Dodaj do ulubionych

Tak gra - skrzypce

• kulju Re: Tak gra - skrzypce 22.10.11, 04:58
      tym razem Olo - to juz moj drugi synek i ten sam repertuar
      prosze nie klikac na link, jesli oczekuja Panstwo wznioslego utworu wink))
      www.youtube.com/watch?v=vAy1vd_jA0k
      Twinkle twinkle, moj 8 latek podczas cwiczen Olka zaslania sobie uszy i ucieka. Musze mu co i rusz wlaczac jego poczatki
      www.youtube.com/watch?v=FYK9mDljJpk
      to juz 2 lata temu, jak ten czas leci.
      A za rok kolejny synek bedzie meczyl te Twinkle Twinkle.
      pozdr,
      Magda
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 22.10.11, 17:00
        Twój synek strzela oczami wokół, na skrzypce nei patrzy, tak jak moja.
        Już to wklejałam, ale teraz wstawiam ponownie, tak odnośnie początków:
        www.youtube.com/watch?v=XZTCEmNH7Yo
        Utwór trochę nie na czasie wink O dziwo wtedy jeszcze na skrzypce w czasie grania patrzyła.

I pochwalę się od razu smile Wprawdzie chwilowo tego nie zademonstrujemy, ale w tym tygodniu zaczęła wibrować!!! Wychodzi jej to całkiem fajnie. Nagle zaskoczyła po tym, jak pokazała jej koleżanka. Pierwsze próby były w I klasie, ale robiła to nieprawidłowo i potem strasznie się zniechęciła, bariera była ogromna, właściwie nie chciała próbować, a teraz wreszcie...
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 18.11.11, 22:03
      Małgosia, III klasa SM, III rok nauki, audycja szkolna, wreszcie, po półtorarocznej przerwie smile
      koncert: www.youtube.com/watch?v=VcJ-3THgY1s
      etiuda: www.youtube.com/watch?v=_ziTlFEYN8w&feature=feedu

Trochę się pogubiła, ale i tak bardzo lubię jak gra smile
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 19.11.11, 10:39
        A tam, zaraz pogubilasmile Fajnie gra, dzwiek duuuzo lepszy (wieksze skrzypce?). Urosla ci cora strasznie, czy tylko tak wyglada? Przydaloby jej sie tylko cwiczenie z metronomem. Czy slyszysz w jej grze rownice w nauczycielach? Ja juz kolejny raz dochodze do wniosku, ze w Polsce niewielu nauczycieli wie, jak grac utwory barokowe, czy w barokowym stylu. Rzucilam okiem na inne filmiki i widze, ze sie zachwycilas jedna mala. Gra fajnie, ale straaaasdznie romantycznie, z Vivaldi mnie ma to nic wspolnegosmile sek w tym, ze wiekszosc nauczycieli karze budowac dzwiek wibratem, zamiast smyczkiem. znalazlam 2 filmy, w ktorych spodobala mi sie wlasnie interpretacja. jeden chlopak z Columbii wymiata w niewiarygodnym tempie (nie wiem, jakie jest oznaczenie w nutach, jesli allegro, to moglabym sie zgodzic). druga mala (ha, czyzby przypadek, ze tubylcza?) wyraznie jest na wczesnym etapie cwiczenia, ale zobacz, jak buduje napiecia i roznice dynamiczne smyczkiem wlasnie.
        youtu.be/ts8l9J9g0qk
        hehe, kiedys zjechalam nauczycielke Julka dokladnie za to samowink
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 19.11.11, 13:36
          > A tam, zaraz pogubilasmile Fajnie gra, dzwiek duuuzo lepszy (wieksze skrzypce?). U
          > rosla ci cora strasznie, czy tylko tak wyglada? Przydaloby jej sie tylko cwicze
          > nie z metronomem.

Właśnie o tempo mi chodziło z tym pogubieniem i o dynamikę. Szybko nauczyła się na pamięć, jak zwykle, a potem było dopracowywanie rytmu, dynamiki (o tym z reguły nie myśli wcale). Umiała zagrać to znacznie ładniej, a na koncercie zrobiła to m/w tak jak wtedy gdy po raz pierwszy zagrała z pamięci. Mam nadzieję, że na egzaminie już pokaże lepiej na co ją stać.
          Skrzypce te same od półtora roku, nadal 1/2, ale za radą myszki zmieniłam struny, za radą smyczkowców zamówiłam bezpośrednio w Stanach, bo podobno wtedy są świeższe, mają lepszy dźwięk. Już nigdy nie posłucham opinii nauczyciela, że struny najtańsze, bo to nie ma znaczenia przy małych skrzypcach. Moim zdaniem ma przełożenie zarówno na dźwięk, jak i na głośność właśnie. Poza tym lutnik ustawił podstawek, wyheblował podstrunnicę. Ale przede ona w końcu zaczęła patrzeć na skrzypce w czasie gry. Zwróć uwagę, że dotąd zawsze grając patrzyła na słuchającego, nie kontrolowała smyczka.

>Czy slyszysz w jej grze rownice w nauczycielach?

Trudno mi powiedzieć tak obiektywnie. Myślę, że wcześniej miała więcej wygody w prawej ręce, ale teraz cenię sobie kilka rzeczy: pani widzi, że z nią nie można za wiele naraz w kwestiach technicznych, więc rozkłada jej pewne trudności na elementy, to pomaga jej nabrać dobrych zwyczajów. A najbardziej cieszę się z tego, że skrzypce już nie muszą być pępkiem świata, jak dotąd smile Są po prostu fajnym dodatkiem do życia, a nie jego sednem. Ona kocha muzykę, skrzypce lubi najbardziej ze wszystkich instrumentów, ale nie kocha i teraz ma do tego prawo, nikt nie oczekuje więcej smile Jest nam lżej, a dziecko się rozwija.

>Ja juz kolej
          > ny raz dochodze do wniosku, ze w Polsce niewielu nauczycieli wie, jak grac utwo
          > ry barokowe, czy w barokowym stylu. Rzucilam okiem na inne filmiki i widze, ze
          > sie zachwycilas jedna mala. Gra fajnie, ale straaaasdznie romantycznie, z Vival
          > di mnie ma to nic wspolnegosmile sek w tym, ze wiekszosc nauczycieli karze budowac
          > dzwiek wibratem, zamiast smyczkiem. znalazlam 2 filmy, w ktorych spodobala mi
          > sie wlasnie interpretacja. jeden chlopak z Columbii wymiata w niewiarygodnym te
          > mpie (nie wiem, jakie jest oznaczenie w nutach, jesli allegro, to moglabym sie
          > zgodzic). druga mala (ha, czyzby przypadek, ze tubylcza?) wyraznie jest na wcze
          > snym etapie cwiczenia, ale zobacz, jak buduje napiecia i roznice dynamiczne smy
          > czkiem wlasnie.
          > youtu.be/ts8l9J9g0qk
          > hehe, kiedys zjechalam nauczycielke Julka dokladnie za to samowink

Pani nic najpierw nie mówiła o wibracji, potem zapytana przeze mnie, bo Małgosia zaczęła właśnie wtedy wibrować pokazała, że styl Vivaldiego to takie zawibrowanie tylko na początku nuty, a potem już bez wibracji. Tak miała grać, ale chyba polubiła wibrowanie i wkładała je sama gdzie się dało i nikt jej nie bronił, bo powinna ćwiczyć. Nad dynamiką, budowaniem napięcia właśnie smyczkiem pracy było co niemiara, ale tak jak pisałam, całkiem o tym zapomniała na koncercie. Od samego początku wgrała sobie pewien błąd, tak m/w pod koniec 1/5 utworu jest ponad linia szesnastek, które powinna grać coraz głośniej, a ona regularnie o tym zapomina i gra coraz szybciej, bo zapomina wydłużać smyczek. W etiudzie xz tym tempem właśnie jeszcze gorzej. W ogóle to niemal cała etiuda, tam gdzie nie ma legato powinnna być zdecydowanie staccato i to też się gdzieś zgubiło. Na koncercie to zawsze trochę akompaniament tempo narzuca, ale widać, że i akompaniatorka musiała się dostosować.

Tempo w nutach to allegro moderato.
          • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 19.11.11, 13:46
            Rośnie cały czas tak samo szybko, od dawna jest o głowę wyższa od większości rówieśników. Goni brata jak może, ale on też się nie daje wink
            • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 07:58
              Dorotko tak jak napisałam w komentarzu do filmiku- widzę u Małgosi ogromną poprawę, ma zdecydowanie większą kontrolę nad dźwiękim. Oczywiscie zdarzają się jeszcze dźwięki "lepsze" bardziej lub mniej trafione ale na tym etapie jest to normalne. Z wibracją też już sobie całkiem nieźle radzi, biorąc pod uwagę, że to stres podczas występu to dziecko zazwyczaj się bardziej spina i wibracja często nie jest taka jak powinna. A najważniejsze w tym wszystkim ja pisałaś to fakt, ze w końcu odżyliście przy innym nauczycielu i Małgosia może się teraz spokojnie, bezstresowo rozwijać. pozdrawiam
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 20.11.11, 12:16
      Radziu, pierwszy rok nauki.
      Filmik z października (z zeszłego miesiąca)
      www.youtube.com/watch?v=6WRcr7rgCfU
      • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 08:00
        Radzi radzi sobie całkiem nieźle smile Jakie to słodkie na początku.Trzymam kciuki za wytrwałość u dziecka i mamy bo będziecie jej potrzebować. Skrzypce to instrument bardzo wymagajacy smile
        Pozdrawiam cieplutko
    • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 08:02
      I ja też wrzucę coś nowego- z audycji listopadowej. Niestety nagrywane w domku, bo córeczka nie zgadza się na nagrywanie podczas występu twierdząc, że ją to bardziej stresuje. Muszę się dostosować..zatem Sarabanda , II klasa PSM, skrzypce 1/4 (wciąż ćwiarteczki)

www.youtube.com/watch?v=sM8mXnmC5GQ
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 08:52
        Myszko, ogladalam ta sarabande wczoraj. Jestem naprade pod wrazeniem. Mloda sobie swietnie radzi i naprawde bardzo ladnie muzykuje. A utwor jak na poczatek drugiej klasy to istna kobyla i obawiam sie, ze nauczyciel moze jej mocno srubowac poziom. Miej oczy i uszy szeroko otwartewink
        az szkoda, ze mala nie gra na lepszych skrzypcach. Strasznie beczace mawink Nie da rady grac jeszcze na polowkach? jak nie, to sprobowalabym wymienic struny na lepsze. skrzypce pozyczane ze szkoly, jak sadze, ale jak zainwestujecie w dobre struny i nawet niedlugo trzeba bedzie wymienic skrzypce, to struny bedziesz mogla odsprzedac jakiemus innemu maluchowi, a pod wzgledem brzmienia i radosci z grania wydaje mi sie to warta przemyslenia inwestycja.
        • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 09:35
          Dziękuję a z tym śrubowaniem poziomu to prawda tylko widzisz moja córa sama chce i czasem dochodzi do takich paradoksalnych sytuacji na lekcji kiedy ja mówię nauczycielowi, że uważam ten utwór za trudny, bo to i tamto a córa się odzywa i mówi, ze ona by chciała spróbować. Pani w podsumowaniu wtedy twierdzi, że w takim razie spróbujemy, najwyżej się nie uda..I tak bardzo stopuję działania nauczyciela w miarę dyplomatyczny sposób smile
          A co do skrzypeczek- nagranie komórką na pewno trochę zniekształca brzmienie ale wiadomo, że to są ćwiarteczki więc więcej się nie da. Struny ma dobre, pirastro obligato więc co mogłam zrobiłam. Ostatnio była przymiarka na połóweczki ale niestety wciąż za duże, nie sięgała 4 palcem w I pozycji...trzeba poczekać aż łapka urośnie..Pozdrawiam
          • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 11:37
            Myszko! Ale z tymi rozmiarami to też nie apteka. W tym samym niby rozmiarze są większe i mniejsze i to dość znacząco. Wprawdzie mniejsze są chińskie, ale może nie tylko. Amelka mierzyła niedawno dwie sztuki 3/4, jedne były za duże, drugie w sam raz.
            • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 22.11.11, 11:58
              Musimy poczekać na decyzję nauczyciela w sprawie wymiany skrzypek na większe. Na razie po pierwszej przymiarce stwierdził, że jeszcze ma za małą rękę...także czekamy Dorotko
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 24.11.11, 21:50
      Myszko to jest piękne.... aż dech mi zaparło...uff..
      Mojemu synkowi też się podobało wink

Ile wzrostu ma twoja córcia ?
      Mój ma 128 i pani już wspomina o zmianie skrzypiec na większe, ponieważ uważa, że skrzypce są ciut za małe i dlatego rączka ze smyczkiem ucieka mu na szyjkę.
      • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 25.11.11, 12:38
        Cieszę się,że Wam się podobało.
        Córka wzrostu ma prawie 127 cm ale generalnie jest taka bardzo drobniutka (przy tym wzroście waży 20 kg) więc pewnie i łapki ma mniejsze smile
        Juz niedługo Twój Synuś Cię zaskoczy tym jak szybko robi postępy. Zobaczysz smile
        Pozdrawiam
    • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 28.11.11, 14:37
      Posłuchajcie dziewczynki - jest w 3 klasie - ślicznie gra. www.youtube.com/watch?v=IfrkX-ZCnTk.
      I utworek super!
      • marimagxxx Concertino D Major .Rieding 28.11.11, 15:39
        Witajcie . Tu moja Emilka z concertinem przygotowywanym do egzaminu . Czasu niewiele bo egzamin 13.12 ale teraz już na spokojnie szlifujemy . Raz wyjdzie raz nie - czysta loteria smile
        www.youtube.com/watch?v=MJeTLGnz1pI
        • tijgertje Re: Concertino D Major .Rieding 28.11.11, 19:07
          Ale super, strasznie sie ciesze, ze Emilka nie rzucila skrzypiec. swietnie sobie radzi. Faktycznie musi jeszcze wyczyscic , ale na pewno dobrze jej pojdzie. Czy to norma, ze na tym etapie juz sie w takich wysokich pozycjach gra, czy ona reszcie skrzypkow zawyza poziom? Tak jak i Malgosia, Emilka przyprawila mnie o opad szczeny swoim wzrostem. Az rzucilam okiem na pierwsze nagrania. Straaaasznie wyrosla.
          • mama_dorota Re: Concertino D Major .Rieding 28.11.11, 20:20
            Ale to trudne!
            A paluszki też jej chyba urosły jeszcze wink Fajnie nimi przebiera. Naprawdę dobrze zrobiłaś, że dałaś jej szansę, nawet jak ona nie do końca wiedziała czego chce. Powodzenia na egzaminie.

Emilka gra na skrzypcach 3/4 albo nawet 4/4, czy tylko tak mi się wydaje? Bardzo duże te skrzypce się wydają. Jak odbieracie różnicę?
            • marimagxxx Re: Concertino D Major .Rieding 29.11.11, 11:20

> Czy to norma, ze na tym etapie juz sie w takich wysokich pozycjach gra, czy ona
              > reszcie skrzypkow zawyza poziom?

Hmmm...szczerze mówiąc niewielu trzecioklasistów gra w tak wysokich pozycjach - ale zdarzają sie ...Czy zawyża poziom... chyba każdy gra to w czym jest w stanie się połapac . Repertuar w trzeciej klasie jest tak zróżnicowany że na jego podstawie trudno ocenic kto jak długo może już grać . Ten koncercik to już nasze maksimum na dzień dzisiejszy ale z drugiej strony - tyle wspaniałych utworów jest do grania tongue_out
              Rozsądek karze się jednak zatrzymac , utrwalić i dojrzeć do niektórych rzeczy.

> Tak jak i Malgosia, Emilka przyprawila mnie o
              > opad szczeny swoim wzrostem. Az rzucilam okiem na pierwsze nagrania. Straaaasz
              > nie wyrosla.

