monicus 11.02.09, 22:15 tak sie zaczelam zastanawiac, czy ew. moja trzecia ciaza bedzie fizjologiczna. i zaczelam szukac w necie definicji CF. iii nie bardzo cos jest. pewnie Kaakaa mi odpowie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sugarxxx Re: ciaza fizjologiczna 11.02.09, 22:59 Ja nie kaka, ale już dawno chciałam założyć wątek "ciąża fizjologiczna nie istnieje". Taki kij w mrowisko. CF to dla mnie taka, gdzie nie potrzeba interwencji medycznych, leków (ew. suplementy) i która uwieńczona jest porodem w warunkach domowych, jeżeli takie jest życzenie rodzącej. A tu się okazuje, że po poronieniu to nie, bo łożysko przyrośnie, po cc to nie, bo pęknie macica. Jak kobieta starsza niż np 35, to nie, bo... no właśnie co? 30% porodów w tym kraju kończy się cc, pewnie tyle samo jest poronień, coraz starsze kobiety rodzą, choroby cywilizacyjne są powszechne, anemię pod koniec ciąży ma mnóstwo kobiet... Hehe, mała apokalipsa mi wyszła. To ile % jest tych ciąż fizjologicznych? 20%? Na tym forum też ciągle słychać, że kogoś położna zdyskwalifikowała z jakiegoś powodu. Eee, ponarzekałam sobie. Odpowiedz Link
oldzinka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 06:11 No nie, stwierdzenie, że ciąza fizjologiczna nie istnieje, równałoby się z tym, że wszystkie ciąże to patologia. Tak na pewno nie jest. No i jeśli oddzielić ciążę od porodu, to większość ciąż przebiega bez potrzeb interwencji lekarza. Z porodem zresztą mogłoby być podobnie, no ale wiemy jak jest. Odpowiedz Link
kaakaa Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 09:17 Ciąża fizjologiczna nie istnieje jako termin położniczy, pewnie dlatego trudno znaleźć definicję... Ja przynajmniej w żadnym podręczniku nie spotkałam takiego terminu. Ja jestem mało wymagająca i, jak dla mnie, ciąża fizjologiczna to taka, w czasie której zmiany zachodzące w organiźmie matki mieszczą się w ramach fizjologicznych zmian właściwych dla okresu ciąży. Takie fizjologiczne zmiany nie wymagają leczenia - choć wielu lekarzy uparcie "leczy" fizjologię (np. fizjologiczny spadek poziomu hemoglobiny). Na mojego czuja, ciąża może być w pełni fizjologiczna u kobiety z czynnikami ryzyka - np. uważam, że kobieta z cukrzycą typu I może mieć ciążę fizjologiczną, choć cukrzyca daje spore ryzyko powikłań, więc należałoby taką mamę otoczyć szczególną opieką, co nie znaczy, że leczyć "na wszelki wypadek". Monicus - jeśli Twoja trzecia ciąża (czy już jest coś na rzeczy?) będzie przebiegać fizjologicznie, to będzie fizjologiczna - moim zdaniem. Odpowiedz Link
monicus Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 13:24 hym, to ciekawe dlaczego po jednej cc juz bylam troche smierdzacym jajem. a co do czegos na rzeczy. coz poki co karmie intensywnie poza tym na razie poza tym, ze bym chciala to sie nie czuje gotowa na ewnetualna powtorke z tego co bylo. czuje ze sie nie podniose jesli cos takiego sie stanie znowu. juz teraz bylo i jest dalej zle. musze tez miec pelen obraz syt. bo jak maja mnie znowu ciac to ja wole adoptowac. Odpowiedz Link
eszmeraldka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 17:00 tak półżartem.. zauważam dziwny trend na tym forum.. zachodzenia w ciąże dla samego porodu Odpowiedz Link
monicus Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 19:35 hehe cos w tym jest ale w sumie to forum tematyczne. a o byciu mama to gdzie indziej. no ja nie dla samego porodu tylko z checi mania wielu dzieci. ale normalna droga - nie przez suwak Odpowiedz Link
oldzinka Re: ciaza fizjologiczna 12.02.09, 21:44 Taaa Dziewczyny, które miały szczęście urodzić w domu często tuż po porodzie mówią, że nie mogą się doczekać następnego razu Odpowiedz Link
kaakaa To jest myśl ;-) 12.02.09, 21:59 Może należy naszym miłościwie panującym zareklamować porody domowe jako remedium na ujemny przyrost naturalny Może nareszcie w odpowiednich kręgach znaleźlilby się zwolennicy porodów domowych? Odpowiedz Link
monicus Re: To jest myśl ;-) 12.02.09, 23:00 nie bardzo... mamy liberalny rzad. to znaczy, ze ciemny lud nie moze o sobie decydowac Odpowiedz Link