Dodaj do ulubionych

Wybory w Radzie

16.12.14, 01:35
Tak się teraz pracuje w Radzie jest 1:30 a Rada obraduje. Przez 9,5 godziny nie mogli wybrać Wice Rady, bo stara sitwa nadal chce rządzić. Ale jeżeli mają brać te diety, to niech pracują nawet całą noc. Oby to siedzenie nocne zmieniło wreszcie coś w tym mieście.
Obserwuj wątek
    • zielu52 Re: Wybory w Radzie 16.12.14, 01:41
      Wybrali. Mały sukcesik, ale jest. Anna Piotrowicz z PiS Wice.
      • zielu52 Re: Wybory w Radzie 16.12.14, 02:27
        Michał Jaroch Przew Komisji Rew.

2:30 i jadą dalej
      • agaton64 Re: Wybory w Radzie 16.12.14, 16:06
        Odpadłem zaraz po 1. w nocy. Do tej godziny TP próbował dwukrotnie przerwać sesję do poniedziałku 22. grudnia. Dlatego mam pytanie - jak doszło do ustalenia następnej sesji na 17 grudnia ?
        Jak złamano opór MWS?
        • zielu52 Re: Wybory w Radzie 16.12.14, 18:37
          Termin 17.12 był ustalony wcześniej. Jak sie skończyło nie wiem wysiadłem 2:37
          • bojkot1970 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 08:27
            Cześć,
            Czyli NIC się nie zmieniło przecież koalicja MSG - PIS - Alternatywa (plus dwóch Panów Paciorków) wydawała się łątwa do skonstruowania ? To jak jest naprawdę ? W Markach trudniej sformułować rzad niż w Polskim Sejmie. Takie miasto .....
            • opponentbead Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 14:03
              I tu jest problem, bo Paciorki dołączyli do sitwy. Obawiam się, że z jakichś powodów muszą sprzyjać sitwie. Niestety długi wdzięczności jeszcze nie raz odezwą się. Dodatkowo są też i takie osoby co kąsają rękę, która je karmi (w końcu burmistrz jest pracodawcą). Ciągle chyba jeszcze myślą, że p. Jacek Orych jako burmistrz to tylko sen. Nie potrafią się obudzić i uznać, że rzeczywistość jest inna.
              • zielu52 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 14:14
                I tu piłka jest po stronie Burmistrza. Jak nie zrobi porządku w Urzędzie to ma te 4 lata w plecy i o następnej kadencji może zapomnieć. A sitwie o to chodzi.
                • madejzmarek Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 00:28
                  Udajecie czy naprawdę myślicie, że za nowym Burmistrzem nie idzie kolejna, może nawet bardziej niebezpieczna sitwa? Podobno jeden z kolegów co nie dostał się do rady dostał super fuchę przy boku Pana Orycha. Nadszedł czas spłaty rachunków za kampanię. Deweloperzy i całe MSG przyjdzie po swoje.
              • agaton64 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 15:09
                Paciorki nie dołączyli do sitwy. Oni wniej byli i są. Żona jednego pracuje urzędzie.
            • zielu52 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 14:12
              Człowieku czy ty myślałeś, że Paciorki są z innego różańca? Z tego samego i w dodatku bez własnego zdania. Te dwa tuż przy zapięciu trzymają się jak rdza okrętu i udają, że płyną.
              • bojkot1970 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 14:52
                Powiedzcie proszę jak się rozłożyło w Radzie - kto został Przewodniczącym. Dlaczego MSG nie może skonstruować większości ? Pan Burmistrz musi przeprowadzić czystki w Urzędzie, w Szkołach Mareckich i w innych instytucjach. Niestety tak to działa - nowa władza, nowa miotła. Inaczej NIC nie zdziała a raczej bardzo mało i opozycja łatwo to wypomni. Szkoda że zamiast np. dwóch Panów Paciorków PO nie wprowadziła 1 -2 radnych. Byłoby spokojniej i pewniej. Nawet uważam, że PIS by nie przeszkadzał.
            • agaton64 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 15:05
              Oba Paciorki to przefarbowane członki Wspólnoty
              • bojkot1970 Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 15:50
                Czyli znowu gó........ dlaczego w tak małym mieście musi być tyle ugrupowań ? Czy w Ząbkach, Zielonce, Kobyłce czy nawet Wołominie jest podobnie ?
                Pan Burmistrz Orych sobie nie poradzi ....... znowu 4 lata w plecy
    • opponentbead Re: Wybory w Radzie 16.12.14, 07:02
      Obawiam sie, że najbliższe 4 lata będą męką dla nowego burmistrza. Niestety poprzednik ze swoją sitwą stara się zgotować piekło. Zachowanie przewodniczącego Rady Miasta jest skandaliczne. Już na starcie nie przestrzega statusu Rady. Łamie przepisy i za nic ma Radnych z innych ugrupowań niż WS. Zapomina ten biedny człowieczek, że łamanie prawa można zaskarżyć. Cóż sitwa byłego burmistrza nie może w swoich małych biednych rozumkach pojąć, że czasy ich powoli kończą się. Są nastawieni na stawianie oporu i przeciwdziałanie rozwojowi tego Miasta. Niszczyli Marki przez 14 lat. Inne miasta "szły" do przodu, Marki zostawały w tyle. Dopiero ostatnie 4 lata pokazały, że można inaczej. Widać nie dają za wygraną. Należy rozważyć zorganizowanie marszu w Obronie Marek przed zawłaszczaniem przez sitwę.
      Były burmistrz występując na I sesji Rady (8 grudnia) o mało się nie popłakał. Życzył żeby cała rada pomagała nowemu burmistrzowi. Jednym słowem odegrał rolę taką jak zawsze. Cwaniaczka i cynika. Najlepiej świadczą o nim słowa jego byłej zastępczyni. Jedno mówi drugie robi.
      BOŻE CHROŃ MARKI PRZED SITWĄ.
    • marzanna-is-me Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 18:39
      chyba mozemy my zwykli mieszkancy brac udzial w obradach jako goscie-mam nadzieje, ze znajdzie sie choc kilka osob- i obserwowac co sie dzieje- w razie czego udowodnic, ze czesc Rady pracuje źle - jak myslicie?
      • mateuszczyk.slawomir Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 22:55
        Publiczność może brać udział (przyglądać się) sesji rady.

Można oglądać nawet z domu na żywo obrady:
        marki.pl/video/

A archiwalne nagrania pojawiają się z kilkudniowym opóźnieniem - też warto obejrzeć:
        nagrania.marki.pl/

Warto mieć trochę pojęcia o obowiązującym prawie i znać statut miasta, żeby rozumieć co się dzieje.

Środowa sesja się nie odbyła. M.in. dlatego, że przewodniczący 11 grudnia ustalił termin sesji (taka data jest na zaproszeniu) a część radnych podobno dowiedziała się dopiero 15 grudnia o sesji zwołanej na 17 grudnia. Jeśli dobrze liczę to zgodnie ze statutem miasta Marki o terminie tej sesji powinni byli się dowiedzieć 7 dni przed sesją, czyli NAJPÓŹNIEJ 10 grudnia.Radni próbowali uzgodnić późniejszą godzinę sesji, na którą by się dali radę stawić pomimo niedotrzymania terminu przez przewodniczącego, ale przewodniczącemu nie zależało na tym.
        • marengo Re: Wybory w Radzie 17.12.14, 23:10
          dziękuję za link do obrad na żywo
      • zielu52 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 00:24
        to dopiero 8.01 o 14:00
        • bojkot1970 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 08:33
          czyli zaczyna się nieźle - dwa tygodnie w plecy; ciekawe jak długo będą trwały te przeciągania radnych z jednego obozu do innego; Czy to prawda że Pan Burmistrz już zaczął czystki w UM ?
          • slawek391 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 11:28
            A ja nie rozmumem zarzutu do radnych, że nie można przeciągnąć ich z jednego obozu do drugiego. Wg mnie trzeba nie mieć za grosz honoru, aby dla stołka zmieniać barwy. Niech nowy brurmistrz rządzi sobie bez wciągania opozycji w swoje interesy. To tylko za czasów komuny była jednomyslność. Niech teraz ta opzycja patrzy mu na ręce, aby nie zrobić sobie Marek folwarku jak to miało miejsce w przypadku Marcovi, która po ich rządami stała się bankrutem. Pewnie teraz miasto chojnie im te wszystkie długi pokryje, dla dobra tylko kogo. Za 4 lata dowiemy się, że nic nie zrobiono bo radni z opzycji nie pozolili nic zrobić..
            • zielu52 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 11:59
              Prywatny folwark to w Markach był przez 18 lat. A przez 8 na Marcovii? Też i ja to podnosiłem pierwszy do każdego w tym mieście. Do Rady do Burmistrza, do Ministerstwa Sportu, do Urzędu Skarbowego, do Starosty do Marszałka Mazowsza, mam całą teczkę pism. Wreszcie przed wyborami Burmistrz złożył doniesienie do prokuratury. Nie można było od razu. 6 lat temu pokazałem wszystkim że na Marcovii dzieje się prywata. Dlaczego władze miasta pozwalały na ten proceder tyle lat. Więc nie pisz głupot jak nie znasz szczegółów.
              • slawek391 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 14:14
                Szczegółów nie znam i wiem, że piszę gupoty. :P. Tylko zwracam uwagę, że pewnie i tak okaże się, że zmieniliśmy siekierkę na kijek. Różnica taka, że kasa do innej kieszeni będzie szła i żebyśmy się nie obudzili za 4 lata z dziurą budżetową nie do załatania, A skoro już przy podatkach to wiadomo już, czy pierwszy pukt programu wyborczego zostanie zrealizowany i podatki nie wzrosną, czy też na maksa. A odnośnie bałaganu to ten bałagan sam Orych załatwił. Wystrczyło nie próbowac chwycić 2 srok za ogon i wybrać albo stanowisko burmistrza albo radnego. A tak jest pass 20 radnych w tym 10 z opozycji.
                • zielu52 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 18:38
                  Brał wzorce od mistrza. JNBPJW przez lata startował na to i na to i jeszcze do powiatu. Teraz też i chyba jest w powiecie - więc mi nie powiecie, że to jakieś novum.
                  • slawek391 Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 18:53
                    Tylko, ze w tym roku zmieniły się zasady wyborcze w gminach. Źle to świadczy o tym "naszym" nowym burmistrzu, że nie zapoznał się z prawem wyborczym. W poprzednich wyborach głosowało się na partię i jeśli radny zostawał burmistrzem brało się następnego z tego samego ugrupowania. Teraz mamy okręgi jednomandatowe w gminach. Orych został burmistrzem i pewnie czekają nas nowe wybory w jego okręgu. I nie jest powiedziane, że "sitwa" - tak tutaj podobno jest określane pewne ugrupowanie zdobędzie ten jeden mandat, aby nie było remisu. I dopiero będą jaja. Powtórzenie wyborów pewnie kosztuje, ale co tam czy to jego jest kasa. Odnośnie Werczyńskiego dostał się do powiatu, ale tutaj jest po staremu. Gdyby został burmistrzem następny w kolejce wskoczyłby na jego miejsce.
                    • mateuszczyk.slawomir Re: Wybory w Radzie 18.12.14, 19:29
                      Wybory uzupełniające to nieodłączny element okręgów jednomandatowych. Za każdym razem kiedy radny musi zrezygnować z pełnionej funkcji będą się odbywać wybory uzupełniające. Kiedyś to była rzadkość, teraz trzeba się przyzwyczaić, że zawsze gdzieś w Polsce będzie się toczyła jakaś kampania wyborcza z powodu wyborów uzupełniających.

A co do zmieniania barw przez radnych to obecnie radni nie powinni mieć żadnych barw tylko służyć osobiście i jednoosobowo mieszkańcom. Najlepszym tego przykładem był radny Dariusz Pietrucha, który widząc pat przy wybieraniu przewodniczącego rady zrezygnował z kandydowania na przewodniczącego i zaproponował kandydaturę radnego Zbigniewa Paciorka - nie zważając, że ten reprezentuje obóz starego układu. Stanął ponad podziałami i ja dokładnie takich zachowań oczekuję od radnych. Mają znaleźć kompromis a jeśli nie mogą to niech losują wynik, byle konieczne uchwały zostały podjęte.
                      • zielu52 Re: Wybory w Radzie 19.12.14, 01:05
                        Zgadzam się. Nie po raz pierwszy Radny Pietrucha pokazuje, że wie na czym polega dobro ogółu. Wtedy w nocy kilka razy wzywał do podjęcia rozmów ponad podziałami klubowymi. Niestety bezRadny Adamczyk ma chore ambicje. Zapomniał jak 8 lat temu wypisywał tutaj napastliwe teksty na JW. Rzucał się jak ryba wyjęta z wody, a jak wszedł do Rady po pewnym czasie zmienił przynależność, zdanie i stał sie prawą ręką Burmistrza. 360 stopni to grozi przekręceniem jak się obraca.
              • msp1 Re: Wybory w Radzie 20.12.14, 10:26
                Może wyjaśnisz, kto tę prywatę robił i z jakiej by,l on frakcji.
                • zielu52 Re: Wybory w Radzie 20.12.14, 12:24
                  msp jeżeli o wyjaśnienie prosisz to ty nie jesteś z Marek więc nie ma co wyjaśniać obcemu.
                  • msp1 Re: Wybory w Radzie 22.12.14, 18:45
                    Nie bój się odpowiedzialności za słowa, jak powiedziałeś A, powiedz B, albo w ogóle nie zaczynaj. Nie ma znaczenia skąd jestem, ale uspokoję Cię - jestem z Marek. Pozdrawiam.
                    • zielu52 Re: Wybory w Radzie 23.12.14, 00:55
                      msp1 napisał:

> Nie bój się

ty weź, bo monitor oplułem ze śmiechu. Jesteś z Marek to chyba wiesz co i jak? A jak nie wiesz to umrzesz w niewiedzy. MANIPULOWAĆ to trzeba umić*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka