pepperann 22.06.17, 09:43 Czy są? Kojarzę jednego - syna Tigertje. U nas zapadła decyzja, że od września starsza córka zmienia skrzypce na obój. Czeka nas sporo nowości zatem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiaapysia Re: oboiści 22.06.17, 21:14 Czy przy takiej zmianie wymagane jest zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań? Odpowiedz Link
lucyjkama Re: oboiści 23.06.17, 14:54 Czemu zmienia, jeśli można spytać? Na skrzypcach fajnie jej szło. Odpowiedz Link
pepperann Re: oboiści 25.06.17, 12:11 Też myślę, że fajnie jej szło, ale za delikatna psychika na wymogi szkoły muzycznej, a zwłaszcza sekcji smyczkowej - u nas przynajmniej presja bardzo duża. Dodatowo niezdrowy układ w domu - dwie skrzypaczki rok po roku. Ciągłe porównywanie, konkurowanie... Od początku wiedziałam, że to nie jest dobre, ale starsza pierwsza zaczęła na skrzypacach, a młodsza - okazała się naprwdę urodzona do skrzypiec, więc trudno było coś zmieniać, dopóki same nie zachciały. Decydujące było to, że dostała czwórkę na egzaminie i jednocześnie nie puszczono jej na konkurs. Rozpacz była potworna. Obrażona na skrzypce, na szkołę że tak dużo ćwiczyła (naprawdę dużo i sumiennie), a nie ma docenienia i efektu. I nie ma czerwonego paska na świadectwie, a uczy się chyba najlepiej w klasie. Jeszcze dodatkowo młodsza z fochem, że jej nikt nie gratuluje... Słowem - przepis na kompleksy i zazdrość między rodzeńśtwem. Coś trzeba było zrobić i zmiana instrumentu wydawała się najlepsza. Mam nadzieję, że to dobra decyzja. Marianna jest bardzo wrażliwa i nieziemsko ambitna. Myślę, że dobrze jej zrobi, że będzie grała na czymś całkiem innym niż siostra (bo brałyśmy też pod uwagę altówkę, ale chciała całkowitej zmiany). Oraz, że na oboju raczej będzie NAJlepsza w klasie (bo będzie jedyna ). Ona się bardzo cieszy. DOstała jakieś zabawki do ćwiczeń oddechowych i pilnie trenuje. Jeśli bęzie chciała na skrzypcach grać poza szkołą, to wszystko zrobię, żeby jej to umożliwić. Odpowiedz Link
7wiola35 Re: oboiści 25.06.17, 17:00 Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Być może obój , jest tym instrumentem, na którym będzie się stu procentowo realizować. Faktycznie duże zmiany Was czekają . Odpowiedz Link
lucyjkama Re: oboiści 27.06.17, 13:35 Oj to ciężko mieliście 😯 Ja też rodzeństwa na tym samym instrumencie nie widzę. Chyba że z różnicą min. 6 lat😉. Frajdy z grania na obojgu życzę i sukcesów 😀 Odpowiedz Link
4nana Re: oboiści 03.10.17, 23:55 pepperann i jak Twojej małej podoba się obój??To fajny instrument ale trudny no i całkowita zmiana Odpowiedz Link
pepperann Re: oboiści 12.10.17, 21:55 Dziękuję. Bardzo jej się podoba Na razie tego grania na oboju jest niewiele. Od początku roku - praca nad aparatem oddechowym, dmuchanie w stroik, obsługa techniczna instrumentu i od tygodnia zaczęła grać. Na razie 4 dźwięki Gra też dużo na flecie prostym, co wg nauczycielki ma jej wyrobić dobrą technikę, bo rzeczywiście na tym oboju to na razie nie pogra za długo, bardzo jest to męczące. Ale bardzo jej się podoba, lubi nauczycielkę, chętnie chodzi na lekcje i chętnie ćwiczy. A to najważniejsze Mam nadal jedna skrzypaczkę w domu, więc jest urozmaicenie Odpowiedz Link