Dodaj do ulubionych

chodzi i czyta :)

14.04.11, 11:57
witam

mam do Was pytanie.....czy Wasza dzieci tez tak robiły?....Moja 6latka czyta coraz lepiej (sama... nie zmuszana) i to czyta dosłownie wszystko pomijając ksiązeczki i gazetywink...w sklapie wszelkie promocjewink....reklamy itp.....w przedszkolu ogłoszenia....tablice infomacyjne na elewacji wink......reklamy na oknach bankowychwink.........nie wspomne o tv..w sumie to by mnie i nie martwiło....ale ona potrafi czytac to samo za każdym razem ..np..wchodząc i wychodząc z przedszkola tą sama tablicę informacyjną..czy to aby jest normalne?wink
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:10
      a Ty jakbyś zdobyła ważną umiejętność, to byś nie była zachwycona??? wink

jest zupełnie normalna
    • aaparatkaa Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:14
      Jeszcze podzwoń po znajomych i się pochwal.
      czy to normalne... ehh
      • blue_live Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:30
        tu nie chodzi o chwalenie...tylko o to ze czasami zachowuje się tak jakby wokól nie było nic oprócz literek ...do przedszkola nie wejdzie póki sobie nie poczyta ...eh uncertain.....i wcale nie wiem czy to takie normalnetongue_out
        • domiiktos Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:43
          Zupełnie normalne. Moja też tak ma, jest strasznie szczęśliwa, że wreszcie potrafi odkryć znaczenie słów. Zresztą sama pamiętam, fascynację wszelkimi napisami kiedy wreszcie nauczyłam się czytać.
    • kunnegunnda Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:42
      moj syn czytal na basenie i praie sie utopił
    • broceliande Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:50
      Tak, mój syn też tak robi. Nawet graffitismile
      • verdana Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 12:56
        Tak, oduczałam czytania na głos tego, co namalowano na ścianach w autobusiesmile
        • blue_live Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:01
          dzięki dziewczyny......smile..
    • ania2003i2011 Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:03
      mam to samo ze swoim 1klasistą
      czyta wszystko - jadąc, idąc - szyldy, wszelkie napisy
      po schodach czyta wzięte ulotki
      podczas jedzenia - reklamy, gazetę
      • evit.a Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:11
        A ja bym sie cieszyla ,pozniej dziecko nie bedzie mialo problemu z czytankami w 1 wszej klasie .jak moja marudzi w tramwaju to ja tez zagaduje i ;jaka to literka ;duzo chorue mi teraz i sama musze ja uczyc i coraz wieksze postepy robi i gloskuje i literuje .
        • blue_live Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:18
          oczywiście ja się cieszę ze czyta...martwiło mnie jedynie zafiksowanie na tym punkcie..ale chyba to nie groźne..dziewczyny mnie troche uspokoiły....smile
          • evit.a Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:44
            Chyba lepiej by facynowaly Twoje dziecko litery jak siedzenie przed komputerem ,wtedy bys miala wieksze zmartwienie ,sa suoer ksiazki dla dzieci z taka fascynacja ,moja coka ma bzika na punkcie dinozaurow i innego tego typu stworow ,tez sie martwilam, ale forumowiczki mnie z tego wyleczyly juz mniej tym sie martwie ,ze nie interesuje sie lalkami a we wozku wozila w zeszlym roku pieski i kotki i dinozaury i tez mnie to martwilo .Jej kolezanki umia juz jezdzc na rolkach ,rowerze bez dodatkowych kolek i hulajnodze ,a ja jakos to narazie nie interesuje moze przyjdzie na to czas w tym roku ,jest jeden szkopul bo ciagle choruje i mam ograniczenia by ja nauczyc tych umiejetnosci.
            • matizka Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 13:53
              ja czytałam wszystko co widziałam w autobusie, ale na szczęście to były inne czasy niż te, kiedy Verdana musiała oduczać swojego syna smile
              • grzalka Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 17:31
                też mam taki egzemplarz- czyta maniakalnie, wg mnie połowy z tego co czyta nie rozumie, ale to go nie zniechęca- wyraźnie fascynuje go dekodowanie po prostu
    • lapandora Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 17:50

Tak...to jest...zupełnie...normalesmile...mój prawie 5 latek też tak czytał...wszystko...oprócz książeczek...reklamy...i inne takiesmile.... teraz ma 6 lat...i czyta już książeczki...Czy to jest normalne?
    • kanna Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 19:46
      Mój czterolatek tak miał big_grin

znam tez masę - taka praca - czytających trzylatków. Jeden nauczył sie na pamięć mapy połączeń autobusowych warszawy, z przystankami (dziś myslę, że ten akurat miał zespół Aspergera... uncertain) , ale duzo innych czyta w wieku lat trzech i nic się nie dzieje. Czytaja wszystko, co sie da smile
    • kkokos Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 21:42
      cóż....... ma matkę, która....... odczuwa przymus stawiania......... wielokropków.............nie zna innych znaków przestankowych.............ale wielokropki ją dręczą............ jak nie postawi wielokropka, to się udusi.............a potem się..........dziwi, ze jej córka.....................jak nie przeczyta na głos, to się udusi................to u nich rodzinne............smile
      • nasenna Re: chodzi i czyta :) 14.04.11, 22:44
        Oczywiście smile Robiłam tak ja, robi moja córka smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka