Dodaj do ulubionych

Finał WOŚP

10.01.10, 23:15
W finale było bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Dla tych co nie wiedzą co to znaczy wyjaśnienie. Burmistrz miasta wystawił na licytację swój przez 12 lat bardzo wysiedziany fotel i ku zaskoczeniu wszystkich obecnych (tak im się wydawało) sam go licytował. Wychodzi na to że tak jest do niego przywiązany że chciał go zatrzymać. Czy go zatrzyma zobaczymy na jesieni. Póki co przegrał licytację. Anonimowy mieszkaniec Marek mocno męczony przez swoje urocze dzieci przebił Pana Werczyńskiego i jego kolegów którzy licytowali z nim ręka w rękę i wygrał. Dzieci skakały z radości i siadały w fotelu, zwycięzca poszedł zapłacić pokaźną sumkę a Burmistrz został bez siedziska. Jak znam życie to ma już nowy nie gorszy. Ale w sumie to jest dobry znak.
Fotel Burmistrza zmienił właściciela. Tak trzymać.
Obserwuj wątek
    • jestemzmarek Re: Finał WOŚP 11.01.10, 00:01
      Jak podają dobrze zorientowane źródła, Marki zebrały dla WOŚP ponad
      64 tys. zł!
    • zosia491 Re: Finał WOŚP 11.01.10, 13:16
      Czy najważniejsze jest, że burmistrz licytował swój fotel czy to, że
      udało się naszemu miastu zebrać tak pokaźną sumę dla dzieciaków
      chorych na raka.
      Żenujący są ludzie, którzy zawsze i wszędzie szukają tylko "marnych
      sensacji".
      Proponuję żeby Zielu52 pochwalił się jaki był jego wkład we
      wczorajszy dzień, bo nasze kwestujące dzieci spisały się wspaniale.
      Wielki szacunek dla organizatorów imprezy i naszych cudownych dzieci
      i ich wspaniałych rodziców. Jestem pewna na 1000%, że ich nie
      interesowało ile lat miał fotel pana burmistrza. Wielkie
      podziękowania dla Pana, który kupił ten fotel za tak pokaźną kwotę,
      bo pewnie fotel wyrzuci na śmietnik a to co zrobił dla chorych
      dziciaków jest bezcenne.
      • zielu52 Re: Finał WOŚP 11.01.10, 14:06
        Szanowna Pani Zosia491.
        Nie zamieściłem tego wpisu żeby oceniać finał i pracę nie wiem Pani czy kogo tam innego. Chylę czoło przed Waszą pracą, natomiast nie mam najmniejszego zamiaru licytować się z Panią kto więcej pomógł bo to nie o to chodzi. Nie będę na Pani życzenie ujawniał swojego wkładu w pomoc dzieciom bo robię to anonimowo bezinteresownie jak tez częściej niż raz w roku i nie potrzebna mi do tego żadna orkiestra. Tu nie chodzi o mnie. Mój błąd jest tylko taki, że zatytułowałem mój wpis Finał WOŚP i za to przepraszam. Natomiast fakt o którym napisałem miał miejsce i miałem powody o nim napisać. Wolność słowa proszę Pani. Jeżeli w czymkolwiek Pani ująłem przepraszam nie adresowałem tego ani do Pani, ani do nikogo z Finału.
      • mdzalewscy1 Pieniactwo Buraczane !!!! 11.01.10, 15:49
        Pani jest chora na Pieniactwo Buraczane !. Cały post jest napisany dość ciekawie
        w formie anegdoty/żartu i nie obraża nikogo i dość fajnie go się czyta. Też
        uznanie dla burmistrza , że chciał wylicytować swój fotel urzędowy za własne
        pieniądze. To ile kto dał na WOŚP to jest tylko jego sprawa proszę Paniusiu.
        Żenująca jest Pani i widoczny brak dystansu, najgorsi są ludzie którzy sami się
        chwalą....
        • radwis a co wiesz nt. WOSPu? 12.01.10, 12:21
          UWAGA: Tylko dla tych co umieją czytać ze zrozumieniem

lukaszwarzecha.salon24.pl/148967,na-czym-polega-oszustwo-owsiaka
          b. ciekawa wypowiedź nt. Wielkiej Orkiestry Świątecznej Przemocy

:-)

pewnie wielu się nie zgodzi, ale zapoznać się z inną opinią warto
          • zielu52 Re: a co wiesz nt. WOSPu? 12.01.10, 15:06
            Tak najoględniej rzecz ujmując a parafrazując słowa Leszka z "Daleko od szosy" powiedziałbym że jestem z wydziału kultury i sztuki. Dla mniej zorientowanych powiem dalszy ciąg tego jakże trafnego powiedzenia, że "jak się ma taką sztukę przed sobą to ciężko zachować kulturę". Ale ja starałem się ją zachować chociaż targały mną różne przeciwności.
            Natomiast link do Owsiaka kończy się też bardzo ciekawie:

"Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WOŚP, dawno już przekroczył granice absurdu i przyzwoitości. Owczy pęd wyłącza myślenie większości ludzi, którzy „dają na Owsiaka”, bo „przecież wszyscy dają”. Wraz z każdą edycją WOŚP uzupełniany jest wizerunkowy kapitał człowieka, który pod pozorami ograniczenia wyłącznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste poglądy społeczne i polityczne. Ja tego kapitału podwyższał mu nie będę".

Też tak uważam. Jest wiele osób które bez tej pompy, bez zbędnego rozgłosu robią nie mniej albo może i więcej(niekoniecznie finansowo) dobrego jak WOŚP.
          • mdzalewscy1 dobrze, że ktoś jeszcze na to trzeźwo patrzy 14.01.10, 09:19
            bo jak się spojrzy na sumę zbiórki w skali kraju np. 30mln złotych to jest ona
            dość mała, wystarczy porównać z dziennym kosztem odśnieżania kraju. Jak się
            jeszcze odejmie koszty działalności, (przystanek, finały), ten cały cyrk itd..
            To i całość wypada dość średnio. Z drugiej strony warto robić WOŚP bo każda
            cześć złotówki, która dotrze jest jednak potrzebna. Ważna sprawa to mieć otwarty
            umysł i znać plusy i minusy no i pomagać..........
          • efloras Re: a co wiesz nt. WOSPu? 14.01.10, 11:07
            Osobiście jestem zdania, że każdy ma swój rozum. Więc to czy słucham p Owsiaka czy nie, czy biorę udział w akcji czy nie - to tylko moja decyzja.

WOŚP w Markach był i jest dla mnie nie tylko zbiórką pieniędzy ale i dowodem na to, że są ludzie, którzy oprócz "mówienia" o pięknych ideach - działają.
            A czy to jest WOŚP, obwodnica Marek czy Święty Mikołaj Mieszka w Markach - nie ma to znaczenia.

Co do tekstu Pana Ważechy - są elementy, z którymi się zgadzam ale fragment:

"W licytacjach WOŚP biorą udział wszystkie liczące się firmy, wydając w ten sposób pieniądze swoich klientów bez pytania ich o pozwolenie,"

rozbił mnie na drobne kawałeczki. To tak, jakby ktoś powiedział mi, że swoją pensję mam przeznaczyć na śledzie, których nie znoszę zamiast na porcję serka waniliowego.
            • efloras Błąd w nazwisku 14.01.10, 12:07
              W mojej wypowiedzi popełniłam błąd -
              Powinno być Warzechy zamiast Ważechy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka