ewa_2009 29.12.09, 15:19 Mój 11-latek ma na "po świętach" przynieść "ilustrację do kolędy" (technika dowolna). Rok temu robili szopki, więc dobrze byłoby zrobić/narysować coś innego, ale kompletnie nie mamy pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 29.12.09, 17:38 ewa_2009 napisała: > Mój 11-latek ma na "po świętach" przynieść "ilustrację do kolędy" > (technika dowolna). Rok temu robili szopki, więc dobrze byłoby > zrobić/narysować coś innego, ale kompletnie nie mamy pomysłu. a jaką kolendę wybrał syn? I to chyba on powinien mic pomysł nie "Wy" Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 29.12.09, 19:27 "My", czyli ja + syn Kolędy nie wybrał, bo mu się wszystkie z szopką kojarzą Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 29.12.09, 23:58 ewa_2009 napisała: > "My", czyli ja + syn > Kolędy nie wybrał, bo mu się wszystkie z szopką kojarzą Domyślam się, że My = Ty + Syn ale pracę domową zadano synowi, nieprawdaż? To jego zadanie. Przynajmniej niech poszuka.. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 30.12.09, 01:27 CytatTo jego zadanie. Przynajmniej niech poszuka.. A po co ma się wysilać, jak mu mama znajdzie na forumku. Swoją drogą, jakim cudem 11-latkowi się wszystkie kolędy li i jedynie z szopką kojarzą, to nie mam pojęcia. Chyba wyłącznie z lenistwa umysłowego. Choćby po tytułach polecieć, pierwsze z brzegu: - Mędrcy świata monarchowie - Anioł pasterzom mówił - Przybieżeli do Betlejem pasterze - Jakaż to Gwiazda świeci na wschodzie Ja tam widzę trzech króli, pasterzy, anioła, gwiazdę... Niekoniecznie w bliskim sąsiedztwie szopki (?? chyba stajenki). Ale może ja się nie znam, bom ateistka Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 29.12.09, 18:04 Robili szopki-ale makiete?Jak tak to niech teraz na brystolu narysuje stajenke,wyklei-siankiem dach,z listewek-wykalaczek-zapalek zlobek,Jezuskowi-Maryi-Jozefowi-szaty z bibuly,jakims brokatem gwiazde,aureole,zwierzatka-bibula albo kawalkami jakiegos pluszu. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 29.12.09, 20:05 na przykład do "Gdy sliczna Panna, Syna kołysała..." - to kołysanka, namalowac/wykleic ilustracje matki z niemowleciem kolysanym w ramionach Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 30.12.09, 10:08 Proponowałabym wogóle się do tego nie dotykać, zapewnić papier i kredki i przestać wyręczać dziecko. Praca domowa nie polega na tym, żeby przedstawić nauczycielowi superaśne dzieło w pastelach lub akwarelach, ale właśnie na samodzielności - niech sam się zakręci. Z resztą o papier i kredki też się powinien sam zatroszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: pomóżcie - ilustracja do kolędy 30.12.09, 10:11 ewa_2009 napisała: > Mój 11-latek ma na "po świętach" przynieść "ilustrację do kolędy" > (technika dowolna). Rok temu robili szopki, więc dobrze byłoby > zrobić/narysować coś innego, ale kompletnie nie mamy pomysłu. To on ma mieć pomysł! Dajże mu spokój Odpowiedz Link Zgłoś
berta75 ewa ciekawa technika 30.12.09, 22:53 Potrzebne będą pastele olejowe i wykałaczka lub patyczki do szaszłyków. Kartkę z bloku technicznego należy zamalować kolorowymi paskami tak około 1 cm szerokości czy w pionie czy w poziomie bez różnicy. Cała kartka musi być pokryta kolorami. Na te pastele nakładasz czarną pastelę (dosłownie należy tę karkę jeszcze raz zamalować czarną pastelą). Potem wykałaczką lub patyczkiem należy starannie wyskrobać rysunek, choćby stajenkę czy Trzech króli. Praca jest bardzo efektowna, spod czrnej kredki będą widoczne kolorowe linie. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam przejżyście. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: ewa ciekawa technika 31.12.09, 15:03 Zamiast czarnej pasteli nałożonej na kolorową warstwę proponuję pomalować brystol kredkami świecowymi i zamalować to farba plakatową z odrobiną płynu do mycia naczyń i po wyschnięciu skrobać - wtedy zejdzie tylko czerń a nie wszystkie kolory razem. Lub druga opcja pomalować kolorwą kartkę całą czarną kredką świecową dokładnie (lub pastelą olejną czarną - łatwiej o dokładne pokrycie powierzchni niż przy świecowych kredkach) i wyskrobać. Wtedy obrazek będzie w jednym kolorze. Zamiast tego można zrobić komiks/kolaż/wyklejankę etc wszystko zależy jaką techniką lubi posługiwać się syn. Odpowiedz Link Zgłoś