Dodaj do ulubionych

przekrecanie posladkowego ulozenia

30.04.12, 21:21
to nie jest pytanie o porod domowy, ale wierze w wasza wiedze, dziewczyny.
moja kolezanka z lublina ma dziecko ulozone posladkowo i bardzo nie chce cesarki. to bylby jej drugi porod i wie, ze moze rodzic naturalnie, ale boi sie, ze to wszystko skonczy sie cesarka.
zasugerowalam jej poproszenie o probe odwrocenia dziecka (jesli sa wody itp) , ale ona mysli ze w pl sie tego nie praktykuje.

czy jest moze ktos kto wie cos na ten temat?
wydaje mi sie ze fizula jest z lublina - moze ty wiesz, czy jest jakies miejsce - szpital, niezalezna polozna, ktos kto podjalby sie odwrocenia dziecka?
Obserwuj wątek
    • jola-kropek Re: przekrecanie posladkowego ulozenia 01.05.12, 05:02
      www.spinningbabies.com/
      tam znajdziesz najrozniejsze sposoby. powodzenia!
      • bibba Re: przekrecanie posladkowego ulozenia 01.05.12, 09:05
        niestety oprocz strony glownej nic juz tam nie ma, autorka chyba wydala ksiazke...

moja kolezanka jest swiadoma kilku echnik domowych i probuje - tu w UK sa polozne i konsultanci, ktorzy podejmuja sie fizycznych prob przekrecenia, nie zawsze dziala, jak ze wszystkim, ale jest to jeszcze jedna z opcji.
        • monicus Re: przekrecanie posladkowego ulozenia 01.05.12, 20:54
          Jako badacz vbacowy dowiedzialam sie, ze dzieci siedza tak, bo: maja swoje powody, np. Dlugosc pepowiny itp, ale tez bo tak poprostu chca. Sa dzieci. Ktore sie obracaja w trakcie porodu, i sa takie, ktorym obrot zewnetrzny moze zaszkodzic... Ale nie ze ja strasze, tylko zeby miec ogolnie jakas zgode wewnetrzna na rozne sytuacje.
          • ciociacesia na karowej i zelaznej w Warszawie 02.05.12, 08:28
            o karowej nie wiem na pewno. w zelaznej powiedzieli ze moga spróbowac (po obejrzeniu skierowania od mojej lekarki) ale nie maja miejsc zeby mnie przyjac, wiec nic z tego
            • mama.rozy Re: na karowej i zelaznej w Warszawie 02.05.12, 08:39
              Warszawa tak zakorkowana ciężarówkami,że się nie przepchasz do żadnego szpitala
              a może zapytaj doświadczonych domowych?nestorekwink
              • gos85 Re: na karowej i zelaznej w Warszawie 02.05.12, 17:41

Bibba ale jeszcze, jeżeli ona taka niechętna na cesarkę (co rozumiem doskonale tongue_out) to i tak ją trzeba zachęcać i podnosić na duchu, że gdyby się obrót nie udał (bo dziecko może mieć swoje powody..) to szczególnie przy drugim dziecku może próbować rodzić naturalnie. Ryzyko cesarki jest większe niż przy główkowym ułożeniu ale jednak mniejsze niż szansa powodzenia smile
                • ph78 Popieram! 02.05.12, 19:42
                  Niedawno moja znajoma urodziła drugie dziecko sn w ułożeniu pośladkowym. Oczywiście w szpitalu, ale naturalnie i było dobrze! Także wsparcia dziewczynie trzeba i wiary, że techniki odwracania zadziałają, a jesli nie, to że pośladkowo też się uda smile
                  • gos85 ph78 04.05.12, 17:31

chyba mamy wspólną znajomą tongue_out
                • bibba Re: na karowej i zelaznej w Warszawie 03.05.12, 08:50
                  trudno mi ja wspierac, bo ja w UK a ona w Lublinie smile
                  znamy sie z netu i w sumie nie wiem jakie ma wokol siebie kobiety, czy beda ja wspierac pozytywnie czy straszyc sad

pogadam z nia nie raz jeszcze, to na pewno smile
                  dzieki kochane, za odpowiedzi.
                  i trzymajcie za nia kciuki smile
                  • bejsi Re: w Warszawie 03.05.12, 17:15
                    a osteopatia? wystarczy rozluznic jeden miesien. I nie ma tu zadnego niebezpieczenstwa dla dziecka i matki.
                    • jola-kropek Re: w Warszawie 05.05.12, 04:41
                      www.spinningbabies.com/techniques
                      mi na tej stronie wszystko sie otwiera... moze problem z przegladarka mialas?
                      • bibba Re: w Warszawie 10.05.12, 14:36
                        jej synek sie odwrocil, a wiecie co robila? smieszny sposob - nosila latarke w spodniach - kuszac malucha ku swiatlu?
                        czy wlasnie dlatego, czy nie - cale szczescie, maly sie odwrocil smile
                        dziekuje!
                        • kwiecienka1 Re: w Warszawie 11.05.12, 22:24
                          a wiesz, ze mi ostatnio polozna o tym nawet mowila? a ja jej nie wierzylam...

no bo to prawie jak w tym dowcipie o wieloraczkach, co do swiatla ciagna smile

pozdrawiam
                          Kwiecienka smile
    • hyris Re: przekrecanie posladkowego ulozenia 16.05.12, 10:22
      Bibba, mój najmłodszy też do 36 tygodnia albo dłużej siedział na pupie i właśnie latarka go skłoniła do obrotu.
      Pamiętam moje dylematy,bo miałam wybór: próba obrotu na Żelaznej i jeśli się uda poród domowy albo pośladkowy poród w szpitalu z moją położną domową
      choć do szpitala mam awersję okrutną, to jednak wewnętrznie czułam, że zabieg obrotu będzie jednak naruszeniem naturalności; też myślałam o tym, że z jakiegoś powodu dziecko siedzi właśnie tak
      dobrze, że się odwrociło w każdym razie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka