azile.oli 18.11.09, 15:34 Drogie Mamy, bardzo proszę o odpowiedź na poniższe pytanie (po lekturze Odysei): Ile lat trwała tułaczka Odyseusza? a) 10 b) 20 c) 30 d) 50 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkokos Re: Pytanko... 18.11.09, 15:57 ha, wikipedia i onet wiem zgodnie twierdzą, ze 10 co mnie zaskoczylo, bo sama z siebie bym powiedziala, że 30 Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Pytanko... 18.11.09, 16:23 Pozwólcie, że na razie nie podam prawidłowej odpowiedzi. Tzn, zgodnej z kluczem. Pytanie pojawiło się na konkursie przedmiotowym z polskiego. Oczywiście , jako że pytanie zamknięte uczestnik nie miał możliwości uzasadnić swojego wyboru, bo uzasadniając można uznać za poprawna więcej, niż jedna odpowiedź. Wtedy wiadomo, że uczeń czytał, ma rozległą wiedzę itd. Powiem tylko tyle - prawidłową odpowiedź zaznaczyły tylko 2 osoby i one akurat ''strzelały''. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanko... 18.11.09, 16:23 O ile pamiętam, było 10 lat wojny i 10 lat tułaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Pytanko... 18.11.09, 16:44 No właśnie. Czyli liczyć tę wojnę do tułaczki, czy też potraktować to oddzielnie. Moim zdaniem pytanie jest nieprecyzyjne i powinny być uznane 2 odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Pytanko... 18.11.09, 16:53 Wojna trojanska trwala 20 lat. Odyseusz przez 10 lat "tulal sie" z towarzyszami po Morzu Srodziemnym. Odp.: 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Pytanko... 18.11.09, 17:05 Odpowiedź zgodna z kluczem to 20 lat. Moim zdaniem pytanie zostało sformułowane nieprecyzyjnie. Tułaczka trwała wszak 10 lat. Wątpliwości uczniowie mieli, ale w żaden sposób nie mogli uzasadnić swoich wyborów, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pytanko... 18.11.09, 17:11 Bo pytanie pewnie mialo byc "po ilu latach Odyseusz powrocil do Itaki?" albo cos w tym rodzaju; i wtedy 20 faktycznie byloby oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Pytanko... 18.11.09, 17:18 Najwidoczniej układający testy maja zerowa wyobraźnię, niestety. Dla mnie 20 lat to byłaby odpowiedź właśnie na pytanie w stylu '' Na jak długo opuścił dom?''itp. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanko... 20.11.09, 14:53 Faktycznie, błąd układającego pytanie. Sama miałam wątpliwości, czy zaliczać wojnę do tułaczki. Odpowiedz Link Zgłoś