Dodaj do ulubionych

Gry planszowe dla siedmiolatki

11.08.11, 08:46
Cześć dziewczyny.
Możecie polecić jakieś fajne gry (chodzi o planszowe, karciane itd.) dla siedmiolatki. Musimy zakupić jakieś nowe, a mnie brak pomysłów, poza tym nie wiem, w co warto zainwestować.
Nasze ulubione to: snorta, chińczyk, farmer, bierki, piotruś, rummikub dla dzieci, memo, skoczki, węże i drabiny.
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 11.08.11, 10:10
      Karcianki:
      Karty UNO
      Zombiaki (trochę makabryczna, ale rewelacyjnie zbalansowana gra - rozstrzyga się w ostatniej rundzie, do samego końca ciężko jest przewidzieć, kto wygra)

Planszówki itp:
      Hej, to moja ryba!
      Pędzące żółwie
      Story Cubes
      Kosmiczna eskadra
      Carcassonne
      Tantrix

Moja siedmiolatka grywa jeszcze z nami w Ghost Stories, ale to gra dla bardziej zaawansowanych graczy - niemniej można się pokusić, bo gra jest kooperacyjna i w czasie gry gracze mogą się porozumiewać, pomagać sobie itp.
      • kanna Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 11.08.11, 14:13
        Carcassconne uwielbiam jako dorosła osoba, nieco podobne są Wilki i owce.

Super jest tez Rolit. i Rummikub dla dorosłych.

Generalnie kupujac gry szukam takich, żeby mnie nie odrzucało wink
        • stypkaa Carcasonne 19.08.11, 11:26
          Czy ta gra nadaje się dla 6,5 latka?
          Nie wiem czy dobrze widziałam ale ją się chyba rozbudowuje, tak? Czy wersja podstawowa jest wystarczająca na jakiś czas, czy trzeba zaraz coś dokupować, żeby to miało sens?
          Dzięki z góry za info smile
          • mama_kotula Re: Carcasonne 19.08.11, 11:56
            stypkaa napisała:
            > Czy ta gra nadaje się dla 6,5 latka?

Zależy od 6,5-latka i jakie ten 6,5 latek miał do tej pory doświadczenie planszówkowe. Rozgrywka jest dosyć długa i taktyczna. Można na początku grać systemem rodzic kontra para dziecko-rodzic.
            Są jeszcze Dzieci Carcassonne - edycja uproszczona, ale nie widziałam jej na żywo, więc nie bardzo wiem, jak wypada na tle wersji zwyczajnej. Znalazłam recenzję - boardgamegeek.com/thread/627025/kids-of-carcassonne-a-review - nie mam czasu teraz przeczytać, ale może ty się pokusisz smile

Niemniej ja raczej nie przepadam za wersjami "dziecięcymi" gier i proponuję dzieciom dorosłe, czasem upraszczając zasady, skracając rozgrywkę itp.
    • kroballo Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 12.08.11, 17:46
      1. Rummikub ale w wersji nie dla dzieci a zwyczajny. Nasza 6,5-latka potrafi nas ograćsmile
      2. Wilki i owce
      3. scrabble junior. Próbowaliśmy ze zwykłymi, ale jeszcze za wcześnie.
    • blamblam Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 17.08.11, 16:36
      1. Kalambury
      2.Sudoku
      3. Mistrz słowa
      4. Jakie to flagi
      5. Okręty
      • stokrotka-psotka nt. Rummikub 18.08.11, 09:26
        Miłe kobietki, wyjaśnijcie mi bardzo proszę zasady gry Rummikub. Córka ma tę grę, ale leży nieużywana, bo nie wiem o co w niej chodzi. Oczywiście czytałam instrukcję, ale jak dla mnie wychodzi, że to nuda jakaś, a tyle osób się zachwyca tą grą , więc chyba coś nie tak zrozumiałam.

pozdrawiam
        S.
        • kanna Re: nt. Rummikub 19.08.11, 18:47
          Hmm... generalnie to jest podobna do karcianego remi-brydża, remikiem zwanego big_grin W którego się grywało w czasach mojej młodości wczesnej wink
    • stypkaa Monopol 19.08.11, 11:22
      Polecam Monopol! Mój 6,5 latek uwielbia tę grę. W ogóle ma fazę fascynacji pieniędzmi, a tam może sobie je liczyć do woli smile
    • stypkaa Pytanie o snortę... 19.08.11, 11:24
      Chodzi za mną ostatnio ta gra, widziałam w markecie, ale chyba wersję angielską? Chyba, że coś źle doczytałam.
      Czy ta gra jest naprawdę taka fajna jak opisują na pudełku? smile
      I czy ma to znaczenie, czy to będzie wersja angielska?
      • lenka_13 Re: Pytanie o snortę... 19.08.11, 11:33
        stypkaa napisała:

> Chodzi za mną ostatnio ta gra, widziałam w markecie, ale chyba wersję angielską
        > ? Chyba, że coś źle doczytałam.
        > Czy ta gra jest naprawdę taka fajna jak opisują na pudełku? smile
        > I czy ma to znaczenie, czy to będzie wersja angielska?

Jest to gra dla min. 4 osób , przy 3 słabo wypada.
        Wersja nie ma znaczenia , bo karty są obrazkowe , w naszych sklepach instrukcja powinna być po polsku.
        W większym gronie gra (5-6 osób) jest naprawdę warta polecenia, tylko tzreba się w zwierzaczki przeistoczyć wink
        • azjaodkuchni Re: Pytanie o snortę... 19.08.11, 12:34
          My mamy tę grę , ale jest nas zwykle za mało by w nią grac jeśli macie chętne do grania w planszówki towarzystwo to jak najbardziej polecam.
          A poza tym polecam Carcassonne tylko uwaga uzależnia dośc mocno i ciągle się kupuje nowe dodatki my mamy wszystkie które się ukazały.
          Polecam Manilę
          www.rebel.pl/product.php/1,311/11497/Manila.html to nie prawda , że jest od 10 lat najpierw dziecko gra naiwnie, ale szybko się uczy
          a Niagara jest bardzo ładnie zrobiona i też fajna zwłaszacza gdy jedna osoba gra ryzykownie a druga nie
          www.rebel.pl/product.php/1,606/11498/Niagara.html
          • mama_kotula Azja 19.08.11, 12:58
            Zgiń przepadnij siło nieczysta, nienawidzę cię wink - przez ciebie zachciało mi się Niagary, a fundusze mam ograniczone do września, wrrrr, szczególnie że inne plany planszówkowe też są. Ale argh, jest śliczna. Jedyne co mnie powstrzymuje jeszcze, to fakt, że jest od 3 osób. Ale pewnie długo mnie nie powstrzyma uncertain
            • azjaodkuchni Re: Azja 20.08.11, 14:03
              Kotula, ale z tego co pamiętam to masz dwoje dzieci więc Niagara jak najbardziej ok.
              Blokus też jest fajny mamy normalny i 3d nie niem czy 3d można kupic w Polsce boardgamegeek.com/boardgame/6411/blokus-3d
              ale napewno można kupic tą:
              geniusz.bard.pl/ też ją bardzo lubimy
              • mama_kotula Re: Azja 20.08.11, 16:52
                Dwoje dzieci i jednego dorosłego maniaka planszówek. Problem w tym, że nawet z tego składu nie zawsze da się skompletować 3-osobową ekipę do grania. Albo w połowie mi się nagle jedno obraża, to dopiero dramat tongue_out
              • stypkaa Blokus - pytanie 23.08.11, 14:53
                Hej,
                pytanko do posiadaczek Blokusa - czy tam można grać tylko we 4 osoby, czy we 2 lub 3 też się da?
                Wiem, że jest wersja Duo i to tylko dla 2 osób, ale my zwykle gramy we trójkę - ja plus 2 dzieci - i mam obawy czy w Blokusa zwykłego da się?
                • azjaodkuchni Re: Blokus - pytanie 23.08.11, 15:31
                  W blokusa 3d i normalnego można grac w 2 , 3 lub 4 osoby , ale gra w dwie osoby na normalnej planszy jest bardzo przewidywalna... my gramy często we dwoje , ale w dwa kolory niebieskie i żółte przeciwko czerwonym i zielonym.
    • asia_i_p Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 20.08.11, 18:32
      Warcaby i backgammon. Są chyba Granny w jednym zestawie. Mają te same zalety co farmer, czyli rodzic też się pobawi. Dodatkowo Monopoly, scrabble (dorosłe wersje, nie dziecinne).
    • nesca83 Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 23.08.11, 18:20
      MAgiczny labirynt
      trochę droga, ale ciekawa i wciągająca smile
      • anyaa Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 23.08.11, 20:57
        Do polecanych powyżej gier dodam Wilki i owce oraz Wsiąść do Pociągu. Obie często wyciągamy.
        Super jest też Dixit, ale to gra od 3 osob i - poniewaz to gra w skojarzenia - najlepiej jesli grają dzieci z dziećmi lub dorośli z dorosłymi. To ostatnio ulubiona gra mojej 8-letniej córki.
        Fajne jest Zooloretto i nieśmiertelny Superfarmer.

1% podatku szansą dla Michałka
        • franula Re: Gry planszowe dla siedmiolatki 24.08.11, 08:03
          osadnicy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka