Dodaj do ulubionych

Wybór pianina

20.08.10, 07:57
Drodzy rodzice proszę o pomoc.
Chciałąbym kupic mojemu 7 letniemu dziecku pianino do nauki.
Niestety jestem osobą kompletnie nie znającę się na instrumentach i
nie wiem czym kierować się, na co zwracać uwagę przy wyborze
pianina. Prosze o jakieś wskazówki. Dodam może, że na dzień
dzisiejszy planuję zakup używanego pianina (za ok. 3000zł), nie wiem
jak to jest z wymiarami pianin ale mieszkam na 3 piętrze w bloku z
lat 80-tych to wygodniejszy byłby taki nieco mniejszy ale słyszałam,
że są gorsze. Proszę o podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Wybór pianina 20.08.10, 15:12
      Polecam ci stary wątek. Temat co jakiś czas wraca, więc tam dowiesz się
      najwięcej.
      forum.gazeta.pl/forum/w,45595,65332192,65332192,jakie_pianino_na_poczatek_.html
      • larvva Re: Wybór pianina 05.09.10, 12:48
        Witam,

zapoznałam się z archiwalnymi wątkami nt pianina.
        Nas również czeka zakup.
        Po rozmowie z nauczycielką, rozpoczęliśmy poszukiwania instrumentu... ale w tym
        momencie musimy zmienić kryteria. Za zgodą nauczycielki, ze względu na częste
        podróże i wyjazdy - musimy kupić pianino cyfrowe.

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc - jakie pianina polecacie?
        Niestety musimy się zmieścić w budżecie do 4000 (acz chętniej zapłaciłabym mniej...)

pozdrawiam
        • mama_dorota Re: Wybór pianina 05.09.10, 20:13
          Też czekam na odpowiedzi. Jeszcze nie zdecydowaliśmy jakie kupić. Myślę, że z nie-pianistami w domu
          mamy większą swobodę wyboru pomiędzy akustycznym, a cyfrowym.
    • arturd67 Re: Wybór pianina 06.09.10, 13:12
      Witam,
      Na pierwsze pianino polecam używane, niedrogie (do 3 tys. zł) pianino akustyczne (nie cyfrowe) np.: Legnica lub Kalisia. Uważam, że dobrze jest kupić używane pianino od osoby, która uczy się gry w szkole muzycznej. Zwykle jest to zadbany instrument, strojony 2 razy w roku. Jeśli jest to możliwe można zapytać się jakie oceny ma na świadectwie użytkownik pianina. Piątka lub szóstka z instrumentu, wskazują, że pianino dobrze spełnia swoją rolę i będzie dla naszej pociechy dobrą pomocą w drodze do kariery artystycznej smile)
      Namawiam również do posłuchania instrumentu, unikniemy w ten sposób przykrych niespodzianek.
      Jeśli okaże się, że dziecko ma talent i chęci do gry, możemy po paru latach nauki zmienić instrument na lepszy (i sporo droższy) np.: August Forster, jeśli nie, nie będziemy żałowali, że wydaliśmy kupę kasy na nieprzydatny mebel.
      Sposób, opisany powyżej, tzn. tanie pianino na początek i lepsze po paru latach nauki, zastosowałem w przypadku mojej córki. Za rok będzie zdawała do SM II stopnia, więc w tym roku dostała wspomnianego Forstera smile Poprzednie pianino (Legnica Balthur) mam do sprzedania (jeszcze nie dałem ogłoszenia), jeśli byłby ktoś zainteresowany, mogę podesłać zdjęcia i "próbkę dźwiękową", nagraną kamerką. Pianino jest w kolorze różowym, więc raczej nie znajdzie uznania u płci męskiej wink
      Pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniu instrumentu.
      • mama_dorota Re: Wybór pianina 06.09.10, 20:11
        W jakim mieście?
        • arturd67 Re: Wybór pianina 06.09.10, 22:42
          Mińsk Maz.
          • mama_dorota Re: Wybór pianina 08.09.10, 08:57
            Dla mnie za daleko.
            • arturd67 Re: Wybór pianina 09.09.10, 12:45
              Ok. Spróbuj może popytać u siebie w szkole, często osoby kończące 1 st. sprzedają swoje instrumenty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka