Dodaj do ulubionych

ciaza fizjologiczna

11.02.09, 22:15
tak sie zaczelam zastanawiac, czy ew. moja trzecia ciaza bedzie fizjologiczna.
i zaczelam szukac w necie definicji CF. iii nie bardzo cos jest.
pewnie Kaakaa mi odpowie.
Obserwuj wątek
    • sugarxxx Re: ciaza fizjologiczna 11.02.09, 22:59
      Ja nie kaka, ale już dawno chciałam założyć wątek "ciąża fizjologiczna nie
      istnieje". Taki kij w mrowisko.
      CF to dla mnie taka, gdzie nie potrzeba interwencji medycznych, leków (ew.
      suplementy) i która uwieńczona jest porodem w warunkach domowych, jeżeli takie
      jest życzenie rodzącej.

A tu się okazuje, że po poronieniu to nie, bo łożysko przyrośnie, po cc to nie,
      bo pęknie macica. Jak kobieta starsza niż np 35, to nie, bo... no właśnie co?

30% porodów w tym kraju kończy się cc, pewnie tyle samo jest poronień, coraz
      starsze kobiety rodzą, choroby cywilizacyjne są powszechne, anemię pod koniec
      ciąży ma mnóstwo kobiet... Hehe, mała apokalipsa mi wyszła.

To ile % jest tych ciąż fizjologicznych? 20%?
      Na tym forum też ciągle słychać, że kogoś położna zdyskwalifikowała z jakiegoś
      powodu.

Eee, ponarzekałam sobie.
      • oldzinka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 06:11
        No nie, stwierdzenie, że ciąza fizjologiczna nie istnieje, równałoby
        się z tym, że wszystkie ciąże to patologia. Tak na pewno nie jest.
        No i jeśli oddzielić ciążę od porodu, to większość ciąż przebiega
        bez potrzeb interwencji lekarza. Z porodem zresztą mogłoby być
        podobnie, no ale wiemy jak jest.
    • kaakaa Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 09:17
      Ciąża fizjologiczna nie istnieje jako termin położniczy, pewnie dlatego trudno
      znaleźć definicję... Ja przynajmniej w żadnym podręczniku nie spotkałam takiego
      terminu.
      Ja jestem mało wymagająca i, jak dla mnie, ciąża fizjologiczna to taka, w czasie
      której zmiany zachodzące w organiźmie matki mieszczą się w ramach
      fizjologicznych zmian właściwych dla okresu ciąży. Takie fizjologiczne zmiany
      nie wymagają leczenia - choć wielu lekarzy uparcie "leczy" fizjologię (np.
      fizjologiczny spadek poziomu hemoglobiny). Na mojego czuja, ciąża może być w
      pełni fizjologiczna u kobiety z czynnikami ryzyka - np. uważam, że kobieta z
      cukrzycą typu I może mieć ciążę fizjologiczną, choć cukrzyca daje spore ryzyko
      powikłań, więc należałoby taką mamę otoczyć szczególną opieką, co nie znaczy, że
      leczyć "na wszelki wypadek".
      Monicus - jeśli Twoja trzecia ciąża (czy już jest coś na rzeczy?) będzie
      przebiegać fizjologicznie, to będzie fizjologiczna - moim zdaniem.
      • monicus Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 13:24
        hym, to ciekawe dlaczego po jednej cc juz bylam troche smierdzacym jajem.smile
        a co do czegos na rzeczy. coz poki co karmie intensywniesmile poza tym na razie
        poza tym, ze bym chciala to sie nie czuje gotowa na ewnetualna powtorke z tego
        co bylo. czuje ze sie nie podniose jesli cos takiego sie stanie znowu. juz teraz
        bylo i jest dalej zle. musze tez miec pelen obraz syt. bo jak maja mnie znowu
        ciac to ja wole adoptowac.
        • eszmeraldka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 17:00
          tak półżartem.. zauważam dziwny trend na tym forum.. zachodzenia w ciąże dla samego porodu wink
          • monicus Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 19:35
            hehe cos w tym jest smile ale w sumie to forum tematyczne. a o byciu mama to gdzie
            indziej.
            no ja nie dla samego porodu tylko z checi mania wielu dzieci. ale normalna droga
            - nie przez suwak
            • oldzinka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 21:44
              Taaasmile Dziewczyny, które miały szczęście urodzić w domu często tuż
              po porodzie mówią, że nie mogą się doczekać następnego razu smile
              • kaakaa To jest myśl ;-) 12.02.09, 21:59
                Może należy naszym miłościwie panującym zareklamować porody domowe jako remedium
                na ujemny przyrost naturalny wink
                Może nareszcie w odpowiednich kręgach znaleźlilby się zwolennicy porodów
                domowych? wink
                • monicus Re: To jest myśl ;-) 12.02.09, 23:00
                  nie bardzo... mamy liberalny rzad. to znaczy, ze ciemny lud nie moze o sobie
                  decydowacsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka