tijgertje Re: krótki termin do egz 10.03.11, 12:04 O sonate czy cos dluzszego to bym sie pewnie klocila, ale jesli chodzi tylko o gamy i pasaze? Dla mnie byly zmora, ale norma bylo, ze mialam wycwiczyc zestaw w ciagu tygodnia, gora dwoch, nigdy nie wiedzialam wczesniej ktore gamy bede grac na egzaminie. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: krótki termin do egz 10.03.11, 12:15 Nie wiem, czy jestem wystarczająco uprawniona do zabierania głosu, ale myślę, że kwestia instrumentu też jest istotna, bo jeśli mój syn na fortepianie dodatkowym uczy się gamy w danym tygodniu, a w drugim ewentualnie poprawki, to jest nieporównywalne z tym, jak uczy się gamy i pasażu córka, która ma dane dźwięki w wyższej oktawie w zupełnie innym miejscu, niż w niższej i musi to grać innymi palcami i zadbać o to, żeby było czysto. Na fortepianie palce są raczej te same, więc oktawa nie ma aż takiego znaczenia, poprawność dźwięku zależy od instrumentu, więc trudność nie jest aż tak duża. Czasu powinno wystarczyć, chyba nie ma się co martwić. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: krótki termin do egz 10.03.11, 12:27 Aha! Żebyś nie pomyślała, że jestem typem osoby, którym się wydaje, że fortepian to łatwy instrument. Wiem, ze ma swoją specyficzną trudność związaną z koniecznością ogarnięcia wielu rzeczy jednocześnie, tylko akurat w gamach i pasażach to nie ma znaczenia. Moja córka jest młodsza, w II klasie, ale na poprawne opanowanie gamy i pasaży A dur przez 3 oktawy potrzebuje 2-3 tygodni, synowi (V klasa) na trąbce w ramach jego skali wystarczy tydzień. Odpowiedz Link
mmaja1 Re: krótki termin do egz 17.03.11, 21:38 rzeczywiście wystarczyło bo dzieciędostało 5 imiona, edziecko, dolośląskie, rówieśnicy Odpowiedz Link
mama_dorota Re: krótki termin do egz 18.03.11, 08:27 To świetnie. A my, matki, to się zawsze musimy czymś martwić Odpowiedz Link