ioki9 20.02.07, 13:50 Witam. Czy jest możliwe i realne, alby na balkonie, w dużej donicy posadzić winogrona? Czy raczej nie polecacie i ma małe szanse na przetrwanie??? Prosze o jakieś informacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paddinktun Re: Winogrona 20.02.07, 14:23 Kupilam w zeszlym roku latem w OBI sadzonke 10 cm, pnacze uroslo na 2 m, ale na zime nie otulilam, wiec nie wiem czy przezyje Odpowiedz Link
jadwiha Re: Winogrona 23.02.07, 10:51 Biorę sadzonki z ogrodu rodziców. Zrobiłam już drugie podejście, bo po zeszłorocznych mrozach musiałam odnowić roślinkę (niestety, nie przeżyła). Zastanawiałam się nad przenoszeniem donicy do piwnicy na zimę ale to kłopoliwe bo pojemnik mam naprawdę spory i ciężki. W tym roku zima jest dość lekka ale jesienią pomyślę o solidnym ociepleniu. Ogólnie winogrona bardzo polecam, bo roslina jest świetna i bardzo wdzięczna. Zapewnia fantastyczny cień, zasłania przed ciekawskimi, ma olbrzymie przyrosty. Liście są spore i łatwo nad nimi zapanować jesienią. Odpowiedz Link
ioki9 Re: Winogrona 23.02.07, 11:24 No właśnie miałam 2 lata temu i były piekne! Miałam nawet owoce. Nie przeżyły zimy Myslałam, że to jakiś feralny krzak, ale widocznie ciężko je przezimować. Odpowiedz Link
jadwiha Re: Winogrona 23.02.07, 11:43 Taka ich uroda a raczej złe warunki (donica). U rodziców w gruncie zimują bez przymarzania od lat, więc to nie kwestia odmiany. Widziałam w leroy fajną folię do ocieplania na metry, chyba zakupię i dodatkowo pod pojemnik podsunę jesienią płat styropianu, może nie załatwię kolejnej sadzonki. Marzy mi się balkonowy winogronowy gąszcz. Odpowiedz Link
ixeska Re: Winogrona 01.03.07, 09:34 Miałam w zeszłe lato w donicy. Rosło sobie tak sobie, a na koniec lata szlag je trafił. Mie wiem czemu... Odpowiedz Link
jadwiha Re: Przezylo biedactwo! :) nt 10.03.07, 18:14 pojawiły się pączki? Gratulacje. U mnie jeszcze nic nie widać Odpowiedz Link