Dodaj do ulubionych

1. klasa - program, podręczniki

19.04.13, 11:07
W związku z tym, że nie miałam wcześniej styczności ze szkołą muzyczną ciekawa jestem jak to jest w innych szkołach. Moja córka chodzi do 1 klasy (fortepian).
Czy wasze dzieci mają jakieś podręczniki do np. do kształcenia słuchu, instrumentu czy rytmiki.
Czasem moje dziecię o coś dopytuje to muszę szukać najczęściej w necie bo moja wiedza dotychczasowa ograniczała się do gamy C-dur wink).
Z KS - mają kartkówki i sprawdziany zaczęły się solfeże. "Przerobiona" gama c-dur, bemol, krzyżyk, pauzy, zaczęły się interwały na razie 1cz i 8cz.
z rytmiki - trudno się od mego dziecka dowiedzieć chodzą i taktują 2/4 i 4/4
z fortepianu - tylko nuty i wiadomo gra
A jak jest u waszych pociech?
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: 1. klasa - program, podręczniki 19.04.13, 14:29
      Mają jakieś ćwiczenia do rytmiki, a druga grupa ma również do kształcenia. My na szczęście nie, już te bzdurne ćwiczenia do rytmiki są wystarczająco ciężkie i bezsensowne.
      • mama_dorota Re: 1. klasa - program, podręczniki 19.04.13, 16:58
        Wszystko zależy od nauczyciela. Każdy ma inny pomysł, nawet w tej samej szkole, w tej samej klasie jak grupy są dwie i dwóch nauczycieli, to często używają czegoś innego. Ja też w sieci szukałam, dużo się dowiedziałam, pytałam też na forum. Mamy tu taki wątek "Do tijgertje" wink To dużo tłumaczy.
        • wiola.1230 Re: 1. klasa - program, podręczniki 19.04.13, 19:50
          witaj moja mała jest też w pierwszej klasie uczy się z z podręcznika,,Nasza Muzyka"Lidii Florek Ilony Tomera- Chmiel ,wydawnictwo Euterpe,książka z ćwiczeniami wszystko opisane tak ,że nawet jak ktoś, nie jest uzdolniony muzycznie zrozumie,na rytmice taktowanie nogami i rękami granie na różnych instrumentach i śpiewanie ,oczywiście zapomniałam na k.s śpiewanie solmizacyjne ,pozdrawiam
          • mama_dorota Re: 1. klasa - program, podręczniki 20.04.13, 09:07
            Zgadza się, ta książka jest bardzo ciekawa. Kupiłam ją dodatkowo córce do II klasy, bo pan od skrzypiec tak poleciał z teorią w I klasie, że w II niemiłosiernie się nudziła. Nauczycielka wybierała tam dla niej zadania i bardzo jej się podobały.
            • mama_dorota Re: 1. klasa - program, podręczniki 20.04.13, 09:08
              * Nudziła się na rytmice i KS, gdy pani uczyła teorii.
              • jarkotowa1 Re: 1. klasa - program, podręczniki 26.04.13, 10:29
                U nas jest Solfeż elementarny i Dyktanda elementarne. Dzieciaki śpiewają solmizacyjnie i literowo, omawiają gamy, triady, trójdźwięki....grają na instrumentach, śpiewają na 2-3- głosy.
                Na rytmice taktują, maszerują a potem te różne taktowania/maszerowania zaliczają na ocenę.
                Są też sprawdziany słuchowe i teoretyczne (czy jak to zwał).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka