Dodaj do ulubionych

POZWOLENIE NA BUDOWĘ

20.04.07, 13:20
Okazuje się, że okres oczekiwania na wydanie pozwolenia na budowę zamiast
skracać, wydłuża się do maksimum, a to za sprawą nowego szefa powiatu.
Zarządził on aby każdy wniosek był podpisywany (zatwierdzany) przez szefową
panią H. Mergiel urzędującą w urzędzie w Wołominie, a nie jak było dotychczas
przez kierownika wydziału w Radzyminie. Jak słyszę od zainteresowanych,
powodem odrzucenia wniosku bywa nawet zwykła literówka. Czy ktoś może to
potwierdzić lub zaprzeczyć. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów i zimny
pot mnie oblewa na samą myśl o czekających mnie problemach. Przecież nasze
władze centralne zapowiadały znaczne uproszczenie procedury i zniesienie
zezwoleń na budowę zastępując je czymś na wzór zgłoszenia. Zorientowanych
proszę o opinie. Pozdrawiam ZZ
Obserwuj wątek
    • malgonia2 Re: POZWOLENIE NA BUDOWĘ 20.04.07, 14:32
      skladałam wniosek o wydanie pozwolenia na bud. w styczniu tego roku i po 2
      tygodniach było juz do odebrania (w Radzyminie). Powiedzieli mi przy składaniu,
      ze jesli bedą jakies wątpliwości to na pewno nie będą zwracac wniosku tylko do
      mnie zadzwonią. NIe sądze, zeby literówka byla powodem do odrzucenia wniosku.

U mnie co prawda pomylili się i wpisali, ze decyzja sie uprawomocni dopiero jak
      trafi do sąsiadów i nie bedzie od nich zadnych protestow, ale szybko załatwiłam
      to przez telefon. Następnego dnia czekało juz na mnie w Radzyminie nowe
      Pozwolenie na budowę.

Podumowując musze powiedziec, ze cała procedura uzyskania pozwolenia to
      przysłowiowy "pikuś" :). Wszycy znajomi mnie straszyli ze sama nie dam rady
      tego zrobić i ze musze wziąsc firmę za kilka tysięcy zeby to za mnie załatwiła:)

Nie taki diabeł straszny. Nalezy tylko dokłanie wszystko skompletowac i
      dodatkowe przeczytac Decyzję o pozwoleniu bo w niej zdarzają sie błedy, ale tak
      jak napisałam od razu je poprawiają.
      • znak_zorro Re: POZWOLENIE NA BUDOWĘ 20.04.07, 15:25
        Uwierz, że wiele się zmieniło od tamtej pory. A szczególnie po wyborach. ZZ.
        • kasia_de Re: POZWOLENIE NA BUDOWĘ 21.04.07, 16:06
          ja jestem ofiarą tej zmiany...
          złożyłam wniosek pod koniec lutego, miało być za 3-4 tygodnie... okazało się,
          że mam za szeroki taras i wezwano nas do zmiany... Niestety nikt nie zadzwonił
          a pismo szło ... 2 tygodnie... Na szczęście wiedziałąm zanim pismo doszło, bo
          dzwoniłam do Radzymina co drugi dzień. Niestety, i tak załapaliśmy się na tę
          bezsensowną zmianę organizacyjną i już 2 miesiace czekam na pozwolenie. Ponoć w
          Wołominie jest kolejka kilkuset wniosków o pozwolenie... kompletna bzdura,
          jakbym wiedziała co za idiota to wymyslił to chyba kapciem zatłukła...
          Całe to czekanie opóźniło mi uzyskanie kredytu, co za tym idzie zakupu
          materiałów, a to w konsekwencji (galopujące ceny) już spowodowało straty rzedu
          kilkunastu tysięcy złotych...
          A w dalszym ciągu czekam...
          • kasia_de Re: POZWOLENIE NA BUDOWĘ 23.04.07, 10:26
            ja pierd...
            jakby nie to, że juz dużo kasy wydałam na projekt, przyłącza itp to
            sprzedałabym tę działkę w cholerę i przeniosła się do bardziej przyjaznej
            gminy...
            20 dni temu Radzymin wydał pozytywną opinię (decyzję) w sprawie mojej budowy i
            przekazał dokumenty do Wołomina do podpisu.
            Przez 3 tyg nie udało się tego podpisać....
            Właśnie rozmawiałam z szanowną panią kierownik, która łaskawie stwierdziła, że
            w tym tygodniu SPRÓBUJE to przejrzeć... jeśli nie będzie żadnych błędów (opinią
            z Radzymina mogę się podetrzeć?) to może w przyszłym tygodniu będzie
            pozwolenie...
            K... XXI w., gdzie my mieszkamy???? z takim podejściem cały ten choryu powiat
            zawsze będzie zapyziałą dziurą.
            • znak_zorro Re: POZWOLENIE NA BUDOWĘ 23.04.07, 13:40
              > K... XXI w., gdzie my mieszkamy???? z takim podejściem cały ten chory powiat
              > zawsze będzie zapyziałą dziurą.
              -Święte słowa, zastanawiam się tylko z jakiego powodu odebrali prawo wydawania
              pozwoleń Radzyminowi. Słyszałem że to jest jakaś decyzja pokontrolna, a to chyba
              znaczy, że ci z Wołomina cierpią na brak gotówki. Mnie jest obojętne kto i
              gdzie, chodzi tylko o czas.
    • malgonia2 65 dni/upominajcie się o swoje 23.04.07, 15:44
      Jak długo czekamy na pozwolenie
      Według przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego organy administracji
      powinny załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
      Decyzja musi być wydana nie później niż w ciągu miesiąca, a w sprawie
      szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia
      złożenia wniosku. Natomiast Prawo budowlane przewiduje kary dla organu, który
      spóźnia się z wydaniem decyzji. Otóż w przypadku gdy starosta nie wyda
      pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku, organ wyższego
      stopnia (wojewoda) wymierza mu, w drodze postanowienia, na które przysługuje
      zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Kary te stanowią
      dochód budżetu państwa.

Do określonego w Prawie budowlanym 65-dniowego terminu na załatwienie sprawy
      nie wlicza się jednak terminów przewidzianych w przepisach prawa na dokonanie
      przez urząd określonych czynności (na przykład uzgodnienia projektu decyzji),
      okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych winą
      inwestora albo z przyczyn niezależnych od urzędu.
      • kasia_de Re: 65 dni/upominajcie się o swoje 23.04.07, 20:32
        no właśnie u mnie jest to opóźnienie z winy inwestora - nieszczęsny za szeroki
        taras... nie wiem więc ile dni doliczyć do tych 65 mija 3 maja...
        • ptysiek2 Nie ch zatrudnią ludzi 24.04.07, 08:35
          Popieram głosy mówiące o chorym systemie administracji, którego jak narazie
          nikt nie leczy, gorzej podają mu pawulon.
          W powiecie wydaje się miesiącu kilkaset pozwoleń, przecież tego nie sprawdzi i
          nie wyda jedna osoba - pani Mergiel!!!
          Jeśli nie ufa pracownikom, to niech ich zmieni a jeśli chce mieć większy
          dodatek za zwiększone obowiązki służbowe to niech zmieni pracę...
          • kasia_de Re: Nie ch zatrudnią ludzi 24.04.07, 21:11
            ta pani opiniuje, podpisuje i cały dzień rozmawia chyba przez telefon
            (dodzwonić się to cud)... kobieta-orkiestra... nic dziwnego, że tak długo to
            trwa
            • znak_zorro Re: Nie ch zatrudnią ludzi 25.04.07, 14:58
              A może panujący nam pan Starosta nic nie wie o tej sytuacji i żyje nieświadom
              cierpień, jakich przysparza jego poddanym administracja, na której czele
              przecież stoi. Podaję adres pod który można słać żale, wnioski i może nawet
              pomysły. www.powiat-wolominski.pl/index.php?cmd=prezydent&opt=wykaz&page=0
              • kasia_de Re: Nie ch zatrudnią ludzi 25.04.07, 15:51
                po tym jak usłyszałam dziś, że w tym tygodniu marne szanse, potem jest długi
                weekend więc tydzień w plecy, wpisałam się Panu Staroście...a co mi tam, pewnie
                nic to nie da, ale mi ulżyło :-)))
                • an_ka75 Re: Nie ch zatrudnią ludzi 30.04.07, 16:32
                  kiedys tak samo bylo: jak nie posmarowales to czekales :( no chyba ze projekt
                  byl ZNAJOMEGo goscia to wtedy 2 tygodnie i wsio bylo pieknie nawet jak nie
                  odpowiadalo normom budowlanym ale jakos przechodzilo ; w Radzyminie to same
                  niedouczone przekretasy siedzialy i pewnie nadal siedza (widzialem ich przy
                  kontroli jak z czarnego biale robili np. w miejscu bramy wjazdowej mialo byc
                  ogrodzenie i mial stac smietnik i powiedzieli ze jest oki zgodnie z planem,
                  dostali od goscia "dopalacza" i bali sie ze moze zarzada zwrotu;
                  pisma miedzy pokojami w budynku szly poczta po 2 tygodnie potem kolejne 2 na
                  odpowiedz itd.; wiem ze byla tam niezla zadyma to pewnie dlatego przeniesli
                  pozwolenia do Wolomina i teraz TYLKO 1 osoba za to odpowiada
                  nie poddawajcie sie i nekajcie urzedasow niech sie wezma do roboty
                  pozdrawiam
                  • kasia_de Re: Nie ch zatrudnią ludzi 05.05.07, 10:18
                    dobra wiadomość, w najbliższych dniach sytuacja ma się poprawić, starosta na
                    skutek skarg wycofuje się z pomysłu wożenia pozwoleń do Wołomina, wszystko
                    załatwia Radzymin ;-)
    • psacia Re: pozwolenie na budowe 04.04.08, 07:58
      a czy ktos wie jak to teraz wyglada, chodzi mi ile sie czeka co i
      gdzie sie sklada by miec pozwolenie na budowe domu jednorodzinnego
      • ajedr515 Re: pozwolenie na budowe 04.04.08, 10:45
        Ja czekałam 2 miesiące - czyli przepisowo
        (w Radzyminie - budowa domu będzie w Markach)
        • psacia Re: pozwolenie na budowe 07.04.08, 22:13
          Dzieki i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka