24aga 14.06.06, 11:34 Witam! Mam pytanie. Czy ktos orientuje się czy w internecie (a jak tak to gdzie) można znaleźć statystyki dotyczące przestępczości w Markach. Czyli jaki miały charakter i ile ich było w danym roku. Za pomoc bardzo dziekuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flash3 Re: Statystyki przestępczości 14.06.06, 16:22 W internecie takich szczegółowych danych nie ma. Proponuje zwrócić się do KGP, albo pójść do dyżurnego na komisariacie w Markach i poprosić – może takowe dane posiadają, i się podzielą (choć nie muszą). Odpowiedz Link Zgłoś
pwsrd Re: Statystyki przestępczości 18.06.06, 22:57 Dzielą się nie ma z tym problemu tym bardziej jesli chodzi np o pracę dyplomową np.;). Wypełnia się parę świstków i trochę trzeba poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
24aga Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 11:32 Dzięki wielkie. A czy trzeba się zgłaszać do KGP czy można do Wołomina i czy to jest kwestia czekania godziny, dwie czy kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
flash3 Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 13:55 24aga napisała: > A czy trzeba się zgłaszać do KGP czy można do Wołomina i czy to jest kwestia > czekania godziny, dwie czy kilka dni. Proponuje zacząć od KP Marki. Jak się poprosi i powie o co chodzi, to albo dadzą od ręki do wglądu (jeżeli dyżurny będzie je w danej chwili posiadał), lub dogadać się na konkretny termin. Zapewniam że jeżeli podejdziesz do sprawy z życzliwością, to i tak samo zostanie twoja prośba załatwiona. Tak jest we wszystkich urzędach, nie tylko w policji. Odpowiedz Link Zgłoś
vvxxvv1 Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 11:11 Wydaje mi sie ża takie statystyki conajmniej raz w roku powinny byc podawane do publicznej wiadomości. Jest internet, jest gazeta marecka. Mieszkańcy są zainteresowani tego typu wiadomościami. Nie wiem czemu informacje takie są skrzętnie "ukrywane". Chciałbym np. wiedziec jakie jest prawdopodobieństwo narazenia swojego zycia/zdrowia kiedy bede przechodził o 1 w nocy np.ul.Słoneczną. Czy tak trudno jest zamieścić tego typu informacje do wiadomości publicznej, czy to wymaga aż takich dużych pieniedzy, nakładów,a może to ściśle tajne dokumenty:))??? Jako mieszkaniec Marek jestem zaniepokojony ze wręcz "ukrywa" się takie statystyki...i jak tu ma byc bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
flash3 Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 13:19 vvxxvv1 napisał: > Jest internet, jest gazeta marecka. Mieszkańcy są > zainteresowani tego typu wiadomościami. Nie wiem czemu informacje takie są > skrzętnie "ukrywane". A kto coś ukrywa? Pokaż osobę na forum która jest tym zainteresowana – jesteś pierwszą osobą (po mnie). Większość potrafi tylko narzekać i snuć spiskowe teorie dziejów. Rada Miasta nie jest zainteresowana tym co robi policja. Gazeta jaką wydaje UM też po pewnym czasie zerwała współpracę z KP Marki i przestała publikować informacje o ważniejszych interwencjach i innych zdarzeniach jakie dostarczała jednostka policji. A KP Marki nie ma strony internetowej , więc samo nie ma gdzie takich danych umieścić ( i wcale nie ma w tych danych nic niepokojącego – Marki jako miasto nie odstaje od reszty kraju pod żadnym względem – tylko ze względu na CH M1 mamy trochę więcej kradzionych samochodów, ale za to znacznie poniżej średniej krajowej są zdarzenia o charakterze rozbójniczym, tj. napady, pobicia etc.) Dane są dostępne na KP Marki – wystarczy pójść i poprosić o wgląd – jak nie będą dostępne od razu, to na pewno bez problemu można się umówić na konkretny termin kiedy będą dostępne bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
vvxxvv1 Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 14:33 flash3 napisał: > Rada Miasta nie jest zainteresowana tym co robi policja. To bardzo nie dobrze. Wydaje mi sie ze Rada Miasta jak najbardziej powinna współpracować z Policją. flash3 napisał: Gazeta jaką wydaje UM > też po pewnym czasie zerwała współpracę z KP Marki i przestała publikować > informacje o ważniejszych interwencjach i innych zdarzeniach jakie dostarczała > jednostka policji. Szkoda że jedyna gazeta w Markach o bezpieczeństwie nic nie mówi. Mimo tego czekam na jakiś duzy artykuł na temat bezpieczeństwa w Markach. Chociaz mam takie przeczucie że się nie doczekam. flash3 napisał: > A KP Marki nie ma strony internetowej , więc samo nie ma gdzie takich danych > umieścić Żyjemy w XXI wieku, stronę internetową powinna mieć każda placówka państwowa czy to szpital czy to policja czy to zakład oczyszczania bądź straz pożarna. Jestesmy w UE więc pieniązki na ten cel napewno są. flash3 napisał: ...i wcale nie ma w tych danych nic niepokojącego – Marki jako mi > asto > nie odstaje od reszty kraju pod żadnym względem – tylko ze względu na CH > M1 > mamy trochę więcej kradzionych samochodów, ale za to znacznie poniżej średniej > krajowej są zdarzenia o charakterze rozbójniczym, tj. napady, pobicia etc.) Tyle to i ja wiem. Chodzi mi o bardziej przydatne i dokładniejsze informacje. Np. ciekawi mnie to czy Policja opracowała jakiś plan polepszenia bezpieczeństwa w okolicach ul. Wspólnej Odpowiedz Link Zgłoś
flash3 Re: Statystyki przestępczości 19.06.06, 18:14 vvxxvv1 napisał: > Np. ciekawi mnie to czy Policja opracowała jakiś plan polepszenia > bezpieczeństwa w okolicach ul. Wspólnej Kwestia ul. Wspólnej to jest zupełnie inna historia. Jak kiedyś rozmawiałem z jednym policjantem, aby poprawić w tym rejonie bezpieczeństwo wystarczą dwa kroki: zabezpieczyć stadion Marcovi tak aby on był pilnowany i zamykany na noc, gdyż stadion ten jest nocnym miejscem schadzek młodzieży z całej okolicy. I sprawa druga to zrównanie z ziemią tych wszystkich socjalnych kamienic - „normalnych” mieszkańców przenieść w jakieś godziwe miejsce, a resztę wysiedlić gdzieś do baraków, gdzie cywilizowany człowiek się nie zapuszcza. Wystarczą tylko te dwie rzeczy, a skuteczność 100%. Odpowiedz Link Zgłoś