No... wyrosła bardzo . Ostatnio patrzyłam na zdjęcia które co roku robiłam jej i nauczycielowi skrzypiec . Pan nie jest za wysoki . W pierwszej klasie dośc mocno sie schylał żeby być na wysokości jej głowy , w drugiej zdecydowanie mniej - w trzeciej pewnie wszystko sie wyrówna a potem to ona bedzie się zchylała smile)) Tak sobie jakos to wyobraziłam . Oglądałam też filmy Małgosi - ona też wystrzeliła jak z procy smile)

> Ale to trudne!
              Tak - trudne , to co dla mnie jest już idealnie ,w uszch muzyków jeszcze nie brzmi tak jak powinno . Na tym etapie nie zawsze potrafie jej pomóc...NO I TRZEBA ,,NAPRAWIAĆ ,, TO CZEGO JA I TAK NIE SŁYSZE ! Emilka ze swoim słuchem powinna wiedziec i wie gdzie jest źle . No ale to tylko dziecko , nie zawsze jest to dla niej takie ważne żeby było dobrze tongue_out

>
              > Emilka gra na skrzypcach 3/4 albo nawet 4/4, czy tylko tak mi się wydaje? Bardz
              > o duże te skrzypce się wydają. Jak odbieracie różnicę?

Miska gra cały czas na 3/4 . Ona twierdzi że już czas na całe ( obiecałam jej elektryczne kiedy będzie już grała na 4/4) więc ponagla , ale ma jeszcze czas . Wydaje mi sie że mogłaby spokojnie grać na całych ale po co dodatkowy ciężar dzwigac ? I tak nie trzyma skrzypiec tak jak powinna , trzeba jej przypominac aby podnosiła je do góry .
    • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 29.11.11, 11:40
      Fajnie, że córeczka kontynuuje naukę na skrzypeczkach- jak widać dobrze jej to idzie, radzi sobie bardzo dobrze.
      Jeszcze nie raz nadejdą chwile zwątpienia, odtrącenia instrumentu i niechęci- ale jak widać warto to przetrwać aby miłość do instrumentu wróciła. Ogromnie się cieszę, że tak jest u Was. POzdrawiam serdecznie.
      p.s. faktycznie Emilka strasznie urosła w porównaniu do wczesniejszych filmików.
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 14.12.11, 19:52
      Nowe nagranie Małgosi. Utwór nie taki nowy, ale mało nad nim pracowała z nauczycielem, a po dłuższej przerwie gra go dopiero kilka dni. Coś się nam w aparacie przestawiło, więc nagranie kiepskie i metaliczny dźwięk, ale utworek bardzo ładny. Posłuchajcie.

www.youtube.com/watch?v=lSqp1EmpoI0
    • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 29.12.11, 11:46
      Może jakieś kolędy Waszych dzieci macie nagrane?
      Mi niestety padła kamera w komórce i koniec z filmikami...buuu. Jeszcze rok musze poczekać na nową komórkę do końca abonamentu...
      Chętnie posłucham waszych nagrań
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 29.12.11, 14:23
        o, jaka szkoda. A czy musisz tyle czekac? Jak masz abonament, to mozesz kupic jakas inna komorke i tylko przelozyc karte.
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 30.12.11, 18:08
        Myszko kochana, a ja bym cię zachęcała do zakupienia aparatu. Za 200 zł można kupić wystarczający do nagrań, a tych chwil teraz nie odzyskasz już nigdy. Te filmy są wyjątkowymi wspomnieniami. A jeśli to nie wchodzi w grę, to przynajmniej czasem pożyczaj od kogoś aparat albo kamerę. Nie dla forum, dla was smile My pożyczaliśmy od znajomych kamerę gdy dzieci się urodziły i mamy teraz dla siebie i dla nich pamiątki bezcenne. Nie mówiąc o potomkach wink
        • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 31.12.11, 12:15
          To bezcenne pamiątki- masz rację Dorotko. Będę musiała pomyśleć o czymś do nagrywania..Juz dziś te nagrania sprzed roku kiedy je wspólnie przeglądamy stanowią miłe wspomnienia i uświadamiają ile już kroków do przodu się zrobiło...
          Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 2012.

Tu wspomnienia sprzed roku - 1 klasa skrzypiec- kolęda www.youtube.com/watch?v=lKLA3gSi4cU
    • myszka1976 Jeszcze kolędowo... 13.01.12, 10:29
      Wczoraj był u nas koncert kolęd:
      Moja to ta najmniejsza smile Miłego słuchania, bo już nawet coś fajnego dzieciakom wychodzi

Do szopy youtu.be/ww6v59bp8R4
      Mizerna cicha www.youtube.com/watch?v=FddQOj_OTes&feature=youtu.be
      Pozdrawiam
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 06.03.12, 22:44
      Małgosia, 10 lat, III klasa, fragment (1/3) koncery F dur Hubera (bardzo ładnego smile)
      www.youtube.com/watch?v=WcWNqVj5VwQ
      Zestresowała się jakoś, nie wibrowała (w końcu jakoś to wychodzi) i smyczek za krótki, a do tego, jak się potem okazało, dusza przekrzywiona, ale następny koncert odegrany. Postaram się wkleić też nagranie z zespołem, ale trochę czasu na to jeszcze potrzeba.
      • kulju Re: Tak gra - skrzypce 07.03.12, 03:14
        ladnie wink pozdr
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 07.03.12, 08:27
          A to ty kilju! Już się zastanawiałam kto to nie spał o 3:14 smile
      • kalimar76 Re: Tak gra - skrzypce 07.03.12, 11:07
        Ja też się pochwalę smile.

www.youtube.com/watch?v=88eWvIoIZDM&feature=youtu.be
        Kasia, 7 lat, I klasa. To są jej pierwsze próby z akompaniamentem. Za dwa tygodnie popis. Będzie na nim grała jeszcze kilka utworków. Jak nagram, to się pochwalę.

• mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 07.03.12, 11:15
          Skomentowałam smile Koniecznie wklej ten popis. Super smile
      • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 11.03.12, 20:10
        Śliczny ten koncert. Bardzo ładnie zagrany.
        Pozdrawiam
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 12.03.12, 00:02
      Radziu 8 lat, pierwszy rok nauki
      Pierwszy jego występ z 15 grudnia

youtu.be/uLUf2bYdt5g
      • jarkotowa1 Re: Tak gra - skrzypce 12.03.12, 11:22
        Brawo. My w grudniu też graliśmy Żabkęsmile
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 10:15
          To widzę, że nasze dzieci idą jednym torem. Macie też tą książkę Antonika ?
          • jarkotowa1 Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 11:52
            Cofalikawink Teraz gramy Szewczyka i mamy dostać etiudę. Poza tym robimy miliony ćwiczeń smyczkowania na wszelkie możliwe sposoby. W 2 semestrze sporo się dzieje. Syn zachwycony bo szybko łapie, rwie się do grania i jak robi jakieś proste rzeczy to się szybko nudzi. Musi mieć wyzwania.
            • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 12:29
              No to będzie z nim jak z moją, która lubi grać to, co jest szybkie, a wolne kawałki ją nudzą. Na tym etapie pan zaczął z nią utwory Dancli. Często dzieci je grają w III klasie, ale naprawdę, choć początkowo wydają się trudne, to zaangażowane maluchy w I klasie mają z nich pożytek, przynajmniej z niektórych, a to już nie są takie drobne utworki typu "Żabka", tylko konkretne utwory, na całą stronę lub więcej.
              www.pwm.com.pl/zdjecia/0/6/4/126_rs.jpg?lm=1120227438
              a na stronie z akompaniamentami www.wariacja.com/
              można kupić je za nieduże pieniądze, tylko ich wadą jest to, że z dwóch dostępnych wersji tempa jedno jest za szybkie, drugie trochę za wolne, ale i tak warto spróbować, żeby regularnie ćwiczyć. Nowością od jakiegoś czasu jest to, że można pobrać mp3. Ja kupowałam na cd, płacąc za przesyłkę na pół z koleżanką.
              • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 12:31
                Jeszcze raz. To jest "Mała szkoła melodii" Charles Dancla.
                https://www.nuteusz.pl/img/produkt/1166/750x500,5491.jpg
              • jarkotowa1 Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 12:56
                Z wariacji.com korzystałam na początku na potrzeby Żabki a teraz Szewczyka. Tempo właściwe jest faktycznie szybkie, ale za to to ćwiczebne zagrane w drugiej kolejności jest "taaaakie wolne". Tyle, że mój syn tak długo próbuje tempo właściwe, aż mu wyjdzie bezbłędnie.
                M_D czy możesz mi podesłać mailem skan jakiegoś utworu Dancli. Tak dla wypróbowania.
                Ostatnio na audycji jedna ze starszych koleżanek zagrała śliczny menuet Beethovena a druga utwór Płonie ognisko, które jest (na moje ucho) dosyć trudny. O ile Beethoven mnie zachwycił to ognisko tak sobie. A mój syn na to, że takiego Beethovena to on nie chce grać w przyszłym roku bo jest nudny i chce grać takie utwory jak to ognisko. Zatkało mnie.
                • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 15:32
                  Bo dzieci chcą zagrać utwory znane i lubiane. Ale Polka to każdemu się spodoba.
                  Tu gra ją Małgosi koleżanka z klasy. Niestety, nie nagrałam od początku i to było z daleka, jakość nagrania taka sobie.
                  www.youtube.com/watch?v=BCwCAr0vxEw
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 13.03.12, 15:48
      Oj tak, Cofalik big_grin
      Mój gra teraz Piosenkę i Stary Donald. Dodatkowo dostali od pani inne znane utwory ze słowami.

Co do filmiku powyżej - chciałam posłuchac ale nie ma głosu sad
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 15.03.12, 20:31
      picasaweb.google.com/lh/photo/KV-_0VSJNPhkzqTPXTci5MeRES1nqwGlncPeNWtnqHM?feat=directlink
      • jarkotowa1 Re: Tak gra - skrzypce 17.03.12, 19:24
        M_D super. Gratulacje dla Msmile
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 17.03.12, 20:08
          Dzięki. Bardzo lubimy ten utwór. Mamy go od Myszki, a teraz już inne dziecko w szkole gra, bo się zaraziło.

Chciałam to wstawić jako wideo, ale weszło jako link.
    • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 06.04.12, 09:21
      Do posłuchania: duet skrzypcowy (kl.2 i kl.3)

cz.wolna www.youtube.com/watch?v=aq2pJ9PVXdg&feature=channel
      www.youtube.com/watch?v=hposQPGXmVY&feature=my_liked_videos&list=LLwge_VI36TOeSFmwCgRGiwg
      • aniucha333 Re: Tak gra - skrzypce 06.04.12, 22:33
        myszka1976

Brawo!!! Przepieknie gra twoja Mala i brawo za I miejsce smile
        • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 09.04.12, 19:28
          Dzięki- to zasługa dwóch dziewczynek smile Tutaj trzeba grać "razem" a to bardzo trudne smile
    • kulju Adama kwartet smyczkowy 25.04.12, 05:38
      Adasko cwiczy przed konkursem.
      www.youtube.com/watch?v=IOmjv2IbBrc&feature=channel&list=UL
      • mama_dorota Re: Adama kwartet smyczkowy 25.04.12, 10:00
        Jak mu się podobała gra w zespole?
      • kulju Re: Adama kwartet smyczkowy 26.04.12, 03:24
        Moj syn lubi grac w kwartecie, trio albo w duecie. Gra w sporej orkiestrze smyczkowej i troche marudzi. Jest drugimi skrzypcami tam i chyba to go troche boli.
        Pozdr
        Magda
        • myszka1976 Re: Adama kwartet smyczkowy 27.04.12, 09:22
          Fajnie grają dzieciaczki smile
    • kalimar76 Re: Tak gra - skrzypce 14.05.12, 11:47
      Najświeższe nagranie:
      youtu.be/MZIiFc2qATc
      Kasia grała concertiono Ewy Iwan.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 01.06.12, 21:56
      Synek na koncercie.
      Nie jest to nic wzniosłego,ale widzę różnice oglądając poprzednie nagrania.
      Synek widać, że bardzo się stresował.
      youtu.be/t_LNOe31Tds
      • tijgertje Re: Tak gra - skrzypce 01.06.12, 23:32
        Aaa, trudny kawalek. Niezle sobie poradzil. Czy on ma krzywy smyczek? Wyglada, jakby byl wygiety w luk. na napina za bardzo? Moj jeden byle jaki smyczek tak sie wlasnie wyginal, za slabe drewno bylo, ale na szczescie wymienialam na lepszy modelsmile
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 03.06.12, 22:31
          Smyczek rzeczywiście jest wygięty, ale włosie idzie prosto. Synek ma dostać niedługo (prawdopodobnie po egzaminach) nowe skrzypce, więc już nie zwracam na to uwagi.
          Oczywiście skrzypce szkolne. Na razie nie kupujemy swoich.
          Mamy trochę problem z aparatem. Dokładnie chodzi o prawą rękę. Ślizga się trochę na boki, skrzypi smyczek i łokiec trochę do tyłu ucieka. Kości w dłoni też mu wystają. No problem i nie wiem jakie jeszcze ćwiczenia zastosować oprócz tych, które pani poleciła.
          • xamirek Re: Tak gra - skrzypce 03.06.12, 23:59
            Pilnować, poprawiać, przypominać i tak w kółko - inaczej się nie da. To coś co dzieciak sam musi załapać......ale nikt nie powiedział że łatwo będzie. Moja jest w II kl, a też czasem smyczek "gryfuje".
            ps. fajnie mały gra
          • kalimar76 Re: Tak gra - skrzypce 04.06.12, 08:49
            Jakiś czas temu znalazłam tu na forum prosty wynalazek Werbeny - spięte gumką po bokach ołówki. Werbena zamieściła zdjęcie, możesz odszukać. Czasami to stosuje, jak Młodej prawa reka się popsuje. Ciągłe mówienie jej i poprawianie wkurza ją do granic mozliwości, a tak ma ograniczniki. Po jakiś czasie jak zdejmuję - smyczek idzie prosto, bo ręka w nadgarstku układa się prawidłowo.

Pogratutuj synkowi gry. Bardzo ładnie zagrał. Córce też sie podobało.
            • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 04.06.12, 09:04
              Ten wynalazek się przyda jeszcze bardziej po zmianie skrzypiec na większe.

Dobrą metodą jest też taka:
              ustawiasz sama smyczek prostopadle do podstawka tak, aby był oparty szpicem na strunach
              dziecko trzyma rączką delikatnie smyczek na końcu, a potem powoli rączką przesuwa po smyczku w górę i w dół ucząc się, jak ręka powinna się układać, jak mocno powinna się wyprostować
              smyczka dziecko nie przesuwa, ty trzymasz, ono przesuwa tylko rękę.
              Ja tak Gosi robię zawsze gdy widzę, że znów trochę zapomniała tego prawidłowego ruchu ręki.
              Pani na lekcji zawsze od tego wszystko zaczyna, z pojedynczym legato, czyli ciągle utrwala gdzie należy "przełamać smyczek".
              Nie wiem, czy zrozumiale to przedstawiłam. Jeśli nie, to mogę nagrać.
              • kalimar76 Re: Tak gra - skrzypce 04.06.12, 09:20
                Spróbuję tak dzisiaj zrobić. Co miałaś na myśli pisząc "przełamać smyczek"?
                • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 04.06.12, 11:56
                  Przełamanie smyczka to legato na dwóch różnych strunach. Czyli na jednym smyczku dziecko gra najpierw np. e, a potem a. Trzeba zrobić to w miarę możliwości pośrodku smyczka. Fachowo to się nazywa gospodarka smyczkiem lub podział smyczka i dotyczy nie tylko dwóch, ale też większej liczby nut.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 04.06.12, 09:44
      Dzięki za rady. Będziemy próbować. Już niedługo popis po I roku nauki i egzamin. ja też jestem przed ważnym egzaminem i to mnie trochę trzyma czasowo.

Ostatnio zaczął grać "Gawot" J.S.Bacha z książki Cofalika ale wydaje się jednak trochę za trudny. Za dużo "łuków" - jak to mówi mój synek.
    • kulju skrzypce - wlasna kompozycja 05.06.12, 21:24
      Adam skomponowal "Butterfly" na skrzypce i pianino:
      www.youtube.com/watch?v=05qJVgLgdqE&feature=relmfu
      a tu Accolay concerto, grane na ulicy:
      www.youtube.com/watch?v=rsd2Sv4LpVY&feature=relmfu
      teraz moj synek przerabia Viotti concerto, ale jeszcze nie nagrywam, bo ciagle cos nie tak.
      moj 4 latek bedzie mial swoj pierwszy wiolonczelowy koncert w nastepnym tygodniu, wiec jesli nie zrobi za duzo bledow wink) to tez tu wrzuce,
      Magda
      • tijgertje Re: skrzypce - wlasna kompozycja 05.06.12, 22:03
        Wow, Motyl niesamowity! Niewiarygodne, ze 8-latek potrafi stworzyc cos takiego. Kolejny Mozart nam rosniewink Mysle, ze Adam bedzie lepszym kompozytorem, niz wirtuozem. Ten koncert zagral strasznie na odczep, jestem pewna, ze potrafi duzo lepiej, ale odmosze wrazenie, ze granie cudzych kawalkow nie sprawia mu takiej frajdy, jak wlasne kompozycje.
        • kulju Re: skrzypce - wlasna kompozycja 05.06.12, 22:36
          do tej pory komponowal tylko wlasciwie na pianino, to jedna z jego pierwszych kompozycji na skrzypce. Na skrzypcach gra nawet niezle, moze to granie na ulicy nie odzwierciedla jego mozliwosci wink, ale grac wielu moze, komponowac juz nie tak wielu, wiec ja zachecam go do komponowania. Dzieki za mile slowa.
          Tu sa jeszcze 2 jego ostatnie utwory na pianino: Wiosna i Smutna Piosenka:
          www.youtube.com/watch?v=S8y5OOnHP1M&list=UU02lQeWK8KBgjY5aCe0Ce2Q&index=3&feature=plcp
          www.youtube.com/watch?v=9hYocDxzlUw&list=UU02lQeWK8KBgjY5aCe0Ce2Q&index=2&feature=plcp
          Najbardziej moj synek lubi wiolonczele i teraz pracuje nad trio na piano, skrzypce i wiolonczele, zeby moj 6 latek i 4 latek mogli wspolnie grac.
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 05.06.12, 23:59
      Nie wiem co napisać, brak mi słów, naprawdę.......
    • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 07.06.12, 16:06
      Koncert F dur Hubera (na egzamin w III klasie) w całości, poprzednio na yt wgrałam tylko 1/3. Jest piękny, bardzo melodyjny, warto o nim wiedzieć na przyszłość (to do mam obecnych pierwszaków):
      Fragment I
      Fragment II
      Fragment III
      Fragment IV
      Niestety, film był ogromny, bo znów zapomniałam swojego aparatu i skorzystałam z życzliwości kogoś innego, a zmniejszyć mi się go nie udało, podzieliłam tylko na fragmenty.

Ten utwór aż się prosi o lepsze skrzypce, bo gra w 3 pozycjach obnaża słabość fabrycznych połówek. Ale już niedługo big_grin
      • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 07.06.12, 20:41
        Próbowałam otworzyć, niestety u mnie nie odtwarza sad
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 07.06.12, 21:24
        A jakbyś wkleiła linki do przeglądarki?
        picasaweb.google.com/lh/photo/gnxY9NKreR2DT6kopJyykMeRES1nqwGlncPeNWtnqHM?feat=directlink
        picasaweb.google.com/lh/photo/S6_thRQQk3Tw-vLEwkb8hMeRES1nqwGlncPeNWtnqHM?feat=directlink
        picasaweb.google.com/lh/photo/dt3vF7XjGJxhVuk-1EW21seRES1nqwGlncPeNWtnqHM?feat=directlink
        picasaweb.google.com/lh/photo/5wpOfPEDVeIip_A73HbzrMeRES1nqwGlncPeNWtnqHM?feat=directlink
        Jestem wylogowana i sprawdziłam, że działa mi na dwóch przeglądarkach: Google Chrome i Internet Explorer. Więcej w tej chwili sprawdzić nie mogę, ale może w tym problem sad
        • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.12, 09:31
          U mnie odtwarza smile
          Śliczny koncert i Małgosia sobie z nim rewelacyjnie poradziła. Bardzo dobry aparat, swoboda, czyściutko i muzykalnie. Ogromne postępy. Gratuluję

mama skrzypaczki
          www.youtube.com/watch?v=5rmy7BdkFDs&list=UUwge_VI36TOeSFmwCgRGiwg&index=2&feature=plcp
          • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.12, 13:21
            Dziękujemy smile
        • kulju Re: Tak gra - skrzypce 10.06.12, 04:44
          Pamietam Wasze pierwsze filmy smile
          Milo popatrzec, jak nasze dzieci sie muzycznie rozwijaja. Twoja coreczka bardzo ladnie gra.
          Pozdrawiamy
    • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 08.06.12, 14:44
      Wklejenie linku do przeglądarki pomogło smile

Pięknie zagrane, piękny utwór.
      Mój synek już chciałby tak grać. Teraz jest na etapie "chcę umieć wibrować" jednak wydaje mi się, że nie ma jeszcze dość sprawnych paluszków.
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.12, 17:53
        Gosia wibrować zaczęła późno, bo dopiero teraz, w III klasie, ale jest to zgodne z programem. Z perspektywy czasu widzę, że dużym błędem był brak odpowiednich ćwiczeń. Poprzedni nauczyciel oczekiwał, że ona to załapie obserwując jak wibruje on. Obecna nauczycielka powiedziała, że nic nie należy przyspieszać, bo nabierze złych nawyków. Zaleciła też ćwiczenia, które zwyczajnie wzmocniły jej odpowiednie mięśnie.
        Jak będziesz chciała, to kiedyś je opiszę. Mała ćwiczyła tak przez kilka tygodni, a potem wreszcie zawibrowała bez problemu.
        • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 08.06.12, 17:56
          Przypomniałam sobie, że miała jeszcze takie ćwiczenie z grzechotką, ale nie potrafiła go poprawnie wykonać, za bardzo spinała rączkę. Wiele dzieci jednak załapuje to szybko. Ona z kolei nie miała od samego początku problemów ze zmianą pozycji, a są dzieci, które przez to płaczą.
          • myszka1976 Re: Tak gra - skrzypce 20.02.13, 16:07
            Gra bardzo ładnie , widać bardzo dużo pracy i talentu.
            Zasugerowałabym tylko, żeby troszkę bardziej zwrócić uwagę na sposób trzymania skrzypiec. Są zdecydowanie za nisko i dziecku to wyraźnie przeszkadza, gdyż co chwilkę je poprawia. Łokieć lewej ręki praktycznie opiera się na biodrze i uniemożliwia właściwą pracę ręki. Szkoda, żeby to przeszkadzało w grze Adamowi.

Pozdrawiam serdecznie
            p.s. może lepiej dopasować żeberko, podbródek?
        • sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 10.06.12, 20:31
          mama_dorota napisała:

> Gosia wibrować zaczęła późno, bo dopiero teraz, w III klasie, ale jest to zgodn
          > e z programem. Z perspektywy czasu widzę, że dużym błędem był brak odpowiednich
          > ćwiczeń. Poprzedni nauczyciel oczekiwał, że ona to załapie obserwując jak wibr
          > uje on. Obecna nauczycielka powiedziała, że nic nie należy przyspieszać, bo nab
          > ierze złych nawyków. Zaleciła też ćwiczenia, które zwyczajnie wzmocniły jej odp
          > owiednie mięśnie.
          > Jak będziesz chciała, to kiedyś je opiszę. Mała ćwiczyła tak przez kilka tygodn
          > i, a potem wreszcie zawibrowała bez problemu.

jeżeli będziesz miała czas to bardzo proszę o przynajmniej jedno ćwiczonko.
    • earte Re: Tak gra - skrzypce 09.06.12, 16:34
      Kto posyła w 21wieku do naszych szkół I stopnia dzieci ja się pytam kto?
      Ukonczylem szkole muzyczna yamaha ( 8 lat ) , obecnie jestem studentem akademi muzycznej w Poznaniu, przy egzaminach wstepnych nikt się nie pytał o świadectwo II stopnia muzycznej.
      Uczeszczalem początkowo do I stopnia i mało co nie zrezygnowałem z edukacji muzycznej, masakra, krzyczeli na mnie, granie jakiś etiud, bleeeee, dyscyplina jak w wojsku.
      • mama_dorota Re: Tak gra - skrzypce 09.06.12, 18:17
        Co kto lubi. Moim dzieciom się w muzycznej podoba. Od początku to był ich pomysł, ja ich tylko wspieram. Może w yamaha też by im się podobało, ale za darmo się tam nie chodzi, nie ma też szkoły yamaha dziennej, czyli takiej, w której edukację ogólną łączy się z muzyczną.
        • earte Re: Tak gra - skrzypce 09.06.12, 18:53
          chodzi mi o to że chodziłem do psm I stopnia i normalnie nerwicy się chyba nabawiłem przez tych nauczycieli, jeden lepszy od drugiego a szczególnie ruski nauczyciel fortepianu, taki brodaty, bił mnie po palcach batutą, było to w 1999 roku, ale z relacji młodszych to nic się nie zmieniło, teraz wrzeszczą na uczni, no i te etiudy bleeee
      • smykizesmykiem Skrzypce - Metoda Suzuki Poznań 20.06.12, 15:06
        Polecam metodę Suzuki.
        więcej na smykizesmykiem.pl
        Smyki ze Smykiem
        Nauka Skrzypiec Metodą Suzuki

os. Stare Żegrze 53/5
        Poznań

telefon: 601 255 696
        e-mail: mh@smykizesmykiem.pl
        • lesio20001 Re: Skrzypce - Metoda Suzuki Poznań 01.04.15, 18:03
          krzypce 3/4, lutnicza, ręczna robota. Data wykonania wg lutmistrza to koniec XIX w. Niespotykane brzmienie. Skrzypce grane na bieżąco. W komplecie twardy futerał, pokrowiec, dwa smyczki. Foto na życzenie. Cena 2100 zł. Preferowany odbiór osobisty.Cena do negocjacji.

• sylwik30 Re: Tak gra - skrzypce 10.06.12, 20:26
      Trudno uwierzyć. Takie sytuacje powinno się zgłaszać.
      My jesteśmy zadowoleni. Pani bardzo miła i cierpliwa. Lekcje prowadzi z nutką humoru.
      Reszta nauczycieli też przychylnych uczniom.
      Niestety zdaje sobie sprawę, że nie każdy nadaje się na nauczyciela i nie ma tego czegoś, dlatego uważam, że powinno się nagłaśniać takie sytuacje a nie podkulać ogon !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka