30.03.16, 10:28
Witam, Moje dziecko uczy się w klasie fortepianu SM. Chciałabym kupić metronom. W związku z tym mam pytanie czy wasze dzieci od początku grały z metronomem, jeśli nie to od której klasy oraz jaki metronom wybrać?
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: metronom 30.03.16, 10:47
      Moje dziewczynki (obie skrzypaczki) od pierwszej klasy używały metronomu. Oczywiście nie cały czas! Po pierwsze do równego grania. Po drugie - nauczycielka nieraz nam pisała, że mamy ćwiczyć w tempie np. ćwierćnuta=60, a w następnym tygodniu już np. 72. Tak więc metronom jest przydatny.

Nam polecono w szkole duży metronom tradycyjny (taki bujany), argumentując, że wtedy dziecko może patrzeć (choćby kątem oka wink) na bujające się wahadłoi i łatwiej mu się utrzymać w tempie. Mamy też metronom wbudowany w elektryczne pianino i rzeczywiście to działa gorzej. Ale elektroniczne metronomy są bardziej precyzyjne. Może zresztą przy fortepianie trudniej tak ustawić metronom, żeby na niego patrzeć?
    • tijgertje Re: metronom 30.03.16, 12:28
      Wdrożenie ćwiczeń z metronomem od początku dużo daje, pomaga wyrobić wewnętrzny puls i nawet bez metronomu gra sie bardziej równo, bo dzieci maja tendencje do zmian tempa, gdy zmieniają sie wartości nut na większe lub mniejsze. Kupiłabym niezbyt skomplikowany elektroniczny z duża i wyraźna wskazówka lub pulsującym światełkiem, zeby dziecku łatwo było samodzielnie ustawiać. Mechaniczne musza być dobrze wyregulowane i stać na dobrze wypoziomowanym podłożu, inaczej " kuleją", co bardziej przeszkadza niz pomaga.
    • lucyjkama Re: metronom 30.03.16, 13:45
      Nauczyciel mojej córki polecił nam aplikację na telefon komórkowy. Działa świetnie. Nazywa się to Simple Metronome. Mamy też metronom w pianinie elektronicznym ale nie umiemy z niego korzystać. Zresztą córka gra już wyłącznie na instrumencie akustycznym.
      • djpa Re: metronom 30.03.16, 16:27
        Tu są ciekawe metronomy. Są elektroniczne, więc dokładne, imitują mechaniczny, więc widać wskazówkę. I za darmo smile
        simple.bestmetronome.com/
    • skarolina Re: metronom 04.04.16, 18:14
      W lidlu raz na jakiś czas bywają bardzo przyzwoite metronomy elektroniczne. Mamy taki już co najmniej 6 lat, zupełnie wystarczy. Mechaniczne są o tyle do luftu, że stukają równo, póki sprężyna jest nakręcona, potem coraz mniej równo, dziecko niekoniecznie musi to wyłapać.Poza tym, na elektronicznym można tempa zmieniać znacznie precyzyjniej niż na mechanicznym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka