Dodaj do ulubionych

Kryteria wystawiania oceny z zachowania

01.06.11, 09:32
Proszę o pomoc mamy-czy w klasach IV-VI w całym kraju kryteria są takie same, czy to każda szkoła ustala wewnętrzne zasady? Czy w kl. III tylko opisowa ocena z zachowania, czy dopuszczalna jest inna? Czy niezadowolenie jednej nauczycielki z zachowania ucznia może rzutować na ocenę z zachowania (żadnych skarg w ciągu roku, choć bywałam i sama się dopytywałam, czy wszystko w porządku- ocena z zachowania-poprawne). Uczeń ze średnią 4,7, koleżeński, niepokorny wówczas, gdy spotyka sią z jawną niesprawiedliwością -tyle tytułem rozszerzenia tematu.
Obserwuj wątek
    • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 09:40
      maman3 napisała:

> Proszę o pomoc mamy-czy w klasach IV-VI w całym kraju kryteria są takie same,
      > czy to każda szkoła ustala wewnętrzne zasady?

Każda szkoła ustala swoje kryteria, ale ocenę ostateczną i tak ustala wychowawca klasy, te kryteria są tylko orientacyjne.

> Czy w kl. III tylko opisowa ocena z zachowania, czy dopuszczalna jest inna?

Roczna musi być opisowa.

> Czy niezadowolenie jednej nauczycielki z zachowania ucznia może rzutować na ocenę
      > z zachowania

Wychowawca klasy ustala ocenę po zasięgnięciu opinii nauczycieli, innych uczniów oraz ocenianego ucznia. Na prośbę rodziców ocena musi być uzasadniona.

> Uczeń ze średnią 4,7, koleżeński, niepokorny wówczas, gdy spotyka sią z jawną
      > niesprawiedliwością -tyle tytułem rozszerzenia tematu.

A jak się objawia jego niepokorność?
      • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 09:53
        Mogę sie domyslać-nikt sie nie skarżył-ale mówi się, że musi komentować. Podejrzewam., że mówi-to jest niesprawiedliwe, a Xińskiego Pani w gorszej sytuacji nie ukarała, nie mogę się wytłumaczyć. Nie pozwala się bić dziewczynie-znanej w szkole z agresywnośc-, za odepchnięcie jej od siebie, dość ostre, został przez nauczucielkę zrównany z ziemią, bez możliwości wytłumaczenia sytucji (wcześniej został przez nią zaatakowany).
        • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 10:01
          Z dużą ostrożnością zawsze traktuję opis sytuacji przedstawiony mi przez dziecko. Zawsze weryfikuję wersję dziecka u nauczyciela. W tym przypadku poprosiłbym o rozmowę i uzasadnienie oceny.
          • angazetka Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 10:39
            No tak, kto to widział - wierzyć własnemu dziecku.
            • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 11:31
              Już nie raz się przekonałem, że moje dzieci, jak każde dzieci, upiększają rzeczywistość, najczęściej nieświadomie.
              • eny79 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 12:04
                Dorośli równeiż mają do tego skłonność. Dlaczego więc wierzyc bardziej obcemu dorosłemu niż własnemu dziecku?
                • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 14:31
                  Czy ja napisałem coś, komu wierzę "bardziej"?
                  • angazetka Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 15:16
                    Tylko o wersji dziecka napisałeś, że podchodzisz do niej z dużą ostrożnością.
                    • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 15:23
                      No i nie wystarczą ci moje dalsze wyjaśnienia, tylko będziesz bić pianę?
                      • pam_71 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 15:45
                        Często niestety jest tak, że Nauczyciel interweniuje na końcu zdarzenia i feruje swoje wyroki do sytuacji zastanej bez wnikania w szczegóły i genezę zajścia .... czyli ocenia to co zobaczy crying Samo życie.
    • morekac Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 10:11
      Każda szkoła ma swój własny system. U młodszej w podstawówce każde dziecko zaczyna semestr z jednakową liczbą punktów, potem zaś dostaje punkty dodatnie - za stosunek do nauki (od nauczycieli przedmiotowych), działalność na rzecz szkoły itp, punkty ujemne - za rozróby w szkole, spóźnienia, nieobecności. Przeciętny uczeń ( a nawet dobry), który nic specjalnie nie robi, tylko wypełnia swoje obowiązki, ląduje na koniec semestru z podobną liczbą punktów jak na starcie - czyli z zachowaniem poprawnym. Jeśli np. spóźnia się ponad określony limit, musi nieco się napocić przy innych działalnościach, żeby się na ten poprawny wyrobić. Może na początek sprawdź, jak to u was wygląda?
      • dorrit Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 11:00
        Mnie i całej klasie wyjaśniano kiedyś, że ocena "poprawne" jest oceną neutralną i punktem wyjścia ocen negatywnych i pozytywnych. Zatem jeśli uczeń ani nie sprawia szczególnych problemów swoim zachowaniem ani też nie zwraca na siebie uwagi w sensie pozytywnym, powinien otrzymać ocenę poprawną...
        Natomiast osobiście mam wrażenie, że szkoły podstawowe oraz rodzice traktują tę ocenę jako negatywną.
        • aniask_mama Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 11:49
          Czyli uczeń, który ma oceny celujące i średnią powyżej 4,75, ale się "nie wyróżnia" z zachowania czyli ma "poprawne" nie może dostać świadectwa z paskiem...wink

Proponuję autorce przeczytać wewnątrzszkolny system oceniania - tam jest równiez mowa o tym, jak ocenia się zachowanie... poza tym ZAWSZE możesz poprosić dyrekcję szkoły o pisemne uzasadnienie (może z tego pisma dowiesz się więcej niż byś chciała...)
          • morekac Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 12:14
            Owszem. Chociaż z reguły tacy uczniowie dostają sporo punktów od nauczycieli przedmiotowych.
            • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 14:37
              Ha, i tu jest problem smile . Zapoznałam się z kryteriami z różnych szkół-są podobne. Kryteria naszej szkoły są trudno dostępne uncertain , strona internetowa nie istnieje, na pytanie, gdzie można zapoznać się z kryteriami, dyrektorka odesłała nas do wychowawczyni, która nam wszystko wyjaśni, ale równoczesnie stwierdziła, że sama zbada tę sprawę, bo jest zdziwiona. Po czym oddzwoniła, że to absolutna pomyłka, bo ocena jeszcze nie została ustalona. Dowiedzieliśmy się, że poprawną ocenę zaproponował samorząd klasowy-na czele którego stoi chłopiec, od lat będący w konflikcie z moim synem-kwestia rywalizacji o wszystko. Pozostałe osoby w samorządzie należą do uległych. Faktycznie, ocena poprawna źle mi się kojarzy, bo jestem z innego pokolenia, ale kiedy dowiedziałam się, którzy uczniowie dostaną taka samą ocenę, to widzę jawną niesprawiedliwość. Dziś jeszcze raz zapytałam syna, jak to było z tą oceną-czy to tylko propozycja, czy już fakt-stwierdził, że pani mu powiedziała, że dostanie ocenę poprawna. Żart? Kiedy spotykałam się z wychowawczynią, ta twierdziła, że syn jest fajnym chłopcem, że tylko lubi gadać (należy do rozmowniejszych). A teraz taki dysonansik-ta sama szkoła, te same zasady-i uczeń, który mówi publicznie, na forum klasy, do wychowawczyni-"pani jest bezczelna"-otrzymuje zachowanie wzorowe. Brak słów.
              • penelopa40 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 16:27
                za moich czasów też było nieco inaczej...
                teraz kryteria są bardzo złożone, wpływ mają i koledzy-oceniają się nawzajem, i aktywność - moim zdaniem nie związana ściśle z zachowaniem - np udział w konkursach, udzielanie się tu i tam, i ocena pani i inne czynniki..... córka ma ocenę dobrą choć jej zachowanie (w moim rozumieniu zachowania w szkole) jest wzorowe, jest koleżeńska, uczynna, nie sprawia żadnych problemów, grzeczna, itd/itp, ale więcej niż dobre nie ma....
                • verdana Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 16:57
                  Ocena poprawna jest poprawna i nie ma się czym przejmować - chyba, ze chodzi o paseksmile
                  Niezaleznie od spisanych kryteriów, punktów, ustaleń zasada we wszystkich szkolach jest taka sama. Najwyższe oceny z zachowania należą się dziewczynko, z czysciutkimi zeszytami, które siedza cicho i niedyskutują z nauczycielką. Nieco niższe dziewczynkom, ktore czasem się odzywają, ale nie za często. W dalszej kolejności są chlopcy, choćby byli cisi i spokojni - na najlepsze oceny szanse mają niewielkie. Pyskate dziewczynki dostają oceny co najmniej o stopień wyższe od pyskatych chlopców.
                  Bycie chłopcem niemal gwarantuje obniżenie oceny z zachowania.
                  • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 17:03
                    No ja mam dwóch synów, którzy obalają Twoją teorię i stereotypowe wyobrażenie o szkole smile
                  • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 17:04
                    Owszem, chodzi o pasek, bo do tego chłopak dążył-i naprawdę sie starał, ale oprócz tego chodzi o sprawiedliwe traktowanie wszystkich. I w sumie też wiem, jak to jest, o kim się mówi w pokoju nauczycielskim, i że to niekoniecznie jest powód do zmartwienia wink , ale tę sytuację traktuję bardzo osobiście-nie lubię, kiedy ktoś ze mnie robi balona uncertain .
                  • pam_71 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 15:50
                    verdana napisała:

> Ocena poprawna jest poprawna i nie ma się czym przejmować - chyba, ze chodzi o
                    > paseksmile
                    > Niezaleznie od spisanych kryteriów, punktów, ustaleń zasada we wszystkich szkol
                    > ach jest taka sama. Najwyższe oceny z zachowania należą się dziewczynko, z czys
                    > ciutkimi zeszytami, które siedza cicho i niedyskutują z nauczycielką. Nieco niż
                    > sze dziewczynkom, ktore czasem się odzywają, ale nie za często. W dalszej kolej
                    > ności są chlopcy, choćby byli cisi i spokojni - na najlepsze oceny szanse mają
                    > niewielkie. Pyskate dziewczynki dostają oceny co najmniej o stopień wyższe od p
                    > yskatych chlopców.
                    > Bycie chłopcem niemal gwarantuje obniżenie oceny z zachowania.

Znam wyjątek od tej reguły wink Nawet nie taki cichy i spokojny jakby sie wydawało ... hihi Obstawia szereg konkursów wewnątrzszkolnych, redaguje gazetkę etc.
              • morekac Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 17:03
                Maman, ale ocena proponowana przez samorząd klasowy to powinien być jedynie jakiś cząstkowy wpływ na końcową ocenę z zachowania... Bo to nie uczniowie wystawiają oceny, tylko nauczyciele. Opinia jednego nauczyciela vs opinia reszty nauczycieli też nie powinna wpływać aż tak bardzo na ocenę.
                • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 17:06
                  Morekac, ja to wiem, ale wychowawczyni powiedziała synowi-"będziesz miał zachowanie poprawne", dlatego szukałam kryteriów.
                  • morekac Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 17:19
                    To idziesz do dyrekcji - prosisz o regulamin oceniania (łaski nie robią, muszą to mieć i muszą dać) i uzasadnienie oceny - potem zaś się odwołujesz i tyle.
              • nangaparbat3 skandal! 02.06.11, 08:07
                >>>>Dowiedzieliśmy się, że poprawną ocenę zaproponował samorząd klasowy-na czele którego >>>>>>>>stoi chłopiec, od lat będący w konflikcie z moim synem-kwestia rywalizacji o >>>>>>>>>wszystko. Pozostałe osoby w samorządzie należą do uległych.

Samorząd klasowy proponuje oceny ze sprawowania?
                Myślałam, że to odeszlo wraz z komuną.
                • asia_i_p Re: skandal! 02.06.11, 10:10
                  U nas proponuje nie samorząd tylko zespół klasowy - każdy każdemu. Dosyć cenna informacja, bo jak na dłoni wychodzą linie konfliktów - ale czasem wskazuje to też, że ktoś, kogo ja uważam za czorta z piekła rodem, czymś się tam klasie na tyle zasłużył, że warto to wziąć pod uwagę.
                  To są informacje, które wyławiam z morza bardzo dobrych i wzorowych przyznawanych sobie w zasadzie za miłość wzajemną (miałam dosyć fajną, zgraną klasę).
                  W ogóle te oceny z zachowania są do d...y. Miałam takiego Wojtka - rozwalał lekcje, jak się dało, jawnie olewał jakąś jedną trzecią z nich (zero pracy, noszenia podręczników), z drugiej strony pomagał każdemu ze wszystkich sił, kilka osób wyciągnął za uszy z matematyki i był niezawodny przy organizowaniu imprez klasowych. Z reguły, kiedy zabierałam się za wystawianie ocen, Wojtek miał dziurawą frekwencję na pograniczu nieodpowiedniego (dużo nie opuszczał, ale przeważnie nie usprawiedliwiał tego, co opuścił), masę cząstkowych nieodpowiednich i nagannych oraz masę wzorowych i kończył z dobrym (na koniec trzeciej klasy z bardzo dobrym, ale to już było lekkie naciągnięcie z mojej strony). A zachowanie Wojtka nie było dobre. Bywało wzorowe i bywało nieodpowiednie, ale nigdy nie było dobre.

Wolałabym z zachowania oceny opisowe. Zajęłoby mi to dokładnie tyle czasu, ile teraz, dużo mniej nerwów (obecnie przynajmniej pół tego czasu to gryziienie się nad przypadkami granicznymi), a rodzicom i uczniom dawało więcej informacji.
                  • pam_71 Re: skandal! 02.06.11, 15:54
                    asia_i_p napisała:

> U nas proponuje nie samorząd tylko zespół klasowy - każdy każdemu. Dosyć cenna
                    > informacja, bo jak na dłoni wychodzą linie konfliktów

Taka ocena dopiero może stać się "linią konfliktów" ;-o
        • asia_i_p Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 18:51
          U nas w szkole bazowa jest dobra, nie poprawna. Poprawna jest już obniżona i w naszym systemie znaczy - narozrabiał, ale nie za bardzo i olał szanse poprawy. Nieodpowiednia - dostają osoby, które mają coś powaznego na sumieniu i powtarza się to notorycznie (liczne nieusprawiedliwione nieobecności, codzienne spóźnianie się, regularne rozwalanie lekcji). Naganna - akty agresji, nadużycie używek w sytuacjach szkolnych, jeśli się upubliczni względnie naprawdę notoryczne niechodzenie do szkoły (w sensie kilkutygodniowych bądź kilkumiesięcznych wagarów).
          I najbardziej można sobie namieszać frekwencją - nieusprawiedliwionymi nieobecnościami, nie kłótniami z nauczycielem.
    • zawilec1 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 20:53
      Kryteria oceniania /wymagania na każdą ocenę/ muszą znajdować sie w statucie szkoły.
      Ocenę wystawia wychowaca po uwzglednieniu: samooceny, opinii zespołu klasowego, opinii iinych nauczycieli. O przwidywanej ocenie rodzic musi byc poinformowany tydzień przed radą klasyfikacyjną. Nie można odwołać się od oceny wychowawcy, odwołać sie mozna tylko wtedy, kiedy nie zostały zachowane procedury. Szkoła na wniosek rodzica ma obowiązek na piśmie uzasadnić ocenę. Opinia jednego nauczyciela może zaważyć, poniewaz uczeń albo jest wzorem do naśladowania na wszystkich lekcjach, przerwach i imprezach szkolnych, albo nie.
      Klasa nisko go oceniła- zwalanie winy na konflikt z przewodniczącym jest zbyt duzym uproszczeniem.
      Uczeń może skomentować wiele rzeczy, pytanie czy potrafi to zrobić z kulturą. Prwadopodobnie jego komentarze sa odbierane jako zakłócające tok lekcji i złosliwe.
      • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 01.06.11, 21:52
        Bzdura, zawilec, uproszczeniem jest to, co piszesz, do tego podważasz mój obiektywizm-co nie jest wyrazem kulturalnego zachowania. Sęk w tym ,że właśnie moje dziecko kulturalnie , grzecznie i sensownie próbuje wyjasniać swój punkt widzenia. Podpadł nauczycielce, która do dziecka alergicznego, kaszlącego, zostawionego u niej na lekcji (bo nie może ćwiczyć na sali gimnastycznej z powodu kwitnącego grzyba na suficie), mówi -" nie przychodź z kaszlem do szkoły, bo nie mam zamiaru zarazić się od ciebie i iść na l-4". Klasa nisko go nie ocenia-jest b. lubiany-jedynie przewodniczący klasy stara mu się dokopac, m.in. z powodu jego kultury "ty nie potrafisz nawet porządnie się bić".
        • zawilec1 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 21:02
          Matki z reguły są nieobiektywne; kochają swoje dzieci miłością bezwarunkową, do tego dochodzą silne mechanizmy obronne /trudno matkom pogodzić sie z myślą, ze być może niewłaściwie wychowują swoje dzieci/. Nie znamy "obiektywnej" oceny matki przewodniczacego klasy na temat swojego i twojego syna, ale niewątpliwie się różni od twojej. Jezeli twoje wzorowe dziecko otrzyma ocenę poprawną to muszą być ku temu podstawy i szkoła ma obowiazek ci je przedstawić.Ty nie musisz się z tym zgadzać, ale nie możesz tego zmienić.
          I żeby było jasne, nie piszę, ze twój syn zasługuje na ocene porawną, i że ty niewłaściwie go wychowujesz.
          • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 21:49
            Ale o czym Ty, zawilec, piszesz? Przeczytałeś/aś dokładnie? Dziecko nie ma spóźnień, nieusprawiedliwionych godzin, żadnych nagan, ba, nawet uwag-wychowawczyni na każdej wywiadówce mówiła mi, że jest grzeczny i fajny, średnia wysoka, zero agresji słownej i fizycznej, używa zwrotów grzecznościowych, co wcale nie jest takie częste i dowiaduje się, że dostanie zachowanie poprawne. Tak samo, jak jego kolega, który ma srednią 3 i słynie z tego, że na dzień dobry wobec kolegów serwuje im kilka inwektyw. Poza tym nie piszę, że mam wzorowe dziecko. Mało tego-napisałam (doczytuj), że jednak prawdopodobnie dziecko nie dostanie oceny poprawnej-i tu dochodzimy do sedna sprawy-całe zamieszanie powstało, bo nauczyciel prawdopodobnie "postarszył" syna, przy okazji wyprowadzając rodziców z równowagi. Taki żarcik uncertain
            • zawilec1 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 03.06.11, 23:20
              ....nie ma spóźnień, nieusprawiedliwionych godzin, żadnych nagan, ba, nawet uwag-wychowawczyn i na każdej wywiadówce mówiła mi, że jest grzeczny i fajny, średnia wysoka, zero agresji słownej i fizycznej, używa zwrotów grzecznościowych...
              Jezeli ty nie piszesz o swoim wzorowynm dziecku, to faktycznie ja czytam bez zrozumienia.
              ...całe zamieszanie powstało, bo nauczyciel prawdopodobnie "postarszył" syna, przy okazji wyprowadzając rodziców z równowagi...Wyciągnij lekcję ze swojego braku opanowania, twoje dziecko cię naśladuje.
              Zyczę sprawiedliwej i satysfakcynujascej oceny ze sprawowania.
              Niektórzy rodzice utożsamiają ocenę z zachowania dziecka z oceną swojego rodzicielstwa i ci faktycznie mogą mieć ciężko.
              • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 04.06.11, 00:39
                Wzorowe zachowanie wg kryteriów-dziecko udziela się w szkole, bierze udział w różnych akcjach, projektach, których często jest pomysłodawcą, bierze udział w róznorodnych konkursach-mniej więcej tyle-więc wg tych kryteriów moje dziecko nie jest wzorowe. Ale jest grzeczne. I, holender, wkurza mnie Twoje pisanie, bo jestem matką, która nie jest zaslepiona synusiem i zna jego wady, i jest upierdliwa-ale wiem, co moje dziecko "sprzedaje" w szkole i na czym polegają jego wady. Poza tym czytaj faktycznie ze zrozumieniem-podałam argumenty za zachowaniem dobrym-wg kryteriów szkolnych, usłyszane od wychowawczyni . Mam zmienić fakty, żeby Cie zadowolić? Post jest jakiejś idiotycznej dwulicowości nauczyciela, tak wyszło, nie załapałeś/aś?
    • nangaparbat3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 08:18
      Inna niż opisowa ocena z zachowania (rany boskie, co to właściwie znaczy?????) jest niedorzeczna i szkodliwa - wyobraźcie sobie, ze tego typu ocenie zostajecie poddani w pracy, nie rozumiem dlaczego poddaje się uczniow działaniom, które dorosły zniósłby jedynie w więzieniu, albo i to nie.
      Przede wszystkim jest ona jednak nieetyczna - ktoś dorosły a niedoskonały ma władzę oceniać CAŁOŚĆ zachowania się innej osoby tylko dlatego, że ta inna osoba jest uczniem. I jej niedoskonałości i błędy są publicznie omawiane, oceniane, piętnowane, karane - a niedoskonałości i błędy oceniającego dorosłego jeśli nawet podlegają ocenie, to dyskretnej.
      Wszystko razem okropne, demoralizujące, już dawno powinno się tę ocenę zlikwidować (często też jest bardzo niesprawiedliwa, bo ocenia CAŁOŚĆ człowieka na podstawie bardzo okrojonej wiedzy nauczycieli - rozwiązanie w postaci angażowania samorządu uczniowskiego tylko pogarsza sprawę).
      • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 12:41
        Oczywiście, że ocena opisowa załatwiłaby sprawę. A co do proponowania ocen-za moich czasów też cała klasa w tym uczestniczyła-i tak powinno być. Problem jednak tkwi w czym innym- w podejściu do sprawy nauczycieli-niestety, wielu przedstawicieli tego zawodu minęło się z powołaniem, nie rozumieją, co może być uznane na tym poziomie rozwoju dzieci za demotywujące, tudzież demoralizujące. Chwalone jest skarżenie, przymilanie się, uległość-nie docenia się odwagi cywilnej dziecka, posiadania i bronienia własnego zdania, indywidualności. Za mało jest nauczycieli z prawdziwego zdarzenia uncertain . Pozostaje mieć nadzieję, że to ulegnie zmianie.
        • verdana Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 15:48
          Nie, ocena opisowa nie załatwi sprawy, załatwi natomiast ucznia. Uczeń z oceną poprawna jest po prostu uczniem z oceną poprawna. Niestety, z moich wieloletnich doswiadczeń szkolnych wiem, ze nauczyciel zamiast tej oceny może napisać o uczniu rzeczy raniące go i nieprawdziwe, od których nie ma odwołania.
          Na świadecywie powinna byc liczba opuszczonych, nieusprawiedliwionych godzin i ew. spóźnień. I tyle.
          • maman3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 20:40
            Ocena opisowa, zakładając, że mamy do czynienia z nauczycielem z prawdziwego zdarzenia, rozwiązuje sprawę-jest czytelniejsza, łatwiejsza do uargumentowania, a przede wszystkim-konkretniejsza.
            • verdana Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 20:56
              Nie zakładałabym nauczyciela z prawdziwego zdarzenia. Sa tacy, nawet sporo, ale wystarczy, ze sporo osób nie powinno nigdy byc dopuszczonych do dzieci.
              Poza tym nauczyciel z prawdziwego zdarzenia potrafi też stosunkowo sprawiedliwie wystawić ocenę nie opisową.
              A ocena opisowa czyjegoś zachowania nie jest wcale konkretna - na ogół jest opinią o dziecku, dosyć jednak subiektywną. Dzieci zachowuja sie czesto bardzo róznie na róznych lekcjach, inaczej też nauczyciele oceniaja konkretne zachowania. Jeden o spokojnym , mało odzywającym się dziecku napisze "spokojny, zdyscyplinowany, a drugi "wycofany, nie bierze udziału w lekcji" - oba opisy są zgodne z prawdą.
              Pamiętam z rad pedagogicznych, ze ja zwykle walczylam o wyższe stopnie dla łagodnie pyskatych - mnie pyskatość nie przeszkadzała, uwazałam, ze podwyższa moj poziom prowadzenia zajęć. A inni walczyli o "nieodpowiednie", bo "odpyskowuje nauczycielowi".
              • nangaparbat3 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 23:14
                Mozesz miec rację. Myśląc o ocenie opisowej miałam w głowie oceny pisane przez nauczycielkę mojej córki w podstawówce i drugą, w społecznym gimnazjum. I te oceny były świetne (to znaczy świetnie napisane wink ) Ale faktycznie, może byc całkiem inaczej.
                W tej sytuacji jestem za likwidacją oceny z zachowania.
      • zawilec1 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 02.06.11, 21:12
        ...ocena...często też jest bardzo niesprawiedliwa, bo ocenia CAŁOŚĆ człowieka na pods
        > tawie bardzo okrojonej wiedzy nauczycieli
        To nie jest ocena całości człowieka, to jest ocena zachowania dziecka w trakcie realizowania obowiazku nauki.
        • magda0 Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 03.06.11, 12:34
          W regulaminie mojej szkły jest ze uczeń ktory ma szanse na swiadectwo z paskiem, a któremu wychowawca proponuje zachowanie mniej niz bardzo dobre co dyskawlifikuje go do paska, ma powiadomic rodzica o tym na miesiąc przed wystawieniem stopni czy rady pedagogicznej (tego juz nie pamietam) i poinformowac o warunkach jakie powinien spełnic zeby dostac wiecej. Jak nie poinformuje to procedury nie zostały zachowane, ale ma furtke "chyba ze zachowanie ucznia uległo drastycznemu pogorszeniu", wiec jak sie uprze rózne rzeczy moze pod ta podciagnac.
          Kryteria w różnych szkołach są różne, u mnie są inne problemy zeby ni ebyło ze tak super ze taki jasny system
          Dobrze ze poszłas do syrektorki to moze cos poradzi.
          A co do wiary. Teojemu dziecku nikt inny nie uwierzy oprocz ciebie!!!
          A w szkole solidaryzuje sie z nim tylko kolega i nikt inny. Pewnie ze warto prześledzic sytuacje, ale dla mnie moje dzieck jest priorytetem a nie niesprawiedliwa nauczycielka.
          • scher Re: Kryteria wystawiania oceny z zachowania 03.06.11, 19:00
            magda0 napisał:

> A co do wiary. Teojemu dziecku nikt inny nie uwierzy oprocz ciebie!!!

Co za uproszczenie rzeczywistości, jeszcze te trzy wykrzykniki jak u dziecka neostrady.
            Myślę, że rodzic rozważny lepiej wychowa dziecko niż rodzic naiwny.
    • fankaczek oceny z zachowania to relikt PRL 04.06.11, 11:36
      Dziwne ze jeszcze nie zostaly zlikwidowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka