lbs5 16.04.09, 21:14 polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/warszawa/news/rmf-szokujaca-kampania-policji,1291779 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lbs5 Re: no coment.....:-( 16.04.09, 21:16 zjadło mi "m" w tytule :-) Powinno być comment -sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
shimamoto_san Re: no coment.....:-( 16.04.09, 22:11 Słyszałam dziś w radio o tej kampanii. Porażka. Hasło może i by dawało do myślenia (myślącym motocyklistom), ale bardziej negatywnie nastawiającego tekstu chyba nie udałoby się wymyślić. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
yamasz Re: no coment.....:-( 16.04.09, 23:01 Ku*wa ci debile siedzący w KGP są chorzy. To nie pierwsza rzecz, którą wymyślił pewnie jakiś karierowicz aby komuś się podlizać i wskoczyć na wyższy stołek. Bzdurnych przepisów, tabelek i notowań w tej firmie mozna wymieniać godzinami. Krew się w człowieku burzy, jakby mi ktoś teraz zaczoł nawijać o dawcach dostałby bez ostrzeżenia w ryj. Zjerzyłem się, szczególnie tym że oni wszystkich wrzucają do jednego worka- Matkę karmiącą - Cruka - i kolesia, który nie wyobraża sobie dnia bez przegonienia 160km/h przez centrum miasta. Ehh... co poradzić na debili.... Odpowiedz Link Zgłoś
rider79 Re: no coment.....:-( 16.04.09, 23:22 Uważam, że hasło jest jak najbardziej trafne, a kampania słuszna. I nie ma co się oburzać. (chyba że ja kurde aż tak zramolałem...) Odpowiedz Link Zgłoś
1_leo Re: no coment.....:-( 17.04.09, 07:32 rider79 napisał: > Uważam, że hasło jest jak najbardziej trafne, a kampania słuszna. I nie ma co > się oburzać. > (chyba że ja kurde aż tak zramolałem...) A może po prostu nie przemyślałeś :) Hasło? Durne i głupie. Uważajcie Smerfy, zbliża się Gargamel !!! Leo Jutro to dzisiaj tyle że jutro Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: no coment.....:-( 17.04.09, 07:40 rider79 napisał: > Uważam, że hasło jest jak najbardziej trafne, a kampania słuszna. I nie ma co się oburzać. > (chyba że ja kurde aż tak zramolałem...) ... wydaje mi się Przem, że przestajesz jednak mieścić się w standartach unijnych w kategorii "młody-gniewny" ;). co prawda przyzwyczailiśmy się już do (równie pogardliwego) określenia "dawca", ale za lans tego określenia nie musieliśmy przynajmniej płacić z własnej kieszeni. jako podatnik jestem oburzona, że ktoś śmie obrażać mnie za moje własne pieniądze i że je marnuje na akcję społeczną, która i tak nie trafi do mózgów tych, do których trafić powinna (natomiast na niezjednośladowanej części społeczeństwa może wywołać wrażenie, że z życiem i zdrowiem motocyklisty nie trzeba się liczyć, bo nie jest warte więcej niż pęczek rzodkiewki). nie zgadzam się też z Wojtkiem. no comment?? ... wręcz przeciwnie! moim zdaniem należy głośno i dobitnie wyrazić niezadowolenie z tak nieprzemyślanej, agresywnej wobec motocyklistów i nic nie wnoszącej do poprawy bezpieczeństwa na drogach kampanii społecznej ... zanim jakiś burak (też warzywo) nie wymyśli hasła w stylu: "Raid w aerozolu zabija insekty - rajd w samochodzie zabija motocyklistów ... na śmierć". pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
yamasz Re: no coment.....:-( 17.04.09, 08:29 Masz racje Goho, ciekaw jestem jak czóją się teraz ludzie którzy zostali sparaliżowani w wypadku motocyklowym nie zawinionym przez siebie. Ja na ich miejscu złozyłbym pozew do sądu o naruzenie godności osobiste, przez wlaśnie taką- nietrafioną pseudo 'kampanię społeczną'. Wymyślają coraz to głupsze hasła które swiadczą tylko o jakimś niedorozwoju ich autorów, zamiast wziąść przykład na przykład z brytyjczyków i zrobić coś w stylu 'THINK!' Odpowiedz Link Zgłoś
arsinoe73 Re: no coment.....:-( 17.04.09, 08:38 SKANDAL! To jedyne słowo , które przychodzi mi do głowy. Nie ma to jak w imię tak zwanej troski o bezpieczeństwo , szczuć na siebie ludzi... Motocyklista w mediach i tak jest przedstawiony jako zło najwyższe i wróg kierowców samochodów nr jeden. Ta kampania nie tylko nic dobrego nie przyniesie, ale jeszcze bardziej zepsuje stosunki na linii motocykl -> samochód na drodze... Ktoś powinien za to beknąć, i to poważnie. Przy okazji, nawet RMF nadaje od rana na ten temat. ps. Yamasz!!!! czują, nie czóją!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yamasz Re: no coment.....:-( 17.04.09, 08:59 Hehe, dzięki, musze znowu zacząć przerabiać słownik ortograficzny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
yacey Re: no coment.....:-( 17.04.09, 08:42 Jesli chodzilo tylko o wywolanie dyskusji, tak jak napisano w dalszej czesci artykulu, to pewnie sie udalo, ale trafnosc przekazu jest problematyczna. Nie ma co sie specjalnie pieklic, bo niby dlaczego policja ma sie wyrozniac wyzszym poziomem niz przedstawiciele pozostalych organow panstwowych i partyjnych w naszym kraju. Udanego weekendu wszystkim zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
marzkaf Re: no coment.....:-( 17.04.09, 08:46 To chore!!! Nie wolno nam przejść obojętnie obok tego i osobiście uważam, że powinniśmy wnieść prostest przeciwko temu. Policja niech się weźmie lepiej do roboty-kontroluje, kara takich delikwentów, a nie robi kampanie "społeczne", które godzą WE WSZYSTKICH MOTOCYKLISTÓW! Tłumaczenie, że dotyczy to tylko "ścigaczy" jest śmieszne. Ludzie w puszkach nie będą się rozmieniać na drobne-motor to motor, a każdy na motorze to nieodpowiedzialny wariat i dawca! Niektórzy "desperaci" w puszkach będą specjalnie zajeżdżać drogę...a niech sobie zrobi kuku. Odpowiedz Link Zgłoś
carrymoon Re: no coment.....:-( 17.04.09, 09:14 :( nie można tego tak zostawić msz racje Marzkaf Brkami słów. Puszkarze odbiora to jako przyzwolenie na traktowanie nas jak bandy oszołomów, których należy tępić. Bravo dla tego co to wymyślił, nagroda za szczyt bezmyślności i głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
siostrakama Re: no coment.....:-( 17.04.09, 10:14 wow jakie hasło... chyba długo musieli się nad nim zastanawiać.... telewizja, magazyny itd i tak maja wyrobione zdanie na nasz temat...tak samo jak policja. Nastepnie zostaje to wszystko umieszczone np w kampani, artykule itp a normalny człowieczek chlonie to wszystko jak gąbka... nie zagłębiając się w to co ma do powiedzenia druga strona czyli My. my swoje oni swoje i mamy pat... Odpowiedz Link Zgłoś
majca1971 Re: no coment.....:-( 17.04.09, 10:31 na codzień spotykam sie z ofiarami wypadków drogowych, w tym motocyklistów którzy sa ofiarami nie z własnej przyczyny. Wielu z nich jest właśnie takimi "warzywami". Czuja sie do głebi urazeni ta kampanią. Zostali wrzuceni do jednego worka z wariatami na jednym kole. Ktos za to wziął pieniadze i wypuscił takiego intelektualnego gniota, ze strach. Odpowiedz Link Zgłoś
cruk hmm 17.04.09, 11:22 a dla mnie takie kampanie maja sens, ale jesli rownolegle prowadzona byla by kampania spoleczna dotyczaca jazdy pod wplywem,nieprzestrzegania ograniczej predkosci (miasta/ poza miastem). o motocyklach zrobilo sie glosno, bo zaczal sie sezon, zima, jesienia - generalnie - nie bylo szumu wokol wypadkow z ich udzialem, bo wlasciwie nie jezdzily. Zaczely i ja sama musze sie kontrolowac zeby pamietac o zerkaniu pod katem motocykli do lusterek, ale tez mnie czesto niejeden zaskoczy, bo sek wczesniej patrzylam - nie bylo, sek pozniej minal mnie, przesmignawszy.. wlasnie dlatego ze "karmie" i matkam dzieciom, to mam coraz wieksza ochote zlezc z szosy na zwirek.. bo sie kurcze boje, po prostu. Sezon rozpoczety, a mnie na moto nie ciagnie. Ok, wczesniej jezdzac a nie majac dzieci, tez minimalizowalam szanse ich posiadania generalnie, ale jak codziennie jezdzac autem po Wawie widze te wolna amerykanke, to mi sie jakos odechciewa. Ale nie tylko motocykli, skuterow czy rowerow tez.. :-/ popieram akcje ale wszechstronnie przemawiajaca do wyobrazni, taka jak Think UK gdzie sa i motocykle: www.youtube.com/watch?v=zl7KoeVIh-k i jazda po kielichu: www.youtube.com/watch?v=GX1q66ruuBM&feature=PlayList&p=EAA9BB09632F6C9D&playnext=1&playnext_from=PL&index=26 i jazda bez pasow: www.youtube.com/watch?v=zWvNeJXE_cY&feature=PlayList&p=EAA9BB09632F6C9D&playnext=1&playnext_from=PL&index=27 i skierowana do nastolatkow: www.youtube.com/watch?v=gO9evAjIrrE&feature=PlayList&p=EAA9BB09632F6C9D&playnext=1&playnext_from=PL&index=28 nieprzestrzegania ograniczen predkosci www.youtube.com/watch?v=WxOEHMWCg-M www.youtube.com/watch?v=FS5f73EHRhA&feature=PlayList&p=ED43D5B96AA0FE49&index=0&playnext=1 uzywaniu tel. podczas jazdy czy wykonywaniu dwoch czynnosci na raz i gdy sie jest zmeczonym: www.youtube.com/watch?v=oc2Yd4oBdzY&feature=PlayList&p=ED43D5B96AA0FE49&playnext=1&playnext_from=PL&index=3 etc. Odpowiedz Link Zgłoś
motograss Re: no coment.....:-( 17.04.09, 11:24 Akcja mi się nawet podoba. I propozycje billboardów też. Z jednej strony marudzimy, że nic się robi oprócz kontroli bez sensu niby, ktore nic nie dają, albo że na Zachodzie od dawna są kampanie (szokujące, tak, tak), a jak pojawi się coś u nas, to już be. Nikomu się nie dogodzi, ale mówienie, że "dzięki" takiej akcji nagle hurtem puszkarze zaczną nam życie utrudniać na potęgę, mając WSZYSTKICH motocyklistów za debili latających z prędkością światła na kole - to gruba przesada. Nie bądźmy tak przeczuleni na własnym punkcie, bo nie jesteśmy na drodze uprzywilejowani, zresztą - z jakiej racji? Bo mamy świadomośc, że bardziej jesteśmy narażeni na uszkodzenie lub ostateczne zejście? Zdecydowaliśmy się na jazdę motocyklami - to ze wszystkimi konsekwencjami tego wyboru. Nie uważam, że zaraz wszyscy w 4oo jeszcze bardziej zaczną nie znosić motocyklistów, nie miejmy ich za kretynów totalnych w tych autach, to też normalni ludzie. Każdy przeciętny, normalnie myślący człowiek - czy to motocyklista, czy kierowca auta, czy pieszy, czy rowerzysta - ma świadomość i zdaje sobie sprawę, że akcja dotyczy wariatów na 2oo, nie ogółu użytkowników jednośladów. Kampania wcale nie wywołuje agresji, tylko zwrócenie uwagi na problem. W tej sprawie wypowiedziałam się też na FM. I mają rację ci, co piszą, że jeżeli chociaż kilku na stu "tych młodych gniewnych na litrach" przygarnie do swojej łepetyny wydźwięk akcji - to juz sukces. Poza tym, jak to przy kampaniach bywa - gdybyśmy się spieszyły gdzieś autem i zatrzymuje nas policja, bo akurat trwa akcja "trzeźwy poranek", to co - cieszymy się? Nie, wkurzamy, bo czas, bo przecież akcja mnie nie dotyczy, bo jestem trzeźwa i nie zapiłam wczoraj do rana i trafiło akurat na mnie. Sądzę, że mysleć trzeba szerzej niż tylko za własne podwórko. Billboardów z akcji nie zobaczy 21-latek z moich okolic, ktoremu dwa dni temu pod Toruniem wyjechał tir z podporządkowanej. Ze strony przepisów - wina ewidentna kierowcy ciężarówki. A chłopak tak wpasował się w bok, że mu nogi ucięło. Czym jechał? Oczywiście erłanem. I to można zostawić bez komentarza. Nie szukac więc dziury w całym, że zaraz zmasowane ataki na drodze na nas będą. Nie tędy droga. Mijemy też wyobraźnię i jej używajmy, bez świetego oburzenia. :( pozdrawiam ------- ===R6=== www.motormax.pl gg 1131742 Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: no coment.....:-( 17.04.09, 12:25 motograss napisała: > I mają rację ci, co piszą, że jeżeli chociaż kilku na stu "tych > młodych gniewnych na litrach" przygarnie do swojej łepetyny > wydźwięk akcji - to juz sukces. ... przepraszam Magda, ale z całą sympatią i szacunkiem jaki do Ciebie żywię - ni cholery nie mogę się z takim twierdzeniem zgodzić. dlaczego? ano dlatego, że państwo nie jest od wychowywania, wpajania zasad i przestrzegania norm. Ci "młodzi-gniewini" byli kiedyś małymi chłopcami, których rodzice (krótko mówiąc) coś spieprzyli podczas ich wychowywania, a teraz gdy dorośli prostowaniem ich charakterów i trafianiem do szarych komórek ma zająć się policja poprzez robienie kampanii społecznych, takich jak np. "prowadzę - jestem trzeźwy" ... dla każdego człowieka, bez względu na to czy posiada prawo jazdy czy nie jest oczywistym, że albo pijesz, albo jedziesz i naprawdę nie trzeba na wypuszczenie w eter takiej rewelacyjnej informacji wydawać ogromnej ilości państwowych pieniędzy, ktore możnaby przeznaczyć na inne potrzeby społeczne (w tak biednym kraju jak nasz jest ich bez liku). podobnie, wg mojego mniemania jest w przypadku akcji społecznej o której rozmawiamy - jeżeli od małego ma się wzorce właściwego i kulturalnego poruszania się na drodze, przewidywania sytuacji i szacunku dla innych użytkowników drogi ... to z takiego małego człowieka wyrasta rozsądny człowiek i dobry kierowca, którego nie trzeba przekonywac by nie zapierdzielał 120 w centrum miasta. piszesz, że kampania nie wywołuje agresji ... no cóż - widocznie jestem jakś "inna" bo mnie wkurzyło to do białości, tak bardzo, że po wyczytanych w komentarzach pod linkiem "życzeniach śmierci" by móc przejąć moje organy zastanawiam się poważnie czy nie zniszczyć karty zgody na pobranie organów (oraz zastrzec możliwości ich pobrania w rejestrze), a także czy będę oddawała nadal krew (poza przypadkami "celowymi" - czyli ze wskazaniem konkretnej osoby). mam 100% agresora wobec tych wszystkich, ktorzy tę kampanię w takiej formie "klepnęli" do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
motograss c.d.: 17.04.09, 11:39 Może billboardy tu bardziej szczegółowo, a nie z RMFu, bo hasło kampanii "Użyj wyobraźni", te marcheweczki to jeden z elementów: www.policja.pl/portal/pol/1/39449/Inauguracja_kampanii_quotUzyj_wyobrazniquot.html www.uzyjwyobrazni.pl/projekt.php?id=32&p=9 ------- ===R6=== www.motormax.pl gg 1131742 Odpowiedz Link Zgłoś
carrymoon Re: c.d.: 17.04.09, 12:08 Motograss ja myśle, że nitk nie kwestionuje potrzeby tego typu akcji. Trzeba mówić dużo i głośno. Powtarzać aż do znudzenia mając nadzieje, że puszkarze będą nas w końcu dostrzegać ale........... i też mając nadzieje, że "szaleńcy" na jednośladach zaczną myśleć. Celowo pisze jednośladach a nie miotocyklach czy scigaczach. Problem dotyczy każdej gorącej głowy bez względu na to czy jeździ motocyklem o nie wiadomo jakich osiągach czy skuterkiem. I myśle, że wszyscy się zgodzą, że akcje informacyjne i uświadamiające są potrzebne. Ale nie z takim hasłem jak to "idzie wiosna, będą warzywa" Wydźwięk tego hasła jak dl amnie jest jednoznacznie negatywny. Nie ma znaczenia, że pan policjant tłumaczy, że nei wkłada wszystkich do jednego worka. Tego nie będzie na plakatach i w umysłach ludzi. Potraktowanie motocyklistów (teraz już dokładnie i świadomie precyzuje) w ten sposób daje zielone światło dla różnej maści zakompleksionych i zestresowanych kierowców do rozwijania agresji. Napędzania swojej niehcęci i pogardy wobec nas tych którzy pozowlili sobie na bycie innym niż oni. I dlatego tak bardzo oburza mnie ta kampania. Nie jej cel a forma Odpowiedz Link Zgłoś
marzkaf Re: no coment.....:-( 17.04.09, 14:43 właściwa rekacja podpisuję się pod tym bez zbędnych komentarzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cruk komentarz Moniki Jaworskiej 22.04.09, 10:54 motocaina.pl/_Idzie_wiosna_będą_warzywa_,3,906,1754,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: czekając na nowy pomysł KGP... 22.04.09, 12:46 ...sama zaczynam układać hasła kolejnych kampanii (anty)społecznych - anty dlatego, że odnoszą się do zdecydowanych mniejszości w społeczeństwie ... proponuję (gdy juz wszyscy dzięki kilku spotom i hasłom będą jeździć na trzeźwo i zgodnie z przepisami) kolejną kampanię pod hasłem: Obywatelu, nie awanturuj się w nocy - Twoi sąsiedzi chcą spać ... następnie kolejne kampanie pod krótkimi tytułami "Niek kradnij", "Nie zabijaj", "Nie cudzołóz" ... i już będziemy jak biblijny Eden ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giencia Re: czekając na nowy pomysł KGP... 22.04.09, 12:52 Na ten pomysł wpadł mój kumpel :) www.jarych.pl/p/p1.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
motograss Re: no coment.....:-( - (mój) 22.04.09, 13:49 www.motormax.pl/?news=1868_Idzie_wiosna_beda_warzywa_-_komentarz_Grass ------- ===R6=== www.motormax.pl gg 1131742 Odpowiedz Link Zgłoś