andaba Re: Czy w II klasie SP 30.11.11, 21:15 Mój na razie męczy dodawanie i odejmowanie do 20, taka podobno jest podstawa programowa obecnie. Dawniej chyba była, ale nie wydaje mi się, zeby zaraz na początku (listopad to dla mnie poczatek roku szkolnego ) Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Czy w II klasie SP 30.11.11, 21:30 Tak, mają, własnie przerabiają mnożenie przez 6. Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Czy w II klasie SP 30.11.11, 21:52 Syn jeszcze nie ma, ale na pierwszym zebraniu pani podawała, że mają poznać mnożenie z pierwszej ćwiartki. Na razie "męczą" liczenie do 20, ale i podręczniki mają z tych wolniejszych ("Odkrywam siebie"). Odpowiedz Link Zgłoś
jagnaborynowa Re: Czy w II klasie SP 30.11.11, 23:20 Tak, właśnie rozpoczęli (szkoła państwowa) Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 00:00 Moj 7-latek w szkole w Holandii do stycznia ma mlozenie przez 2, 3, 4, 5 i 10. Duzo logiczniejsze i latwiejsze, niz wkuwanie na pamiec wszystkich mozliwych dzialan do 25. Wychodza z dodawania, ucza sie na przykladach z zycia wzietych (liczac np jaja w wytlaczankach). Dodawanie maja do 100, odejmowanie niby tez, ale troche ostrozniejsi jeszcze sa moj mlody Mnozenie widzi jako wielokrotne dodawanie, musi umiec policzyc, a nie wkuwac wyniki, ktore tak czy siak przy odpowiedniej ilosci powtorzen same do glowy wejda. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 20:23 W singapurskiej szkole mojego dziecka to samo... Pokazanie, że mnożenie to wielokrotność dodawania u nas liczyli bao ( takie pierogi wielkie) poukładane w rzędach i cukierki a na koniec je jedli... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 07:02 było mnożenie pod koniec roku i to odrazu do 100. dzieci miały z tym problem. A teraz w III znowu tabliczka mnożenia i dzielenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 08:34 U nas to samo. Najpierw długo bardzo niski poziom, dodawanie o odejmowanie, małe zakresy, a potem nagle - gdzieś około maja tabliczka mnożenia i to cała Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 09:30 Nie, na razie dodawanie i odejmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 09:34 mój w ośmiolatkach jako takiej tablicznki nie ma, ale musi sobie to mnożenie pododawać. najlepiej w pamięci. ostatnio wymiękłam jak rozwiązywał 285*15, i dzieciakowi zwoje przegrzewało, bo próbował to policzyć pamięciowo. w końcu na kartce pod kreską przemnożył. to co leżu przy kompie napisane przez niego na kartce to coś takiego: 734*88 380 *33 i inne w tę deseń. oczywiście nie ma pojęcia ile to jest 7*9 , musi to sobie dodać. nie uczą ich kucia, choć to by wiele uprościło, a tak to w nieskończoność dodaje to samo, bo zapomina, ile wyszło mu ostatnim razem. szkoła nie w pl i nie publiczna Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 10:40 nie, na razie nie mają. ale na początku roku na zebraniu nauczycielka informała, że będzie w II klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 15:13 Tak, właśnie zaczęli mnożyć. Nie ma wkuwania na pamięć, mnożenie pokazane jako wielokrotność dodawania, każde działanie zilustrowane obrazkiem i konkretnym przykładem. Szkoła państwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 16:59 U nas 2 klasa to dzieci 6-7 letnie, maja tabliczke mnozenia 2,3,4,5 i 10. W 3 klasie wchodzi cala czyli do 12. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 19:05 Jeszcze nie. Przeglądałam książkę do matematyki i mnożenie zaczną w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 19:24 Wesoła szkoła i przyjaciele. Mieli mnożenie w drugiej połowie roku, a na wakacje syn dostał zadanie ćwiczenia całej tabliczki mnożenia, teraz w 3-ciej jest wykorzystywana już raczej cała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 19:56 2kl., obecnie siedmiolatki. mnozenie zaczna przez dodawanie w II polroczu, tabliczke mnozenia do wycwiczenia na pamiec (po jednym rzadku) beda miec dopiero w 3 klasie. obecnie dodaja i odejmuja do 100, zapisuja liczby do 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Czy w II klasie SP 01.12.11, 20:05 Moje miało w 2 klasie polskiej szkoły a w szkole azjatyckiej uczy się dzieci mnożyć też przez 11, i kolejno...12,13, .... do 20 poprzez pokazanie 2X10+2X2 = 2X12 dzieci mają wtedy 8 lub 9 lat ( zależny od wieku w którym pójdą do szkoły) Tu masz link do opisu czego uczą singapurskie 8 i 9 latki: azjaodkuchni.blogspot.com/2011/08/matematyka-po-singapursku.html to oni mają najwyższą matmę na świecie. Poziom matematyki w wielu polskich szkołach jest niestety niski. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy w II klasie SP 04.12.11, 08:26 azjaodkuchni napisała: > Poziom matematyki w wielu polskich szkołach jest niestety niski. Poziom matematyki wcale wbrew pozorom nie zalezy od sprawnego rachowania, tylko tego czy dziecko umie sobie poradzić samo z jakimś problemem matematycznym. U nas szkoły pod tym wzgledem szwankują. Zamiast uczys dzieci samodzielnie dochodzic do rozwiązań to sie im wtłacza schematy do głów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Czy w II klasie SP 02.12.11, 09:28 Będzie niebawem sądząc po podręczniku. Na razie dodawanie i odejmowanie powyżej 20 Odpowiedz Link Zgłoś
kogosia Re: Czy w II klasie SP 02.12.11, 15:11 my mielismy dzis juz sprawdzian- wkuwanie na pamie do 30, do 12 grudnia, maja umiec do 50 Czas nauki ok 2tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Czy w II klasie SP 02.12.11, 18:24 Może zamiast nudnego wkuwania 3x3=9 pokaż dziecku , że mnożenie to wielokrotnosc dodawania. W szkole azjatyckiej dzieci pisały ciągi liczb 2,4,6....10,12,14,16...20... chodziło o to znalazły liczbę której brakuje .Szybko znajdowały a potem pani mówiła, że to mnożenie przez 2.. i tak można długo... na 3 , 5, 7 ,8 i 10 metoda podobna. Dzieciaki szybko się uczyły około miesiąca od 1x1 do 9x12...Moje tabliczkę mnożenia umiało do 100 zanim tu przyjechaliśmy teraz nie umie do 100 tylko umie mnożyć 156 x 45 i 2015x 378 też... W słupkach mnożą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Czy w II klasie SP 02.12.11, 15:50 Jeszcze nie. Ale w dalszej części roku będzie, jak widzę w podręczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: Czy w II klasie SP 04.12.11, 00:10 Tak. W polskiej szkole w 2 klasie córka miała tabliczkę mnożenia do 25, a w niemieckiej szkole do 100. Nie wiem jak się uczyli w polskiej szkole, bo córka już znała z niemieckiej szkoły, jak w polskiej zaczęli. W niemieckiej nie uczyli się na pamięć. A. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Czy w II klasie SP 04.12.11, 08:30 mamaly napisała: > W niemieckiej nie uczyli się na pamięć. a jak? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Czy w II klasie SP 04.12.11, 17:08 Też jestem ciekawa jak? Czy tak jak singapurczycy przez pokazanie, że mnożenie to wielokrotność dodawania? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Czy w II klasie SP 05.12.11, 21:15 u nas czyli tez w niemieckiej szkole w 2kl. rozpracowuja mnozenie przez dodawanie, potem w 3kl. jeszcze to ciagna powiedzmy od rzadku 1 do rzadku 5. powoli i doglebnie. od 5-10 przelatuja szybciutko wyliczajac sporadycznie przez dodawanie (skoro 5x4=5+5+5+5 =20, to 5x5 jest o 5 wiecej czyli 25) ale potem to juz kazdy musi znac na pamiec. rachowania prze rozkladanie tzw. duzej tabliczki mnozenia nie kazdy nauczyciel uczy, wchodzi mnozenie pisemne. Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: Czy w II klasie SP 04.12.11, 21:12 pewnei tak- w ogole odeszło sie juz od pamięciowego opanowania tabliczki mnożenia- współczuję nauczyciel, to juz mocny przezyteki własnie tak się to robi- jako wielokrotność dodawania- ew. szybkie przeliczenia, tj 4x8 to 2 razy 2x8- nic sie na pamiec nie trzeba uczyc. moj syn jest w III klasie- jest laureatem i kangurka i kangura- tak włąsnie liczy- szybko i bezbłędnie Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: Czy w II klasie SP 05.12.11, 20:50 tabliczka mnożenia cała - nie, ale mnożą od jakiegoś czasu, na dzisiejszych lekcjach zaczęło się dzielenie (Razem w szkole) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Czy w II klasie SP 05.12.11, 22:48 eee no jednak nieco usparwnia rachunki, jak czlowiek na pamiec wie, ze 4x8 jest 32. tylko najlepiej, zeby ta pamiec wynikala z wielokrotnego przeliczenia a nie tylko wyrycia slupkow. Odpowiedz Link Zgłoś