12.10.10, 19:48
Jak zabezpieczyć na zimę i kiedy /chodzi o temperaturę/ poziomki rosnące w standardowych skrzynkach na kwiaty na balkonie. Skrzynki stoją bezpośrednio na betonie a część wisi na balkonowej balustradzie.
Dziękuję za wszystkie rady i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • effi007 Re: poziomki 22.11.10, 07:38
      postaw na kawałku styropianu lub drewna, aby skrzynki nie stały bezpośrednio na betonie
      nie wiem jaką masz odmianę, bo moje żadnych mrozów się nie boją, ale jeśli obawiasz się, że przemarzną to zawiń swoje np. w folie bąbelkową albo obłóż styropianem i zawiń jutą czy innym materiałem ozdobnym
      • kfffiatek Re: poziomki 29.11.10, 11:20
        Ja swoje schowałam do garażu. Mam nadzieję że brak światła im nie zaszkodzi...
    • amore-pomidore Re: poziomki 30.12.10, 19:02
      U mnie poziomki przez całą zimę tkwią w gruncie i co roku owocują dosyć obficie. Myślę, że jak je postawisz na wspomnianym wcześniej styropianie to korzenie nie przemarzną.
      • b_marciszonek Re: poziomki 05.04.11, 18:32
        a ja kupiłam dzisiaj sadzonki poziomek-niewiele, tak tylko ku uciesze dzieci, pan ze szkółki powiedział,że mogę je dzisiaj już wsadzić do gruntu a wszędzie piszą, że to za wcześnie, a jak to było w Waszym przypadku?
        nigdy nie sadziłam poziomek
        czy teraz nie przemarzną?
        • yoma Re: poziomki 05.04.11, 21:38
          Wsadzaj. Zanim przyjdzie 20 stopni mrozu, zdążą się ukorzenić smile

Zasada jest taka, że jak co stoi na zewnątrz w szkółce, to i wsadzać można, przecież nie chowają tego na noc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka