Dodaj do ulubionych

Internet - Dyskusja.

24.02.12, 15:48
Chcialbym pod tym tematem zaczac spolecznosciowa dyskusje nt. problemow z dostawcami internetowymi ( glownie neostrada i netia), jak rowniez propozycjami zmian, i alternatywnymi firmami z tej branzy.

Przeczytałem kilka mniej, i bardziej obszernych tematow na forum o tej tematyce i z tego co zdazylem zauwazyc, nie tylko ja borykam sie z problemem ciaglosci dostaw internetu. Dodam, ze mam ten problem od zawsze (ponad 10lat). Inni markowianie z roznych zakatkow naszego miasta maja klopoty z podlaczeniem sie do linni, dostosowaniem predkosci internetu do predkosci odpowiadajacej dzisiejszym oczekiwaniom, lub tak jak ja korzystaniem z neta na chybil-trafil.

Ja place za 6 Mb prawie 80 zl, a z internetu nie moge za bardzo korzystac. Czesto strony internetowe dzialaja tak wolno, ze az zastanawiam sie czy nie place tylko dlatego, ze mam za duzo kapusty, o ogladaniu filmow online, czy grach wymagajacych ciaglosci internetu juz nie wspomne, bo to nie mozliwe. Wielokrotnie nota bene jak i inni mieszkancy, uzeralem sie telefonicznie z neostrada, z ich pracownikami, ktorzy maja szablonowe odpowiedzi i dzialania na dany problem.
-hallo, nie mam internetu
-prosze wejsc na strone: www.xyz.pl
-przeciez mowie, ze nie mam internetu. (naprawde czesto dostawalem takie polecenia z infolini)
-dobrze, resetowal pan komputer?
-tak
-prosze zresetowac jeszcze raz
-wciaz nie dziala...
-prosze zresetowac ruter
-nic..
-dobrze, w srode kogos przyslemy
Nadchodzi czwartek i zjawia sie typ z neostrady, ktory podlacza sie do sieci z laptopa, mowi ze wszystko jest okej, ja korzystam z neta przez nastepna godzine, po czym znow wszystko idzie w pizdu. Takich akcji mialem duzo, duzo wiecej.

Jak widac, a nie trzeba sie specjalnie rozgladac problem jest i to nie jednostkowy, a wrecz spolecznosciowy. Premier zapowiadal internet tani, szybki i dostepny dla kazdego w RP. Z budzetu UM klopotu - nie ma. Na papierku dostep telefoniczny i internetowy jest, czyli jest okej. Nie ma wiec planow modernizacji starych kabli telefonicznych, ktore jak sie dowiedzialem, maja juz ponad 30 lat i nikt zakladajace je jak wiadomo nie myslal wtedy o internecie, a co dopiero na taka skale.

Mam nadzieje, ze reszta cierpiacych zdlawi w sobie odrobine lenistwa na rzecz napisania kilku slow i podejmie temat, by moze ktos w reszcie Nas dostrzegl, bo jak narazie kazdy probuje walczyc indywidualnie z tp i to z miernym skutkiem.
Obserwuj wątek
    • kalidor Re: Internet - Dyskusja. 24.02.12, 17:48
      Nawet nie chce mi sie juz linka wrzucac. www.uke.gov.pl tam znalezc mapke biale plamy i kliknac na Marki. Im wiecej tym lepiej.
      • pusstelnik Re: Internet - Dyskusja. 24.02.12, 18:58
        kalidor napisał:

> Nawet nie chce mi sie juz linka wrzucac. www.uke.gov.pl tam znalezc mapke biale
        > plamy i kliknac na Marki. Im wiecej tym lepiej.

Trudno znaleźć tę mapkę, mnie się nie udało ;-(
        • kalidor Re: Internet - Dyskusja. 24.02.12, 20:38
          Bezposrednia ankieta do wypelnienia:

www.mapa.uke.gov.pl/ankieta/ankieta2.php
    • rode_1 Re: Internet - Dyskusja. 24.02.12, 21:13
      Odpowiedź z UKE (pytanie wysłane na uke@uke.gov.pl), którą otrzymałem 13.02.12 :
      Szanowny Panie,
      usługa stałego dostępu do Internetu jest usługą komercyjną, co oznacza, że jest świadczona użytkownikom wnioskującym o jej uruchomienie, pod warunkiem istnienia możliwości technicznych do jej świadczenia na łączu abonenta.
      Urząd Komunikacji Elektronicznej nie posiada kompetencji do nakazania operatorom telekomunikacyjnym rozbudowy, modernizacji swoich sieci telekomunikacyjnych. Jedynie poprzez działania regulacyjne może wspierać rozwój konkurencji na rynku telekomunikacyjnym. Konkurencja na rynku powinna przekładać się na rozbudowę sieci telekomunikacyjnych (nie tylko kablowych) na obszarze całego kraju. To samo dotyczy sytuacji modernizacji łączy celem świadczenia usługi o większych przepustowościach (np. 10 Mb/s, 20 Mb/s).
      Jednocześnie pragnę wskazać, iż Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej prowadzi szereg działań mających na celu wspieranie i rozwój przez operatorów infrastruktury telekomunikacyjnej, dzięki której możliwe będzie świadczenie usług szerokopasmowych. W tym celu istotne jest określenie obszarów o najniższym poziomie penetracji usług szerokopasmowych poprzez tworzenie tzw. map popytu tych terenów, gdzie to zapotrzebowanie na usługi jest największe. W tym miejscu uprzejmie proszę Pana o wpisanie swojego obszaru (lokalizacji) na stronie internetowej urzędu link: www.mapa.uke.gov.pl/ankieta/ankieta2.php, jako obszaru zapotrzebowania na usługę szerokopasmową. Niniejsze mapy popytu służą wskazaniu operatorowi miejsc, gdzie występuje zapotrzebowanie na usługi.

Kolejno pragnę poinformować, iż w dniu 22 października 2009 r. Prezes UKE oraz Prezes Telekomunikacji Polskiej S.A. zawarli porozumienie, na mocy którego TP zobowiązała się do wybudowania lub zmodernizowania w ciągu 3 lat infrastruktury zapewniającej przyłączenie co najmniej 1,2 miliona nowych łączy szerokopasmowych (w tym 1 milion łączy o przepływności co najmniej 6 Mbit/s). Ze względu na niski poziom dostępności i jakości usług telekomunikacyjnych w Polsce, ta kwestia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju społeczeństwa, w którym przepływ informacji ma kluczowe znaczenie, a także stworzenia konkurencyjnej i innowacyjnej gospodarki. Wobec powyższego należy mieć nadzieję, że Pana łącze również zostanie objęte programem modernizacji linii abonenckich. Szerzej na temat porozumienia może Pan przeczytać na naszej stronie pod adresem: www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=168&news_id=4750&layout=3&page=text
      Natomiast na stronie internetowej www.hurt-tp.pl/prt/pl/operatorzy/oferta_krajowa/690868/ można sprawdzić czy w najbliższym czasie TP S.A. planuje dokonać inwestycji w infrastrukturę telekomunikacyjną w konkretnej lokalizacji.
      W związku z przesłanym przez Pana mailem Urząd wystąpił do TP S.A. z prośbą o przesłanie informacji dotyczącej inwestycji w infrastrukturę telekomunikacyjną TP S.A. w przedstawionej przez Pana lokalizacji tj. 05-270 Marki ul. Rydza Śmigłego . Z przesłanych przez operatora informacji wynika, iż na podstawie podpisanego ww. porozumienia do końca września 2012r. na ternie miasta Marki zakończy się opracowywanie dokumentacji związanej z projektem ,,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projket MIX’’, co będzie skutkowało możliwością świadczenia usług szerokopasmowego dostępu do sieci Internet na zadawalającym poziomie.
      W przypadku pytań bądź wątpliwości zapraszam do kontaktu z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 801-900-853 (koszt połączenia zgodny z cennikiem operatora telekomunikacyjnego) lub (22) 53-49-174 od poniedziałku do piątku w godzinach 08:15 - 16:15 lub mailem uke@uke.gov.pl.

Z poważaniem,

• rode_1 Re: Internet - Dyskusja. 24.02.12, 21:27
        1) na tej stronie-ankiecie o zapotrzebowaniu na usługę wpisałem się ok. 1,5 roku temu
        2) pod adresem * Komunikacja_Inwestycje - Hurt TP [Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl] walczyłem na przełomie lipiec/sierpień 2011r.-odesłali mnie z kwitkiem -podobno służą informacją osobą prawnym
        3) jak już też wcześniej pisałem korespondencja listowna z TP nic nie dała 10-12.2011r.
        4) Na odpowiedź z UKE ODPISAŁEM :
        SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!
        Za zajęcie się sprawą i odpowiedź. Chciałbym tylko zauważyć, iż część tych informacji (wykazów ) znałem już wcześniej, ale w TP próbowałem szukać mojej lokalizacji w zakresie prac zamieszczonych w tamtych zadaniach, bowiem występuje tam jako lokalizacja Marki i nr. zadania i dla zwykłego klienta nie ma info. o dokładniejszym rejonie. Natomiast niestety muszę stwierdzić, że pod adresem elektronicznym do kontaktu podanym na stronie internetowej www.hurt-tp.pl/prt/pl/operatorzy/oferta_krajowa/690868/ t.j. 'Komunikacja.Inwestycje@telekomunikacja.pl' kilkukrotnie stwierdzono, iż nie jest to adres dla odbiorców prywatnych, tylko dla firm i odpowiedzi mi nie udzielą tylko kierowali do operatorów –dlatego moja późniejsza korespondencja z TP– patrz załącznik!- więc niestety ta komórka działa dziwnie. Gdybym tam dostał odpowiedź to nie musiałbym angażować Państwa w całą sprawę. ALE NAJWAŻNIEJSZE, ŻE WRESZCIE COŚ WIEM I SĄ SZANSE NA LEPSZY STAN!
        Mam tylko jedno małe pytanie: czy dobrze rozumiem termin września 2012 wymieniony jako zakończenie dokumentacji ,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projekt MIX’’ może zaskutkować modernizacją w okresie kolejnych np.2-3 lat czy bliżej nieokreślonym terminem?
        ( W ZAŁĄCZENIU przekazałem część korespondencji z "głąbami" z komunikacja.inwestycje@telekomunikacja.pl - i nie wiem czy może jeszcze jakąś odpowiedź o ewentualnym terminie jeszcze dostanę czy nie)

• rode_1 Re: Internet - Dyskusja. 28.02.12, 08:02
          NAJNOWSZA ODPOWIEDŹ z UKE (27.02.12): w związku z przesłanym przez Pana pytaniem z dnia 13 lutego 2012 r., uprzejmie informuje, iż wskazana w naszej odpowiedzi data wrzesień 2012 r. to termin zakończenia przez TP S.A. opracowywania dokumentacji związanej z projektem ,,Rozbudowa sieci szerokopasmowej na terenie miasta Marki-projket MIX’’.
          Po przeanalizowaniu zebranej ww. dokumentacji Spółka TP dopiero podejmie decyzję, czy są realne szanse budowy w Pana lokalizacji infrastruktury telekomunikacyjnej, czy będzie to dla operatora ekonomicznie opłacalne. Jeśli tak to w jakim terminie.
          W związku z powyższym, w kwestii związanej z decyzją na temat uruchomienia inwestycji w Pana lokalizacji, proszę o kontakt z TP S.A. pod koniec roku 2012.
          Z poważaniem,

• dziki_dziki Re: Internet - Dyskusja. 26.02.12, 08:45
      A ja mam jeden dość prosty sposób na takie traktowanie użytkownika. Wezwać kogoś kto choć trochę zna się na sieciach, jakiegoś znajomego informatyka i przy jego pomocy zgłosić raz czy dwa usterkę. Uwierzcie mi, że to pomaga. Sam troszeczkę się na tym znam i niejednokrotnie proszony przez znajomych sam rozmawiam w ich imieniu z dostawcami. Wystarczy że osoba po drugiej stronie zorientuje się że spychologia nie przejdzie. Naprawa trwa znacznie szybciej. Co prawda nie zmieni to samych parametrów połączenia ale przynajmniej zmieni podejście do Was jako abonentów.
    • psacia Re: Internet - Dyskusja. 29.02.12, 15:20
      ja napisze tylko tyle ze zmienilismy dostawce, probowalismy ery, plusa. mamy cyfre plus mobilna i ta nie lte bo nie ma zasiegu za 30zl/mc i dziala bez zarzutu. oczywiscie wada podstawowa to ze za kazdy gb placi sie ale nie mam problemow z zasiegiem. cos za cos.
      dodam ze mieszkam w strudze ok.zielonej
      • long.island Re: Internet - Dyskusja. 06.06.12, 15:29
        Witam może ktoś ma jakąś podpowiedź w temacie dostawy internetu w markach?
        rejon struga
        mam obecnie polsat cyfrowy hspa ale jakość i zawodność tego rozwiązania juz mnie zmęczyła :(
        Pozdrawiam
    • j.w.orlowski Re: Internet - Dyskusja. 06.06.12, 17:33
      Nic dodać nic ująć. Ostatnio dość często zrywa się przekaz neostrady. Kiedyś mogłem bezpłatnie dzwonić o zaistniałej sytuacji, teraz TP czyli obecnie Orange nie przyjmuje zgłoszenia uszkodzonego neta na bezplatną linię lecz odsyła do linii 800 ...... a tam wiadomo nie dość, że płatne to jeszcze technik przedłuża bezlogiczną rozmowę. Napisałem skargę o zaistniałej sytuacji do rzecznika TP w odpowiedzi zostałem poinformowany, że takie jest prawo i za każde zgłoszenie awarii, które ostatnio dość często następuje będę musiał płacić dodatkowo lub jej nie zgłaszać. Nic to, wytrzymam jeszcze rok zgodnie z umownym zobowiazaniem. a póżniej będę sie zastanawiał czy przedłużyc umowę z TP. Obecnie nie polecam neostradę tej firmy.
      • kalidor Re: Internet - Dyskusja. 06.06.12, 17:35
        No to prosze zglaszc reklamacje a nie awarie. Po zgloszeniu reklamacji maja obowiazek wyslac list o jej przyjeciu. Moze jak wszyscy zaczna byc tak drobiazgowi to tp sie nauczy.
        • and.nad Re: Internet - Dyskusja. 15.06.12, 10:35
          Czy w okolicach Pustelnika, oprócz dostawców typu telekomy, mamy do wyboru inne formy internetu, np. radiówka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka