Dodaj do ulubionych

Co robić? Co robić?

25.10.11, 09:18
Nie wiem co mam robić. Syn 5 lat przedszkolna zerówka. Wczoraj wybrałam się do wybranej szkoły dla syna dowiedzieć się jak z przyjeciami. Szkoła publiczna, nie nasz rejon. Więc rozmawiam z dyrekcją, że chciałabym syna tu posłać i dostałam taką propozycję:1 przepisać od listopada ( to juz za tydzień) do zerowki szkolnej i od września całą grupą idą do pierwszej klasy lub 2 zapisać go od września i ma miejsce powiedzmy, że na 99%. Co byście zrobiły bo ja już sama nie wiem. Z jednej strony bym go przepisała ale z drugiej jest on STRASZNIE zżyty z grupą przedszkloną. Na dodatek jest dzieckiem z tych mniejszych 98 cm a jak bylam ogladać klasy to jednak dzieciaki wyższe co najmniej o pół głowy. Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • matizka Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 09:20
      ale 99% to bardzo duży procent, więc bym poczekała do przyszłego roku i tyle
      • iin-ess Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 09:29
        ja chyba przepisala teraz to zdąży zżyć się z dziećmi, z którymi będzie chodził do 1 klasy
        • morekac Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 09:36
          Czy na pewno zerówkę przepiszą w całości do jednej pierwszej klasy?
          • anulajc Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 10:22
            Tak, na pewno takie zapewnienie dostalam od dyrekcji. Własnie dla tego taka opcja bo jak będzie w zeróce to z automatu zmienią się w 1 klasę.
            • joanna_poz Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 10:28
              a będzie to jedyna pierwsza klasa?
    • dorek3 Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 09:38
      Nie widzę większego sensu w przepisywaniu skro miejsce jest prawie pewne. Chyba że ta zerówka szkolna jest super przyjazna nawet 5 latkom (to raczej mało prawdopodobne), ale syn pewnie będzie mieć żal bo oderwiesz go od ulubionej grupy na rzecz innej, która jednak już trochę się zżyła i poznała.
    • joanna_poz Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 10:28
      ale po co wlasciwie przepisywac - co chcesz tym osiągnąc?
      ja nie widzę sensu.

• anulajc Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 10:44
        Bo jeśli dzieci rejnonowych bedzie komplet to się nie dostaniemy a ponieważ u nas w mieście likwiduja sporo placówek to obszar rejonizacji się zmieni i nikt jeszcze nie wie ile ich będzie.
        • joanna_poz Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 12:10
          jeśli dyrektorka na 99% zapewnia Cię, że przyjmie Twoje dziecko to znaczy, ze ma orientację jak liczny (a raczej nieliczny) ma rejon.
          u nas tak wlasnie bylo.
    • stypkaa Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 10:57
      Skoro prędzej czy później i tak będzie musiał zmienić otoczenie to ja bym chyba przepisała już teraz. Zdąży zapoznać się z dziećmi i do 1 klasy pójdzie już pewniej z zżytą grupą.
      Tak czy inaczej rozłąka z przyjaciółmi z przeszkola go czeka.
    • monique_alt Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 11:09
      Wszystko zależy od szkoły. Jeżeli jest naprawdę fajna, z super warunkami podobnymi do przedszkolnych w zerówce to przepisuj. Jeżeli jednak jest to zwyczajna szkoła bez jakichś wielkich ambicji to zostaw w przedszkolu. W przyszłym roku na pewno oprócz dzieci z zerówki szkolnej będą też takie które przyjdą po zerówkach przedszkolnych. I z nich pewnie będzie utworzona druga klasa. Syn pewnie do niej trafi i nie będzie musiał wchodzić w zwartą grupę. A opieka w przedszkolu i to co dzieci mają proponowane jest generalnie dużo lepsze niż w szkołach.
    • yula Re: Co robić? Co robić? 25.10.11, 11:42
      decyzje musisz ty podjąć sama. Teraz pytanie, czy będzie robiona dodatkowa pierwsza klasa? I syn trafił by do niej? Bo jeżeli ta zerówkowa jest jedyną planowaną to lepiej by zżywał sie z dziećmi już teraz, by potem nie trafił do dzieci wśród których jest jako praktycznie jedyny nowy.
    • ola33333 Re: Co robić? Co robić? 26.10.11, 03:32
      ja bym go zostawila w przedszkolu, skoro jest taki strasznie zzyty, no i ten wzrost..
      Nie zabieraj mu roku dziecinstwa..
      • joanna_poz Re: Co robić? Co robić? 26.10.11, 11:06
        > Nie zabieraj mu roku dziecinstwa..

sugerujesz, ze z chwila przekroczenia progu szkoly konczy się dziecinstwo, a zaczyna dorosłośc?
    • anulajc Re: Co robić? Co robić? 27.10.11, 11:00
      Decyzja podjęta, przenosimysmile Syn chętny, był zobaczyć szkołę, bardzo mu się podobała. Jutro pożegnanie w przedszkolu. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
    • rolly_mo Re: Co robić? Co robić? 27.10.11, 11:29
      I tak będzie musiał się rozstać se swoją grupą, więc przepisałabym już teraz, bo "PRAWIE" to wielka różnica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka