Dodaj do ulubionych

Osiedle Kosynierów

04.04.12, 12:53
Moze ktos z forumowiczów podzieli moja opinie n/t czynszu na Os. Kosynierów.Uwazam,ze Wspólnota nas okrada.Bo jak inaczej wytlumaczyc pozycje czynszu dot. centraknego ogrzewania.Otóż koszt ogrzewania 40 metrowego mieszkania wynosi 3000zl/rok to tyle samo ile koszt ogrzania gazem 120 metrowego domu jednorodzinnego. Czynsz za takie mieszkanie na ul. Kosynierów przy 3 osobach wynosi 550 zl/mies.Nie znalazlem w okolicy tak horendalnie wysokiego czynszu (pytalem 4 znajomych).Moze razem z innymi mieszkancami tego osiedla cos poradzimy.
Obserwuj wątek
    • gekon-3 Re: Osiedle Kosynierów 04.04.12, 15:00
      Nie wiem czy wspólnota was okrada. Ja za mieszkanie 50 m2 w warszawie płacę czynsz w wysokości 495 złotych miesięcznie. Tylko czy wziąłeś pod uwagę kilka czynników które maja wpływ na to, iż koszt ogrzewania lokalu należącego do ciebie jest tak wyskoki. Nie płacisz tylko za ciepło używane na potrzeby własnego lokalu ale też za ciepło potrzebne do ogrzania części wspólnych taki jak np. korytarze, klatki schodowe.
      Weź pod uwagę też to jak izolowane są ściany w waszym bloku i na całym osiedlu. Weź też pod uwagę, fakt iż koszt utrzymanie kotłowni i instalacji ciepłowniczych spoczywa na kilku blokach i ich mieszkańcach. Im więcej jest odbiorców tym jednostkowy koszt utrzymania instalacji jest niższy. Ponadto weź pod uwagę jeszcze jedno. Z jakich składowych składa się czynsz. Z tego co widziałem to osiedle na kosynierów jest osiedlem zamkniętym i strzeżonym. To też kosztuje i ma duży wpływ na wysokość czynszu. Pewnie gdybym na osiedlu na którym mam mieszkanie musiał płacić za ochronę to wysokość czynszu pewnie wzrosłaby o około 20-30 złotych miesięcznie. Sprawdź też w jakiej wysokości płacisz zaliczki na fundusz remontowy. Osiedle na kosynierów nie wyglada jak nówka które nie wymaga nakładów na remonty i modernizacje.
      A tak w ogóle piszesz że wspólnota wali was po rogach. Jako członek wspólnoty masz prawo do uzyskania informacji o kosztach poniesionych przez wspólnotę na utrzymanie nieruchomości. Sprawdź na jakich zasadach podpisane szumowy na np. wywóz śmieci, ochronę itd. Jak znajdziesz tańsze oferty to możesz zapytać dlaczego podpisano taką a nie inna umowę. Łatwo zwalić winę na kogoś i się czepiać że drogo, ze nie tak, że można inaczej. Wykaż inicjatywę i przedstaw konkretne zarzuty i dowody na poparcie własnych tez.
      A co do porównywania czynszu mieszkania i opłat związanych z funkcjonowaniem domu. Mieszkanie w domu to nie tylko opłaty za ogrzewanie i ciepło wodę. O tez opłata za wodę i wywóz szamba średnio 180 zł miesięcznie, to wywóz śmieci – około 46 zlotych miesięcznie, to już około 700 zł miesięcznie opłat niezależnych tak naprawdę od ciebie. To jeszcze podatek od nieruchomości. Ty nie martwisz sięo to czy zimo są odśnieżone chodniki. Wspólnota ma podpisaną umowę na tę usługę i o.k. ty nie musisz o 6 rano dymać z łopatą by odśnieżyć chodnik obok posesji. Masz to usługę wliczono w wysokość czynszu. Ja chcąc mieć tak dobrze tez musiałbym komuś powierzyć wykonanie takiej usługi za którą musiałbym zapłacić a tym samym wysokość opłat związanych z funkcjonowaniem domu znów by podskoczyła. I jeszcze jedno. W czynszu masz wliczony fundusz remontowy. Który pomnożony przez ilość lokali i kilka lat płacenia czynszu pozwala na bieżące naprawy bez nagłego obciążania mieszkańców dodatkowymi nieprzewidzianymi kosztami. Ja muszę wywalić koszty sam a więc tak naprawdę nie można powiedzieć, że mieszkając w domu płaci się duzo mniej niż mieszkając w bloku.
      • fiesta_fiesta utrzymanie domu 17.04.12, 14:08
        > A co do porównywania czynszu mieszkania i opłat związanych z funkcjonowaniem do
        > mu. Mieszkanie w domu to nie tylko opłaty za ogrzewanie i ciepło wodę. O tez op
        > łata za wodę i wywóz szamba średnio 180 zł miesięcznie, to wywóz śmieci –
        > około 46 zlotych miesięcznie, to już około 700 zł miesięcznie opłat niezależny
        > ch tak naprawdę od ciebie. To jeszcze podatek od nieruchomości. Ty nie martwisz

Strasznie szybko Ci wyszło 700 złotych.
        Ale utrzymując dom nie masz "na starcie" czynszu do opłacenia.

U mnie łączny koszt utrzymania domu to rocznie niecałe 6 tysięcy (ogrzewanie na gaz, temperatura w domu 21,5). Rocznie - oczywiście zimą płacę za gaz więcej niż latem.

W tym:
        woda - około 50 zł
        szambo - raz w miesiącu
        smieci - sortuję, wywożą raz w miesiącu -
        gaz - zależy od temperatury za oknem, ale nawet zimą mniej niż 500 zł miesięcznie
        prąd - niecałe 200 zł miesięcznie
        podatek - 4x w roku około 70 zł (nie co miesiąc)
        drobne naprawy: żarówka, kran, silikon do łazienki

Zużycie ww. mediów zależy od wielu czynników.
        • gekon-3 Re: utrzymanie domu 17.04.12, 15:13
          >
          > Strasznie szybko Ci wyszło 700 złotych.
          > Ale utrzymując dom nie masz "na starcie" czynszu do opłacenia.
          >
          > U mnie łączny koszt utrzymania domu to rocznie niecałe 6 tysięcy (ogrzewanie na
          > gaz, temperatura w domu 21,5). Rocznie - oczywiście zimą płacę za gaz więcej n
          > iż latem.
          >
          > W tym:
          > woda - około 50 zł
          > szambo - raz w miesiącu
          > smieci - sortuję, wywożą raz w miesiącu -
          > gaz - zależy od temperatury za oknem, ale nawet zimą mniej niż 500 zł miesięcz
          > nie
          > prąd - niecałe 200 zł miesięcznie
          > podatek - 4x w roku około 70 zł (nie co miesiąc)
          > drobne naprawy: żarówka, kran, silikon do łazienki
          >
          >
          > Zużycie ww. mediów zależy od wielu czynników.

Nie tak szybko mi wyszło. Wyszło ta tak normalnie licząc. Na tę kasę składa się
          Szambo - około 160 - 180 zł (teraz będzie opłata za kanalizację)
          Woda - około 40-100 zł
          Energia elektryczna - około 260 zł miesięcznie (!)
          Gaz – uśredniając około 300 zł miesięcznie
          Śmieci za wywóz dwa razy w miesiącu- około 46 zł miesięcznie. Sortowane wywożone są za free.
          Tak wiec minimalne to będzie ponad 800 zł miesięcznie.

A teraz policz u siebie tak trochę dokładniej niż to jak zrobiłeś to w treści postu:
          - woda około 50 zł
          - szambo około 160 zł
          - śmieci około 22 zł
          - Gaz uśredniając około – 250 zł
          - Prąd około – 200 zł
          Razem 682 zł miesięcznie i to wyszło nie tak szybko jak myślałeś kolego. Usiądź i policz a zobaczysz, ile tak naprawdę kosztuje cię utrzymanie domu. Dolicz jeszcze koszt utrzymania ogrodu, nawóz, środki przeciw robalom, paliwo do kosiarki.

Zgadza się, że nie płacę na starcie czynszu. Ale musisz wziąć pod uwagę kilka innych rzeczy. W czynszu zazwyczaj wliczony jest koszt funduszu remontowego. Ta kasa odkładana jest „czarna godzinę” gdy trzeba będzie naprawić dach, odnowić elewacje, czy poprawić chodnik przed budynkiem. Ja mieszkając w domu nie płacę czynszu ale nie znaczy to, iż jak będę musiał zrobić remont budynku to ktoś mi to zrobi za darmo. Będę musiał wyjąc kasę z kieszeni i wybulić i wtedy roczny koszt utrzymania domu nie zrobi mi się 6000 czy 8000 tysięcy ale np. 28000 złotych. W moim przypadku w tym roku utrzymanie wzrosło o 4000 tysiące złotych – podłączenie kanalizacji. W czynszu masz wliczona zaliczki na ogrzewanie. Płacisz je przez cały rok a po zakończeniu okresu grzewczego masz wyrównanie. Tak więc w mieszkaniu masz to wliczone w czynsz a w domu płacisz fakturę za gaz. Niczym to się od siebie nie różni. Tak samo w mieszkaniu płacisz zaliczki na wodę i ścieki a w domu za wodę i wywóz szamba.
    • kosynier0 Re: Osiedle Kosynierów 04.04.12, 17:54
      ZGODA!!! Masz racje.Wiem,że ide na łatwizne szukajac tylko czynszow na innych osiedlach.Ale nawet Ty w Warszawie płacisz mniej za wieksze mieszkanie.Czemu nie moge znalezc lokalu w Markach z podobnym do mojego czynszem?Ogrzewanie to tylko przyklad.Sa tez inne skladniki czynszu (administracja, fundusz remontowy,koszty dzialalności zarzadu),które wg mnie sa zawyzone.
      • misiek_19836 Re: Osiedle Kosynierów 04.04.12, 18:28
        Jeśli to wspólnota to w zarządzie wspólnoty są lokatorzy ;)
        Więc przy tej pozycji koszty powinny być 0,00 PLN. Tak jest u mnie.
        Zapytaj się mieszkańców RSM Praga jakie płacą czynsze;) Też małe nie są.
        Inna sprawa że ja za mieszkanie 49m płacę niecałe 200PLN
        Tylko że bloki nowe.
        • slaw Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 10:42
          Na Kosynierów nie ma czynszu, jest natomiast "zaliczka na poczet kosztów". Wpłaty mają pokryć koszty i tyle. Zastanowić się należy dlaczego więc koszty są tak duże.

Mieszkałem tak kilka lat temu. Wtedy koszt ochrony był na poziomie 50zł/lokal - to już 10% Twojej miesięcznej wpłaty.

Co do kosztów zarządu to nikt nie będzie pracował za darmo - musiałby dokładać do tego z własnej kieszeni - choćby koszty dzwonienia i paliwa do samochodu na wyjazdy związane ze wspólnotą.

Ogrzewanie faktycznie może zawyżać koszty, osiedle zostało oddane do użytku bez zaworów termoregulacyjnych na grzejnikach. Przy -20stC na zewn. można było podziwiać pouchylane okna w mieszkaniach, bo to jedyny sposób na obniżenie temperatury.

Bardzo kosztowne mogą być też cieknące uszczelki w kranach czy spłuczce. Takie niewinne kapanie może zwiększyć zużycie wody o kilka m3 miesięcznie. W skali roku to podnosi rachunek za wodę przynajmniej o 100zł a taka uszczelka kosztuje np. tylko 50 groszy...
        • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 11:20
          W RSM Praga to co się nazywa czynszem, tak naprawdę nim nie jest - bo mieszkania są już praktycznie u każdego wykupione na własność.
          A pod tym, co się nazywa czynsz masz: koszty administracji - w tym utrzymania części wspólnych - czystości (jest to ok. 230zł), a reszta to zaliczki: na wodę zimną oraz podgrzanie wody + ścieki, zaliczka na ogrzewanie, opłaty stałe (zależne od liczby osób) na gaz do kuchenek, śmieci, i takie duperele jak konserwacja domofonu (ale to są kwoty symboliczne). Jest odpis na funusz remontowy, bo taki być musi.
          Reasumując jak ktoś nie marnuje wody, ma niskie zużycie ciepła, mały metraż mieszkania to płaci stosunkowo mało. A jak tapla się niczym kaczka, w zimę grzeje tak że ma w mieszkaniu +30, i duże mieszkanie, to i opłaty mu rosną. Używasz to płacisz - proste.
          W RSM Praga opłaty za utrzymianie mieszkań wynikają w 80% z zużycia mediów, czyli tego za co płaci każdy, obojętnie czy ma mieszkanie w bloku lub własny dom. Tu mieszkaniec płaci za ogrzewanie i wodę zaliczkowo cały rok (potem się rozlicza, i jest zwrot lub dopłata), a znam osiedla gdzie ludzie płaca syblolicznie za wodę, ogrzewanie to koszt opłat tylko w zimę, ale jak przychodzi do rozliczenia to robią się całkiem spore kwoty do natychmiasotwego zapłacania. A w RSM płacisz w ratach co miesiąc, i jak nie przekroczysz zaliczek, to nie odczywasz finansowo że jest okres spisywania liczników wody, czy akurat nastasł sezon grzewczy.
          • eclipse83 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 12:35
            ja mieszkam na kosynierów, mieszkanie 40m, czynsz ok 440 zł z zaliczką na wode. Uwazam ze przedmówcy juz wiele powiedzieli np na temat kosztów zarządu. Woda strasznie tez podrożała. Poza tym w tych blokach - w kwestii ogrzewania - jest jeszcze jedna wada: okna. Nadają sie kompletnie do wymiany. Po wymianie okien i założeniu regulacji ogrzewania na kaloryferach znacznie zmniejszyłam swoje koszty. I też wazne jaki hydraulik ci zakladał regulację na kaloryfery - mnie pierwszy tak zalozyl, że na wylączonym kaloryferze i tak grzał, pozniej drugi mi to doregulował i jest ok.

• xr5 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 12:45
              Jaki był całkowity koszt wymiany okien? Pozdrawiam
            • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 13:27
              Koszty administracji to jedno - np. RSM Praga ma na etacie ogrodnika od krzewów (a do koszenia trawy i tak wynajmują firmy zewnętrzne), czy też hydraulika i elektryka. Te usługi spółdzielnia zaspokaja we własnym zakresie przy drobnym naprawach, ale utrzymanie tych ludzi też kosztuje.
              A pozostała kwestia to koszty tzw. mediów. To że ktoś ma w swoim mieszkaniu stare okna co powoduje uciekanie ciepła w zimę i konieczność mocniejszego grzania to nie wina spółdzielnni czy wspólnoty, ale właściciela lokalu. Jak ktoś używa bardzo dużo wody (w tym sporo gorącej), to nie może się dziwić że w miesięcznych opłatach za lokal ma wysokie opłaty za wodę i ścieki. I tak pozycja do pozycji, i koszty miesięczne utrzymania mieszkania rosną.
              I bez znaczenia jest, czy mieszkanie jest w budynku RSM Praga, na osiedlu przy Kosynierów, czy gdziekolwiek indziej - jak ktoś sam generuje duże koszty w zużyciu mediów, to musi zapłacić.
              • slaw Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 14:55
                Na Kosynierów o ile wiem nadal nie ma indywidulanego rozliczania ogrzewania. Jeśli jednemu mieszkańcowi się nie chce oszczędzać to i tak płacą za niego rachunek wszyscy. A takich którym się nie chce jest bardzo wielu. Stąd się biorą stale otwarte okna zimą i wysokie rachunki za gaz.
                • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 20:05
                  To faktycznie lipa. Nigdy jakoś nie byłem zwolennikiem tzw. podzielników ciepła, ale widzę że to działa mobilizująco na mieszkańców. U mnie na osiedlu też kiedyś kaloryfery grzały w zimę na maksa, a ludzie otwierali okna bo tak było gorąco.
                  Ale spółdzielnia zmodernizowała w budynkach instalację C.O, każdy blok ma teraz swój indywidualny piec gazowy, zamontowano przy każdym grzejniku termostat i podzielnik ciepła, a problem sam się rozwiązał. Każdy sobie ustawia grzejnik tak jak mu pasuje, i co ważne każdy płaci za tyle ciepła ile zużyje.
                  Mimo iż teraz każdy mieszkaniec płaci w czynszu raty za tę modernizację (bo robiona była na kredyt dotowany przez UE), to miesięczne raty na C.O i tak spadły sporo poniżej tego co było kiedyś. A jak kiedyś odpadną te raty kredytu, to koszty C.O spadną jeszcze bardziej.
                  Aktualnie jedyny problem jaki dostrzegam w Markach to rosnące koszty wody. Udział wody w ogólnych kosztach utrzymania mieszkania rośnie drastycznie z roku na rok, mimo iż zużycie jest na tym samym poziomie.
                  • misiek_19836 Re: Osiedle Kosynierów 06.04.12, 21:44
                    Podzielniki ciepła to takie coś co poprawia samopoczucie i nic więcej.
                    Jedyna sytuacja w której zapłacisz za tyle ile zużyjesz ma miejsce tylko wtedy gdy masz piec w domu. W każdym innym przypadku robią ludzi w trąbę. W mniejszym lub większym stopniu, ale jednak.
                    A czynsze i tak są wysokie w RSM i tutaj zdania nie zmienię. Zbyt wysokie względem ogólnego standardu.
                    Fundusz remontowy jest w czynszu od lat. Bloki stoją lat 31 i za plac zabaw doliczają do czynszu za kotłownię też. Wszystko na kredyt, który spłacają lokatorzy. Więc od czego jest ten fundusz remontowy.
                    Gratuluję samopoczucia w takim razie. Płacąc za coś co powinno być z tego właśnie funduszu finansowane. W normalnym świecie te pieniądze leżą na lokatach i nie tracą na wartości a tutaj widać ktoś je przejadł :)
                    • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 07.04.12, 08:54
                      misiek_19836 napisał:

> Bloki stoją lat 31 i za plac zabaw dol
                      > iczają do czynszu za kotłownię też. Wszystko na kredyt, który spłacają lokatorz
                      > y. Więc od czego jest ten fundusz remontowy.

Za utrzymanie placu zabaw i zieleni masz raptem 5gr. miesięcznie z m2 mieszkania w opłatach za użytkowanie lokalu. Za konserwację pieca w budynku masz 25gr za m2 miesięcznie. Czy tyle rzeczywiście kosztuje konserwacja pieca gazowego nie wiem, bo się na tym nie znam.
                      A na co idzie fundusz remontowy? Budowa nowych chodników na osiedlu (zrywanie starych betonowych, i układanie kostki), budowa zatok parkingowych, remonty klatek schodowych, budowa placu zabaw (nawet UM Marki choćby porównywalnego wybudować do dzisiaj nie potrafi), bieżąca konserwacja budynków i drobne naprawy. I raczej na więcej to tego nie wystarcza.
                      A takie sprawy jak ocieplanie budynków (całe osiedle zostało w ostatnich latach poddane termomodernizacji) czy wymiana instalacji C.O to już inwestycje takiego kalibru, że bez kredytu się ich raczej nie zrobi.
                      • misiek_19836 Re: Osiedle Kosynierów 07.04.12, 11:26
                        PO 30 latach coś zrobili :)
                        4500 rocznie za przegląd pieca nieźle :) To tak szacunkowo licząc że mieszkanie ma 50m a mają przeważnie więcej :)
                        Ale i tak lepiej późno niż wcale.
                        A czynsze i tak są za wysokie :)
                        Za 50m płacę 177zł i w tym mam wodę plus średnio wychodzi 100zł miesięcznie za gaz którym ogrzewam w zimę mieszkanie i dodatkowo ciepłą wodę. Bez porównania taniej.
                        Koszty robi cała biurokracja jaką masz w spółdzielni.
                        W przypadku wspólnot te koszta są dużo niższe a więc i czynsz dużo mniejszy.
                        • misiek_19836 Re: Osiedle Kosynierów 07.04.12, 11:27
                          Te 4500 to na 30 mieszkań rozłożone ;) Bo tyle jeden piec obsługuje.
                          • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 08.04.12, 19:36
                            Wiesz dlaczego wspólnoty mieszkaniowe są dużo tańsze od spółdzielni mieszkaniowych? Bo one funkcjonują z definicji na zasadzie jak najniższych kosztów.
                            Wspólnota ma interes w tym aby utrzymać budynek w takim stanie jakim jest - bo tak jest najtaniej. A jak trzeba coś wyremontować (np. klatkę schodową) to się zaczynają schody. Bo z tym mizernych opłat wnoszonych przez lokatorów na nic nie wystarcza poza bieżącymi opłatami.
                            Niech wyniknie nagła potrzeba wymiany jakiejś instalacji w budynku, czy elewacji zewnętrznej, i gdy pojawiają się kwoty z co najmniej czterema-pięcioma zerami przed przecinkiem nagle pojawia się problem nie do przejścia - bo mieszkańcy nie mają skąd wyłożyć takich kwot (a w kasie wspólnoty tym bardziej tych pieniędzy nie ma). I potem starszy taki odrapany budynek następne 10 lat, bo mieszkańcy zbierają na remont.
                            Pomijam już to, jak wspólnoty zapatrują się na to, co je otacza. Na przykładzie Warszawy widać, że często nie ma za co wynająć choćby firmy zewnętrznej aby zamieść chodnik przed budynkiem, że o inwestowaniu w np. miejsca parkingowe czy plac zabaw nie wspominając.
                            Pojedź sobie na Wolę lub Śródmieście. Te stare kamienice i socrealistyczne szare molochy mieszkalne to w 80% budynki należące do wspólnot mieszkaniowych, gdzie co ciekawe często co budynek to inna wspólnota. Mijają lata, a budynki popadają w coraz większą ruinę.
                            • misiek_19836 Re: Osiedle Kosynierów 08.04.12, 22:51
                              Osobiście widuję wiele przykładów gdzie wspólnoty bardzo dobrze sobie radzą :D
                              Wykonują kosztowne remonty i jakoś nie straszą obdrapane budynki. I ma kto posprzątać i odśnieżyć i solą jest posypane jak powinno.
                              Wszystko zależy czy ludzie potrafią się przypilnować i uszanować to co mają obok siebie.
                              A taniej jest głównie dlatego że nie trzeba utrzymywać sztabu ludzi. Widzę na co dzień jak wygląda podpisanie jednego papierka w "normalnej administracji" a jak to samo wygląda we wspólnocie. Chodzi o zlecenie na wykonanie jakieś naprawy czy wymiany.
          • mark_26 Re: Osiedle Kosynierów 13.04.12, 19:21
            Piszesz bzdury. Albo nie mieszkasz w RSM Praga albo ktoś ci nagadał bajek. Mieszkanie około 50 m2, trzy zameldowane osoby, wykupione na własność - czynsz 760 zł. Więc nie pisz bajek o symbolicznych kwotach. Woda i prąd to oddzielne sprawy. Miesięcznie opłat koło 1000 zł wychodzi.
            • mark_26 Re: Osiedle Kosynierów 13.04.12, 19:24
              I jeszcze dodam że w zimę grzejniki skręcone na minimum. Więc wcale nie żyje rozrzutnie.
            • nomad997 Re: Osiedle Kosynierów 14.04.12, 19:02
              Ciekawe co piszesz. Ja mam mieszkanie większe, więcej osób, i też płacę w okolicach 1000zł. I u mnie stosunek opłat na rzecz spółdzielni do opłat związanych z mediami to jak 1:3. Musisz mieć bardzo duże zużycie mediów (pewnie sporo masz liczone zaliczkowo wody).
    • medicus70 Re: Osiedle Kosynierów 03.02.15, 21:35
      Witam, co się dzieje z "ochroną" na Kosynierów ?
      Trzykrotne nie wpuszczenie dzisiaj Lekarzy Pediatrów na teren osiedla i w tym karetki - to chyba przesada. Informacja o incydencie poszła do odpowiednich Organów i Władz.
      Może ktoś orientuje się co to za dziwne zmiany następują. Wszystko wydarza się jak jest "na dyżurze", podobno szef ochrony, który jest od trzech lat, którego wcześniej nikt nie widział i nie kojarzy na oczy .--
    • waldemoro Re: Osiedle Kosynierów 19.02.16, 17:38
      SPRZEDAM MISZKANIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka