10.04.14, 20:10
Jak zobaczyć czas ? Wydaje się że jedną z dróg jest słuchanie muzyki - każdy dźwięk to przecież nowa chwila czasowa, ciąg tych chwil tworzy kompozycję czyli obraz. W pewien sposób kompozycja jest zamkniętą całością a więc raczej cyklem niż linią.
Czy są inne możliwości zobaczenia czasu ? A może można go też dotknąć ?
Obserwuj wątek
    • kanciasta Re: Metronom 10.04.14, 23:03
      Jakoś tak całkiem niedawno przeczytałam, że zamiast "Święta, święta i po świętach" - właściwiej byłoby: "Święta, święta i...znowu przed świętami!"
      Ciekawe, jak by to było, gdyby wszystkie zegary przestawić na odmierzanie "godzin/minut/sekund do" zamiast "godzin/minut/sekund po". smile)

A w czasach, gdy zegary nie były tak powszechne - czas był przedstawiany na inne sposoby. Moja Babcia (rocznik 1880) "za panny" chodziła na piechotę do oddalonego o prawie 40 km Lublina w czasie (według tego, co mówiła, a ja pamiętam wink kilku różańców.
      No to paciorki tych różańców jak najbardziej można zobaczyć, a i dotknąć też smile)
      • scand Re: Metronom 11.04.14, 10:19
        > Ciekawe, jak by to było, gdyby wszystkie zegary przestawić na odmierzanie "god
        > zin/minut/sekund do" zamiast "godzin/minut/sekund po". smile)

To jest pomysł tak rewolucyjny że aż serce zabiło mi mocniej z ekscytacji wink
        Chciałbym mieć taki zegar i spróbować... tylko jakie zdarzenie byłoby tym do czego dążymy ?
        Pewnie w sensie ogólnym znowu północ.
        14 godzin do północy, 6 godzin do północy, 3 godziny do północy - poczucie że czasu nie przybywa a ubywa... w sumie wystarczyłoby żeby zegar chodził w drugą stronę.
        Psychologiczne oddziaływanie byłoby zapewne zupełnie różne.

> No to paciorki tych różańców jak najbardziej można zobaczyć, a i dotknąć też smile)

To prawda, widząc paciorki wiemy ile upłynęło czasu. A więc za pomocą przedmiotów materialnych da się zobaczyć czas. Można go również poczuć w nogach bo czym innym jest 10 minut spaceru, a czym innym 2 godziny smile

P.S. Czy spotkanie na szczycie weteranów KF odbyło się ? W KF czas może liczymy ... liczbą napisanych postów ?
        • apersona Re: Metronom 12.04.14, 12:18
          W dawnych czasach muzycy korzystali z własnego pulsu do odmierzania metrum utworu.
          Obecnie czas jest wielkością fizyczną którą potrafimy najprecyzyjniej mierzyć.
          • scand Re: Metronom 12.04.14, 19:28
            > Obecnie czas jest wielkością fizyczną którą potrafimy najprecyzyjniej mierzyć.

Jeśli to prawda to dość osobliwe jest to, że najdokładniej można mierzyć coś co jest tak niematerialne.
            • apersona Re: Metronom 12.04.14, 21:41
              Przypuszczam, że właśnie dlatego łatwiej niż odległość
        • kanciasta Re: Metronom 12.04.14, 20:41
          scand napisał:

> P.S. Czy spotkanie na szczycie weteranów KF odbyło się ?

Jeszcze nie. Wyszło, żem na razie niezastąpiona w grodzie Przemysła wink
          • scand Re: Metronom 14.04.14, 14:04
            Tam i tu. Tak, jesteś niezastąpiona droga Ba. smile
            • kanciasta Re: Metronom 15.04.14, 09:06
              Tak mi mówsmile)

Pomyślałam sobie, że może warto inaczej: ustalić konkretne miejsce i konkretną datę. I zdać się na los.
              A więc: Poznań, 28 czerwca 2014. Stary Rynek od 11:50. Przedostatni dzień Festiwalu Teatralnego Malta. Rocznica wypadków poznańskich z 1956. I przeddzień święta patronów Poznania.. Na pewno będzie mnóstwo atrakcji (w razie, gdyby ktoś był rozczarowany spotkaniem kawiarenkowym wink) Oczywiście można przybyć z Bliską Osobą.

Na razie nie mówcie ani nie, ani tak. Po prostu wpiszcie ten termin do kalendarza.
              Ja niczego nie będę wcześniej umawiać/zamawiać. Pełen spontan wink
              • scand Re: Metronom 15.04.14, 20:10
                Takie ogłoszenie na forum publicznym Ba. ... nie boisz się że frekwencja przekroczy wszystkie oczekiwania? ..mam nadzieję, że rynek jest dość pojemny wink
                • kanciasta Re: Metronom 16.04.14, 08:55
                  scand napisał:

..mam nadzieję, że rynek jest dość pojemny wink

Ty się nie martw o pojemność rynku! Ty się na błyskawiczny kurs zarządzania czasem
                  zapisz i tak to wszystko zorganizuj, żeby na tym rynku się pojawić! wink
                  • scand Re: Metronom 16.04.14, 11:24
                    Zaczęliśmy wątek od próby zobaczenia czy dotknięcia czasu, a teraz już miałbym nim zarządzać smile
                    Jeśli to się udałoby to oczywiście dam znać...
                    • kanciasta Re: Metronom 17.04.14, 07:39
                      scand napisał:

> Zaczęliśmy wątek od próby zobaczenia czy dotknięcia czasu, a teraz już miałbym
                      > nim zarządzać smile
                      > Jeśli to się udałoby to oczywiście dam znać...

No tak - oczywiście pewnie powinno się mówić o zarządzaniu sobą w czasie, a nie zarządzaniu czasem, ale kto by na taki kurs poszedł?wink
                      Z drugiej strony - czy to nie to samo? Patrzę na zdjęcia sprzed lat, patrzę w lustro i widzę
                      CZAS. Może Czas to inne imię Duszy?

Wszyscy pewnie już widzieli ten film, ale i tak wkleję link wink)

www.youtube.com/watch?v=hjHnWz3EyHs
                      • scand Re: Metronom 17.04.14, 12:53
                        > Z drugiej strony - czy to nie to samo?

To kusząca perspektywa ale w większości przypadków przyzwyczajeni jesteśmy traktować czas jako coś zewnętrznego, więc raczej pasuje "zarządzanie sobą w czasie" na podobieństwo umiejętności sterowania kajakiem po wezbranej górskiej rzecze..

> Może Czas to inne imię Duszy?

Jeśli dusza ma być docelowo poza czasem więc chyba nie może być Czasem smile
                      • witekjs Re: Metronom 18.04.14, 08:28
                        Dzień Dobry Nasza Ba smile
                        Dałaś doskonałą ilustrację do sensownego i pięknego zarządzania czasem.
                        Ta Pani jest wiecznie młoda.
                        To takie miłe, że znowu można Cię spotkać w Naszej Kawiarence.
                        Myślę, że wkrótce zobaczysz jakie będą efekty, Twojej obecności wśród nas.

Pozdrawiam Cię ciepło i serdecznie. Witek
                        • scand Re: Metronom 27.01.15, 10:29
                          Kamfora jak katalizator - pewne reakcje zachodzą tylko w jej obecności wink
    • kanciasta Re: Metronom 23.05.14, 22:26
      Czas poplątany - jedno z trudniejszych doświadczeń...
      • scand Re: Metronom 24.05.14, 09:44
        Przeszłość loguje się za przyszłością ?
        • witekjs Re: Metronom 26.05.14, 10:58
          Dzień Dobry Moi Drodzy smile

Nasza kawiarenka ożywa jak metronom, o zwolnionym rytmie.
          Dobrze, że jednak możemy się usłyszeć.
          Może spotkamy się czasami w innych Forach, jeśli nie w realu...

Pozdrawiam Was serdecznie. Witek }:-})=
          • scand Re: Metronom 29.05.14, 15:03
            Kawiarenka potrzebuje aktywnego gospodarza, a najlepiej gospodyni smile
            Wtedy byłoby zapewne żywsze tempo dyskusji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka