15.08.11, 20:51
Zapisałam córkę na naukę gry na gitarze i muszę kupić gitarę. Poradźcie jaka ma być ta pierwsza gitara i jak cenowo. Może podpowiecie z jakiej firmy. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Gitara 16.08.11, 00:59
      zapytaj nauczyciela. sarozne typy gitar i nawet z jednej firmy moga sie ogomnie roznic. Wazny jest tez odpowiedni wybor strun. Jak corka jeszcze nie do koca wyrosnieta, albo ma drobne dlonie to bardzo wazny bedzie tez rozmiar, cala moze byc za duza i zaowocuje tylko bolem palcow, plecow i zniecheceniem do gry.
    • mamaly Re: Gitara 16.08.11, 22:56
      Córka ma 8 lat. Od pół roku chodzi na gitarę. Ma dwie gitary, jedną połówkę i jedną 3/4. Jako pierwszą kupiliśmy gitarę 3/4 i jest to gitara Yamaha. Okazała się za duża i dokupiliśmy połówkę, ale nie wiem jakiej jest firmy, kupowął mąż, on się troche zna.
      Struny koniecznie miękkie, nylonowe dla dzieci. Córka narazie woli mniejszą gitarę, ale i na większej gra.
      • otto_1 Re: Gitara 17.08.11, 13:32
        Dla 8latki na pewno połowka albo 3/4. Nie daj sobie wmówić w sklepie że lepiej dużą bo np. dziecko ma dużą rękę. Nie o rekę tu chodzi tylko o rozmiar pudła i związaną z tym postawę przy grze.

> Struny koniecznie miękkie, nylonowe dla dzieci.

Do małych gitar to akurat lepiej twarde. Mniejsza menzura sprawi, że naciąg i tak będzie słabszy niż w dużej.
    • beatulek Re: Gitara 17.08.11, 18:12
      Hm... najlepiej porozmawiaj z nauczycielem. Do gry klasycznej polecałabym jakąś Admirę (np paloma, quanita? ) Albo wspomnianą wyżej Yamahę (np. C-40)? ale koniecznie najpierw porozmawiaj z nauczycielem może bedzie wolał gitarę akustyczną?
      Te modele, które podałam to raczej moje typy - nie wiem czy będa pasowały Twojej córce.
      Ja bym jeszcze kupiła kamerton, chyba, ze masz DOBRZE NASTROJONY keyboard lub pianino. Odradzam elektroniczne stroiki. Niech się dziecko od początku uczy także stroić.
      • ata-07 Re: Gitara 21.08.11, 20:31
        Byle nie tanią chińską. U nas była tylko tydzień i sie złamała sad .
        • krasnoludek2009 Re: Gitara 22.08.11, 16:10
          Dzięki wielkie za porady.
          Pan, który ją będzie uczyć wszystkim się zajął i myślę że będzie ok.
    • elwira_kosa Re: Gitara 30.05.14, 14:56
      serdecznie polecam kurs gry na gitarze www.facebook.com/tytezgrajnagitarze?ref=hl
    • asia_i_p Re: Gitara 31.05.14, 12:12
      Porozmawiaj z nauczycielem dziecka, żeby ci określił rozmiar - moja córka w wieku 7 lat zaczynała od 3/4 - oraz listę dopuszczalnych firm. My mieliśmy listę jakichś sześciu do wyboru, od całkiem tanich po masakrycznie drogiego Strunala, stanęło na Yamaha cs 40, około 400-450 zł, razem z pokrowcem, stojakiem i stroikiem zmieściliśmy się w 600 zł. Gitara się bardzo sprawdza, śliczne brzmienie, dosyć trzyma nastrojenie, wytrzymała na upadki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka