda para, ja przygotowałam nawet grosiki do posypania młodych, ale przy tej pogodzie.... nie mogła taka piękna pogoda jeszcze ten jeden dzień chociaż wytrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Weekend 16.11.09, 00:53 Hanula jestem ciekawa jak się Tobie film podobał? Ja wyszłam z kina zachwycona. Na Rewersie byłam w piątek. W kinie pomyślałam o Trzynastce. Oczywiście cieplutko. Z niecierpliwością czekam na Jej przyjazd więc zdrówka życzę z całego serca. Weekend miałam pechowy. Tak niefortunnie się przewróciłam, iż mam twarz pokiereszowaną. Wyglądam jakby mnie ktoś pobił. Na dodatek stopa mnie tak boli, że chodzić nie mogę. Z rana wybieram się do lekarza. Oby tylko kości były całe, bo w nadchodzącym tygodniu mam wiele spraw do załatwienia. Udanego tygodnia Wam i sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Weekend 16.11.09, 18:12 Mandy - współczuję pokiereszowania . Jeszcze pamiętam jak po zebraniu u wnuka schody na mnie napadły. REWERS był super. Dziś byłam na kolejnym polskim filmie ,,SYMETRIA". Też bardzo dobry, ale bardzo ciężki. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Różności pełne serdeczności...7 17.11.09, 11:31 Buziaki wszystkim posyłam i do swoich pisaneczek zapraszam. KABE - świetne trafienie w Marylę. Napisała, że o tym nie wiedziała,ale się zorientuje. Buziaki wszystkim przesyłam. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe świetne trafienie :) 17.11.09, 15:06 No, żeby Hanula trzymała dyżur na forum? Tego dawno nie było! :) hanula1950 napisała: > KABE - świetne trafienie w Marylę. Napisała, że o tym nie > wiedziała, ale się zorientuje. Haniu, ja nie trafiałam, ja po prostu podzieliłam się wiedzą, którą kiedyś, idąc przez kręte ścieżki swojego życia, zdobyłam, a że mam życzliwe usposobienie, to się tą wiedzą podzieliłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe zaklinacze pogody 17.11.09, 15:30 Zwracam się z prośbą do zaklinaczy ładnej pogody, którzy są na tym forum, niech sprawią, żeby jutro nie padało. Niech będzie tak jak dziś: ciepło, bezwietrznie, może być pochmurno, nawet dżdżyście, ale bez deszczu! Tydzień zaczął mi się bardzo intensywnie, następny też taki podobno ma być, ale dam radę. Mandy, uważaj na siebie, nie padaj. Niech lepiej inni padają Tobie do nóg. Flo, kiedy planujemy spotkanie? Czy Dorota i Hanula coś już wiedzą? Może 'mikołajkowe' ? Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe ale mnie nastraszyl! 17.11.09, 17:02 Właśnie ci z telewizorni nastraszyli mnie nową grypą, przeciwko której raczej się nie zaszczepię, bo nie chcę być królikiem doświadczalnym. Znamienne jest to, że rokrocznie tylko 6% pracowników służby zdrowia szczepi się przeciw grypie sezonowej, a co dopiero teraz... Staram się inaczej zapobiegać, ale tak mnie straszyli, że zastanawiam się, czy do teatru wziąć maseczkę, czy nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: ale mnie nastraszyl! 17.11.09, 18:31 Kabe, nareszcie jesteś! Właśnie się już zastanawiałam dlaczego tak rzadko nas odwiedzasz, czyżbyś znalazła sobie lepsze koleżanki :-(? Tak tu pusto ostatnio aż strach, głównie ja z Hanulą zaglądamy, a tylko czasem jeszcze ktoś wpadnie. Na spotkanie oczywiście jesteśmy chętne, tylko żeby pogoda chciała być łaskawsza! W sobotę było tak pięknie, ale przecież nie da się tak umówić - jak będzie ładnie to się spotkamy. Musimy się jakoś konkretnie umówić i najwyżej zamiast spaceru po Łazienkach kawa pod dachem będzie. Ja teraz to właściwie najłatwiej mogę się wyrwać w czwartek, trochę gorzej we wtorek, a poniedziałek, środa i piątek to chyba że po 14, a to Flo zapewne nie pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: ale mnie nastraszyl! 17.11.09, 18:33 A co do grypy, to myślę, że nie ma się co za bardzo przejmować, zawsze była, jest i będzie, a ponoć ta nowa wcale nie jest aż taka groźna jak straszą, pewnie to głównie producenci szczepionek i farmaceuci w taką histerię próbują nas wpędzać! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe koleżanki... 18.11.09, 19:47 dorota-zam napisała: > Kabe, nareszcie jesteś! Właśnie się już zastanawiałam dlaczego tak rzadko nas > odwiedzasz, czyżbyś znalazła sobie lepsze koleżanki :-(? Dorota, smutno mi się zrobiło, jak to przeczytałam. "...Czyżbyś znalazła sobie lepsze koleżanki :-(? Lepsze? Ja tak nie wartościuję. Znalazła? Ja nie "znajduję" koleżanek... A koleżanki zawsze miałam, choc przyznaje, że coraz ich mniej. Dzis jedną z nich pożegnalam NA ZAWSZE:( i dziekuje "zaklinaczowi pogody". Wbrew prognozom nawet slonce wyszlo zza chmur, niepotrzebny byl parasol............. (nie wiem dlaczego, ale w trakcie pisania tego postu stracilam mozliwosc pisania polskimi znakami, zaraz sie tym zajme :) DOBRANOC Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Złote Kaczki 18.11.09, 23:27 Obejrzałam transmisję z wręczenia statuetki Złota Kaczka i jestem niezmiernie szczęśliwa, że aż dwie statuetki otrzymała Krystyna Janda (w kategorii najlepsza aktorka filmów historyczno-kostiumowych stulecia oraz najlepsza aktorka sezonu 2008/2009). Uwielbiam Ją i serdecznie gratuluję. Miałam dzisiaj dzień pełen wrażeń, więc idę już spać. A na dobranoc dedykuję Wam piosenkę, która mi się bardzo podoba: www.youtube.com/watch?v=-GVv0xdRKss Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: koleżanki... 20.11.09, 23:21 Kabe współczuję Ci pożegnania koleżanki, rozumiem że jest Ci bardzo smutno :-( Niemniej jednak, ja się z Tobą nie zgadzam, zawsze są lepsze koleżanki, czyli takie z którymi więcej nas łączy, których towarzystwo nas bardziej cieszy, na które zawsze możemy liczyć i są koleżanki które lubi się mniej. Nie ma możliwości lubić wszystkich ludzi tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia71 Re: Różności pełne serdeczności...7 19.11.09, 13:38 Najlepsze i najprostsze,zwykły uśmiech :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Różności pełne serdeczności...7 20.11.09, 20:48 Smutno tu i pusto. Brzmi to jak List do Matki. A ja mam doła. I to okropnego. Dzisiaj wykorzystując piękną pogodę zorganizowałam podsumowanie sezonu działkowego. Potem, bo wcześnie ciemno się robi, z niektórymi osobami przenieśliśmy się do mojego mieszkania. Koniec był żałosny. Koleżanka nawiązała do sprawy sprzed 11 laty, w której akurat ja mam sumienie czyste jak anioł. Wszystko rozpieprzyła. Niech to diabli. Dlaczego człowiekowi będącemu pod wpływem alkoholu niektórych spraw się nie da wytłumaczyć? Chyba się upiję. Alkoholu jeszcze trochę zostało. No i mam nalewki przeze mnie zrobione. Zapraszam. Ps. Dziewczyny jaka szkoda, że nie mieszkam blisko W. Chętnie bym się z Wami spotkała. Napiszcie kiedy planujecie spotkanie. Może dojadę na 1 dzień. Uściski. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Różności pełne serdeczności...7 20.11.09, 20:55 Ze względu na ceny biletów PKP wchodziłaby w grę sobota lub niedziela :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Spotkanie w W.... 20.11.09, 23:06 Manduniu kochana jak fajnie byłoby Cię znów zobaczyć! Może prędzej byśmy się zmobilizowały, gdybyś Ty przyjechała! Tylko z weekendowymi terminami to u mnie gorzej, następny weekend w Toruniu, 6 mam spotkanie robótkowe, 13 też zajęte, no a potem to już zaraz Święta! Ale podobno w połowie grudnia zmieniają się ceny biletów PKP, zamiast drogich pociągów mają jeździć TLK, może faktycznie łatwiej będzie się gdzieś wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Różności pełne serdeczności...7 20.11.09, 23:15 U nas też dziś pogoda była piękna, więc na zakupy pojechałam z dużą przyjemnością na rowerze. Sezon działkowy zamknę jutro, bo wybierzemy się pozamykać i polikwidować resztę różności na zimę. Mandy, nie przejmuj się koleżanką, ważne, że Ty sumienie masz czyste, ale rozumiem, że przykro Ci, jeśli zarzuca Ci coś czemu nie czujesz się winna i w dodatku koleżanka nie daje się przekonać, że nie ma racji. Ale może lepiej wiedzieć, że coś takiego się dzieje i może na trzeźwo da się koleżance coś wytłumaczyć? Szkoda, że zepsuła Ci tak dobrze rozpoczęty dzień, ale nie daj się, wyłaź z doła, jutro też będzie słońce! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Różności pełne serdeczności...7 20.11.09, 23:29 Dawno mnie tu nie bylo. Trochę nam psiunek chorował, ale już jest dobrze. Ciesze się też, że pogoda u nas, jak na listopad wiosenna prawie ok 15-18 stopni w dzień. Dziś wybrałam się nawet bez kurtki na spacer i wcale nie było mi zimno. I pomyśleć, ze to końcówka listopada i grudzień za pasem :) Mandy, mam nadzieję, że po upadku czujesz się już lepiej, a wszystkie kości masz całe. A koleżanką się nie przejmuj, ważne, ze sama przed sobą masz czyste sumienie. Miłej nocki wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Sobota 21.11.09, 21:50 nie była tak piękna jak piątek, ale nie można narzekać - było ciepło (+13 stopni) i słoneczko chociaż na trochę wyglądało. Byłam na działce i zrobiłam co trzeba, pstryknęłam kilka fotek sikorkom i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że na początek wkurzyłam się maksymalnie, bo moja działka jest pierwsza od głównej ulicy, ale posadziliśmy sobie sosny i one pięknie nas od drogi osłaniały, a tu patrzę - wygolone na czysto, część sosen wycięta a reszta ma wszystkie dolne gałęzie wycięte, w związku z czym czuję się jak na deptaku, każdy idący drogą ma widok na moją działkę, zero intymności! No niech to ..............!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Działka Doroty ....i sosny 22.11.09, 19:54 Działka i posadzone tam drzewa są tylko i wyłącznie Twoją własnością i bez zgody Twojej nikt nie ma prawa nawet gałązki urwać, nie mówiąc o wycięciu. Ja bym tego tak nie zostawił i o swoje walczył. Podobnież samowola się skończyła. Czy zwracał się ktoś do Ciebie z tą sprawą? Jeśli nie, to złóż doniesienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Działka Doroty ....i sosny 22.11.09, 20:37 Dorotko jestem zaskoczona. Też bym tego tak nie zostawiła. Parmesan ma rację. Dla mnie to trochę dziwne, bo na terenie naszych ogródków działkowych, żeby ściąć jakieś drzewo musi być zgoda Zarządu. Trzynastko na mnie wszystko goi się jak na psie :) Po wypadku prawie śladu nie ma. No i najważniejsze, że z nogą nie było nic poważniejszego. Czy u Was też tak ciepło? Dzisiaj na moim termometrze było 16 stopni. Mój organizm zaczyna się już buntować. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Działka Doroty ....i sosny 22.11.09, 22:48 Dorota, może to energetycy wycięli te sosny? Po październikowych licznych uszkodzeniach sieci przesyłowej w wyniku ataku zimy i po ostatnich zmianach Ustawy Prawo Energetyczne mają obowiązek bardziej dbać o te linie. Pytanie tylko gdzie rosły te sosny: na Twojej działce czy tuż przy płocie, ale poza Waszą działką? W tym drugim wypadku - nic nie zrobisz, natomiast jeśli wycięli Wam z działki, to na wszelki wypadek zgłosiłabym to wydziału ochrony środowiska dla właściwej gminy, aby nie być posądzonym o samowolne wycięcie, a przy okazji to będzie podstawa do ubiegania się o odszkodowanie od zakładu energetycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe wiem... 22.11.09, 22:51 Hanula, wiem, że dzwoniłaś, ale miałam telefon wyłączony = rozładowany, pozostawiony w domu. Teraz go ładuję, a z domowego już chyba za późno, aby dzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Działka Doroty ....i sosny 24.11.09, 00:23 Nikt dziś tu nie zajrzał nawet? Widzę, że tylko w weekendy jest frekwencja? A ja wczoraj nawet nie miałam czasu włączyć komputera! Sosny rosły za płotem, ale to chyba i tak moja ziemia, bo do drogi jest moja tylko trzeba było zostawić kawałek. Możliwe, że to energetycy tak poszaleli, ale dotąd wycinali tylko górę, te gałęzie które dorastały do drutów i to akurat było OK, ale co zrobiły im gałęzie na dole? Przecież te 3 metry dolne mogły sobie rosnąć, w życiu do drutów by nie doszły, bo nawet nie rosły w górę! Można było nawet wszystkie czubki im obciąć ale dolne gałęzie zostawić! W końcu każdy stara się na działce stworzyć zaciszne, spokojne miejsce gdzie może czuć się swobodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Działka Doroty ....i sosny 24.11.09, 18:49 Dorotko nie pozostaje Tobie nic innego jak tylko posadzić jakieś krzewy na swoim terenie. Ja posadziłam tuje. Rosną bardzo szybko i doskonale chronią od wścibskich oczu przechodzących obok działki. Dzisiaj pogoda nie sprzyjała wychodzeniu z domu. Strasznie wiało więc niemal cały dzień spędziłam na tapczanie z książką w ręku. Skończyłam czytać Dom nad rozlewiskiem i zaczęłam następną część tj. Powroty nad rozlewiskiem. Świetnie się czyta. Polecam. Natomiast serial nadawany w niedzielne wieczory nie podoba mi się wcale. Przestałam już oglądać. Jutro ruszam do moich dzieciaczków. Chciałabym w sobotę wróci, ale nie wiem czy mi się uda :) Miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 komputer 24.11.09, 19:00 strasznie wolno mi dzisiaj chodzi. Nawet mam problemy z zalogowaniem się. Chciałam zrobić defragmentację dysku a tam pokazuje mi się komunikat: "Defragmentator dysków stwierdził, że program chkdsk jest zaplanowany do uruchomienia na woluminie C. Uruchom polecenie chkdsk/f." Zupełnie nie wiem o co chodzi. Defragmentację robiłam już nie raz i nigdy nie miałam takiego komunikatu. Może ktoś z Was wie, "z czm to się je"?. Trzynastko, Parmesanie - pomóżcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: komputer 24.11.09, 21:33 Mandy, moze pomoze restart komputera i defragmentator bedzie dzialal juz prawidlowo. zainstaluj sobie moze dodatkowo program CCleaner znajdziesz go TUTAJ ten program dobrze oczyszcza komputer ze zbednych plikow na gg moge Cie poduczyc jak go obslugiwac. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: komputer 25.11.09, 12:48 Trzynastko jesteś wielka. Restart komputera pomógł. Defragmentację już zrobiłam. Komputer chodzi jak "nowo narodzony". Bardzo dziękuję za radę. Nie wiem czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Pluszowego Misia, który zaczęto obchodzić w 2002 roku. Swojego miśka już przytuliłam. Siedzi teraz na biurku i patrzy swoimi mądrymi oczkami na to co robię:)) Ale dzieciuch ze mnie. No trudno. Taka już jestem. Życzę Wam miłego dnia. Jadę już dzisiaj do moich dzieciaczków. Potrzebny mi ten wyjazd bardzo. Może mój stan psychiczny się poprawi. Pogaduchy (jednostronne) z michem to za mało. Po wizycie u lekarza specjalisty jestem załamana. Trochę to potrwa, ale mam nadzieję, że stanę na nogi. Życzę miłego dnia. Ja chyba się pokażę w niedzielę. Papatki (dawno tego słowa nikt tutaj nie używał). Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: komputer 25.11.09, 21:24 A ja od maja mam zrobić format komputera, bo na moim profilu nie mogę zrobić w internecie niczego co wymaga logowania, ale ponieważ młody zrobił sobie u mnie swój profil i tam działa mi wszystko to jakoś tak mi się to odwleka, aż w pewnym momencie padnie mi wszystko i dopiero będzie śmiesznie! Ale nagromadziłam tyle skarbów, że nagranie ich na płytę zajmie mi ze dwa dni! A poza tym strasznie nie lubię takiego świeżutkiego, pustego komputera, bez "automatów", zakładek, ustawień! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: komputer 26.11.09, 00:32 sama robisz Dorotko format? Ja az tak sie nie znam na komputerach i balabym sie sama za to zabrac :) My mamy zewnetrzny (polaczony za pomoca USB) dysk, na ktory w razie czego mozna zrzucic wszystkie potrzebne programy zdjecia i inne pliki. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia100 Parmesan 26.11.09, 20:28 dzieki za pamiec i zdjecia, Borys jest slodziusi :) pozdrawiam serdecznie wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: komputer 26.11.09, 22:53 Oj nie 13, nie robię sama formatu, mam w końcu w domu dwóch specjalistów! Zrobili nawet domową sieć i mogłabym do nich swoje rzeczy zrzucić, ale po pierwsze to mi w końcu komputer "pęknie w szwach" od tego wszystkiego co w nim gromadzę, a poza tym jednak bezpieczniej mieć wszystko na płytach, bo jak komputer padnie to koniec! W ten sposób straciłam zdjęcia z zeszłorocznej rocznicowej wycieczki, bo młody zrzucił je do swojego komputera, po czym komputer "zdechł" i po zdjęciach, nawet próbował je jakimś specjalnym programem odzyskać, ale niestety :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe dysk zewnętrzny 27.11.09, 00:00 Dorota, szczęśliwatrzynastka i Parmesan mają rację: warto mieć dysk zewnętrzny. Możesz na nim trzymać backupy i nie tylko. Ja od jakiegoś czasu też taki mam, 320 GB tylko dla swoich potrzeb i chwalę sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Oj ten komputer...... 27.11.09, 00:22 Doro. Spraw sobie przenośną pamięć i tam zbieraj. Ona jest przez USB połączona z komputerem i zawsze możesz ją odłączyć i do innego podłączyć. My mamy taką o pojemności 1 TB, więc zmieści się tam sporo. A ryzyko że ktoś wygasi zawartość ulega zmniejszeniu gdy zawsze po użyciu jej, odłączysz ją i w sobie znanym miejscu zdeponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Oj ten komputer...... 27.11.09, 00:30 Muszę o tym pomyśleć, mam dysk 320 GB w nagrywarce, mogłabym wykorzystać go do tego celu, tylko trzeba jakoś połączyć ją z komputerem! Chociaż mogę ostatecznie zrzucać na "paluszka" i po kawałku na dysk. Ale i takiemu dyskowi chyba może się coś zawalić? Najlepiej mieć i na dysku i na płycie, zwłaszcza zdjęcia, czyli to czego strata jest nie do odrobienia :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
anusia100 Mandy 26.11.09, 20:35 swiatowy dzien pluszowego Misia ? super sprawa, ale ja nie mam juz swojego Misia :( i wcale nie jestes dzieciuch - o nie ! sciskam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Anusiu 26.11.09, 22:57 witaj, miło że chociaż czasem do nas zaglądasz! A u mnie z misiami też kiepsko, prędzej jakiś piesek się znajdzie (do tulenia to generalnie ten żywy), a u chłopaków słoń i żaba (duże), oni by chcieli je już wyrzucić, ale ja bronię takich pamiątek jak lwica! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Dzień Pluszowego Misia? 27.11.09, 00:07 mandy4 napisała: > Nie wiem czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Pluszowego Misia, który > zaczęto obchodzić w 2002 roku. Nie wiedziałam. I nie mam w domu pluszowego misia :( ale za to mam innego. Też jest miły w przytulaniu:) I jaki cieplutki! Na jesień i zimę w sam raz, bo latem z nim za gorąco :) Misia kupowałam komuś jakieś trzy lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Działka Doroty ....i sosny 24.11.09, 23:05 mandy4 napisała: > Dzisiaj pogoda nie sprzyjała wychodzeniu z domu. Strasznie wiało więc niemal > cały dzień spędziłam na tapczanie z książką w ręku. Skończyłam czytać Dom nad > rozlewiskiem i zaczęłam następną część tj. Powroty nad rozlewiskiem. Świetnie > się czyta. Polecam. Natomiast serial nadawany w niedzielne wieczory nie podoba > mi się wcale. Przestałam już oglądać. Tak mnie zachecilas, ze wlasnie sciagam audiobooka o tym tytule :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe na dobranoc... 27.11.09, 00:20 Dawno nie było muzyki na dobranoc. Może dziś to? :) www.youtube.com/watch?v=gZbEC5th9ao&feature=related D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe na piątek 27.11.09, 08:37 Na dobry początek dnia i weekendu taką piosenkę zostawiam: www.youtube.com/watch?v=LFM6GKK44Tk&feature=PlayList&p=6BD168FC154D2F4E&index=2 Dobrego Wam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: na piątek 27.11.09, 22:34 O znowu mam dyżur? No dobra, dzisiaj jestem, ale jutro do Torunia jadę i dopiero w niedzielę wieczorkiem wrócę, więc mam nadzieję, że ktoś dyżur przejmie? W środę byłam u młodego na zebraniu i dowiedziałam się, że odchodzi jego wychowawczyni i od nowego semestru mają nowego wychowawcę, no nie mogę, 3 lata i 5 wychowawców! W pierwszej klasie mieli fajną wychowawczynię, ale poważnie zachorowała i zastąpiła ją druga, która odeszła na emeryturę, potem w zeszłym roku mieli tę która teraz odchodzi, czyli mistrzostwo - aż 3 semestry z nimi wytrzymała, no nie wiem, czy to oni tak tych biednych nauczycieli wykańczają? Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: na piątek 28.11.09, 12:32 Dorciu - pozdrów Toruń ode mnie. Sobotnie buziaki dla wszystkich. kabe - dziękuję za komentarze u mnie w blogu www.radiosluzew.pl/nasz-sluzew/25-nasi-ludzie/318-hanula1950-dyurna-blogerka-suewa Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka to juz niedziela 29.11.09, 16:04 Gratulacje Haniu, jesteś sławna w stolicy :) I tak trzymaj. Dorotko, przywieź trochę pierników toruńskich :) A co słychać u pozostałych forumowiczów? Tylko mała garstka bywa tu częściej. Ja też niestety rzadziej, nie czuję się najlepiej.. Dawno nikt nie wywoływał do raportu :) Meldować się proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: to juz niedziela 29.11.09, 16:18 na rozruszanie coś wesołego www.youtube.com/watch?v=uwSdFyzVHh8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Niedziela, niedziela...i po niedzieli. 29.11.09, 18:16 I w ten sposób, spokojnie, na spacerze z Canis dzień minął. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Niedziela, niedziela...i po niedzieli. 29.11.09, 19:28 Melduję się. Wróciłam z W. Ale mimo pięknej pogody nie miałam czasu pospacerować chociażby po Rynku. Może następnym razem się uda. Ale pomyślałam tam o Was. Oczywiście cieplutko :) Czeka mnie ciężki tydzień. No i o prezentach pod choinkę już czas pomyśleć. O tym co roku myślałam już od lata. W tym roku nie mam do tego głowy. Jak na razie mam tylko prezent dla MMŻ. Jakoś te święta mnie nie cieszą. Głowa zaprzątnięta czymś innym. Pogoda też nie zapowiada się najlepsza. Sami zobaczcie: www.twojapogoda.pl/encyklopedia/prognozasezonowa.htm Sorry. Znów mam doła. Przepraszam. No i jak tu się pokazywać w takim stanie. Mam nadzieję, że w środę będę w lepszym nastroju. Ps. Trzynastko czy numer Twojego GG nadal aktualny? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Niedziela, niedziela...i po niedzieli. 29.11.09, 19:30 Anusi dziękuje za pozdrowienia. Ja również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Niedziela, niedziela...i po niedzieli. 29.11.09, 20:00 mandy4 napisała: > Sorry. Znów mam doła. Przepraszam. > No i jak tu się pokazywać w takim stanie. > Mam nadzieję, że w środę będę w lepszym nastroju. Linke ratunkowa Ci rzucam, mnostwo puchatosci przesylam mam nadzieje,ze jutro będziesz miała się lepiej. > Ps. Trzynastko czy numer Twojego GG nadal aktualny? Tak, cały czas ten sam :) Zajrzałam tam, Twoją wiadomość przeczytałam. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Niedziela, niedziela...i po niedzieli. 29.11.09, 21:10 A ja właśnie wróciłam! Toruń pozdrowiłam, pogoda pozwoliła nawet na sympatyczny spacer po mieście, mąż poprowadził mnie swoimi ulubionymi uliczkami (jednej nawet nie znałam, jakoś nigdy nią nią nie szłam). W drodze powrotnej, w samochodzie dokonałam zakupu na Allegro przez telefon, więc przeszłam na wyższy etap rozwoju w obsłudze telefonu, dotychczas wydawało mi to się czymś zbyt skomplikowanym i nie odważyłam się wcześniej korzystać z netu przez telefon.Próbowałam nawet zajrzeć na forum, ale nie chciała mi się załadować strona. Muszę tylko zainstalować sobie w telefonie przeglądarkę, żeby łatwiej było się poruszać i wreszcie różne interesujące aukcje przestaną mi przechodzić koło nosa, bo akurat nie miałam dostępu do komputera, kiedy aukcja się kończyła! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Mandy 29.11.09, 21:26 Wyjdź z dołka, ja też linkę i posyłam i wagon ciepła i puchatości! A Świąt to i ja nie lubię, tylko mnóstwo pracy, a radości zero, jeszcze jak są małe dzieci, to ma człowiek frajdę widząc ile mają radości z choinki, prezentów, Mikołaja, ale jak sami dorośli..... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe dyżurna blogerka Służewa :) 30.11.09, 13:13 hanula1950 napisała: > Dorciu - pozdrów Toruń ode mnie. > Sobotnie buziaki dla wszystkich. > kabe - dziękuję za komentarze u mnie w blogu > www.radiosluzew.pl/nasz-sluzew/25-nasi-ludzie/318-hanula1950-dyurna-blogerka-suewa Hanulo, gratulacje! Robisz karierę:) Niedawno zastanawiałam się gdzie ukaże się ten wywiad, szukałam nawet w lokalnych gazetkach, także rozdawanych przy metrze w Twojej okolicy i nie znalazłam. Fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe jesienne 'dołki' 30.11.09, 13:34 Mandy, dzięki, że o nas pomyślałaś ... Chwyć za linkę ratunkową, którą Ci rzuciła 13 i Dorota i wychodż ze swojego dołka. Teoretycznie tej jesieni przy takiej wiosennej pogodzie nie powinniśmy mieć 'dołków', ale życie nam je wykopuje i czasem w nie wtrąca. Ja staram się je zakopywać póki są świeżo wykopane. Czasem mi się to udaje, ale nie zawsze... Są przecież różne 'dołki' :) Jutro idę powiadomić kogo trzeba, że nie zgadzam się na operację i zwolnię termin dla kogoś innego, bo skoro lekarz daje tylko 50% gwarancji na całkowite wyleczenie, to po co? Po co mam być unieruchomiona na miesiąc, potem długoterminowa rehabilitacja z niewiadomym skutkiem? A jak się pogorszy, bo i tak może być? Powoli godzę się na pewne ograniczenia, bo przecież zawsze może być gorzej... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe święta 30.11.09, 13:37 Faktycznie, czas pomyśleć o świętach. Najchętniej bym wyjechała... Może w przyszłym roku? Zawsze sobie to obiecuję, ale na obietnicach się kończy. Grrr Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe zakupy na allegro 30.11.09, 13:44 Dorota, co ciekawego sobie kupiłaś na allegro? Ja ostatnio też czegoś dla kogoś szukałam, kupiłam i już mam to w domu. Przy okazji przejrzałam kalendarze. Do tego to chyba pies 13&Parmesana pozował? :) www.allegro.pl/item818120642_beagle_kalendarz_scienny.html Stwierdzam, że w księgarniach kalendarze są tańsze niż na tych aukcjach i wybór jest ogromny. Macie jakieś zamówienia na prezenty? Przyjmuję do jutra:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: zakupy na allegro 30.11.09, 19:11 A ja jeszcze nie kupowałam niczego na żadnej aukcji. Nawet nie jestem zarejestrowana na Allegro ani eBay´u, ale w sklepach internetowych zamawiamy dosyć często. Faktycznie czas już pomyśleć o prezentach, potem na łapu-capu można nie znaleźć tego, czego się szuka Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: zakupy na allegro 01.12.09, 01:25 Ja na Allegro kupuję głównie książki, nie mogę się opanować, chociaż miejsca w chałupie brak! Zawsze najlepszym dla mnie prezentem jest książka i kiedy ktoś pyta co ma mi kupić, to po prostu rzucam konkretny tytuł! Właśnie dzisiaj zamówiłam sobie prezent urodzinowy ;-) Ostatnio kupowałam też ładowarkę do aparatu fotograficznego. Zdarzyło mi się kupić magnetowid i nagrywarkę z dyskiem, ale nie były to zakupy zbyt udane.... No i oczywiście moją ulubioną herbatę też kupuję na Allegro. Swojego konta nie mam, kupuję na konto młodego. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodziny 01.12.09, 01:34 ma dzisiaj nasz drogi Parmesan, więc spieszę złożyć mu życzenia! Dużo, dużo szczęścia, zdrowia dla Ciebie i Twoich bliskich :-)) i oczywiście braku kłopotów i problemów! A jeszcze życzę Ci abyś miał więcej czasu wolnego, nie tylko dla 13 i Boryska ale i na zaglądanie tutaj, do nas! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Urodziny 01.12.09, 19:48 Dzięki, Dorotko!! Dzięki serdeczne!! Jesteś jedną z pierwszych.......wszystkie te życzenia powodują że ciepełko miłe krąży. Miło mi niezmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Urodziny 01.12.09, 21:51 I ja się dołączam do życzeń. Wybacz, że tak późno. Ale z całego serca życzę Tobie wszelkiej pomyślności, a przede wszystkim zdrowia (bo to jest najważniejsze) i szczęścia oraz spełnienia marzeń. Tak bym miała ochotę dzisiaj wypić z Wami butelkę szampana. Lub wina musującego. Niestety. Może w przyszłości? Uściski dla Trzynastki. Spędźcie miło ten wieczór. Myślami będę przy Was. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Urodziny 01.12.09, 22:01 Parmesan nie wiem dlaczego życzenia się nie ukazały? Więc jeszcze raz przytaczam to co napisałam: > I ja się dołączam do życzeń. Wybacz, że tak późno. > Ale z całego serca życzę Tobie wszelkiej pomyślności, > a przede wszystkim zdrowia (bo to jest najważniejsze) > i szczęścia oraz spełnienia marzeń. > Tak bym miała ochotę dzisiaj wypić z Wami butelkę szampana. > Lub wina musującego. Niestety. Może w przyszłości? > Uściski dla Trzynastki. Spędźcie miło ten wieczór. > Myślami będę przy Was. > Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Urodziny 01.12.09, 22:13 Oooooo. Są. Nie zaszkodzi dwukrotnie. Więc jeszcze raz - a może teraz zaśpiewam 100 lat? Spróbuję przy tym akompaniamencie: www.youtube.com/watch?v=4nAmPWkSRrY Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Sposób na grypę 01.12.09, 22:46 Dzisiaj od koleżanki dostałam takiego @: Oto coś bardzo przydatnego, z czym się kiedyś zetknęłam w życiu. Kiedy byłam dzieckiem, widziałam jak starsi ludzie używali cebuli w ten sposób. Nie wiedziałam, że stosowano to też w innych krajach. Zamierzam teraz rozłożyć po domu cebule, ażeby zapobiec grypie i zobaczyć, co się będzie działo. Jeśli wy też spróbujecie pamiętajcie, żeby jej już nie używać do gotowania, lecz wyrzucić. W 1919 grypa zabiła 40 milionów ludzi. Pewien lekarz odwiedzał farmerów, starając się im pomóc zwalczyć grypę. Wiele rodzin farmerskich zaraziło się grypą i była duża umieralność wśród nich. Ku swojemu zaskoczeniu pośród tych chorych rodzin lekarz znalazł jedną, która była absolutnie zdrowa. Zapytał co takiego zastosowali, że pozostali zdrowi. Żona farmera odpowiedziała, że porozmieszczała po pokojach w domu nieobrane cebule na talerzach (prawdopodobnie mieli tylko dwa pokoje). Doktor nie mógł uwierzyć i poprosił o jedną z tych cebul, żeby zbadać ją pod mikroskopem. Otrzymał cebulę, a kiedy włożył ją pod mikroskop stwierdził, że zawiera ona wirusa grypy. Najwyraźniej wchłonęła ona wirusa, co pozwoliło rodzinie zachować zdrowie. Rada, jaka wynika z tej historii jest taka, by kupić jakąś ilość cebuli i umieścić ją w miskach po domu. Jeżeli pracujecie w biurze, umieśćcie jedną albo dwie cebule pod biurkiem, albo nawet na nim. Spróbujcie i obserwujcie, co się będzie działo. Zrobiliśmy to u siebie w ubiegłym roku i nie złapaliśmy żadnej grypy. Jeżeli to pomoże wam i waszym bliskim to tylko się cieszyć. Jeśli natomiast już zachorujecie na grypę, to cebula złagodzi jej przebieg. Tak czy inaczej, co macie do stracenia? Raptem kilka złotych. Zdrówka życzę. <"//======\\----- Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Sposób na grypę 03.12.09, 01:13 Ja tez w sprawie grypy, zajrzyjcie ma maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Sposób na grypę 03.12.09, 22:55 Trzynastko przyznaję, że maseczka bardzo pomysłowa. Oby nie była nam potrzebna. Dzisiaj delektowałam się widokiem W-wy w porannej mgle. Pięknie wyglądała. Szkoda, że tylko w TV. Kabe - z Twojego okna też chyba ślicznie wyglądała. Zrobiłaś jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe maseczka 03.12.09, 23:27 mandy4 napisała: > Trzynastko przyznaję, że maseczka bardzo pomysłowa. > Oby nie była nam potrzebna. Mandy, ta maseczka jest już lekko 'przeterminowana' i tym samym niebezpieczna dla noszącego, bo pan K.S.(na zdjęciu) demonstrował ją przy poprzedniej epidemii grypy, tej sprzed dwu lat, 'ptasiej' :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe bajeczny widok 03.12.09, 23:54 mandy4 napisała: > Dzisiaj delektowałam się widokiem W-wy w porannej mgle. > Pięknie wyglądała. Szkoda, że tylko w TV. > Kabe - z Twojego okna też chyba ślicznie wyglądała. > Zrobiłaś jakieś zdjęcia? Z mojego okna nie widać było tej mgły, nie widzę też bezpośrednio wschodzącego słońca, ale sfotografowałam dziś wschodzące słońce odbijające się w oknach 10-piętrowego bloku, odległego ode mnie o jakiś kilometr, a na nad tym blokiem piękny księżyc w pełni. Widziałam natomiast tę mgłę z perspektywy mostu "Grota" , przez który przejeżdżałam po 8.00. Widok jak z bajki: Mgła spowijająca wszystko. Wisły po lewej stronie nie widać (po prawej i owszem), Warszawy też nie widać, żadnego wieżowca z oddali, tylko dachy dwu najbliższych 10-piętrowych bloków przy Krasińskiego, naprzeciwko Centrum Olimpijskiego. Mgła, podświetlona przez słońce, miała kolor złocisty. Widok cudny. Jechałam autobusem, więc nie było możliwości zrobienia zdjęcia. SZKODA! Mąż wyjechał kilkadziesiąt minut przede mną i na Wisłostradzie, wzdłuż Wisły była bardzo gęsta mgła - to pokazywał TVN, ujęcie z samolotu. Oprócz porannych wrażeń wzrokowych miałam też słuchowe = w jednym z przejść podziemnych przy metrze jakiś młody chłopak pięknie grał na gitarze i śpiewał "10 w skali Beauforta". Tak mi się 'zmysłowo' zaczął dzień :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: bajeczny widok 04.12.09, 18:04 kabe.abe napisała: > Z mojego okna nie widać było tej mgły, nie widzę też bezpośrednio wschodzącego > słońca, ale sfotografowałam dziś wschodzące słońce odbijające się w oknach > 10-piętrowego bloku, odległego ode mnie o jakiś kilometr, a na nad tym blokiem > piękny księżyc w pełni. bardzo lubię takie bajeczne widoczki i chętnie popatrzyłabym na to zdjęcie, Kabe :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: bajeczny widok 04.12.09, 22:07 Dzięki Kabe, widok faktycznie piękny! Wczoraj była u nas mgła? Coś podobnego, może tylko po tamtej stronie Wisły, bo u mnie chyba nie? A młody na 8 szedł, więc wstałam przed 7! Mróz był i szron na trawie, ale mgła???? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Pobudka! 05.12.09, 12:40 Jeszcze dziś nikogo tu nie było? Wstawać kochani! Ja dziś wstałam przed 8, bo młody szedł do szkoły na 9 i trzeba go było wygonić, a spać poszłam o 2, bo na książki na Allegro polowałam, a aukcje się o 1.39 i 1.43 kończyły! Grunt to być maniakiem. Ale za to konkurencja pousypiała i udało się wygrać, za stosunkowo nieduże pieniądze! A najśmieszniejsze, że tak na dobrą sprawę to dla młodego (starszego) te książki są, chociaż ja też takie czytuję, ale sporadycznie, a on maniacko! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Do Mikołaja 06.12.09, 00:00 Kochany Panie Mikołaju, My tak czekamy każdej zimy, Dlaczego zawsze Pan przychodzi do nas Gdy śpimy ? Czy to już musi tak pozostać, Czy to jest w księgach zapisane? Ja od prezentu bym wolała Spotkanie z Panem. I wiem od dzieci, że z radością, Chciałyby słuchać Pana głosu, W mróz ogrzejemy Panu uszy Piosenką gorącą jak rosół! www.youtube.com/watch?v=AKafhAZYIE4 A z rana pod poduszką życzę dużo prezentów :) Naszemu Mikołajowi dużo zdrowia i siły w tym dniu. Szkoda, że już do nas nie zagląda. Wolałam jak był Nieświęty. Spokojnej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Do Mikołaja 06.12.09, 00:59 faktycznie, toż to dziś Mikołaj do nas przychodzi! 6 grudnia 6 grudnia - jak dobrze wiecie, święty Mikołaj chodzi po świecie. Dźwiga swój worek niezmordowanie, każde dziecko prezent dostanie. Dla Asi ma piłkę, dla Bartka - sanki i figurówki dla Zuzanki. Kasi książeczkę da z obrazkami i lalkę Barbie z ubrankami. Dla Krzysia ma czapkę i rękawiczki, bliźniaczkom z Kocka da dwa szaliczki. Jasiowi puzzle, drewniane klocki, Mateuszowi - wóz strażacki. a dla Jędrusia z Zakopanego Ma narty i piękne klocki lego. A kiedy rozda juz prezenty, wraca do nieba uśmiechnięty. Choć może czasem przykro świętemu, że nikt prezentów nie daje jemu. Miłych Mikołajek wam życzę i oczywiście prezentów :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Do Mikołaja 06.12.09, 14:15 W nocy napisałam: > > Naszemu Mikołajowi dużo zdrowia i siły w tym dniu. > Szkoda, że już do nas nie zagląda. > Wolałam jak był Nieświęty. W ostatnim zdaniu cyt. zabrakło 1 literki. Powinno być : Wolałam jak był Nieświętym. Dzisiaj zaprosiłam "Mikołaja" na kawkę. Ma przyjść po południu. Obiecał paczuszkę. Baaaardzo jestem ciekawa. W moim miasteczku bardzo świątecznie. Choinka już stoi. Wieczorem w Rynku koncert jakiejś gwiazdy. Chyba się wybiorę, bo w domu myśli niezbyt wesołe. A jutro z rana jadę do moich wrocławskich krasnali. Może i krasnoludki uda mi się w Waszym imieniu pogłaskać. Miłego popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Do Mikołaja 06.12.09, 14:17 Trzynastko bardzo dziękuję za kartkę Mikołajkową. Oj zbereźny ten Mikołaj :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Do Mikołaja 06.12.09, 19:30 W trosce o własne zdrowie występów gwiazdy nie doczekałam. Zmarznięta wróciłam do domu. Zrobiłam sobie grzańca i zasiadłam do komputera. Temperatura powyżej zera ale strasznie wilgotne powietrze gdyż niemal cały dzień padało. Ta wilgoć wdzierała się wszędzie. Szkoda. Obejrzałam tylko występy miejscowej młodzieży i orkiestry. Wracam do mego grzańca, a Wam życzę miłego wieczoru. Ps. Dziewczyny bywające na forum: - wysłałam Wam @ z załącznikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Gwiazdy.....i gwiazdeczki 07.12.09, 19:20 Mandy, gwiazda gwiazdą a zdrowie jest ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Mało nas.... 07.12.09, 21:52 ...Mało nas, mało nas Do pieczenia chleba, Tylko nam, tylko nam Ciebie tu potrzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Mało nas.... 08.12.09, 00:34 Teraz okres przedświąteczny, każdy zabiegany, może dlatego tak pusto? Ja dziś zabrałam się po południu za karteczki, w tym roku jestem mało ambitna i jadę na półproduktach, ale jakoś ciągle brak mi czasu, chyba w przyszłym roku zacznę świąteczne karteczki robić latem, to może zdążę jakieś ciekawsze robić, ale żeby jakieś całkowicie własnoręczne aniołki czy mikołajki stworzyć, to jednak sporo czasu trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: zakupy na allegro 30.11.09, 19:14 kabe.abe napisała: > Przy okazji przejrzałam kalendarze. > Do tego to chyba pies 13&Parmesana pozował? > :) > > www.allegro.pl/item818120642_beagle_kalendarz_scienny.html Faktycznie, bardzo podobny, ale to nie nasz piesek :) Psy tej rasy są bardzo do siebie podobne :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: jesienne 'dołki' 30.11.09, 20:19 kabe.abe napisała: > Jutro idę powiadomić kogo trzeba, że nie zgadzam się na operację i zwolnię > termin dla kogoś innego, bo skoro lekarz daje tylko 50% gwarancji na całkowite > wyleczenie, to po co? Po co mam być unieruchomiona na miesiąc, potem > długoterminowa rehabilitacja z niewiadomym skutkiem? > A jak się pogorszy, bo i tak może być? > Powoli godzę się na pewne ograniczenia, bo przecież zawsze może być gorzej Ejj, Kabe! Przecież jesteśmy optymistami!! Czemu zakładasz z góry, ze operacja się nie uda? Zawsze trzeba być dobrej myśli. Rehabilitacja potrafi czynić cuda, jeśli pacjent bardzo chce wrócić do zdrowia, a Ty chyba chcesz być zdrowa? :) A może właśnie się uda i będziesz mogla wrócić do zdrowia?! Czego z całego serca Ci życzę. Myślę, ze mimo wszystko nie wolno rezygnować, trzeba sobie pomóc, jeśli jest taka możliwość. Mnóstwo serdeczności i puchatości posyłam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: jesienne 'dołki' 01.12.09, 01:40 Kabe, 13 ma rację, nie rezygnuj z operacji, może idź poradź się jeszcze innego lekarza? Bo przecież bez operacji też może być gorzej, a operacja daje szansę na poprawę stanu zdrowia! Trzeba walczyć, nie warto się poddawać! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: jesienne 'dołki' 01.12.09, 21:58 Linkę chwyciłam. Dzięki. Niestety. Jeszcze w tym miesiącu znajdę się na onkologii. Kabe - może rada moja za późno? Ale popieram Trzynastkę i Dorotkę. Nie rezygnuj. Uściski przesyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: 02.12.09, 22:25 Dziewczyny, zrezygnowałam ... nieodwołalnie. Co będzie w przyszłym roku - zobaczę. Może? Mandy, trzymam kciuki, oby wszystko było dobrze! Dorota, "Twoją" ulubioną herbatę też kupiłam kiedyś na allegro, duże opakowanie, takie 500g, a ponieważ poza mną nikt jej nie pije, więc jeszcze mam. Elektroniki nie odważyłabym się tam kupować. Parmesanowi spóźnione życzenia urodzinowe zostawiam, dużo serdeczności życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe prezenty 02.12.09, 22:31 kabe.abe napisała: > Macie jakieś zamówienia na prezenty? > Przyjmuję do jutra:) Czas minął. "Jutro" było wczoraj :) I co? Nie wpłynęło żadne zamówienie. Nie będzie prezentów? :) Przypomniała mi się ta piosenka i na dobranoc ją zostawiam: www.youtube.com/watch?v=y-cHHNEYze8 D O B R A N O C Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: prezenty 03.12.09, 00:45 Ja już prezenty zaczęłam kupować, do końca jeszcze daleko, ale chociaż pomysły w większości mam. Tylko dla młodzieży nawet nie próbuję, od kilku lat sami sobie nabywają i ja chociaż tyle mam z głowy! Sobie pewnie kupię jakieś książki, co prawda najpierw przydałyby się półki na te które już są, ale takiego zamówienia Mikołaj jakoś przyjąć nie chce! W tym roku mam o jedną osobę więcej na Święta, czyli teściową, więc będzie tłum - 9 osób na Wigilii! Na Sylwestra znowu do Żywca jadę, ale tym razem wychodzimy na imprezę, aż się boję, bo zazwyczaj było spokojnie i domowo. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: prezenty 10.12.09, 10:56 Ja w sobotę wybieram się na kupowanie prezentów. Mam zamiar zacząć w sobotę i skończyć. Pewnie nie jest to najlepszy dzień na zakupy, bo będą dzikie tłumy, ale jedyny, który mam wolny. A w drugi dzień świąt z samego rana pakuję się w samochód i jadę do Zakopanego. Na osiem dni. A więc sylwester i Nowy Rok w górach. Byle tylko śnieg był. Już się nie mogę doczekać. Nawet choinki nie ubieram, może tylko jakiś stroik dla podkreślenie świątecznego nastroju. Bo Wigilia u mamy, pierwszy dzień u siostry, a drugi... wiadomo, obiad na Krupówkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: prezenty 10.12.09, 19:24 O rety Flo, ale masz plany - w 1 dzień kupić prezenty? A dużo ich masz? U mnie na Wigilii będzie 9 osób, na razie mam prezenty dla 3, 2 samoobsługują się, sobie włożę pod choinkę prezent urodzinowy, więc do zakupienia zostają 3, no i reszta zakupów, czyli żarcie! Jak ja nie lubię Świąt! Co roku bardziej! Co ja bym dała za to, żeby móc sobie gdzieś iść albo jeszcze lepiej pojechać na Święta! Za to na Sylwestra jadę też w góry, co prawda mniejsze, bo do Żywca, ale za to idziemy na imprezę, chyba się nie cieszę, ale nie dało się inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: prezenty 10.12.09, 21:53 Ja prezenty już dawno kupiłam. Teraz je muszę tylko zapakować. Też nie lubię świąt wszelakich, ale...W tym roku 20-go córka robi spotkanie rodziny swojego ojca, czyli mojego eksia. Ja też tam mam być, a na dodatek mam nagotować kapusty wigilijnej na około 15 osób. No i jeszcze jakąś sałatkę. Chyba zrobię śledziową.Wigilia będzie znów u córki teściowej ze względu na babcię, która nie wychodzi z domu nie wychodzi.Tam też muszę z czymś wystąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: prezenty 10.12.09, 21:54 Dobrze, że mieszkanie mam prawie sprzątnięte. Jeszcze sprzęty RTV, ale to zrobi mi przyjaciel w sobotę, bo ja nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Zakopane 11.12.09, 09:35 Oj Flo, ale masz dobrze. Też bym tak chciała. Ja jeszcze nie wiem jak spędzę sylwestrową noc. Wszystko się rozstrzygnie w przyszłym tygodniu. Marzy mi się Kraków :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka 100 lat!! 17.12.09, 00:30 Grudzień obfituje w w rocznice Urodzinowe. Alsmie, ździebko spóźnione, I Flo z okazji dzisiejszego Święta życzenia wszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń. Kilka dni temu ( 14.12) obchodziła urodziny nasza forumowa koleżanka, tez dawno nie widziana, Profesorowa. Dla niej również mamy życzenia wszystkiego co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe ale dzień! 09.12.09, 00:04 Ale mi się dziś dzień 'rozjechał'! Zupełnie nieoczekiwanie. Nie lubię tak. Wszystkie plany wzięły w łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe kartki 09.12.09, 00:26 Nie wiem jak u mnie będzie w tym roku z kartkami, na pewno nie będę nic własnoręcznie robiła. Nie wiem nawet, czy sama wypiszę te kupione? Dwa dni temu podczas otwierania malutkiej puszeczki przecieru pomidorowego firmy na literę "P" bardzo mocno uszkodziłam sobie prawy kciuk. Ból okropny był! Teraz już lepiej, bo mi wstawili go na miejsce, ale mam staw usztywniony. Może M. mi pomoże w pisaniu kartek ? Swoją drogą, kiedyś te puszeczki łatwiej się otwierały, teraz robią je chyba z jakiejś samochodowej blachy :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Kartki świąteczne..... 09.12.09, 20:35 ..od nas są już w drodze. Może na czas dojdą? Znając problemy organizacyjne P.P. Poczta Polska lepiej wcześniej wysłać. miłego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kartki świąteczne..... 11.12.09, 13:54 Trzynastko i Parmesanie Bardzo Wam dziękuję za piękną kartkę z życzeniami. Od rana czekała na mnie w skrzynce. A teraz zdobi moją komodę. Niesamowite jak szybko doszła. Wysłana 9.12.09. Niebywałe. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kartki świąteczne..... 11.12.09, 13:57 "Przyjemność nie polega na tym, że nie ma się nic do roboty; polega na tym, że kiedy ma się mnóstwo roboty, NIE ROBI SIĘ NIC!." Tak spędzam dzisiejsze popołudnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kartki świąteczne..... 11.12.09, 23:29 13 i P! Ja też dziękuję za kartkę! Też do mnie dziś dotarła. Nie ma jak wysyłać wcześnie, ma się szansę na to, że szybciutko dojdzie! Pomysł z wkładką w środku chyba od Was ściągnę, miałam taką zrobić, bo kartki ciemne i nie ma jak pisać życzeń, ale na to aby druknąć na niej świąteczny wzorek nie wpadłam!Idę czegoś sobie poszukać! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Mikstura 11.12.09, 23:35 Kabe, dzięki za przepis, ale chyba nie mam odwagi próbować takiego połączenia, bo nie wiem, czy się to dla mnie źle nie skończy! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Kartki świąteczne..... 12.12.09, 00:07 Ja też potwierdzam, że kartka od 13&P dziś do mnie dotarła. Wielkie dzięki! Pomysł na wkładkę z życzeniami do naśladowania. Ciekawe, kiedy dojdą do adresatów kartki, które dziś wysłałam. Mam poważne podejrzenia, że te na drugi brzeg Wisły będą szły najdłużej:) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Kartki świąteczne..... 12.12.09, 07:45 Kabe - przepis zapisałam. jesli się nie mylę, to DORCIA ma dziś urodziny, więc dużo szczęścia i zdrowia jej życzę i buziaki serdeczne posyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kartki świąteczne..... 12.12.09, 09:16 Jeśli się nie mylę to Dorcia urodziny ma jutro. Ale nie zaszkodzi jeżeli życzenia już dzisiaj Jej będziemy składać :) Wszystkiego dobrego i miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Poczta 12.12.09, 09:23 Sądzę, że poczta odkąd ma konkurencję znacznie poprawiła jakość świadczonych przez siebie usług. Przedwczoraj późnym popołudniem wysyłałam paczkę do koleżanki, która mieszka nad morzem. Wczoraj paczka była już u niej. I wcale nie nadałam jej priorytetem, tylko jako zwykłą ekonomiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: ale dzień! 09.12.09, 00:29 Oj Kabe, to jak u mnie też planów miałam dużo, a wyszło.... Jakoś tak ostatnio ciężko mi wszystko idzie, wybitnie pod górkę mam! W dodatku tak mi jakoś smutno i przykro, wzięłam udział w wymiance Mikołajkowej, ja swój prezent wysłałam tydzień temu i na Mikołajki dotarł, a u mnie pusto.... Pogoda do tego wszystkiego byle jaka, ktoś mi skrzywdził rower (?) i nie miałam jak do domu z bazarku wrócić i musiałam ślubnego na ratunek wołać.... Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Grypa! 09.12.09, 11:40 Nie świńska. Nie ptasia. Zwykła grypa. Ale jaka wredna! Trzymała mnie trzy tygodnie. Pierwsze dwa tygodnie gorączka nie spadała poniżej 38 stopni. Lekarz eksperymentował na moim chorym organizmie i nie potrafił mi dobrać antybiotyków. Wreszcie kolejne lekarstwa zaczęły działać i ja powoli wracam do życia. Zaczynam od tego, że dziś idę do pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Parmesanowi 09.12.09, 11:41 Życzenia najlepsze dla Ciebie. Zapóźnione, ale wcale nie mniej szczere. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Parmesanowi.. 09.12.09, 20:43 ..Flo, wszystkie życzenia, te na czas i te zapóźnione są przyjmowane tak samo, bo ważna jest przede wszystkim intencja, a Ty jesteś usprawiedliwiona :) Serdecznie Ci dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Parmesanowi.. 10.12.09, 00:37 Flo zdrówka życzę, ależ Cię to grypsko paskudne wymęczyło! Parmesan, jestem pełna podziwu, że już kartki wysłaliście, na pewno dotrą przed Świętami! Ja ciągle jeszcze jestem w lesie, produkcja w toku! Mam nadzieję, że uda mi się je wysłać w poniedziałek! Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Parmesanowi.. 10.12.09, 10:49 Parmesan, dzięki za rozgrzeszenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Flo... 10.12.09, 22:09 ..Tobie również chcieliśmy wysłać, ale znamy tylko e-adres, a tu potrzebny jest pocztowy! A i Elissa się w Gdańskowie ukrywa pod e-adresem :( O Hanuli nie zapominając. Chętni na tradycyjne, w kopercie kartki proszeni są o adresy. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Flo... 10.12.09, 22:45 Nie wiem dlaczego poprzedniego postu nie mogę wysłać? Po wysłaniu pokazuje się komunikat: wykryto spam. Próbowałam trzykrotnie i za każdym razem ten sam efekt. Skopiowałam i spróbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 choinka 10.12.09, 22:47 Wróciłam z W. zaziębiona. Nie wiem czy wirusa złapałam tam czy może w pociągu. Wagon nie ogrzewany, drzwi w przedziale się nie domykały a bilety jak na emerycką kieszeń oczywiście drogie. No i ta trzykrotna kontrola biletu - może chcieli sprawdzić czy z powodu zimna nie wysiadłam przed stacją docelową ? :) Brrr Krasnoludków oczywiście nie pogłaskałam. Brakowało mi Trzynastki. MMŻ nie chciał ze mną pojechać do centrum a samej jakoś mi się nie chciało. Postaram się tam wyruszyć podczas następnego mego pobytu we W. Bardzo jestem ciekawa choinek. Zarówno tej w Rynku, jak i przy Hali Stulecia. Zdjęcia w internecie obejrzałam, ale to nie to samo jak zobaczyć na własne oczy. turystyka.wp.pl/gid,9467888,title,najwyzsza-choinka-we-wroclawiu,galeria_zdjecie.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 choinka na Rynku 10.12.09, 23:00 www.odleglosci.pl/zdjecia,Wroclaw,galeria,8117,gmiasto_id,2588.html Trzynastko nie masz wrażenia, że identyczna była dwa czy trzy lata temu? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: choinka na Rynku 10.12.09, 23:21 Teraz zauważyłam , ze podałam link do choinki z 2008 roku. Poszukam zaraz do tegorocznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: choinka na Rynku 10.12.09, 23:28 Znalazłam ,ale wysłać nie mogę gdyż znów komunikat: wykryto spam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: choinka na Rynku 10.12.09, 23:34 Dobrej nocy. wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35751,7336086.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 o polityc na dobranoc 10.12.09, 23:50 Oglądaliście dzisiaj na TVN 24 program 24 godziny? Zastanawiam się skąd u posła Zbigniewa Girzyńskiego tyle nienawiści. I jakim prawem może mówić, że w oczach CAŁEGO społeczeństwa gen. W.Jaruzelski jest zdrajcą. CAŁEGO - czyli łącznie ze mną? Ech - szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: choinka na Rynku 11.12.09, 00:23 Mandy, przed małą chwilą wysłałam Ci 2 MMSy = zdjęcia wrocławskiej choinki, ale jednego z nich nie mam w wysłanych. Nie wiem czy dojdzie? Przepraszam, że tak późno, może już śpisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: choinka na Rynku 11.12.09, 09:30 Kabe, bardzo dziękuję. Oba mms-y doszły. Dziękuję również za przepis na miksturę. Nie wiem tylko czy w mojej mieścinie dostanę żurawinę. Ale jak nie tu to we W. na pewno. Tej nocy z powodu kaszlu i kataru prawie wcale nie spałam. Więc dzisiaj się kuruję miodem, czosnkiem i gripovitą. Wam życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 kartki 10.12.09, 23:13 Dzisiaj próbowałam wypisać - jak to określił Parmesan -kartki "tradycyjne, w kopercie". Niestety na chęciach się skończyło. Tak mi z nosa kapało, że zrezygnowałam. Jutro do nich wrócę. Z kupnem prezentów nadal u mnie kiepsko. Mam tylko dla MMŻ. Na wigilii u moich dzieci łącznie ze mną będzie 10 osób. A z koncepcją co komu u mnie krucho. Rodziny zięcia nie znam na tyle by z prezentem trafić, a kupować byle czego nie chcę. Najchętniej ograniczyłabym się do kupna prezentów tylko najmłodszym. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: kartki 11.12.09, 00:31 Kartki wypisałam, skromne. Pismo - jak na moją zabandażowaną rękę - ujdzie. M. nie prosiłam o pomoc. Prezenty w zasadzie mam, ale powinnam jeszcze coś komuś dokupić. Jeśli nie zrobię tego jutro, to będę musiała załatwić to w przyszłym tygodniu, ponieważ w weekend na pewno nie wybiorę się do sklepów, przerażają mnie takie dzikie tłumy. Flo, podziwiam za odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Mikołajkowo 09.12.09, 11:43 Dziękuję za życzenia. Ściskam mikołajkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe przeciwgrypowo 11.12.09, 00:34 Wyślę Wam @ przepis na miksturę przeciwgrypową. Podobno działa i jest smaczna! Obyśmy nie chorowali tak, jak się to przydarzyło Flo! d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Sobota handlowa 12.12.09, 10:29 Wypuszczam się zaraz na gwiazdkowe prezenty. I nie mogę się zdecydować - Arkadia? Galeria Mokotów? Złote Tarasy? Ech, a mówi się, że od przybytku głowa nie boli:) Ściskam was weekendowo Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Sobota handlowa 12.12.09, 11:17 Nie lubię galerii handlowych. W Złotych Tarasach nigdy nie byłam. W Galerii Mokotów ze 3 razy + kino.Wolę moje osiedlowe sklepiki. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Dorota.... 13.12.09, 02:04 ..dziś jest Twe święto. 13 i ja składamy Ci moc serdecznych życzeń. Pomyślności, Zadowolenia, Radości i wszystkiego co sobie tylko Ty jedna życzysz. Dorota! Hipp, hipp HUURRRAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Dorota.... 13.12.09, 12:45 Dorocia, ode mnie też na URODZINY najlepsze życzenia. Niech Ci los sprzyja i zdrowie dopisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Dorota.... 13.12.09, 12:58 Nie wiem dlaczego, ale mój poprzedni post z życzeniami dla Doroty zniknął? A był, zanim napisałam ten o zakupach? Dorotko, jeszcze raz: wszystkiego dobrego Ci życzę na urodziny, niech los Ci sprzyja i zdrowie dopisuje! Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Sobota handlowa 13.12.09, 18:44 Hanulko, ja też nie jestem jakąś specjalną miłośniczką galerii handlowych. Ale w sklepiku osiedlowym robię zupełnie inne zakupy niż w dużym centrum handlowym. Ile osiedli musiałabym przelecieć, żeby być w tylu sklepach, które odwiedziłam w sobotę. I ile tygodni by mi te poszukiwania zajęły:) A tak w jednym miejscu masz wszystko - upominki, ciuchy, kosmetyki, książki, płyty i milion innych rzeczy, o których istnieniu nie miało się pojęcia. Taka galeria jest też dobrym miejscem na zakupy, gdy nie ma się koncepcji prezentu. Chodząc, łatwiej co. wychodzić:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Sobota handlowa 13.12.09, 22:08 Ja też lubię sobie czasem pochodzić po galeriach handlowych, jeśli chodzi o zakup prezentu, nawet jeśli pomysłów brak to nie da się ukryć, że nie ma jak galeria. Ja ostatnio najczęściej bywam w Arkadii, jakby nie było mam tam najbliżej! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Sobota handlowa 13.12.09, 12:53 Flo? I jak było? I dokąd się udałaś? Co fajoskiego kupiłaś? Podziwiam Cię, bo w takim dniu, jak wczorajszy, na pewno był okropniasty tłum ludzi. CZASEM lubię sobie pobuszować po sklepach, ale raczej omijam takie dni, jak wczorajszy i dzisiejszy. Jeszcze przed świętami wybiorę się na jakieś małe zakupy, bo wciąż brakuje mi jednego prezentu. To powinien być prezent 'ubraniowy' ale z zastrzeżeniem: bez jakichkolwiek 'fintifluszek i dzindzibołów' i w dodatku w kreślonych kolorach. Coś mi się wydaje, że pochodzę za TAKIM prezentem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Sprzątawica 13.12.09, 13:05 Posty ukazują się i znikają, potem znów się pojawiają... Czary jakieś, czy co? No dobrze, idę sobie, bo od wczoraj sprzątawica mnie jakaś dopadła. Zajrzę jeszcze do Hanuli:) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 posty 13.12.09, 14:34 kabe.abe napisała: > Posty ukazują się i znikają, potem znów się pojawiają... > Czary jakieś, czy co? > Coś znowu pozmieniali ... Odczekaj "sekundkę" po wysłaniu postu aż pokaże Ci się. Wtedy masz pewność, że jest choć wykonując jakąś kolejną czynność na forum możesz go nie widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: posty 13.12.09, 15:24 Z tymi postami to już od kilku dni tak się dzieje. Nawet jak się zrobi odświeżanie strony to ich nadal nie ma. U mnie na dodatek początek pisania postu mnie denerwuje. Po napiszę 2 lub 3 wyrazów kursor przeskakuje mi na początek zdania. Piszę dosyć szybko to często się zdarza, że nim to zauważę to początek znajduje się na końcu napisanego zdania. Czy u Was też tak jest? Może ja mam coś ustawione? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Sobota handlowa 13.12.09, 15:29 Flo też jestem ciekawa. W mojej mieścinie dzisiaj niedziela handlowa ale mimo, ze nie mam jeszcze prezentu dla córci to z wyjścia na zakupy dzisiaj zrezygnowałam. Na pewno w sklepach tłok. Chyba kupię przez Allegro. Bo przedmiot, który zamierzam jej kupić jest na allegro aż o 30 zł tańszy niż w sklepie. I to z kosztami przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Sobota handlowa 13.12.09, 18:05 Byłam. Zdecydowałam się na Złote Tarasy tylko ze względu na wspomnienia naszej tam wizyty. To jest nieprawdopodobne, ile sklepów można zgromadzić w jednym miejscu i ile ludzi może się tam zjawić. Tłumy, mówię wam, tłumy. Zakupy udały się bardzo. Wydałam pieniędzy dużo więcej, niż miałam zamiar, ale uczciwie mówiąc, stało się tak dlatego, że najdroższy prezent na Gwiazdkę kupiłam sobie:) Ale tak chodziłam cały dzień po sklepach i chodziłam, i kupowałam albo nie, i znów kupowałam. I znów chodziłam. I taka byłam z siebie zadowolona, że postanowiłam nie tylko innym, ale sobie też. I wypuścić tu babę do sklepu:)) A swoją drogą, karty kredytowe to diabelski wynalazek. Kiedyś mogło się wydać tyle tylko, ile się miało w kieszeni, a teraz... hulaj dusza:) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Dorciowe Święto 13.12.09, 14:27 Kochana Dorotko, Moc uścisków i buziaków dla Ciebie wszystko mocno okraszone najserdeczniejszymi życzeniami! www.kwiaty-warszawa.pl/images/748.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Dorciowe Święto 13.12.09, 15:18 Dorciu i ja urodzinowo Ciebie ściskam. Życzę spełnienia marzeń i dużo zdrowia oraz szczęścia. Kwiatka z okazji urodzin wręczę Tobie wirtualnie poprzez portal "NK". Nie ukrywam, że wolałabym osobiście. Niestety - odległości nie przeskoczę. Miłego popołudnia. Ps. Zastanawiałam się dzisiaj jak przebiegały Twoje urodziny w 1981 r.? Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Dorciowe Święto 13.12.09, 17:48 Żeby dużo Ci się chciało By się wszystko udawało Żeby w duszy wciąż Ci grało Trzech facetów Cię kochało Nie pobożne to życzenia Ja Ci życzę ich spełnienia Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Dorciowe Święto 13.12.09, 22:03 Wielkie dzięki za życzenia! Aż tyle! I przez 2 dni! Jak miło! Dzięki za wszystkie - i te tu i na n-k i netlogu! Flo, myślę, że 3 facetów mnie kocha - w końcu tylu mam ich w chałupie ;-) Dzień spędziłam rodzinnie, a teraz padłam na kanapę pod ślicznym zielonym polarowym kocykiem który w prezencie od dziecka dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Dorciowe Święto 14.12.09, 15:50 Dorotko, przecież właśnie o tych trzech pisałam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Dorciowe Święto 14.12.09, 19:40 Moja choinka w tym roku będzie czerwono - żółta. Już właściwie jest, bo nie mogłam się doczekać i jak Edward mi ją wczoraj przyniósł to od razu ją ubrałam. Ciesze się jak dziecko. Pierwsz żywa choinka od 13 lat! Dziś byłam w LUNIE na filmie ,,Juz kocham cię tyle lat". Polecam. Bardzo dobry film, ale trudny. Wyświetlany tylko w kinach studyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Kartki...i jeszcze 15.12.09, 17:58 KaBe. Kartka z życzeniami i z wkładką dotarła dziś. Zaraz też wrzuciłem ją na CD-Player, podoba się, chociaż treść pisana jest bardziej ciekawa. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Kartki...i jeszcze 15.12.09, 20:32 Dziś stałam przy garach, bo gotuję kapustę na niedzielne spotkanie u córci. Flo - jak przebiegły zakupy? Czy wszystkie prezenty już kupione? Ja kartki od KABE nie dostałam. Życzenia przyszły tylko z ERY i UPC oraz gazowni, że podnosza cenę gazu. Diabli by ich wzięli. Obiad jadłam w LANDZIE, bo zachciało mi się wątróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Kartki...i jeszcze 15.12.09, 20:33 U mnie w blogu jest dzisiaj recepta na szczęśliwe życie wg angielskich uczonych - polecam hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kartki...i jeszcze 15.12.09, 20:34 Kabe, w imieniu MMŻ bardzo dziękuję za przesyłkę. Dzisiaj dotarła. Znając jego wiem, że będzie się bardzo cieszył. Jeszcze raz dziękuję. W sobotę trzymajcie za mnie kciuki. Mocno. Odezwę się w poniedziałek. Papatki. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Kartki ? ... wiedziałam :) 15.12.09, 22:41 Wiedziałam, że kartki za Wisłę będą szły dłużej niż do 13&P. Parmesan, wiem, że słowo mówione/słuchane to nie to samo, co pisane/czytane ale nie miałam tego na piśmie w języku niemieckim. A TO może przyda Ci się do samochodu? Mandy, wiedziałam, że MTŻ będą się podobały takie gadżety, więc wysłałam. Kartka była oddzielnie. W sobotę będę trzymać za Ciebie kciuki. Hanulo, może do Świąt i do Ciebie dojdzie? Prezenty mam kupione. Dziś pobiegałam po galeriach (Dorocia, dlatego nie słyszałam twojego SMS, stąd odpowiedź z opóźnieniem :)) i muszę przyznać, że wybór prezentów jest ogromny, większa oferta niż kilka tygodni temu. Na dodatek u nas są już obniżki 30-50%, więc można upolować coś sensownego w lepszej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kartki ? ... wiedziałam :) 16.12.09, 00:58 Kabe, za bliską Wisłę (pewnie nie więcej niż 10 km miały) szły tak samo jak do Parmesana, ja dziś twoją kartkę dostałam! Dzięki! Moje kartki wyruszyły dopiero dziś, ale może do Świąt dotrą? W dodatku drukarka odmówiła mi współpracy w chwili kiedy była najbardziej potrzebna, więc adresy są pisane różnie, a nadawca to już tylko ręcznie! Wrrrrr! Ja większość prezentów już mam, ale może uda mi się coś fajnego dla siebie na przecenach upolować? Ostatecznie pod choinkę włożę sobie prezent urodzinowy, a coś innego kupię sobie po Świętach! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Kartki ? ... wiedziałam :) 16.12.09, 12:02 Kabe bardzo dziękuję za kartkę. Dzisiaj doszła. Flo w ziązku z tym, że nie wiem czy masz czas zaglądać na NK więc informuję, że bukiecik w przeddzień posłałam :) Widziałaś Zakopane i góry w zimowej szacie? Życzę Tobie by w dniu Twojego tam przyjazdu było równie pięknie. Dzisiaj Alsma obchodzi urodziny. Dawno jej tutaj nie było :( 100 lat śpiewam Tobie Alsmo. Wszystkim miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Kartki ? ... wiedziałam :) 16.12.09, 17:55 Dla ALSMY 100 lat! KABE - dzięki wielkie. Kartka dziś była w skrzynce jak wracałam z kina. Dzisiaj byłam na ,,Galeriankach". Bardzo dobry polski film o polskich gimnazjalistach. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka rozczulanie świąteczne 16.12.09, 21:53 Dzisiaj przyszła do mnie sąsiadka z życzeniami świątecznymi, ponieważ wyjeżdża na święta. W prezencie przyniosła mi kilka zdjęć mojej suni zrobionych niedługo przed jej chorobą. W lutym miną cztery lata, jak nie żyje. Muszę przyznać, że rozczuliłam się bardzo. Fajnie mieć fajną sąsiadkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: rozczulanie świąteczne 17.12.09, 00:08 florentynka napisała: > Fajnie mieć fajną sąsiadkę:) Flo, jasne, że fajnie! Ale chyba fajniej - fajnego sąsiada :) Cieszę się, że poczta w tym roku spisuje się lepiej niż w latach ubiegłych i kartki podochodziły. DOBRANOC. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: rozczulanie świąteczne 17.12.09, 00:33 kabe.abe napisała: > florentynka napisała: > > Fajnie mieć fajną sąsiadkę:) > > Flo, jasne, że fajnie! > Ale chyba fajniej - fajnego sąsiada :) Oj fajnie! Macie rację :) a pamiętacie tą piosenkę? www.youtube.com/watch?v=goQKddnPJ7Y&feature=PlayList&p=4E8EB82FB84B3DE5&playnext=1&playnext_from=PL&index=61 dobrych snów wam życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodzinowo 17.12.09, 00:42 Na urodziny Alsmy trochę się spóźniłam, urodziny Flo właśnie się zaczynają, więc dla obu jubilatek życzenia 100 lat zdrowia i szczęścia składam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: rozczulanie świąteczne 17.12.09, 00:48 A ja nie mam ani fajnej sąsiadki ani sąsiada, to znaczy kilka osób z którymi kilka słów można zamienić to jest, ale najbliżej to mam sąsiadów wrednych szczytowo,których nienawidzę po prostu! Zazdroszczę fajnych sąsiadów, miałam takich przez chwilę, ale krótką! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Gwiazdki...... 17.12.09, 17:09 z nieba solenizantom _________$$________$$ ________$$$$______$$$$ ________$$$$$$__$$$$$$ ________$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ __$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ____$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ __$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ________$$$$$$$$$$$$$$ ________$$$$$$__$$$$$$ ________$$$$______$$$$ ________$$__________$$ by zawsze dobrej myśli byli i z nami trwali Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Gwiazdki...urodzinowe dla Flo 17.12.09, 22:17 --Flo, lubisz zimę i jak na zamówienie, w Twoje urodziny - nareszcie zawitała do Warszawy. Taki prezent od matki natury :) Ode mnie też - paczkę samych serdeczności podsyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Gwiazdki...... 17.12.09, 22:20 Bardzo dziękuję za gwiazdkę i życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Gwiazdki...... 18.12.09, 13:24 Flo! Następna spóźnialska śle Ci serdeczne życzenia i śpiewa 100 lat! Niech żyje nam! Kabe - dziękuję za komentarze u mnie w blogu. Dziś jest fajny test = zapraszm. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Zima. 19.12.09, 16:19 I do nas zawitała. Wychłodziło się, a w nocy nawet śniegiem sypało i nasypało aż całe 2 cm. Dużo. Pod butami skrzypi, bo wieczorem jest trochę mrozu. Pan Borys oczywiście na spacerze był cały "happy", taka radość. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Zima. 19.12.09, 22:29 Parmesan, u nas chłodniej. Teraz na moim zaokiennym termometrze -16'C śnieg grubości 15-20 cm, ale jezdnie już 'czarne', przejezdne. Pieskom zimno = widziałam dziś kilka bardzo skulonych, mimo, że w kubraczkach, przestępujących z łapki na łapkę. Ciekawe, jak Doroci 'Krokodylka' ? Zdjęłam niektóre swoje ciepłolubne kwiaty z parapetu, bo trochę ciągnie od okien, więc boję się, aby się nie przeziębiły. Kaktusy oczywiście zostawiłam, im nic się nie stanie, nawet dobrze im to zrobi na kwitnienie, ale storczykom może taka niska temperatura zaszkodzić, zwłaszcza, że dodatkowo marmurowy parapet ziębi je od dołu :) U mnie w domu już pachnie piernikiem. Już? Może dopiero, bo piernik można upiec o wiele wcześniej, ale jakoś nie mogłam się za to zabrać :) D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zima. 20.12.09, 13:49 I u mnie piękna zima za oknem, tylko trochę cieplej niż w Warszawie. Uwielbiam taką pogodę. W domu cieplutko, ptaszek śpiewa a za oknem biel i czarne wrony, gawrony i kawki, które siedzą na otaczających blok drzewach i czekają na poobiednie resztki z naszych stołów. Dziewczyny @ Wam wysłałam, ale zapomniałam dodać, żeby po otwarciu linku włączyć głośniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima. 20.12.09, 18:11 U nas śniegiem mocno posypało i dalej pada. Białej pierzynki coraz więcej, a dla pieska dużo radości, bo szaleje jak głupi. Nie ma czasu na marzniecie, bo cały czas w ruchu jest. Wskakuje w największe zaspy i rozgarnia śnieg. Płaszczyk swój oczywiście ma, ale młodosc go grzeje :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima. 20.12.09, 18:21 Wczoraj byliśmy na koncercie Gospel w Essen. Bardzo nam się podobało, a szczególnie śpiewające dzieci. Szkoda tylko, że było bardzo mroźnie, poniżej -10 a kościół, w którym był koncert, był nieogrzewany, jak większość kościołów. Dziś już na szczęście pomału się ociepla. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Zima. 20.12.09, 23:11 Brrr, zimno! Jutro muszę z domu wyjść przed 7, a ma być podobno -20! Krokodylcia wcale nie chce wychodzić na dwór, a jak wyjdzie to szybciutko wraca. Kubraczek gdzieś jej zaginął, próbuję zawijać ją szalikiem, ale się z niego rozplątuje. U mnie w domu dziś pachnie pasztetem i uszkami (czyli grzybami), pierniczki kiedyś raz upiekłam, ale u nas jakoś amatorów brak, więc sobie odpuściłam, makowiec i sernik muszą wystarczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zima i poczta śpi 21.12.09, 16:45 Dzisiaj dostałam przesyłkę od Dorci. Dorotko bardzo dziękuję. Jamniczek przepiękny. Już zdobi moją kolekcję. Jestem zmartwiona, bo jutro jadę do dzieci, a prezent kupiony dla nich na allegro jeszcze nie doszedł, mimo, że opłaciłam koszty przesyłki jako priorytet. Nie wiem czy to wina poczty, czy wina sprzedającej. Moje @ do niej by podała mi numer przesyłki i datę nadania pozostają bez odpowiedzi. Wredota jedna. Gdybym znała datę i numer to sama bym się przeszła na pocztę i odebrała. A tak pozostaje mi jechać bez prezentu a im dać w kopercie nr aukcji :) A tej wredocie wystawię negatywa za to, że nie raczy nawet odpowiedzieć. U nas dzisiaj wiosennie. Słoneczko świeciło przez cały dzień i znacznie się ociepliło. Za dwie godziny zima kalendarzowa. Moja ulubiona pora roku - jedyny okres kiedy astma nie daje mi o sobie znać. Flo bardzo dziękuję za zaproszenie. Chętnie bym pojechała, ale w sytuacji jakiej obecnie jestem wyjazd odpada. Życzę przyjemności w Zakopanem i czekam na mms-y lub fotki. Flo baw się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nieswietymikolaj Re: Puk puk 21.12.09, 22:43 Wy tu widzę świętami już zyjecie Fajnie ,ja dopiero w srodę za pasztety się wezme i rybie po łbie dam Rzadko tu zagladam Pamietacie mnie jeszcze> Wesołych i zdrowych świat życzę Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Puk puk 22.12.09, 01:28 A pewnie, ze pamiętamy :) I cieszymy się, ze zajrzałeś do nas Mikołaju. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Puk puk 22.12.09, 09:44 Ho, ho, ho Jak święta, to i Mikołaj. Wpadł i wypadł, jak to Mikołaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Prezenty świąteczne..... 22.12.09, 21:10 ..wszyscy wszystkim robią jakieś prezenty. Nasz provider internetowy nam również niespodziankę zrobił. Całkiem sympatyczną nawet. Przed miesiącem kładli w naszym osiedlu sieć kablową z wiązką z włókna szklanego, a dziś, technik podłączył nasz komputer i telefon do niej. Trwało to chyba z 1/2 godziny i połączył telefon, internet a i komputer, do nowych wymogów skonfigurował. Aż miło jest teraz klikać, 25 MB/s to jest niezła dawka. Na jednym kablu może też TV być podłączona. Szkoda że "nasi" wszystko kodują, do można by było przez internet odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Prezenty świąteczne..... 23.12.09, 10:47 Parmesan, niezła prędkość. Jest całodobowo? dla przesyłu i pobierania? U nas też są takie kable położone, ale mam chyba tylko 20. Moim zdaniem niezbyt fortunne jest mieć internet, telefon i telewizję u jednego dostawcy. Może finansowo się to opłaci, ale są minusy tej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan ..światłowód 23.12.09, 14:39 Kabe, oczywiście że całodobowy. Cytuję: Down stream: 25Mbit/s Up stream: 2,5Mbit/s W analogowe TV dysponuje 54 kanałami i 30 radiowymi, a digitalne ponad 250 TV i Radio. Inni nie oferują tyle, a jeśli podobną liczbą to nie za taką cenę. I nie w tej jakości. Technicznie rzecz biorąc. Odpowiedz Link Zgłoś
nieswietymikolaj Re: Puk puk 22.12.09, 22:42 hou hou No jak starczy czasu to bedzie czesciej wpaDAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Puk puk 23.12.09, 10:38 nieswietymikolaj napisał: > Pamietacie mnie jeszcze> :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima i nie tylko poczta śpi 22.12.09, 01:52 Mandy, nie tylko Tobie przesyłka prezentowa nie doszła na czas. U mnie to samo, dostawca nawalił i prezent będziemy musieli dać dopiero po Świętach. Paczka miała być 18-tego u nas, ale nagle towaru im zabrakło. Właśnie sprawdziłam status przesyłki (można to zrobić przez internet, jeśli zna się numer paczki), nie ma szans, żeby na jutro dostarczyli. No trudno, czas przedświątecznej gorączki A tej wredocie wystaw negatywną notę. Może na przyszłość będzie się bardziej przykładała. Komputer mi się okropnie ślimaczy. Nie lubię Firefoxa, przełączam się na IE Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Zima chwilowo odwołana? 23.12.09, 10:51 Dużą część mojej rodziny spędza święta w górach (Zakopane i inne...), bo chcieli mieć 100% 'białe święta' ale coś mi się wydaje, że wszyscy będziemy mieli jednakowo mokre. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe szarlotka 23.12.09, 11:44 Szarlotka w piecu, sernik zaraz 'się zrobi'. Idę zapakować prezenty, zanim wróci M. Za oknem deszcz nadal pada... Postaram się zajrzeć wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Różności pełne serdeczności...7 23.12.09, 15:41 Kochani, Z całego serca życzę Wam Zdrowych i Wesołych Swiąt! :* Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Różności pełne serdeczności...7 23.12.09, 17:35 Jest taki dzień Bardzo ciepły, choć grudniowy. Dzień, zwykły dzień, W którym gasną wszelkie spory. Jest taki dzień, W którym radość wita wszystkich, Dzień, który już Każdy z nas zna od kołyski. Niebo – Ziemi, Niebu – Ziemia; Wszyscy wszystkim ślą życzenia: Drzewa – ptakom, ptaki – drzewom, Tchnienie wiatru płatkom śniegu. WESOŁYCH ŚWIĄT ! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: Różności pełne serdeczności...7 23.12.09, 19:00 ........._,|,_ ............'|`...Gdy pierwsza ............/.\. gwiazdka .........../`,\)... na niebie ........../__\ ... zabłyśnie ........./ . o \....niech Cię ......../_ , *_\_... Aniołek ......../ `, .* \_...ode mnie ......./ ? `~ . \... uściśnie ....../_ . * ., o \...I przekaże ....../ ? o .. ~ \ ? serdeczne ...../ . * .... . o.\? życzenia ..../_ ,,~~ '. * ' _\_'w Święta ..../`~,, .. o.......\::::::Bożego .../ .* ...`' * ? ,',..\ :::: Narodzenia ../_.....o ..~~,, , _\... oraz wiele ./ .. * ......... ,, ~ ' \..... radości i /* .... o ..._~`'*...o \....nadziei `-,,~'`' ...* ... _ ,-´.......w Nowym ........":-------:".......2010 Roku!!!!)) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe pocztowe 24.12.09, 00:10 Dziękuję bardzo za życzenia=kartki, które dziś dostałam: od Doroty, Hanuli i Mandy. Mandy, aniołek cudny, zwiśnie na choince. Miła niespodzianka :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe kulinarnie 24.12.09, 00:19 Dziś w zasadzie spędziłam dzień w kuchni, ale pełen sukces! Rodzince przygotowałam kilka smakołyków. Niektóre na specjalne zamówienie. Prezenty też popakowane. Nie było mnie przy kupowaniu choinki. Szkoda, bo jakiś drapak w tym roku mamy. Ale za to ładnie pachnie, jak to świerk. Jutro go ładnie ubiorę. Planowałam na niebiesko + srebrno, ale nie wiem jeszcze... Ozdób mam sporo, więc zobaczę co wybiorę. D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Święta 24.12.09, 08:12 Niech będą takie cudowne, jak tylko sobie życzycie, niech sprawią Wam i Waszym bliskim wiele radości i wiele przyjemności, niech wszystko będzie takie, jak chcecie, takie, jak być powinno. Niech będą po prostu i zwyczajnie piękne. WESOŁYCH ŚWIĄT ! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Święta 24.12.09, 09:06 Tradycyjnie załączam moją ulubioną kolędę. Dziś w nieco innym wykonaniu. www.youtube.com/watch?v=yTq_D-41nUg&feature=related :) Odpowiedz Link Zgłoś
slawek004 Re: Święta 24.12.09, 10:35 Dobrych rodzinnych i ciepłych Świąt WAM WSZYTKIM życzę :)))) Uśmiechajcie się :)) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Święta 24.12.09, 15:48 Ściskam Was świątecznie. Wesołych świąt wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Święta 25.12.09, 11:47 Wigilia już za nami. Dziś obiad u siostry. A potem... www.youtube.com/watch?v=F61fZe4QaEc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Święta 25.12.09, 23:33 Ale Ci fajnie Flo! Też bym tam pojechała, najchętniej już przedwczoraj! Dobrze, że za chwilę koniec Świąt, to co najgorsze, czyli Wigilia już minęła, dzień dzisiejszy też możemy zaliczyć do przeszłości. Szkoda, że pogoda tak nie dopisała, a już miałam nadzieję, że wreszcie będą białe Święta! Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Po zimie zawsze jest wiosna 26.12.09, 12:02 Zima, jak wygląda już chyba minęła, bo mamy na dziś +6°. Jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Po zimie zawsze jest wiosna 26.12.09, 20:20 W kalendarzu zima a we Wrocławiu prawdziwa wiosna. Słonecznie i ciepło. Wczoraj było ponad 10 stopni powyżej zera. Dzisiaj troszkę mniej ale bardzo słonecznie. Choinka i szopka na Rynku przepiękne. Ludzi mnóstwo.Podczas spaceru po wrocławskim Rynku ciepło o Was pomyślałam. Iw przyjedź na kilka dni. Marzy mi się spacer z Tobą. Tym bardziej, że w połowie stycznia będę tam przez tydzień tylko do Twojej dyspozycji. A może w tym okresie jeszcze ktoś z Was może zawitać do W.? Zapraszam. www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3169996 Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Po zimie zawsze jest wiosna 26.12.09, 20:23 Kabe bardzo Tobie dziękuję. Posłałam przed chwilą @. Ściskam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Po zimie zawsze jest wiosna 27.12.09, 20:16 mandy4 napisała: > W kalendarzu zima a we Wrocławiu prawdziwa wiosna. Słonecznie i ciepło. > Wczoraj było ponad 10 stopni powyżej zera. Dzisiaj troszkę mniej ale bardzo > słonecznie. Choinka i szopka na Rynku przepiękne. > Ludzi mnóstwo.Podczas spaceru po wrocławskim Rynku ciepło o Was pomyślałam. Iw > przyjedź na kilka dni. Marzy mi się spacer z Tobą. > Tym bardziej, że w połowie stycznia będę tam przez tydzień tylko do Twojej > dyspozycji. A może w tym okresie jeszcze ktoś z Was może zawitać do W.? Zapraszam. Mandy, z wielką chęcią pospacerowałabym z Tobą po moim ulubionym mieście, ale niestety chęci sobie, a życie sobie, nie dam rady dojechać, choć bardzo bym chciała... Ale może choć Ty odwiedzisz nowego krasnoludka "Opiekunka"? Albo tez uda Ci się zobaczyć świetną niespodziankę sylwestrową, link podałam Ci w @ serdeczności Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Po zimie zawsze jest wiosna 27.12.09, 23:11 Iw bardzo żałuję. Za link dziękuję. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów co do Sylwestra. Mam zaproszenie do znajomych, ale Wrocław też kusi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Po zimie zawsze jest wiosna 28.12.09, 01:31 Mandy, ja tez bardzo żałuję, ale jak będzie cieplej, to sobie jeszcze pospacerujemy i poodwiedzamy nowe krasnale. Co do sylwestra, to uwielbiam takie pokazy, szkoda, ze mnie to ominie... Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Święta 26.12.09, 20:28 Bardzo dziękuję za życzenia, sms-y i Flo za miłą rozmowę telefoniczną. Było mi bardzo przyjemnie. W ogóle te święta były dla mnie bardzo udane. Chyba byłam grzeczna przez cały rok skoro Mikołaj, mimo, że listu do niego nie pisałam, wynagrodził mnie wspaniałymi prezentami. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Aby do wiosny. 27.12.09, 10:07 Jak dobrze, że już po świętach. Spędziłam je po raz pierwszy w życiu samotnie. Tylko byłam na wigilii u mamy zięcia. Nikt mnie nie zaprosił. Cóż, takie jest życie samotnej kobiety. Muszę się zacząć przyzwyczajać. Aby do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Aby do wiosny. 27.12.09, 10:10 Słoneczko cudnie świeci. Wyruszam fotografować warszawskie szopki. Wczoraj sfociłam tę w moim kościele. Dziś BOBOLI i ZBAWICIEL. Dobrej niedzieli wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
iskrab międzyświęcie 27.12.09, 12:02 Witam wszystkich! Zasadniczo święta już minęły, ponieważ jednak zbliża się wielkimi krokami Nowy Rok chciałam złożyć Wam życzenia spełnienia marzeń i w ogóle najlepszego roku w życiu.Ja w wigilię zostałam po raz kolejny szczęśliwą babcią (urodziła się Lusia i to tłumaczy moje milczenie w te dni).W tej chwili cieszymy się sobą ze Sławkiem , robimy wszystko to co lubimy(cokolwiek by to miało znaczyć:)) Pozdrawiam w piękną,płocką niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: międzyświęcie 27.12.09, 20:08 Gratulujemy szczęśliwej Babci :) Lusia to ma szczęście, nie każdy może urodzić się w Wigilię. To dobry znak dla malutkiej - niech się zdrowo chowa. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: międzyświęcie 27.12.09, 23:07 Moje gratulacje Iskrab. Tobie, Lusi i Jej Rodzicom życzę wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: międzyświęcie 27.12.09, 23:50 iskrab napisała: > ... Ja w wigilię zostałam po raz kolejny szczęśliwą babcią (urodziła się Lusia i to tłumaczy moje milczenie w te dni)... Szczęściary! Babcia i wnuczka. Babci gratulacje składam, a Lusia niech się zdrowo chowa i duża rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: międzyświęcie 27.12.09, 23:58 Dziś trochę wypoczęłam po tej gonitwie przedświątecznej, ale mimo to lubię święta w domu. Wszystko powoli dochodzi do normy: zastawy i nakrycia stołowe powróciły na swoje miejsce w szafkach, goście wyjechali - w pierwszy dzień świąt, w drugi byli inni, serniki, pasztety i pieczenie rozdane (kto by tyle zjadł?). Teraz mogłabym wyjechać, tak jak Flo. I powinnam, bo mamy zaproszenia do puszczy A. i do Puszczy B. D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe cztery 28.12.09, 08:12 Tylko cztery dni do końca roku zostały. Ktoś mnie jeszcze zdążył od samego rana z równowagi wyprowadzić wywracając do góry nogami moje plany na te ostatnie dni. Wrrr Muszę znaleźć jakiś kompromis. (I żeby była jasność: ten ktoś, to nie jest mój M. :) Ponieważ zdarza mi się nie być asertywną, to chyba przystanę na tę propozycję nie do odrzucenia ... Dobrego dnia. :( Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: cztery 28.12.09, 19:02 Dorciu - pocztówka od Ciebie dziś jest u mnie w blogu. Ta od KABE już była. Myślę, że ją widzieliście.Zapraszam do zobaczenia, bo jest śliczna: kanula1950.blox.pl Cieszę sie, że ten rok dobiega końca, bo nie był dobry dla mnie. Dużo strat poniosłam. Wczoraj czytałam, że ten NOWY ma być lepszy i bardzo się z tego cieszę. Niestety, dla mnie zacznie się wydztkiem 1050 zł na protetyka, bo złamała mi się górna proteza i nie da się jej naprawić, tylko na 8-go ma być nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: cztery 28.12.09, 19:15 Jutro idę załatwiać pożyczkę w banku, bo przy mojej emeryturze 1353,13zł jak zapłacę pani stomatolog 1050 zł to z czego bedę żyć? A jeszcze opłaty...mieszkanie ,telefony, kablówka, internet. Ciężkie jest życie samotnej kobiety. Ale ja się nie poddam! O nie! Nawet tętniak mojego serca mnie nie zmógł 59 lat to i teraz mnie nie zmoże. Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: cztery 28.12.09, 23:22 Witam wszystkich po długiej nieobecności. Nieobecność była spowodowana przeróżnymi sprawami. Chciałam Was wszystkich przywitać,pozdrowić. Szukając odpowiedniej daty z wątkami natrafiłam na wątek z roku 2008 w którym to chyba Parmezan napisał"dużo osób już poodchodziło nie ma wśród nas Alsmy"--jakoś tak było to napisane a pod datą 16 grudnia były życzenia dla mnie .Tak mnie to rozbawiło i rozczuliło,że postanowiłam Was odwiedzić gdyż jeszcze żyję i mam się jako tako. Mandy bardzo dziękuję za zaproszenie odpowiem przy najbliższej okazji--byyyło i jest mi bardzo miło,że o mnie pamiętasz i w ogóle:) powolutku kończę-- poświątecznie życzę wszystkiego najważniejszego dla każdego z Was. Hanula powodzenia we wszystkim Alsma. ps Mam zmieniony nick bo nick Alsma figuruję też na innym forum.Forum to jest zupełnie inne niż Wasze ale dużo mnie nauczyło. Muszę się przyzwyczaić iż tu jestem alwinkiem44--och jak słodko a słodka nie jestem:)pa pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: cztery 28.12.09, 23:37 O jejku przez przypadek zajrzałam na 16 grudnia 2009 a tam: Mandy pisze: Dzisiaj Alsma obchodzi urodziny. Dawno jej tutaj nie było :( 100 lat śpiewam Tobie Alsmo. Hanula: Dla ALSMY 100 lat szczęśliwatrzynastaka: Alsmie, ździebko spóźnione, Dorota--zam: Na urodziny Alsmy trochę się spóźniłam, urodziny Flo właśnie się zaczynają, więc dla obu jubilatek życzenia 100 lat zdrowia i szczęścia składam! Kogo pominęłam w cytatach niech w łeb mi strzeli !!!! Moi drodzy jeszcze raz dziękuję za Wszystko ale powiem Wam szczerze,że nie spoglądałam na to forum przez kilka dobrych miesięcy a może i lat. Co będzie dalej...... .nie wiem jeszcz raz dzięki pa całusy wirtualne ślę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: cztery 29.12.09, 00:10 No widzisz, Alsmo/Alwinko44, my pamiętamy o wszystkich, tych obecnych i tych , którzy kiedyś tu bywali. Miło nam Cię widzieć znowu :) Mam nadzieję, że Alwinka będzie do nas częściej zaglądała, skoro Alsma już nie bywa tu :) pozdrawiamy Cię bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Trzy 29.12.09, 00:59 Tylko trzy dni do końca tego roku :) O, Slsma nam się objawiła pod inną postacią:) Witaj! I fajnie, że jednak o nas pamiętasz. Czasem dostawałam pocztę z tamtego adresu i się dziwiłam: pamięta, bo wysyła, ale nie zajrzy. 13, Tobie też dziękuję, dopiero tam zajrzałam! Skoro tak wspominamy nieobecnych, to ciekawe, co u naszej Teski słychać? Nowego adresu nie mam, więc kartki wysłać nie mogłam, nawet nie wiem, czy odebrała e-kartkę, bo potwierdzenia nie mam. A Dorocia już wyjechała na Sylwestra w Góry? d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Alwinka 29.12.09, 09:21 Alwinko witaj. Bardzo się cieszę, że do nas zawitałaś. Spowodowałaś, że dzisiejszy dzień stał się dla mnie milszy. Liczę na to, że już u nas pozostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: Alwinka 29.12.09, 20:57 Witanko.Oj Mandy postaram się co jakiś czas zawitać do Was--powiem szczerze,że czasami byłam ciekawa co u Was czy dalej istniejecie itd.