kocianna 22.04.13, 14:09 Czy wszędzie normą jest, że utwory na egzamin MUSZĄ być ludowe/"klasycznych" kompozytorów, czy w niektórych szkołach dopuszcza się muzykę popularną, kinową, jazz etc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: Utwory na egzamin 22.04.13, 15:54 Niekoniecznie te utwory na egzamin są klasyczne, ale muszą być w programie, z tego co mi wiadomo. Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 22.04.13, 17:25 W I semestrze na egzaminie Młoda grała polskie kolędy, których jako żywo w programie być nie mogło, bo nasza pani je zobaczyła 5 tygodni przed egzaminem. W naszym programie jest wymienionych po prostu 8 "szkół gry", z których pani wybiera utworki, i zdanie "lub inne". Ale w zbiorach tylko ludowe (z różnych krajów) i Mozart, Czajkowski, Beethoven, Pursell, Vivaldi etc. Odpowiedz Link
linusia_75 Re: Utwory na egzamin 23.04.13, 11:19 U nas jeden jest z programu / w tym roku sonata, 4 części/, a drugi dowolny. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Utwory na egzamin 23.04.13, 12:03 Być może o to właśnie i u nas chodzi, że jeden musi być z programu. Odpowiedz Link
dzoana000 Re: Utwory na egzamin 11.05.13, 16:32 Zbliża się koniec roku i nieuchronny egzamin roczny. Powiedzcie jakie utwory grają Wasze dzieci na egzaminie w klasie I i II. Moja konczy I klasę i będzie grała Bourree J. S. Bacha i 2 etiudy. Jak Waszym dzieciom idą przygotowania? Odpowiedz Link
beatulek Re: Utwory na egzamin 11.05.13, 19:49 Moja gra dwie gamy: d-moll i g-moll harmonicznie i melodycznie przez dwie oktawy, tercje, pasaże i trójdźwięki w tych gamach. Do tego dwie etiudy i jeden utwór. Kl I / VI (FLET). W zasadzie gra to co grała przez ostatni miesiąc na lekcjach w szkole więc jakoś specjalnie nie mus ćwiczyć w domu. Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 11.05.13, 21:58 W I klasie Młoda grała Marmotte Beethovena i "Kołysankę Pszczoły" w duecie (na flecie prostym), na poprzecznym gra dopiero od stycznia, więc będzie w ramach I oktawy czeska piosenka ludowa i motyw z "Kniazia Igora" Borodina (16 taktów dokładnie). Do tego f-dur, g-dur i d-moll harmoniczna, melodyczna i naturalna. Egzamin za 2 tygodnie. Na pasaże za wcześnie. Za to na wakacje zadano nam jakąś koszmarnie długą etiudę Płatonowa i arię z Don Juana, jeszcze dłuższą, już w oktawie dwukreślnej, żeby od września zacząć trzykreślną. Jak znam naszą panią, Płatonow z Don Juanem będą na egzaminie semestralnym w III klasie, moje dziecko zdąży ich znienawidzić. Odpowiedz Link
dzoana000 Re: Utwory na egzamin 12.05.13, 08:40 Dzięki za odpowiedzi. Zastanowiło mnie, że moja córka gam nie będzie grała. Egzamin za tydzień. Odpowiedz Link
linusia_75 Re: Utwory na egzamin 12.05.13, 14:19 Moja też. U nas gamy, pasaże i etiudy gra się na egzaminie technicznym. Na końcowy tylko utwory z akompaniamentem. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Utwory na egzamin 23.04.13, 14:09 Obawiam sie, ze jak w wiekszosci polskich zardzewialych szkol muzycznych wypadniesz z muzyka z filmu czy kawalkiem jazzowym, jeszcze nie daj Boze z akompaniamentem na CD, to co najwyzej uslyszysz, ze to porzadna szkola, a nie yamaha. popisy dla rodzicow tak, ale na egzaminie raczej nie warto sie wychylac . Wiem, upierdliwe, ale chyba jeszcze dlugo nic sie tam nie zmieni Odpowiedz Link
linusia_75 Re: Utwory na egzamin 24.04.13, 07:10 Młoda gra właśnie coś z animowanego Disneya, ale utwór pochodzi chyba z książki, na podstawie której nauczyciel ułożył program. Bardzo fajne i dość trudne. Z podkładem na cd. Z tym, że to raczej skutek urlopu macierzyńskiego akompaniatorki i problemów z zastępstwem, jakieś próby z akompaniamentem są przewidziane dopiero przed samym egzaminem. Pewnie normalnie też by nie przeszło. Sonata jest już tradycyjnie z akompaniamentem fortepianu. Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 24.04.13, 17:13 Auu. No to poradźcie coś od D1 do F2, no moooże G2, nie więcej niż 12-16 taktów. Bo nam się z panią pomysły skończyły, mimo przebogatej literatury przedmiotu Chyba przyjdzie grać kolędę znowu... Odpowiedz Link
beatulek Re: Utwory na egzamin 24.04.13, 19:37 Nie wiem na jakim poziomie gra Twoja córka. Może coś z Clownów. Np.www.youtube.com/watch?v=4xHXRfO2Eis lub www.youtube.com/watch?v=6oA2oorgURE (dysponuję nutami ale chyba bez akompaniamentu). Nie wiem jak u Was w naszej SM jeszcze trzeba grać jakąś etiudę Twornickiego, gamy, pasaże, tercje. Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 24.04.13, 20:19 Brzmi trudno Młoda przeszła na flet poprzeczny w styczniu, dopiero zaczęła drugą oktawę, egzamin w połowie maja... Odpowiedz Link
linusia_75 Re: Utwory na egzamin 25.04.13, 07:12 Pewnie coś bym znalazła, młoda w 5 klasie gra od c1 do c4, ale nigdy nie wyrzucam starych nut. A co lubi? Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 25.04.13, 09:09 Pierwszy utwór to polka, więc drugi powinien mieć spokojniejszy charakter. Nic, poszukamy Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 25.04.13, 09:03 Znalazłam nuty i nie jest trudne Ale chyba nie zdążymy... Odpowiedz Link
kocianna Re: Utwory na egzamin 25.04.13, 12:19 Bardzo, bardzo Ci dziękuję za doskonałą podpowiedź. Odnalazłam w necie polską "szkołę na flet" i ściągnęłam sporo fajnych ćwiczeń, akompaniamentu nie ma, ale to nic, nasza akopmaniatorka jest inteligentna Na pewno kupię Towarnickiego, żeby po prostu mieć w domu. Mamy fajną współczesną szkołę niemiecką z CD (pani puszcza akopmaniament z komórki), mamy multum rosyjskich - a nuty Towarnickiego mojej Młodej najbardziej się spodobały. Odpowiedz Link
xamirek Re: Utwory na egzamin 26.05.13, 00:38 wg programu na egzaminie dziecię powinno grać gamę i/lub pasaże, etiudę - to jest część techniczna - część lub cały koncert z akompaniamentem - to jest część muzyczna. Muzyka filmowa raczej w tym się mieści choć nie jest to jednoznaczne, ale z pewnością nie musi to być ludowe. Takie są wymogi szkół państwowych, prywatne jeśli nie pretendują do porównywalności do państwowych mogą mieć inne wymagania. Odpowiedz Link