coronella 17.09.08, 09:46 powinno sie juz teraz sadzić. Bardzo bym chciała miec wiosną tulipany, ale szkoda mi donic juz teraz, na ich sadzenie. Czy, gdy włożę je do pudełka, zasypie ziemią i wystawie na balkon, dadzą się oszukać? zakwitną wiosną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemini50 Re: Tulipany 17.09.08, 10:23 Myślę, że jeśli obsypiesz tylko ziemią, to może być kicha. Cebule powinny być posadzone na odpowiedniej dla gatunku głębokości (te wskazówki są na opakowaniach). A czemu szkoda Ci donic? Odpowiedz Link
yoma Re: Tulipany 17.09.08, 13:06 Coronella, za wcześnie, wytrzymaj jeszcze z miesiąc. Odpowiedz Link
coronella kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 18.09.08, 13:16 40 cebulek tulipanów, i jeszcze troche innych wiosennych, i co teraz??? tak mało czasu mam na zakupy, nie wiem kiedy znów sie wybiorę, a jeszcze jest spory wybór, i chyba dobre ceny, za cebulke tulipana płaciłam 40 gr. Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 18.09.08, 13:53 Inne wiosenne możesz wsadzać już. Tulipany jak najpóźniej, nawet na początku grudnia można (jeśli oczywiście pogoda odwilżowata, ziemia niezamarznięta i mrozów nie było). Przyjmuje się, że połowa października to taki bezpieczny termin. Zakupione cebulki umieść w czymś przewiewnym, np. w wiklinowym koszyku, i umieść w chłodnym i nie za jasnym miejscu. Kąt balkonu może być. Do października nic im nie będzie, a potem wsadzaj, i donice pewnie ci się do tej pory zwolnią Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 05.11.08, 18:28 Tak się zastanawiam... cebulki tulipanów przechowję w domu! Czy nie zrobilam kardynalnego błędu???? Czy jak teraz wsadzę je do ziemii i wystawię na balkon, przeżyją?!?!?!??!?!?!? Help! Jestem w kropce! Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 05.11.08, 20:40 Jeśli nie na kaloryferze przechowujesz, to przeżyją Powinny być co prawda w trochę chłodniejszym miejscu, choćby na balkonie właśnie. Ale nie w ziemi: skoro jeszcze nie posadziłaś, to jeszcze nie sadź. Upał jest, jak na listopad. Poczekaj, aż się zrobi jeszcze chłodniej. To, co pisałam wcześniej: i w grudniu można, jeśli to a to... i chyba wykrakałam Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 05.11.08, 20:56 Dzięki za odpowiedź Kurcze - cebulki zaczęły już kiełkować! Chyba im za ciepło Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 05.11.08, 21:16 To niedobrze. To jak kiełkują, to jednak je wsadź. Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 06.11.08, 09:41 Zrobię to dzisiaj! Dzięki Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 08.11.08, 10:19 A jaka powinna być odłegłość pomiędzy jedną cebulką a drugą w ziemi? 5 cm? Odpowiedz Link
kfffiatek Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 28.03.09, 12:32 Gratulacje! Wiosna Zazdroszczę tulipanów, uwielbiam te kwiatki, chyba w tym roku też sobie posadzę A jakie tulipany posadziłaś? Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 28.03.09, 14:04 Gdzieś sobie zapisywałam jakie tulipany zasadziłam... ale gdzie???!!! Nie pamiętam. A ponieważ jestem zupełnie początkująca, więc zupełnie tych nazw nie pamiętam Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 29.03.09, 15:53 Nie przejmuj się. Nie ma siły, żeby zapamiętać, chyba że się jest Horpyną4 Odpowiedz Link
yoma Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 29.03.09, 15:54 Gratulacje Wyłażą, wyłażą. Rok temu i dwa lata temu o tej porze już kwitły... Odpowiedz Link
kfffiatek Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 29.03.09, 21:24 Ja też jestem początkująca- miałam raczej na myśli jakie kolory U mnie z tulipanami jak z samochodami- najważniejszy jest kolor Odpowiedz Link
gemini50 Re: kupiłam :)))))))))))))))))))))))) 30.03.09, 08:30 hehe - na pewno są jakieś czerwone Odpowiedz Link