(różnie to bywa)ale widzę,że trzymacie się dzielnie. Przygotowywuję syna no i siebie(psychicznie:)do imprezy Sylwestrowej na 15 młodych żywych osób. Mam koniecznie wyemigrowć z domu--chyba się to uda--zaadoptuje mnie na tą jedną noc moja szwagierka:) Poza tym w domu napięta sytuacja bo Menżowi połkął automat moją kartę bankomatową.Będę musiała jechać do banku wyjaśnić sytuację a czasu tak nie wiele.Jestm normalnie wkurzona(delikatnie mówiąc :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Alwinka 29.12.09, 21:39 Oj widzę, że pod moją nieobecność sporo się tu działo i trochę dawno niewidzianych osób do nas zajrzało! Basiu, gratulacje z okazji urodzin wnuczki, w mojej rodzinie też miała się nowa panienka w Wigilię pojawić (i też u Basi - babci), ale chyba troszkę się spóźniła! Alsmo, witaj i zaglądaj do nas, chociaż nieco nas mniej obecnie, ale tak samo cieszymy się z odwiedzin miłych forumowiczów! Kabe, jeśli chodzi o Tescę, to trochę zabiegana jest, pracuje na cały etat i budowa ciągle w toku, więc nie bardzo ma czas na forumowanie! Ale nie tracę nadziei, że kiedyś też do nas wróci! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Święta 29.12.09, 21:49 minęły już na szczęście, na Wigilii miałam 9 osób, w pierwszy dzień Świąt 7, w drugi już tylko 6! W niedzielę był wyjazd do Torunia, a właśnie przed chwilą wróciliśmy. Hanulko, chyba samotne Święta to nie jest jeszcze takie złe, ważne, że w Wigilię nie byłaś sama! My jutro rano ruszamy w góry, a ponieważ nie wiem, czy uda mi się tu jeszcze przed Nowym Rokiem zajrzeć, to już dzisiaj życzę wszystkim forumowiczom i tym bardziej i tym mniej obecnym i tym nieobecnym także wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, samych pogodnych i słonecznych dni, spełnienia marzeń! Szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: Alwinka 29.12.09, 23:23 hmm hmm fajny kiedyś nick miałam:) ten nowy na szybko wymyślony nie pasuje do mnie--mogło być alwina--och Tescę pamiętam tylko też inaczej się nazywała--tylko jak? nie pamiętam. Mandy mam nadzieję,że dzisiejszej nocy będziesz spała żadnych przykrych wspomnień nie wspominała -pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Alwinka 30.12.09, 07:44 Alwinko a mnie się Twój nowy nick podoba. Może dlatego, że jesteś tu najmłodsza i takie zdrobnienie do Ciebie pasuje? Ze spaniem nadal problemy. Już sama nie wiem czy to wina świąt (mało ruchu i obżarstwo - ruszam się jak czołg) czy problemów. Od 2 godzin snuję się po kuchni i ptakowi spać nie daję. Łypie na mnie swym czarnym okiem i coś próbuje mi powiedzieć, bo zamiast treli jakieś inne dźwięki wydaje. A może to już klimakterium? ;-) U mnie, nie u ptaka. Ponoć wówczas też problemy ze snem się nasilają. Chyba wyruszę zaraz na spacer. Za oknem tak pięknie bialutko. Przejdę się na działkę zobaczyć jak moje świerki wyglądają. Tęsknię już za pracą na niej. Nie ma to jak dobrze się zmęczyć pracując fizycznie. Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Zakopane 30.12.09, 07:47 Wczoraj w TV pokazywali Zakopane. Naszej Flo nie widziałam. Tłoczno tam jak w Rzymie. Oj chętnie bym sobie pochodziła po jakiś zaśnieżonych dolinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Kolejna część 30.12.09, 07:50 nam się szykuje. Spojrzałam przed chwilą na licznik. Jeszcze tylko 130, a właściwie 129 postów i siódma część naszego forum zakończona. Parmesan czuwaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Alwinka - Alsma 30.12.09, 20:56 Dosiego Roku!!!!! Witaj! Miło że w końcu do nas trafiłaś. Sama pozbawiłaś się miłych chwil jak my TU na Forum mamy. A przy okazji życzymy Ci byś o nas nie zapominała i częściej bywała. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Trzy 29.12.09, 09:29 kabe.abe napisała: > Tylko trzy dni do końca tego roku :) I trzeci dzień po świętach. Dzień ten dla mnie niezbyt miły, ale mam nadzieję, że do wieczora humor mi się poprawi. Przy tym niemal całą noc nie spałam. Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Nigdy nie miałam problemów z zaśnięciem ale wczoraj wspomnienia z przeszłości mi na to nie pozwoliły. Brrr. Oby dzisiaj wieczorem to się nie powtórzyło. Wszystkim miłego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe trzydzieści osiem 30.12.09, 10:09 38 godzin jeszcze :) Mandy ja też dziś miałam ciężką noc. Ok. 24.przeganiałam hałasującą grupkę młodocianych wandali, którzy przechodząc obok naszego bloku dość głośno usiłowali coś zniszczyć. Ok. 3 w nocy obudził mnie jakiś jęk = skowyt, nie wiedziałam skąd to dochodzi, ale zaraz wyobraźnia mi się uruchomiła i sądziłam, że to może jakiś człowiek na mrozie leży, albo pies. Wstałam, odsłoniłam roletę i nic nie zobaczyłam. Po jakimś czasie głos zaczął się wzmagać i jak doszedł jeszcze jeden, to zdałam sobie sprawę, że to koty :) A to wszystko przez księżyc, który prosto w moje okno świecił. Pełnię mamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: trzydzieści osiem 30.12.09, 10:12 W Zakopanem ciasno i odpoczynek w takiej atmosferze to nie dla mnie. Chociaż, zabawa sylwestrowa, może tak ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: trzydzieści osiem 30.12.09, 11:40 Kabe napisała A to wszystko przez księżyc, który prosto w moje okno świecił. Pełnię mamy:) Prawdopodobnie kiedy księżyc świeci pełnią kobiety mają erotyczne sny.Słyszałyście coś o tym a może z autopsji co Wam wiadomo?:) Problemy ze spaniem też i mnie dopadają .Mam swój drink czyli zmieszane nalewki ziołowe(kupno bez recepty ) z dodatkiem 1-nej butelki Hydroxyzyny (na receptę)--kiedy czuję,że będzie ciężko mały szluch i pomaga. Nie nadużywam bo zostawiam na cięższe dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 pełnia a sny 30.12.09, 12:50 To już wiem skąd te moje problemy. Nawet nie zauważyłam, że już pełnia się rozpoczęła. A tak w związku ze snami erotycznymi to @ Wam przed chwilką posłałam. Oczywiście ten do alwinki wrócił. Może za młoda jeszcze nań? Alwinko, po zastanowieniu postaram się wysłać na inny adres. Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: pełnia a sny 30.12.09, 16:40 mandy4 napisała: > A tak w związku ze snami erotycznymi to @ Wam przed chwilką posłałam. > Oczywiście ten do alwinki wrócił. Może za młoda jeszcze nań? > Alwinko, po zastanowieniu postaram się wysłać na inny adres. Adres mam tylko na G-mailu ten co poprzednio a na gazecie już dawno nie ma i raczej nie będę zakładała. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Przesyłki pocztowe.... 30.12.09, 21:00 Mandy! Dziś oto właśnie dotarła przesyłka od Ciebie. Radości było co nie miara. Bardzo się podobało. Dzięki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Przesyłki pocztowe.... 30.12.09, 23:39 Ojej dopiero dzisiaj? Żałuję, że priorytetem nie wysłałam. Mogłam wcześniej wysłać, ale byłam w takim stanie, że nic mi się nie chciało. Przepraszam. Cieszę się, że się podobała. Niestety nie jest to moje rękodzieło, tylko mojej bliskiej koleżanki. Nie mam już takiego wzroku by takie maleństwa dziergać. To był rewanż za szal, który jej udziergałam. A że zrobiła mi ich więcej, więc teraz sweter jej dziergam. Dobra wymiana, bo szal i sweter będzie miała tylko ona, czyli 1 osoba, a aniołkami aż 6 osób uszczęśliwiłam :) No i sweter o wiele łatwiej się dzierga, niż takie maleństwa. Szkoda, że Dorcia tak daleko ode mnie mieszka. Gdybyśmy mieszkały w jednej miejscowości to zimową porą wieczorami siadałybyśmy razem i dziergały. Ona na szydełku, ja na iglicach i krokodylcio między nami. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Przesyłki pocztowe.... 30.12.09, 23:42 Spokojnej nocy wszystkim życzę. Jutro o tej porze już szampana do otwarcia będziemy szykować :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 noc sylwestrowa 31.12.09, 16:13 Czyżby wszyscy już się szykowali na przyjęcie Nowego Roku? Skoro tak to i ja chyba zacznę. Kochani życzę Wam szampańskiej zabawy i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Bawcie się dobrze. Wszystkim i każdemu z osobna przytulaka przesyłam. Odezwę się po powrocie. Papapa Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Dorotce 31.12.09, 19:36 bardzo dziękujemy za kartkę. Tez chciałabym takie cudeńka robić Dorotko :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka noc sylwestrowa 31.12.09, 19:40 I my życzymy wszystkim szampańskiej zabawy, a z nastaniem Nowego Roku niech Wam się dobrze darzy na każdym kroku (nawet mi się niechcący rymnęło :) ) SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU KOCHANI Odpowiedz Link Zgłoś
slawek004 NOWY ROK 31.12.09, 22:21 jak zwykle życzę aby nadchodzący rok był średni :)) Tzn. aby był lepszy od poprzedniego, ale następny był jeszcze lepszy !!!!!! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: NOWY ROK 31.12.09, 22:36 Dla Was wszystkich: persjado.za.pl/zyczenia/kartki/nowy_rok/1.htm#0 (z głośnikami) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: NOWY ROK 31.12.09, 22:54 a tak mnie naszło: www.youtube.com/watch?v=MA-twPOIFAg Czas weźmie i was Czuję że już ze mną źle samotny jak bury pies widzę w lustrze swoją twarz człowiek właśnie skończył się upływa czas wspominam lata chude wspominam tamte dni lecz życie nie jest cudem uwierz mi o..ha mijają dni płynie czas zabiera nas weźmie i was Już wiem to dzisiaj nie zdziałam nic nie dokonam wielkich rzeczy po prostu wiem to dziś na nic marzenia na nic sny Płynie czas zabiera nas weźmie i was Pamiętam te lody to morze i ty upadki i wzloty nie dla mnie już dziś Płynie czas zabiera nas weźmie i was Pamiętam te lody to morze i ty upadki i wzloty nie dla mnie już dziś Płynie czas zabiera nas weźmie i was Czuję że już ze mną źle ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Koncert Noworoczny 01.01.10, 13:40 Jestem pod wrażeniem dzisiejszego koncertu i dyrygenta również. Wszystko we mnie faluje w takt walca Nad pięknym modrym Dunajem J.Straussa. Askowym krokiem ruszam więc do moich obowiązków, a potem na działkę, którą zawsze w pierwszym dniu nowego roku odwiedzam. Miłego dnia. To dla Iv i Parmesana: ingeb.org/Lieder/donausob.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Koncert Noworoczny 01.01.10, 13:44 Iv po otwarciu podanego przeze mnie linku kliknij na Melodie w lewym rogu. Możecie sobie razem zaśpiewać :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Koncert Noworoczny 01.01.10, 15:31 Mandy, bardzo dziękujemy. Trafiłaś w mój gust. Lubię walce Straussa, zarówno ojca jak i syna A koncerty noworoczne oglądałam pasjami jak byłam w kraju, teraz jakoś mniej. Lalalalalalalalala.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Zima 01.01.10, 17:54 Dzisiaj dostałam taką wiadomość od Dorci: "W Żywcu niestety szaro buro i ponuro, ani grama śniegu i 4 stopnie na plusie :-((( " Ciekawa jestem jak jest Zakopanem? Flo znaku zycia (nawet mms-ami nie daje. Może Ją zasypało? U mnie jest cudownie. Biało, śnieżnie i poniżej zera. Jutro ruszam w plener z aparatem. A teraz na lampkę szampana do kolegotki. Pa. Miłego wieczoru. Ps. Iv wyobraź sobie, że nawet i ja pośpiewałam sobie tego walca. Dobrze sama jestem, bo mimo wszystko chyba okropnie fałszowałam. No i moja znajomość niemieckiego nie jest na najwyższym poziomie. Miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Zima 01.01.10, 20:06 mandy4 napisała: > Dzisiaj dostałam taką wiadomość od Dorci: > "W Żywcu niestety szaro buro i ponuro, ani grama śniegu i 4 stopnie na plusie :-((( " > Ciekawa jestem jak jest Zakopanem? Flo znaku zycia (nawet mms-ami nie daje. Może Ją zasypało? >U mnie jest cudownie. Biało, śnieżnie i poniżej zera. Mandy, nas też zimowo. Sylwester z odrobiną śniegu i lekkim mrozem. Nad ranem dopadało, jest biało, temperatura przyjazna człowiekowi, bo zaledwie – 4'C, wszędzie pięknie, biało, świeżo. Niech żałują ci, którzy w poszukiwaniu śniegu powyjeżdżali w góry. Na Podlasiu śniegu o wiele więcej, i mrozek też jakby większy. Kuligi noworoczne bardzo udane... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima 02.01.10, 00:10 U nas tez poprószyło co nieco w dzień. Teraz mamy -1° i b. cieniutką warstewkę białego.. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima 02.01.10, 02:02 Niedawno pisałam > Teraz mamy -1° i b. cieniutką warstewkę białego.. a pod białym jest cieniutka warstewka lodu i -2° Dobrych snów i miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Zima 02.01.10, 08:59 Zdrowego i pełnego radości 2010 roku wszystkim Wam życzę. W tej chwili u mnie dużo śniegu, a na dworze -4. Za oknem jeszcze szaro. Będzie ponoć pochmurny dzień. Ja na 10-tą jadę na chwilę do wnuka, bo ma dziś 13-te urodziny. Potem będzie pakowanie, bo jutro z całą klasą jedzie na obóz sportowy w góry. Fajnie, że będzie miał śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
iskrab Re: Zima 02.01.10, 13:51 Szczęśliwego Nowego Roku! Niech obfituje w przygody i spotkania, do których chce się wracać myślami.Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zima 02.01.10, 17:30 Hanulce i i Iskrab dzięki za życzenia. Jestem ciekawa czy Flo już wróciła. Na Zakopiance dzisiaj był prawie 40-kilometrowy korek. Próbowałam się dzisiaj do niej dodzwonić, ale nie uzyskałam połączenia. Może już pracuje? Dzisiaj KTCT obchodzi urodziny. Nie wiem czy tutaj zagląda ale śpiewam jej 100 lat. Wszystkiego dobrego KTCT. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Noworoczne zagadki 03.01.10, 12:54 Pamiętacie zadania matematyczne o pociągach jadących z punktu A do punktu B? Też wam taką zadam: Jeśli z punktu A do punktu B jedzie się autem ok. 1,5 godz, to ile się jedzie tym samym autem z punktu B do punktu A? Mandy, dzięki za telefon, ale chyba zasięgu na tej przeklętej zakopiance nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Koncert Noworoczny 01.01.10, 20:02 mandy4 napisała: > Jestem pod wrażeniem dzisiejszego koncertu i dyrygenta również. Koncert Noworoczny z Wiednia chciałam oglądać - jak co roku, nastawiłam sobie budzik na 12.00, zadzwonił, włączyłam telewizor zobaczyłam krótki wstęp Bogusława Kaczyńskiego orkiestra zaczęła grać, a ja pozostając w pozycji horyzontalnej – zasnęłam ponownie. Mąż mnie budził słowami: ... kabe :)...koncert... ja odpowiadałam: słyszę... i zapadłam w mocny chyba sen, bo obudziłam się dopiero, jak grali przedostatni kawałek, czyli „Nad pięknym modrym Dunajem” podziwiając wspaniałą ilustrację do tego utworu przedstawiającą rzeką Dunaj od źródła aż do ujścia. Cudne to było.... Potem, na koniec, jak zwykle – marsz R. ... Może były bisy, ale poza wizją, bo transmisja się skończyła. Mandy, zauważyłaś oprawą florystyczną? W Twoim ulubionym kolorze:) Pan dyrygent – w wielkiej formie jak na swój wiek, pozazdrościć. Ja nie dożyję takiego wieku...niestety... A tu link do koncertu sprzed 2 lat, ten sam dyrygent, Georges Prêtre : www.youtube.com/watch?v=KdM7brcpyeQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Koncert Noworoczny 01.01.10, 23:46 Piekne. Po wysłuchaniu tych noworoczno koncerowych utworów, marszowym krokiem udajemy się na wieczorny spacer z panem pieskiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: NOWY ROK 01.01.10, 19:59 slawek004 napisał: > jak zwykle życzę aby nadchodzący rok był średni :)) > Tzn. aby był lepszy od poprzedniego, ale następny był jeszcze > lepszy !!!!!! :)))) Sławku, dzięki za życzenia ' z wyczuciem' :) Dla mnie 2009 rok był ciut lepszy od chyba najgorszego w moim życiu 2008, więc liczę, że 2010 będzie lepszy od minionego. Życzę tego sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Zyczenia na NOWY ROk 01.01.10, 20:10 Życzę, aby w 2010 wszystko się WAM pomyślnie układało, zdrowie i szczęście dopisywało i obyśmy mogli się częściej spotykać... Eliso, przepraszam, że tak późno odpisałam na Twojego SMS-a, ale nie zawsze miałam telefon przy sobie:) (Takie coś mi się ukazało : 'Nie można wysłać wiadomości. Za dużo wielkich liter w temacie' , więc zmieniłam tytuł:) D o b r a n o c Nie można wysłać wiadomości. Za dużo wielkich liter w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Zyczenia na NOWY ROk 02.01.10, 17:35 kabe.abe napisała: > Życzę, aby w 2010 wszystko się WAM pomyślnie układało, > zdrowie i szczęście dopisywało > i obyśmy mogli się częściej spotykać... Kabe mi się marzy, żeby doszła do skutku planowana kiedyś wędrówka brzegiem morza. Co Ty na to? Ja jestem chętna. Czy ktoś jeszcze? terakowski.republika.pl/poczet.htm#kwatery Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: Zyczenia na NOWY ROk 02.01.10, 21:22 W 2010 roku niech każdemu spełni się TO co dla niego najważniejsze. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Zyczenia na NOWY ROk 02.01.10, 23:52 Ja też wszystkim szczęśliwego i spotkaniowego roku życzę! Ja wróciłam niedawno, niecałe 400 km jechaliśmy 7 godzin! Pierwsze 200 km sypało i ślizgawka była niezła, dopiero potem trochę się poprawiło, a przed Warszawą znowu sypało. Kabe - ja w góry nie dla śniegu, ale dla towarzystwa jechałam. Sylwestra spędziliśmy w Karczmie Żywieckiej, w doborowym towarzystwie - było nas przy stoliku 10 osób! Ale na pewno przyjemniej by było, gdyby było biało, zimowo, a nie listopadowo. Bawiłam się dobrze, ale wcześniej miałam mocno niemiłe przeżycia - młodego w samego Sylwestra "zdychowali" z telefonu, wypasionego, wymarzonego, który miał dopiero 4 miesiące! Zgłosił na policję, ale odradzili mu składanie zeznań, bo przed północą raczej nie skończy, a nie uśmiechało mu się spędzanie Sylwestra na komendzie, poszedł wczoraj, ale u nas na komendzie odesłali go tam gdzie to się stało, żeby im tu w naszej dzielnicy statystyk nie psuł! Najgorsze, że telefon ma GPS i działał jeszcze przez pewien czas(dopóki go u operatora nie zablokowaliśmy), więc można było go zapewne namierzyć, ale przecież policja nie jest od tego prawda? Po prostu szlag mnie trafia i chyba trzeba będzie skargę złożyć, tylko jeszcze nie wiem gdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: brzegiem morza 04.01.10, 23:13 mandy4 napisała: > Kabe mi się marzy, żeby doszła do skutku planowana kiedyś > wędrówka brzegiem morza. Co Ty na to? > Ja jestem chętna. Czy ktoś jeszcze? > terakowski.republika.pl/poczet.htm#kwatery Mandy, w dalszym ciągu mi się marzy, ale wiesz jak jest. Zobaczymy, jak uda się zgrać terminy. Do 10 maja praktycznie nie mogę się ruszyć z W-wy, potem czekam na jeszcze jeden termin, a potem ? Poza tym tylko we dwie mamy iść? Ja się boję:) Może ktoś do nas dołączy ? Mam już kilka ładnych odcinków przemaszerowanych, ale to się nie liczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: brzegiem morza 04.01.10, 23:54 Ja zdecydowanie od spaceru brzegiem morza wolałabym rowerową przejażdżkę, bo z bagażami kłopot, ale chyba raczej nic z tego, na razie jestem uwiązana na krótkim sznurku i na rozwiązanie mojego problemu się nie zanosi więc dłuższy wyjazd niż 2-3 dni raczej odpada! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: brzegiem morza 05.01.10, 07:35 dorota-zam napisała: > Ja zdecydowanie od spaceru brzegiem morza wolałabym rowerową przejażdżkę, bo z > bagażami kłopot, ale chyba raczej nic z tego, na razie jestem uwiązana na > krótkim sznurku i na rozwiązanie mojego problemu się nie zanosi więc dłuższy > wyjazd niż 2-3 dni raczej odpada! Dor, główny bagaż prawdopodobnie ktoś by nam przewoził z bazy do bazy, a rzecz miałaby miejsce latem - czerwiec - wrzesień, więc może udałoby Ci się kilka dni wygospodarować. W naszym wypadku to jest trochę trudna logistycznie impreza, jak widzisz, albo ja marudzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: NOWY ROK 03.01.10, 12:57 I ode mnie najlepsze życzenia noworoczne. Wszystkiego dobrego. Wypiłam w sylwestra lampkę szampana za pomyślność forumowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: NOWY ROK 03.01.10, 21:41 A jak stopniuje się słowo Masakra ? Masakra--Armagedon--Zakopianka :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: NOWY ROK 03.01.10, 21:43 A ja dziś byłam na Placu Zamkowym na ORSZAKU TRZECH KRÓLI. Fajna impreza.Zdjęcia będą w blogu. Kabe- dziękuję Ci za komentarze. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Codzienność 04.01.10, 19:58 Świętowanie już za nami i szara codzienność nam nastała, a z nią pustki na forum! Znowu cały dzień nikt tu nie zajrzał? Za oknem piękna zima, w sklepach wyprzedaże, czy to dlatego nikogo tu dziś nie było? Do roboty kochani, do roboty, już tylko 43 posty nam do końca zostały (no teraz już tylko 42)! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Urodzinowo - imieninowo! 04.01.10, 20:11 2 były urodziny KTCT (o których pamiętała Mandy) a 3 imieniny Anusi, więc obu najlepsze życzenia składam! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Urodzinowo - imieninowo! 04.01.10, 23:19 Dorota, drzewiej hucznie obchodziliśmy nasze urodziny i imieniny, ale coś się zmieniło. Przede wszystkim nas ubyło... a do końca jest chyba ponad 80 wpisów (chyba bez tego 89), a nie 42. Dorcia, pomyliłaś się chyba:) Zimno dziś było. Brrrr Po sklepach nie biegam i nie jestem w temacie jeśli chodzi o wyprzedaże. Może jutro gdzieś zajrzę? D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Urodzinowo - imieninowo! 04.01.10, 23:50 Kabe, faktycznie nie wiem jak ja patrzyłam, coś mi się pomerdało! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Urodzinowo - imieninowo! 05.01.10, 00:00 Wiem, że w składzie osobowym forum sporo się nam zmieniło, ale Anusia niedawno tu zaglądała, więc na pewno miło by jej było, że pamiętamy o jej święcie, a KTCT też tak zupełnie o nas nie zapomniała, może i tu zagląda? Wyczytałam dziś w kalendarzu takie informacje, więc życzenia złożyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe "pamiętajki" ślę 05.01.10, 07:40 dorota-zam napisała: > Wiem ... KTCT też tak zupełnie o nas nie zapomniała, może i tu zagląda? ... Nie wiem tego, bo nie mam żadnych sygnałów zwrotnych, np. po wysłaniu życzeń świąteczno-noworocznych. W każdym razie tą drogą "pamiętajki" ślę. Dobrego dnia wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Wędrówki nadmorskie.... 05.01.10, 17:19 Nie wiem, jak to w kraju bywa, ale tu tego typu wędrówki są bardzo popularne. Uczestnicy per pedes lub na drucianym rumaku podziwiają widoki okoliczne obficie zalewając się potem, a organizator tego typu ekskursji pojazdem dostawczym przewozi torby, toboły i walizy do następnego miejsca noclegu. Może by wykorzystać ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Wędrówki nadmorskie.... 05.01.10, 20:18 A ja ze sportu to najlepiej lubię chodzić, ale do kina. Dziś byłam na filmie ,,Patryka, sex i rock'n'rolL". Bardzo fajna muzyczna węgierska komedia. Polecam na zimowe dni. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: "pamiętajki" ślę 06.01.10, 01:35 > dorota-zam napisała: > > Wiem ... KTCT też tak zupełnie o nas nie zapomniała, może i tu zagląda? > ... kabe.abe napisała: > > Nie wiem tego, bo nie mam żadnych sygnałów zwrotnych, np. po wysłaniu życzeń > świąteczno-noworocznych. > W każdym razie tą drogą "pamiętajki" ślę. Kabe, KTCT czasami odzywa się na N-K, a Ty nie masz tam konta. A swoją drogą, niezbyt to elegancko, kiedy ktoś nie odpowiada na listy, tym bardziej życzenia... Przecież miło jest, jak o nas pamiętają... :) Dobrych snów wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Moc Serdeczności 06.01.10, 17:55 Moi Mili! Uściski i buziaczki dla wszystkich! :* Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Moc Serdeczności 06.01.10, 22:55 KTCT do mnie też się nie odzywa. Dziś, w ramach sportu, byłam w kinie na portugalskim filmie ,,Gorzkie mleko". Świetny dramat. Dziś u mnie w blogu jest Orszak Trzech Króli zdjęciowo, a jutro już będzie o filmach. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Moc Serdeczności 07.01.10, 00:41 Elissce dzięki za serdeczności. Hanula, ja do Ciebie do domu dzwonię, a Ty oczywiście gdzieś latasz:) Mandy, jak wynik? Wiem, że zajęta jesteś, ale rzeknij słówko, na @. Śpijcie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Moc Serdeczności 07.01.10, 07:38 Nie ma jak śniadanie zrobione przez M. to człowiek ma chwilkę czasu, aby powiedzieć Wam Dzień Dobry Zajrzę dziś jeszcze. Sprawdzę, czy wszyscy listę obecności podpisali :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Moc Serdeczności 07.01.10, 11:11 Moi poszli na sanki więc mam chwilę wytchnienia i trochę czasu by dać Wam znak życia. Jestem, listę podpisuję i choć gwarno i ciasno jest wesoło. Gwarno ciasno oczywiście u mnie. Ja, mimo chęci, na sanki się nie wybrałam bo trochę podziębiona jestem. Leczę się babcinymi sposobami ponieważ do poniedziałku muszę być zdrowa, gdyż jadę krasnoludki pogłaskać. Kabe niestety nic jeszcze nie wiem. Wiadomo okres świąteczny. Mam się dowiadywać. Biorę się teraz za gotowanie obiadu a Wam życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Kto to 07.01.10, 14:34 ..a może KTCT się nie odzywa bo np.chora lub od po prostu zły nastój nie pozawala na chcenie kontaktowe? Nie zawsze brak odpowiedzi oznacza niechęć podtrzymania kontaktów. Czasami to zupełnie inna sprawa--wyjaśniam - Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kto to 07.01.10, 17:24 Do mnie Ktct na n-k życzenia świąteczne i noworoczne przysłała, nie wiem, czy automatycznie - na zasadzie "wyślij do wszystkich", czy chciała pamiętać, jakby nie było, zrobiło mi się miło! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Zima 07.01.10, 17:31 u nas na całego, biało i zimno, no chociaż tak naprawdę biało to było wczoraj, jak śnieg padał, dziś już głównie szaro! Ja wczoraj wybrałam się do centrum handlowego z nadzieją nabycia czegoś fajnego na wyprzedaży, ale nie było na czy oka zawiesić!Bryndza absolutna! A dzisiaj na obiad robiłam naleśniki z serem i oprócz tego co do sera dodaję zawsze, czyli rodzynek i skórki pomarańczowej (własnej roboty, z dużą ilością syropu) dodałam..... rumu! Pyyyycha, chyba wejdą takie naleśniki na stale do mojego menu! Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: Kto to 07.01.10, 19:12 na N-K nie można wysyłać życzeń "do wszystkich"chyba,że chodziło się z daną osobą do jednej klasy. N-K ułatwiła kontakt z różnymi osobami ale przez tysiące ,wierszy cytatów, wklejanych mądrości życiowych zwykłe życzenia straciły dla mnie swój urok :( Odpowiedz Link Zgłoś
anusia100 dziękuje za pamięć 07.01.10, 22:38 jestem bardzo milo zaskoczana - dziekuje. w Nowym Roku tylko samych radosnych dni zycze ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: dziękuje za pamięć 07.01.10, 23:57 Anusiu jak miło, że się pojawiłaś. I Tobie samych radosnych dni życzę. A na dobranoc dla wszystkich piosenka, jakże mądra, którą dzisiaj radio mi przypomniało: Przez kolejne grudnie maje Każdy goni jak szalony A za nami pozostaje Sto okazji przegapionych Ktoś wytyka nam, co chwila W mróz czy upał W zimę w lecie Szans niedostrzeżonych tyle I ktoś rację ma, lecz przecież Jeszcze w zielone gramy jeszcze nie umieramy Jeszcze któregoś rana odbijemy się od ściany Jeszcze wiosenne deszcze obudzą ruń zieloną Jeszcze zimowe śmieci na ogniskach wiosny spłoną Jeszcze w zielone gramy jeszcze wzrok nam się pali Jeszcze się nam pokłonią ci, co palcem wygrażali My możemy być w kłopocie, ale na rozpaczy dnie Jeszcze nie Długo nie www.youtube.com/watch?v=QkmR2wB4eVU&feature=related Spokojnej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 dla Flo 08.01.10, 00:15 i pozostałych miłośników wrocławskich krasnali zdjęcie zrobione przeze mnie 10.09.2008: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2112638,2,1,krasnal.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: dla Flo 08.01.10, 17:16 KABE- nie zawsze latam. Wczoraj cały dzień siedziałam w domu i sprzątałam mieszkanie. Dziś o 11.30 była pani stomatolog, potem bazar, nastepnie oddanie sasiadce jej książek i zabranie swoich. Sąsiadka z sąsiedniej klatki. Od wakacji wymieniamy się książkami. Fajnie jest. Wymiana przy herbacie i sękaczu polewanym czekoladą z jej jamnikiem na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: dla Flo 08.01.10, 17:18 Zawsze jak ide do dentysty przypomina mi się A_ska. Ciekawe, co u niej. Może jeszcze siedzi w Anglii? Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: dla Flo 12.01.10, 00:49 Też niedawno siedziałam na fotelu z rozdziawionymi ustami i myślałam o a_śce:) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: dla Flo 08.01.10, 21:56 hanula1950 napisała: > KABE- nie zawsze latam. Wczoraj cały dzień siedziałam w domu i > sprzątałam mieszkanie. Dziś o 11.30 była pani stomatolog, potem > bazar, nastepnie oddanie sasiadce jej książek ... Haniu, wczoraj dla odmiany ja 'latałam' i dziś też :) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: dla Flo 12.01.10, 00:47 Dzięki mandy. Duża przyjemność popatrzeć i powspominać:) Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Głaskanie krasnoludków 07.01.10, 17:32 Mandy, bardzo Ci tego głaskania zazdroszczę. Pogłaszcz i ode mnie:) Ja w sobotę mam saneczkowanie ze swoim prywatnym krasnoludkiem. Tylko nie bardzo lubi, jak go głaskać po głowie. No cóż, tacy są faceci... Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Pasibrzuch Mickiewicz 07.01.10, 22:38 :) Znalazłam. Spodobało mi się bardzo ... To i Wam podsyłam. basia.tomp.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=59&Itemid=9 A ten "arkas" to chyba znane nam dzisiaj "ptasie mleczko", co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Pasibrzuch Mickiewicz 08.01.10, 21:59 elissa2 napisała: > A ten "arkas" to chyba znane nam dzisiaj "ptasie mleczko", co? > :) Może? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Zima na całego 08.01.10, 22:08 --Zima panoszy się na całej półkuli. W Anglii wczoraj z powodu opadów śniegu zamknięto szkoły w niektórych rejonach. Dzieci mają wolne i chciałyby skorzystać z uciech zabaw zimowych, bo to nieczęsto się u nich zdarza, ale nie mają prawdziwego zimowego obuwia, jak nasze dzieci i nie wytrzymują długo na tym śniegu. W ogóle niektórzy nie mają ubrań na taką zimę, np. czapek, w domach nie ma centralnego ogrzewania, tylko kominki. Dla nich to jest problem, ale my się nie damy takiej zimie, pamiętam większe mrozy i śnieg. D o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe naleśniki 08.01.10, 22:12 Dorota, Twoja wersja naleśników jest smakowita. Może przekabacę kiedyś M. i zrobię, bo dla jednej osoby nie bardzo mi się chce. Teraz już naprawdę : d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: naleśniki 09.01.10, 17:04 Naleśniki w tej wersji mniam, mniam. Tylko trochę rumu mi będzie nań żal, gdyż rum wolę z kolą i lodem. Ale może kiedyś :) Wreszcie zima jaką lubię. Cudownie. Tylko dziwię się skąd takie larum w naszej TV? Przecież za naszego dzieciństwa i młodości takie zimy bywały. Być może, że to młode pokolenie, które teraz w TY pracuje, takich zim nie pamięta, bądź w ogóle nie przeżywało. Samochodem nie jeżdżę, więc trudno mi stwierdzić czy te opady śniegu takie uciążliwe. Na ten temat to Flo i Sławek może się wypowiedzieć. Mi przy odpowiednim obuwiu chodzi się doskonale ;-) W poniedziałek jadę do W. Chyba krasnali nie pogłaszczę, bo mogą być przykryte śniegiem. Ale za to do kina się wybiorę. Hanula czytałaś ile filmów w tym roku warto obejrzeć? Podaję Tobie i zainteresowanym link: wyborcza.plhttps://wyborcza.pl/1,75475,7430960,Kino_2010__czyli_na_jakie_filmy_warto_czekac.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Kino we W. 09.01.10, 17:24 Sprawdziłam repertuar kin we W. Będę tam do 15 stycznia, więc na pewno na któryś się wybiorę. Może wybiorę się też na jakiś film z MMŻ. Uwielbiam z nim chodzić do kina. Prawdziwy kinoman z niego rośnie. Hanula, gdybyś była ze mną we W. co byś wybrała: cjg.gazeta.pl/cjg_wroclaw/0,0R,,,,Wroc%25B3aw.html#0 Ps. Zastanawiałam się, czy "cobyś" napisać razem czy oddzielnie. Nawet wystukałam w Googlach i tam znalazłam: obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=108 gdzie wyczytałam, że możliwa jest pisownia rozdzielna co by, ale w innej konstrukcji, np. Co byś zrobił na moim miejscu?; .... więc zostawiam w tak jak w zapytaniu do Hanuli :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Kino we W. i krasnale 09.01.10, 23:42 Repertuar ciekawy, pewnie wybrałabym się na kilka z nich. Może jak następnym razem będę we W. i zdrowie pozwoli, wybierzemy się znów do kina Mandy? :) co Ty na to? co do krasnali, to pewnie ich miłośnicy nie pozwolą im stać pod śniegiem :) jak będziesz w Rynku, pogłaszcz ich ode mnie. A ten nowy, którego widziałam ostatnio w Twojej galerii, gdzie stoi, a właściwie leży? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Kino we W. i krasnale 10.01.10, 11:41 KABE - dzięki za telefon. Wczoraj miałam fajny dzień - byłam na ,,BABSKIM PARTY", czyli spotkaniu z moimi dwiema przyjaciółkami. Było kapitalnie. Widziałyśmy sie rok temu, więc opowieścio nie było końca. Dzis też idę w gości. A właściwie, to jadę do Powsina. Mąż mojej kuzynki ( nasi dziadkowie byli braćmi) ma po mnie przyjechać o 15- tej, a potem mnie odwieźć. Nie wiem, czy tym razem bedzie fajnie, bo parę razy się na niej zawiodłam. Wesolutkiej niedzieli wszystkim życzę. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alwinka44 Re: Kino we W. 10.01.10, 20:38 Droga Mandy jeśli wybierasz się do kina z MMŻ to polecam "Avatar" w wersji 3D .Tak się zastanawiam czy troszeczkę młodzieniec nie za mały ale skoro taki z niego kinoman to i film powinien przypaść mu do gustu.Piękna bajka w pięknej scenerii no i efekty w 3D warte obejrzenia.Pomimo iż nie jestem fanką takich filmów polecam Reżyser "Titanica" James Cameron nie pozwolił i w tym filmie na nudę Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: naleśniki 10.01.10, 23:24 U mnie naleśniki wszystkim smakowały, nawet starszy syn, który białego sera nie uznaje za jedzenie, w takiej wersji raczył spożyć. Mandy, tego rumu nie trzeba tak bardzo dużo, ja robiłam sporo tego sera, więc rumu trochę poszło, ale u mnie akurat rum do makowca czy innego ciasta głównie idzie, więc mi nie było szkoda, a jak dla Ciebie to 1 łyżka spokojnie wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: naleśniki 12.01.10, 00:53 Na rum z colą zapraszam do siebie. Prawdziwy będzie, hawański. Może mnie ktoś w zamian zaprosi na naleśniki?Bo mnie łatwiej rum przywieźć niż naleśniki usmażyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: naleśniki 12.01.10, 08:02 Wczoraj, kiedy jechałam do kina, nie mogłam się przebić przez zaspy. Było nieodśnieżone. Metro odśnieżyło tylko schody, a dojścia do niego to już nie. Wnuk w niedzielę z zimowego obozu sportowego dojechał autokarem bez problemów. Córka wczoraj pociągiem do Krakowa jechała ponad 8 godzin, dziś wraca. Nie wiem w jaki sposób, bo w radiu powiedziano, że pociągi na trasie Kraków - W-wa zostały odwołane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: naleśniki 12.01.10, 08:03 KABE - dziękuję Ci za udział w dyskusji w moim blogu. Na Ciebie zawsze można liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: naleśniki 12.01.10, 20:11 Flo, przy następnych naleśnikach pomyślę o Tobie, mogę ewentualnie dostarczyć w okolice Centrum (bo i tak tam bywam), to sobie odgrzejesz, bo u mnie to obiad raczej w porze gdy Ty w pracy, chyba, że wpadniesz w porze śniadaniowej? Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: naleśniki 12.01.10, 20:56 Dorotko, bardzo dziękuję za zaproszenie, ale ja myślałam raczej o takim spotkaniu w większym gronie, zlocie naleśnikowo-rumowym:) Może udałoby nam się zebrać ekipę. Ktoś oprócz mnie chętny na naleśniki z rumem? Ja mam jedno wolne łóżko:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: naleśniki z rumem 13.01.10, 23:27 Ale mi smaku tymi naleśnikami zrobiłyście. Muszę i ja spróbować takich. Chętnie bym się na taki zlot naleśnikowy zapisała, nawet zgłosiłabym się do smażenia takowych, ale nie wiem, czy termin będzie pasował :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Zima na całego 11.01.10, 00:10 Zima nie jest zła, chociaż śniegu dzisiaj sporo nasypało i trochę się ciężko po chodnikach chodzi. Za to wczoraj z zaparkowaniem samochodu mieliśmy problem, bo wszystko zasypane, nie ma jak wjechać i miejsce trudno znaleźć. Ja wczoraj nawet nie włączałam komputera, bo wróciłam do domu o 24, dzisiaj też cały dzień mnie było, wróciłam, włączyłam komputer, a tu....... niespodzianka! Bardzo przykra niestety - komputer mi strajkuje! To znaczy nie tyle komputer, co ekran - gaśnie. Nie znika treść, tylko wygląda to jakby ktoś światło zgasił - robi się ciemny i już! Można go włączyć klawiszami funkcyjnymi, ale tylko na chwilę! Dobrze, że dziecko mam w tym kierunku rozumne, podłączyło mi do laptopa swój monitor, no i jakoś działa, ale to rozwiązanie tylko chwilowe, trzeba komputer sformatować i zobaczymy, czy to tylko jakiś wirus, czy coś się zepsuło :-(((( Teraz siedzę i zrzucam wszystkie cenne rzeczy (a jest ich parę ton) na różne nośniki, a to na pendrive, a to na karty pamięci i tak sobie myślę, że trzeba jednak sobie było ten dysk zewnętrzny pod choinkę kupić.... Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Zima na całego 11.01.10, 08:56 Kiedyś ( pamietam z dzieciństwa i lat młodzieńczych ) takie zimy często bywały. Teraz ludzie się odzwyczaili.Zima to zima i już.Wczorajsza wizyta dobrze wypadła, chociaż dojazd do Powsina był dość trudny. Wracało sie lepiej, bo juz śnieg nie padał.Dziś do kina na 11-tą lecę. W moim blogu opisałam przygodę ze Strażą Miejską. hanula1950.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Zima na całego 11.01.10, 23:37 Kiedyś taka śnieżna zima to była normalka. Pamiętam, że kiedyś zwały śniegu zalegające na ulicach wywożono nad Wisłę, np. po praskiej stronie niedaleko ZOO był tzw. 'zsyp śniegu'. Pewnie były też w innych miejscach. Teraz chyba będą czekali aż się to roztopi, więc już wyobrażam sobie co się będzie działo na ulicach i kaloszki trzeba będzie jednak kupić. Na razie są tylko problemy z brakiem miejsc do parkowania, bo wszędzie półtorametrowej wysokości pryzmy śniegu. Dobrze, że mróz nam nie dokucza. d o b r a n o c Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima na całego 11.01.10, 23:57 Za naszego dzieciństwa -chciałam napisać "za naszej młodości", ale przecież jesteśmy wciąż młodzi :)- były takie zimy, to prawda. Śniegu było po kolana i mrozy do -20 -30° i nikt z tego powodu nie zamykał szkół i urzędów. Pamiętam rok 1978, wielkie zaspy śniegu, tramwaje stanęły, bo pozamarzały zwrotnice, musiałam na piechotę przejść przez całe miasto do pracy Ślisko było i szlo się powoli. Oczywiście nikt wtedy nie dotarł na czas. W TV pokazują sytuacje pogodowe. Wszędzie mnóstwo śniegu, a u nas może z 5 cm. Wczoraj było całkiem fajnie, bez wiatru, ok 0° i mięciutki śnieg. Dziś już gorzej się szło, bo śnieg na alejce, którą chodzimy z psem, był ubity przez przejeżdżające rowery i przez to jest ślisko trochę. Ludzie!! Kto w taka pogodę jeździ rowerem?? Tu są tacy odważni. Nasz sąsiad, zapalony rowerzysta, zaczyna hamować (nogami) jakieś 3 domy wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Zima zimą, a ja miałam problemy 12.01.10, 00:02 ze znalezieniem naszego wątku dziś. Dopiero ustawienie forum wg ilości postów pomogło :) Zostało nam już tylko 50 postów do końca. Na zapełnienie całego wątku zeszło nam nieco ponad rok, pamiętam, jak zaczynaliśmy go pod koniec grudnia ub. roku Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Zima na całego 12.01.10, 20:17 U mnie w środku osiedla zima jest piękna, biała, ale wystarczy wyjść na ulicę - od razu gorzej, albo nieodśnieżone, albo pług zgarnął śnieg z jezdni, zasypując wejście na przejście dla pieszych, więc albo brnie się po kolanach w mokrym śniegu albo na odmianę tonie w kałuży. A rower? Ja jestem co prawda miłośniczką rowerów, ale taką pogodę??? Brrrrr! Zimno, ślisko, ja dziękuję, poczekam do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Wątek 12.01.10, 20:29 wkrótce się nam skończy, ale tym razem dłuuugo to trwało! W poprzednim było 7 miesięcy, a wcześniejsze tylko 2-3 miesiące! No cóż, mniej nas przecież i jakoś mniej zapału mamy? Ale będziemy się trzymać! Nie odpuścimy! Mój laptopek niestety musi iść na leczenie :-((((, więc teraz będę pewnie rzadziej zaglądać, bo muszę korzystać z cudzych. No ale może dzięki temu szybciej "nieprzyzwoitą" czapkę dla dziecka skończę ( a właściwie dwie, bo i drugi też chce) albo i inne robótki? Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe 13 miesięcy 14.01.10, 08:41 dorota-zam napisała: > wkrótce się nam skończy, ale tym razem dłuuugo to trwało! W poprzednim było 7 > miesięcy, a wcześniejsze tylko 2-3 miesiące! No cóż, mniej nas przecież i jakoś > mniej zapału mamy? Ale będziemy się trzymać! Nie odpuścimy! Tym razem rzeczywiście długo, w poniedziałek minie 13 miesięcy. Chyba nie damy rady do poniedziałku:) Zresztą, nie ma pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe naleśnikowo 14.01.10, 08:45 Jestem chętna na zlot naleśnikowy, ale nie wiem jaka ma być konwencja: spotykamy się u kogoś i robimy same, czy idziemy do naleśnikarni? :) W tym roku będą okazje do spotkań:) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Ale dziś przymroziło 14.01.10, 08:49 Ale dziś przymroziło. U mnie teraz na termometrze - 18'C Słońce pięknie odbija się w oknach sąsiedniego bloku. Nie chce się wychodzić z domu, a dziś mam znów bardzo zabiegany dzień. W ogóle ten tydzień mam jakiś wyjątkowo napięty. Martwię się o Mandy, bo milczy dość długo. Może coś z wynikami nie tak? Dobrego dnia wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe ochrona 14.01.10, 08:53 Hanula, Ed ma rację, Ty rzeczywiście powinnaś chodzić z ochroną :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: Ale dziś przymroziło 15.01.10, 20:26 Witam wszystkich. Milczałam bo we W. bawiłam. A tam niestety czasu brak i dostęp do internetu utrudniony. Poza tym moje Krasnale bardzo absorbujące. Ale myślami byłam przy Was. Krasnoludki mimo śniegu mają się dobrze. Niektóre pogłaskałam. W Rynku przybył 1 nowy. A może już był, ale dopiero teraz go zauważyłam? Podobny do Nieświętego bo z aparatem na szyi no i ma tyle wdzięku co On :) Fontanna zamarznięta. Ozdoby choinki w Rynku przykryte śnieżnymi czapkami. No i ludzi na Rynku dużo mniej niż zwykle. Kabe w mojej sprawie nadal nic. Ponoć we wtorek będę wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 krasnoludki 15.01.10, 21:52 pogłaskane przeze mnie: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2122554,2,1,krasnale.html Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: krasnoludki 16.01.10, 03:56 O! trochę krasnali przybylo jak widze, nie wszystkie znam :) koniecznie musze to nadrobic :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: naleśnikowo 15.01.10, 22:02 Ja też chętna. Miejsce dla mnie obojętne. Miejscowość też. W tym roku nabywam prawo do legitymacji seniora PKP więc podróże będę miała tanie :) www.pr.pkp.pl/aktualne-oferty,s,0,44.html Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: naleśnikowo 17.01.10, 11:41 Ja na zlot naleśnikowy rzecz jasna chętna jestem, z naleśnikami z rumem przybyć jestem gotowa, najlepiej aby był w Wawie, ale jakby co, spróbuję się wyrwać w świat! Do krasnoludków chętnie bym pognała, ale to chyba w cieplejszej ciut porze roku? U mnie na pewno początek maja odpada, bo matura, co prawda powoli próbuję się pogodzić z myślą, że i bez matury da się żyć, ale podejście zrobić trzeba! A ogólnie to u mnie ciągle :-(((((, na wszystkich frontach, komputerowym też, bo laptopik w naprawie i nie wiadomo kiedy będzie, bo część trzeba sprowadzić, więc dopadam dzieciowe, korzystając z tego, że ciężką noc odsypiają ;-) Zima u mnie w pełni, na termometrze -5, dobrze, że nie muszę nigdzie iść, tylko rozgrzewające prace domowe przede mną! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Prośba Akademii Medycznej 17.01.10, 12:22 Nie wiem czy już to było, czy macie u siebie w telefonie, ale spotkałam na innym forum taki apel, u siebie i domowników już to zrobiłam i wklejam: "Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą kontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych. W/w służby zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer służący w nagłych wypadkach do kontaktu z bliskimi osoby poszkodowanej. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie, itp. Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów osobę, z którą należy się skontaktować w nagłych wypadkach. Numer takiej osoby należy zapisać pod międzynarodowym skrótem ICE(in Case of Emergency.Wpisanie więcej niż jednej osoby do takiego kontaktu wymagałoby następującego oznaczenia:ICE1, ICE2, ICE3, itd. Oznakowanie zdecydowanie ułatwiłoby prace wszystkim służbom ratowniczym. Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje, a może ocalić życie.Akcja ma zasięg europejski.Wpiszcie ten numer teraz do swojej komórki bo potem zapomnicie i prześlijcie ten e-mail dalej, dzięki temu możemy ocalić komuś życie!" Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Prośba Akademii Medycznej 17.01.10, 13:42 Dorocia, to znana sprawa. Może nie tak obszernie jak Ty, ale pisałam o tym TU chyba półtora roku temu, jeszcze byliśmy w większym składzie:) Ja mam od dawna wprowadzone numery ICE z opisem po polsku i angielsku, np. mąż husband, siostra sister, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: Prośba Akademii Medycznej 17.01.10, 21:06 My też od dawna mamy podpisane tak kontakty w telefonach. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Re: Różności pełne serdeczności...7 15.01.10, 10:42 Dziędoberek! Ale u nas dziś pięknie! Drzewa jak w bajce! Szadź! Widziane z okna bo przebywając na zewnątrz odczuwa się taki nieprzyjemny lodowaty ziąb. Miłego Dnia! :* Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 byle do wiosny ... 16.01.10, 12:56 www.youtube.com/watch?v=l7Szm6F6tFM&feature=related /syn Tadeusza Woźniaka/ www.youtube.com/watch?v=SP4Mk8jEODM&feature=related :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: byle do wiosny ... 16.01.10, 20:52 a u nas sniegu juz nie ma i temperatury na plusie. Teraz na odmiane deszcz pada, ale do wiosny i tak teskno... Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: byle do wiosny ... 17.01.10, 00:35 ojjjjjj... chyba za szybko się pochwaliłam, bo znów jest biało :( Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: byle do wiosny ... 17.01.10, 09:24 W W-wie biało, śniegu dużo, ale temperatura tylkp 1 -, a wczoraj u mnie było - 9. Dobrej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: byle do wiosny ... 17.01.10, 13:50 Zima trzyma. Chyba trochę odzwyczailiśmy się od mrozów. Po całotygodniowej bieganinie siedzę dziś w domu. Kilkakrotnie w tygodniu bardzo przemarzłam i z pomocą przychodziły mi 'babcine' sposoby zabezpieczające przed rozchorowaniem się. Nie jest źle, ale jak pomyślę, jakie akcje mnie w lutym czekają, to chciałabym mieć to już za sobą. Tymczasem przygotowuję się do inwentaryzacji w domu :))) Byle do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe poczta na gazecie 17.01.10, 13:54 Czy Wam też poczta gazetowa nie działa? Jakieś dziwne rzeczy dzieją się z nią od kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwatrzynastka Re: byle do wiosny ... 17.01.10, 21:12 Wczoraj pół nocy padał śnieg, a drugie pół nocy- deszcz wyobrażacie siebie, jak to rano wyglądało? Na całe szczęście temperatury są plusowe teraz znów ulice czarne są, oby już tak zostało. Babcine metody leczenia są najzdrowsze :) Trzymajcie się cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: byle do wiosny ... 18.01.10, 17:52 Ja jakoś za wiosną jeszcze nie tęsknię. Przynajmniej dopóty jest śnieg i minusowe temperatury. Uwielbiam taką zimę. Wczoraj znajomi zabrali mnie na wycieczkę do lasu. Ależ tam pięknie. Aż chce się żyć. Bardzo żałowałam, że w aparacie rozładowały mi się baterie i nie mogłam zrobić zdjęć. Będąc tam przypomniało mi się jedno z opowiadań z tomiku "Zimowy spacer" Bogdana Ruthy. Po powrocie do domu znalazłam je i z przyjemnością ponownie przeczytałam. Jest tam takie zdanie: "Nie bez skrytej tęsknoty do świata i jego blasków stwierdzam, że samotność i ascetyczną czystość zimowego lasu oraz dyskretne towarzystwo postukującego dzięcioła przedkładam nad wszystkie rozkosze tej ziemi." Z czystym sumieniem mogę się pod tymi słowami i ja podpisać. Szkoda tylko, że dzięcioła nie widziałam, ani nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: byle do wiosny ... 18.01.10, 17:57 Elisso dziękuję za podane linki. Piotra Woźniaka wolę jednak w roli tańczącego niż śpiewającego. Nie znam jego pozostałych piosenek, ale "Byle do wiosny" wolałabym usłyszeć w innym wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 :) 17.01.10, 14:47 Jaromir Nohavica - Milionar www.youtube.com/watch?v=A1-CbGYIvOE :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: :) 18.01.10, 18:07 Uwielbiam J.Nohavicę. Bardzo żałuję, iż nie wiedziałam o jego recitalu w Poznaniu. Chętnie bym się wybrała. Milionerów również tam zaśpiewał. Zanalazłam recenzję z tego koncertu: poznan.gazeta.pl/poznan/1,36000,7449682,Recenzja_koncertu_Jaromira_Nohavicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 myślałam, 18.01.10, 18:13 że się ugryzę. Zobaczcie co przeczytałam w internecie na stronie Jaromira Nohawicy: 14 stycznia 2010, godz. 19.00 WROCŁAW, ul. Mazowiecka 17 Centrum Sztuki IMPART Niech to licho. Byłam w tym czasie w W. i nie sprawdziłam w internecie. Chyba dzisiaj z tego powodu usnąć nie będę mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: myślałam, 18.01.10, 18:17 Szkoda, że nie podano jeszcze trasy koncertowej na m-cy luty. Muszę pilnować i na pewno się wybiorę. Może i Kabe by się ze mną wybrała, bo z tego co pamiętam też go bardzo lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: myślałam 19.01.10, 00:36 Mandy, masz rację: bardzo lubię ballady (i nie tylko ballady) Nohavicy. Byłam na jego koncercie, ale o bilety trzeba zadbać dużo wcześniej. Chętnie się wybiorę ponownie, może A.M. znów go zaprosi do nas :) A tu trochę 'liryki egzystencjonalnej' a'propos :) www.youtube.com/watch?v=pxfE0SSgjMw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: myślałam 19.01.10, 17:38 Ballady Nohavicy są ekstra. Tłumaczy je super Artur Andrus. Niektóre też śpiewa. POLECAM WSZYSTKIM FILM ,,Nigdy nie mów nigdy". I uśmiałam się dziś i spłakałam. Kabe, a może jutro na 15-tą na ,,500 dni miłości". Do LUNY. Może ktoś jeszcze? Ja w każdym razie idę . Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Czy 20.01.10, 05:52 Wam się zdarza płakać w poduszkę? Wstałam bo poduszka mokra. Nalałam sobie lampkę koniaku i zastanawiam się czy ja wypić. Jakoś nie wypada tak dnia zaczynać. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Dziewięć 20.01.10, 05:54 postów zostało nam do zakończenia wątku. Mam nadzieję, że Parmesan czuwa i jutro się wszyscy znajdziemy. Miłego dnia wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Dobre wieści ? 20.01.10, 10:10 media.wp.pl/kat,1022939,wid,11873597,wiadomosc.html Pozostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Dobre wieści ? 20.01.10, 19:29 KABE - dziękuję Ci za dzisiejsze kino. Jesteś kochana! Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: Dobre wieści ? 20.01.10, 19:37 Bardzo mi brakowało takiej rozmowy, KABE, jak z Tobą.Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe Re: Dobre wieści ? 20.01.10, 20:12 hanula1950 napisała: > Bardzo mi brakowało takiej rozmowy, KABE, jak z Tobą.Jeszcze raz > dziękuję. Haniu, to był raczej Twój monolog, a nie nasza rozmowa, ale wiem, że tego potrzebowałaś i cała przyjemność po mojej stronie. Przywykłam do tego, że bywam 'ścianą płaczu' dla innych :) Do domu dotarłam dość szybko, nawet zdążyłam na koncert chopinowski. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.abe mokra poduszka 20.01.10, 20:15 Mandy, poduszka mokra z powodu ... czy z powodu ... ? I tak, i tak - niedobrze. Trzymaj się, głowa do góry, dasz radę! Wiem to. Przytulam i jestem, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy4 Re: mokra poduszka 20.01.10, 20:47 Kabe dziękuję. Nad ranem po nieprzespanej nocy wszystko jakieś wyolbrzymione się wydaje. W ciągu dnia poduszka wyschła. Już ok. Jeden powód niewart moich łez, a drugi mimo obaw - nie jest źle. Więc już się uśmiecham. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek004 Re: mokra poduszka 20.01.10, 21:08 I do naszego ogródka zajrzy słońce :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
elissa2 Różności pełne serdeczności... 17.01.10, 14:49 dla Was wszystkich! Uściski! Buziaczki! A naleśnikowe party ... u p.Kazimierza może??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
janmoritz Re: Różności pełne serdeczności...7 12.01.14, 16:12 polecam eokazje.eu/items/details/addison-torba-do-notebooka-141-stockholm-1210237 Odpowiedz Link Zgłoś