Dodaj do ulubionych

nowy trend huliganów

26.09.05, 12:06
www.marki.pl/serwis/
Mam nadzieję, że tak nie zachowują się wyborcy, którym udzieliła sie gorączka
przedwyborcza.
Zdewastować krzyż - to jest dopiero brak wyobraźni. A może za dobre
przystanki budują, których nie da się zdewastować lub znudziły się
przystanki. No tak.... w sumie... ile można przewracać te same wiaty
przystankowe, kosze na śmieci, wyrywać ławki .... teraz moda na krzyże.
Obserwuj wątek
    • flash3 Re: nowy trend huliganów 26.09.05, 12:55
      ptysiek2 napisała:

> www.marki.pl/serwis/
      > Mam nadzieję, że tak nie zachowują się wyborcy, którym udzieliła sie gorączka
      > przedwyborcza.
      > Zdewastować krzyż - to jest dopiero brak wyobraźni. A może za dobre
      > przystanki budują, których nie da się zdewastować lub znudziły się
      > przystanki. No tak.... w sumie... ile można przewracać te same wiaty
      > przystankowe, kosze na śmieci, wyrywać ławki .... teraz moda na krzyże.

No i znowu... czy wszyscy na tym forum mają nawyk operowania tymi samymi
      ogólnikowymi hasłami.
      Może oświecisz mnie gdzie i kiedy w Markach PRZEWRÓCONO wiatę przystankową albo
      WYRWANO ławkę z ziemi?

• ptysiek2 Re: nowy trend huliganów 28.09.05, 17:37
        Gdyby szanowny flash częściej wychodził na miasto to z pewnością zauważyłby, że
        niszczone wiaty przystankowe to nie rzadkość. Faktem jest że w serwisie miasta
        o tym się rzadko pisze. Najczęstszymi tematami są prowadzone przedsięwzięcia.
        Ale chętnie podam kilka istotnych faktów: przystanek przy Piłsudskiego w
        Pustelniku róg Wspólnej po prawej stronie w stronę Radzymina, już był
        wymieniany, po kilku dewastacjach ZTM prowadzi tylko doraźne remonty, podobny
        los był przystanku przy Legionowej. Ławki - 4 dni po ustwieniu ławek wzdłuż ul.
        Piłsudskiego 2 sztuki były zdewastowane, z czego jedną wyrwano. Żeby wiedzieć
        ile miasto wydaje na bieżące remonty i naprawy publicznych ławek, koszy, znaków
        itp. wystarczy zapytać skarbnika miasta.
        • flash3 Re: nowy trend huliganów 28.09.05, 17:59
          ptysiek2 napisała:

> Gdyby szanowny flash częściej wychodził na miasto to z pewnością zauważyłby,
          że
          >
          > niszczone wiaty przystankowe to nie rzadkość. Faktem jest że w serwisie
          miasta
          > o tym się rzadko pisze. Najczęstszymi tematami są prowadzone przedsięwzięcia.
          > Ale chętnie podam kilka istotnych faktów: przystanek przy Piłsudskiego w
          > Pustelniku róg Wspólnej po prawej stronie w stronę Radzymina, już był
          > wymieniany, po kilku dewastacjach ZTM prowadzi tylko doraźne remonty, podobny
          > los był przystanku przy Legionowej. Ławki - 4 dni po ustwieniu ławek wzdłuż
          ul.
          >
          > Piłsudskiego 2 sztuki były zdewastowane, z czego jedną wyrwano. Żeby wiedzieć
          > ile miasto wydaje na bieżące remonty i naprawy publicznych ławek, koszy,
          znaków
          >
          > itp. wystarczy zapytać skarbnika miasta.

No widzisz – ale nie WYRYWANE – między słowem wyrywane a demolowane istniej
          różnica, zarówno pod względem pisowni, jak i znaczenia tych słów.
          Ile kosztują ławki – w tym roku na wymianę i te stojące wydano już 13 tysięcy
          złotych.
          Ile kosztują kosze - w tym roku na wymianę i te stojące wydano już ponad 9
          tysięcy złotych.
          Wszystkie dane pochodzą od kierownika Referatu Technicznego – nie muszę się
          pytać skarbnika.

Ps. Remontami wiat zajmuje się też Referat Techniczny UM... ZTM ustawia tylko
          swoje słupki (zresztą na moją prośbę – a jeden słupek kosztuje 1000zł, więc jak
          któryś zginie ciężko Mi jest nakłonić ZTM do postawienia nowego).
    • orlowski8 Re: nowy trend huliganów 26.09.05, 13:02
      Jak trzeba być zniszczonym duchowo aby symbol wiary chrześcijańskiej tak
      zdewastować. Jak trzeba być biednym aby zniszczyć wieloletni zabytek. Rosjanie,
      Faszyści uszanowali symbol wiary chrześcijańskiej, nie niszczyli Krzyża,
      zrobili to "POLACY". Czy naprawdę nikt tego nie zauważył?
      • nadpliszkownik Re: nowy trend huliganów 29.09.05, 07:28
        Niedługo zginie lub przynajmniej przewróci sie ten przy Wspólnej w kierunku
        Warszawy. Dziś zauważyłem że daleko mu do pionu :)(
    • flash3 Moja Inicjatywa 29.09.05, 13:14
      Pod wpływem wydarzeń mających miejsce w ciągu ostatnich dni postanowiłem nie
      oglądając się na władze samorządowe sam wziąć sprawę w swoje ręce i
      zainteresować sprawą „górę”.
      Napisałem pismo, opisałem jak wygląda sytuacja i wysłałem w odpowiednie
      miejsce... i jaki jest tego efekt? – już po niespełna kilku godzinach
      skontaktował się ze mną dzisiaj oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w
      Wołominie.
      Komendant Powiatowy (delikatnie mówiąc) jest wobec opisanych faktów bardzo
      zdegustowany. Z jednej strony dostałem oficjalne zaproszenie na rozmowę z
      Komendantem Powiatowym właśnie na temat Marek i ogólnego poziomu
      bezpieczeństwa, natomiast z drugiej prawdopodobnie podejmie kroki zarówno
      dyscyplinarne wobec osób odpowiedzialnych za obecny stan bezpieczeństwa, a i z
      pisma wynika że są dość duże szanse aby nasz komisariat dostał dość
      znaczące „posiłki z powiatu” na zasadzie patroli dojeżdżających na służbę (nie
      oddelegowanych na stałe) – i może to być szybciej niż się ktokolwiek spodziewa.

Tak więc jak widzicie okazuje się że jednak nawet zwykły człowiek może
      zrobić „małe trzęsienie ziemi” w Policji. Z tego co wynika sprawa tak szybko
      nie ucichnie, bo Komendant Powiatowy „się trochę zdenerwował”.

Co sądzicie o moich działaniach?
      • orlowski8 Re: Moja Inicjatywa 29.09.05, 13:45
        Przepraszam ale można się rozczarować. Razem z panią dr Jolantą Kur
        Przewodniczącą Ogólnopolskiego Ruchu Ochrony Interesów Lokatorów Oddział Marki,
        wysyłaliśmy podobne pisma dotyczące bezpieczeństwa w Markach nawet ze
        wskazaniem najbardziej zagrożonych miejsc. Organizowaliśmy spotkania z
        Komednantem Powiatowym jak i Komendą Miasta Marki. Odpowiedzi jak i zapewnienia
        były identyczne a efekt pracy Policji jest taki jaki obecnie widzisz
      • ptysiek2 Re: Moja Inicjatywa 29.09.05, 14:12
        co do incjatywy - to popieram, gdyż jestem zdania, że jesłi przyniesie efekty
        to była słuszna. Na razie czekamy na te efekty. Rozmowy o stanie bepieczeństwa
        czy u nas w gminie czy na terenie powiatu odbywają się dość regularnie,
        uczestniczą w nich wszyscy Burmistrzowie. Stan bezpieczeństwa jest atki jak
        każdy widzi, ale nie można postawić po policjancie przy każdej studzience,
        ławce czy parku.
        Jeśłi chodzi o tzw. "oddelegowanie" na stałe policjantów, to wiadomo, że to
        nastąpi bo niebawem ma się ropocząć budowa nowego komisariatu. Komendant
        powiedział coś co juz wiemy.
        Ale czekamy na rozwój wydarzeń.
    • flash3 Efekty 02.10.05, 18:50
      Tak pesymistycznie podchodziliście do skutków mojej korespondencji z komendą
      powiatową a tymczasem... wiem że nie wypada chwalić dnia przed zachodem słońca,
      ale... minął weekend, minęły noce z piątku/sobotę i z soboty/niedzielę i mogę
      stwierdzić z czystym sumieniem iż podczas tych dwóch nocy które owocują
      zazwyczaj w Markach aktami wandalizmu, w ten weekend ich nie było – mogę
      stwierdzić że na odcinku M1 – Słoneczna (bo ten odcinek miałem okazję
      obserwować) nawet w stałych miejscach które co weekend były miejscem
      mniejszych bądź większych aktów wandalizmu, tym razem nie było ŻADNYCH –
      wszystkie kosze stały jak zawsze na swoim miejscu, wszystkie przystanki i
      słupki przystankowe wyglądały jak przed weekendem etc.

Czyli jednak drodzy Markowianie okazuje się że można – wystarczy odrobina
      dobrej woli i chęci zrobienia czegoś po stronie mieszkańców i można wywalczyć
      nawet z pozoru nie realne wyniki. A ile mi to zajęło – na napisanie tych paru e-
      maili w ciągu zeszłego tygodnia poświęciłem może 30 minut, a efekt jest
      natychmiastowy.

I mam nadzieję że mój przykład pokaże mieszkańcom Marek którzy reprezentują
      postawę roszczeniowo/krytyczno/bierną (a tych jest zdecydowana większość) nie
      tylko w stosunku do policji, władz samorządowych i ogólnie do tego co wokół
      nich się dzieje, że warto poświęcić choćby te 15 minut tygodniowo i wysłać tego
      e-maila dotyczącego nurtujących ich problemów w odpowiednie miejsce – to nic
      nie kosztuje, a może przynieść szybki efekt.
      • flash3 15/16.10.2005r 16.10.05, 11:42
        I ponownie wracam do tematu. Minęły już 2 weekendy i co? – żadnych aktów
        wandalizmu.
        W zeszły weekend w nocy z soboty/niedzielę na skrzyżowaniu
        Bandurskiego/al.Piłsudskiego znalazło się 3 „młodzieńców” pod wpływem alkoholu
        którzy szukali mocnych wrażeń – zdążyli tylko przewrócić kosz na chodnik i
        częściowo połamać wiszącą na przyulicznym ogrodzeniu reklamę – wpadli prosto w
        ręce policjantów z Marek. Rano jak już ludzie szli do kościoła zniszczona
        reklama była już zdemontowana a kosz ustawiony na swoje miejsce.

A w nocy z wczoraj na dzisiaj do standardowo jednego zmotoryzowanego patrolu
        interwencyjnego dołączył jeden patrol pieszy – policjanci chodzili całą noc od
        23:00 do 7:00.
        Na zbytni nawał pracy nie narzekali, bo już ich sama obecność skutecznie
        studziła ewentualne zapędy stałych bywalców okolic ul. Wspólnej i stadionu, a
        kiedy zobaczyli że raczej nic nie zdołają zrobić tej nocy porozchodzili się po
        swoich kamienicach. Ogólnie był spokój jak makiem zasiał.
        Ale oczywiście wszystko ma swoje minusy – nocny partol pieszy był jak na razie
        testem na jego skuteczność. Na stałe jego wprowadzenie do harmonogramu raczej
        obawiam się że nie wystarczy ludzi i chętnych policjantów, bo raczej teraz to
        jeszcze da się wytrzymać ale w zimę 8 godzinny spacerek w środku nocy przy 20
        stopniowym mrozie w do niczego miłego nie należy i policjant po takim patrolu
        ma duże szanse dostać zwolnienie lekarskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka