Dodaj do ulubionych

Elementarz XXI wieku

23.06.12, 14:24
W wątku poniżej trochę opinii na temat tego podręcznika się pojawiło ale może osobny wątek będzie lepszy. proszę bardzo o opinie może fachowcy się wypowiedzą dobre to to czy nie bardzo jak z poziomem trudności?
Obserwuj wątek
    • pasik Re: Elementarz XXI wieku 23.06.12, 14:28
      powiedz mi a co tu mówić kiedy podręcznik widziało niewiele osób...pakietu kupić jeszcze nie możesz.
      Oglądalam prezentację..wydaje mi się sensownym rozwiązaniem dla mieszanych klas..ale i tak dopiero dowiemy sie czy zdał egzamin za kilka miesięcy
      • km.m Re: Elementarz XXI wieku 23.06.12, 14:39
        Też obejrzałam prezentację ale nie mam na tyle wiedzy żeby wyrobić sobie zdanie ale widzę że jest trochę głosów że nauczyciele wybrali ten podręcznik ciekawa jestem czy cos tam nowego interesujacego jest co go odróżnia od np. nowe już w szkole albo innych
        • mysz1978 Re: Elementarz XXI wieku 23.06.12, 15:35
          nikt go jeszcze nie widzial "na zywo". Troche bez sensu ze go wypuszczaja tak pozno, bo sporo nauczycieli zdecydowalo sie na niego "w ciemno" uncertain nie obejrzywszy sobei dokladnie serii i nawet nie pomacawszy papieru uncertain
          prezentacja wiaodmo ze bedzie go ukazywac w samych superlatywach, ale czy tak naprawde jest super i czym sie rozni od np "Nowe juz w szkole" tego sie dowiemy we wrzesniu.

W mojej szkoel na "Elementarz XXIw" zdecydowaly sie koelzaki, ktore beda mialy pierwszek klasy. Ja mam druga wiec wiele sie nie dowiem.
          • iwek33 Re: Elementarz XXI wieku 23.06.12, 19:11
            mysz1978 napisała:

> nikt go jeszcze nie widzial "na zywo". Troche bez sensu ze go wypuszczaja tak p
            > ozno, bo sporo nauczycieli zdecydowalo sie na niego "w ciemno" uncertain nie obejrzyw
            > szy sobei dokladnie serii i nawet nie pomacawszy papieru uncertain

A skąd takie wnioski? Ja widziałam na żywo, jak również wiele moich koleżanek nauczycielek. Różne wydawnictwa od marca organizowały spotkania, na których prezentowały nowe podręczniki, zarówno pakiety dla uczniów, jak i nauczycieli. Sama uczestniczyłam w spotkaniach z 5 wydawnictwami.
            • km.m do iwek33 - Elementarz XXI wieku 23.06.12, 19:18
              I jak wrażenia co do tego podręzcnika? jesteś specjalistką i chyba jedną z niewielu osób które widziało to to
              • iwek33 Re: do iwek33 - Elementarz XXI wieku 23.06.12, 20:46
                Oj nie jestem żadną specjalistką, mieszkam w średniej wielkości mieście, a u nas nie ma chyba nauczyciela, który od września będzie pracował z klasa pierwszą i nie widział Elementarza na żywo. Metodyk organizował wiele spotkań z różnymi wydawnictwami, każdy zainteresowany mógł przyjść i zobaczyć jakie są oferty wydawnictw.
                Elementarz bardzo mi się podoba, rzeczywiście cały pakiet bardzo solidnie przygotowany, bogata obudowa metodyczna dla nauczycieli, mulitibook, możliwość pracy i z dziećmi zaczynającymi dopiero czytać i z tymi płynnie czytającymi, bo są różne poziomy tekstu. Najmniej potrafię ocenić matematykę, po prostu na spotkaniu skupiłam się na samym elementarzu, a matematyka jest zupenie oddzielną pozycją. Generalnie zauważa się teraz tendencję do rozdzielania poszczególnych edukacji ( matematycznej, artystycznej, polonistycznej, przyrodniczej ) czyli wracamy do tego, co było kiedyś. W Elementarzu bardzo atrakcyjnie są opracowane treści przyrodnicze, podoba mi się też ogromnie położony większy nacisk na muzykę, opracowanie tekstów piosenek z nutami dla każdego dziecka i płytą do śpiewania piosenek w domu. Co mi się mniej podobało: ilustracje w Elementarzu. Niby nowoczesne, ale mnie osobiście drażniło połączenie elementów "rysowanych" razem z "wklejonymi" zdjęciami- myślę, że większości dzieci się to spodoba, ale pewnie będą i takie, którym trudniej będzie się skoncentrować przez te różnorodne bodźce. Takie są moje wrażenia. A tak naprawdę będzie można ocenić ten pakiet dopiero po kilku miesiącach, jak faktycznie trochę się z nim popracuje. Moja znajoma z innej szkoły wybrała Elementarz - na pewno zasięgnę Jej opinii za jakiś czas.
                • mysz1978 Re: do iwek33 - Elementarz XXI wieku 23.06.12, 22:18
                  no prosze... a u nas chyba nie bylo... glowy nie dam sobei uciac, ale tak mi sie wydaje ze nie bylo. Mnie to i tak nie dotyczy wiec tematu nie zglebialam smile
                  • pasik Re: Elementarz XXI wieku 23.06.12, 22:27
                    u nas nauczycielka pokazywała egzemplarze...podobało mi sie zróżnicowanie tekstów/łatwiejsze, trudniejsze- rozwinięcie tematu.
                    Mówiła że łatwiej jej dostosować treść do poszczególnych okazji, świąt itp....podręczniki pozwalają na większą dowolność. Podział na przedmioty.
                    Zobaczymy...ilustracje rzeczywiście specyficzne
              • przeciwcialo Re: do iwek33 - Elementarz XXI wieku 04.07.12, 17:17
                Nauczyciele widzieli a rodzice zobaczą później. W naszej szkole zmieniaja Nowe jUz w szkole na Elementarz.
          • kuba3519 Re: Elementarz XXI wieku 03.01.13, 21:45
            Naprawdę jest to jeden z trudniejszych cykli podręczników do pierwszych klas i TO WCALE NIE PRAWDA, ŻE JEST PROSTSZY OD NOWE JUŻ W SZKOLE. To dosyć "niefajnie" ze strony wydawnictwa. Ogółem Dla 7 latków jest to pakiet rzeczywiście atrakcyjny, ale sześciolatki nie poradzą sobie.
            • katmack Re: Elementarz XXI wieku 04.01.13, 08:42
              No bez przesady moja 6 latka i to 6 latka z końca lipca radzi sobie bez problemu książka jest bardzo prosta.
        • olczam Up 17.03.13, 21:42
          Już marzec, siódmy miesiąc nauki. Minęło więc trochę czasu i pierwsze zachwyty bądź negatywne wrażenia. To czas, kiedy można już na chłodno wyrazić swoją opinię. Interesuje mnie zdanie nauczycieli oraz rodziców o Elementarzu XXI wieku. Czy faktycznie sprawdza się w grupie mieszanej, czy radzą sobie z nim spokojnie sześciolatki? Jaka jest skala trudności tekstów do nauki czytania, czy wprowadzone są już wszystkie litery...
          Będę wdzięczna za wszelkie opinie.
          • analist73 Re: Up 18.03.13, 07:40
            Nie są wprowadzone wszystkie litery, ma sporo tekstów do czytania, mój 6-latek sobie spokojnie radzi. Nie słyszałam narzekań ze strony innych rodziców. Ale są w min błędy, np litery w czytankach których jeszcze nie poznali.
            • ciri_77 Re: Up 19.03.13, 14:02
              MOje 6 latki sobie z nim radzą, literki jeszcze wprowadzają (zostały ż,ź, zmiękczenia i dwuznaki). Sympatyczna matematyka (choc moim zdaniem za łatwa i ciut za schematyczna). Większości podręczników nie oglądam, bo zostają w szkole. DZieciaki zadowolone.
              • olczam Re: Up 01.04.13, 22:39
                Dzięki.
                Może ktoś jeszcze?
      • gala148 Re: Elementarz XXI wieku 03.07.12, 20:29
        Pakiet jest już w sprzedaży, dzisiaj kupiłam, nie wszędzie go mają, ja kupiłam tutaj: Elementarz XXI wieku Nowa Era klasa 1 box zestaw podręczników
      • kociaczekk1985 Re: Elementarz XXI wieku 12.07.12, 22:09
        nie prawda ja mam już ten pakiet w domu jest bardzo czytelny i fajny poziom trudności jest rozłożony w 4 etapach .papier tez jest dobry
    • mgosha Re: Elementarz XXI wieku 13.07.12, 23:57
      Podobno jest trochę łatwiejszy od "Nowe juz w szkole".
      • katmack Re: Elementarz XXI wieku 13.08.12, 10:31
        Mamy już pakiet. Książki ciekawe, ilustracje jak dla mnie, wychowanej na elementarzu falskiego, trochę udziwnione, 23 litery w I półroczu, mało klasyki wierszowej dla dzieci. Może ktoś z doświadczeniem pokusi się o jakieś porównania?
        • katmack Re: Elementarz XXI wieku 09.10.12, 12:50
          Po prawie 1,5 miesiąca moja 6-latka się nudzi, ale może to wina programu albo wychowawczyni.
          Czy Wasze dzieci korzystające z elementarza dodatkowo korzystają z innych ćwiczeń? Jak wyglądają zadania domowe tylko ze standardowego pakietu czy coś jeszcze?
          • hm1976 Re: Elementarz XXI wieku 09.10.12, 20:24
            Mój syn ma Elementarz XXI,
            Syn ma sporo zadane, w ćwiczeniach są już na 80 stronie, z matematyki nie wiem bo dawno nie przynosił, ma też dodatkowe ćwiczenia. Przynosi do domu po 1-9 kartki A4 ksero z zadaniami, figury geometryczne, równania, ćwiczenia na logikę, itd. plus kaligrafia.
            https://www.suwaczki.com/tickers/er3mj44j7k1xks5c.png
            https://www.suwaczki.com/tickers/82doj44jds6noq0l.png
            • jagodasoft2 Re: Elementarz XXI wieku 10.10.12, 11:36
              Moja sie nie nudzi. Książka z polskiego przerobiona w 80 %. Do domu dostają oprócz tych książkowych karty pracy zrobione przez Panią. Uważam ze podreczniki fajne, zróżnicowane. Może Pani za wolno idzie z programem, albo za mało im urozmaica lekcje.
              • pasik Re: Elementarz XXI wieku 10.10.12, 12:52
                Moja Glizda również się nie nudzi,kser dodatkowych do domu nie przynosi.
                I tak ma być....nie ma się stresować naukąsmile
                • sandra1301 Re: Elementarz XXI wieku 12.10.12, 19:44
                  jestem zadowolona z tego pakietu, córka chętnie rozwiązuje zadania, w ćwiczeniach jest na 79 stronie. Dobrze że jest kaligrafia, oprócz tego mamy normalne zeszyty
                  • sandra1301 Re: Elementarz XXI wieku 14.12.12, 21:30
                    Na dziś córka jest na literze G, a w matematyce cyfra 0. Podręcznik jest bardzo funkcjonalny. Jesteśmy zadowoleni
                    • trzepalka Re: Elementarz XXI wieku 05.01.13, 00:56
                      Ja wyłapałam trochę błędów w tym podręczniku, chociaz to bardziej przypadkiem niz z powodu maniakalnego studiowania. A już stwierdzenia mojego dziecka: "O, mamo, tego nie czytam, bo tu jest literka W, której jeszcze nie poznaliśmy" (za literkę "w" należy sobie podstawić dowolną), to właściwie klasyka.
                      • gala148 Re: Elementarz XXI wieku 05.01.13, 18:41
                        Trzeba napisać do wydawcy smile

Podręczniki szkolne
                        • kuba3519 Re: Elementarz XXI wieku 05.01.13, 19:13
                          (galas...) to dobry pomysł
                          • sandra1301 Re: Elementarz XXI wieku 04.02.13, 22:33
                            Jestesmy zadowoleni z pakietu, na merlinie zamówiłam dodatkowe zeszyty z kaligrafii - Piszę coraz lepiej.
                            Córka jest w ćwiczeniach cz. 3 na dwuznakach Cz, Sz, w matematyce liczba 12
                            • km.m Re: Elementarz XXI wieku 05.02.13, 19:00
                              U nas podobnie. Czy wasze dzieci korzystają tylko z pakietu czy nauczyciele jeszcze dodatkowo coś zadają, kserowki, karty pracy zadania w zeszytach przedmiotowych czy dodatkowe ćwiczenia. Mam wrażenie że u nas wychowawczyni trochę idzie na latwiznę i nic więcej nie dodaje.
                              • sandra1301 Re: Elementarz XXI wieku 06.02.13, 22:50
                                U nas są dodatkowo "normalne" zeszyty: j.Polski, matematyka i środowisko. Tam wkleajne są rózne pomoce, wykresy, zadania tekstowe. Są przepisywane teksty z podręcznika i zadawane prace do wykonywania w domu. Dodatkowo córka ma zeszyt do dyktand z j.polskiego i zeszyt do kartówek z matematyki. Z kolei sprawdziany są na przygotowanych osobno zestawach do wypełnienia.
                                • km.m Re: Elementarz XXI wieku 02.04.13, 10:34
                                  U nas też są zeszyty ale 2 do polskiego i matematyki. Był tylko 1 sprawdzian półroczny. Obawiam się że to za mało, jeden wiersz ostatnio na pamięć "pierwiosnek". żadnych dyktand a hitem sezonu był plastuś filmowy mało mnie szlag nie trafił tyle się trąbi że dzieci nie czytają lektur tylko oblądają filmy i czytają streszczenia a tu taki kwiat, nauczyciel zamiast zadać lekturę do domu lub w najgorszym razie sam czytać urywki na lekcji film puszcza, ręce mi opadły.
                                  • sandra1301 Re: Elementarz XXI wieku 02.04.13, 21:55
                                    u nas sprawdziany są średnio raz w tygodniu: kartkówka z matematyki, dyktanda z polskiego, sprawdziany ze środowiska. Pani stawia duzo ocen: z prac domowych, z odpowiedzi ustych, z pisma, w ćwiczeniach. Córka miała ok. 40 ocen z j.polskiego w I półroczu. Z innych przedmiotów podobnie.
        • kuba3519 Re: Elementarz XXI wieku 04.01.13, 14:44
          Uczę z podręczników Nowe już w szkole 4 lata i na początku bardzo się bałem przed porażkami i nie powodzeniem, ale zarówno 6 latki jaki i 7 latki radzą sobie na razie bez zarzutów
          • katmack Re: Elementarz XXI wieku 21.05.13, 12:12
            Podobno juz jest zestaw do II klasy może ktoś już widział, zwłaszcza ciało pedagogiczne i oceni . I klasa była bardzo prosta ciekawa jestem plusów i minusów po prawie roku.
            • pasik Re: Elementarz XXI wieku 17.06.13, 12:03
              niektóre księgarnie już mają dostępną II klasę.
              Dla mnie i dla mojego dziecka podręczniki ok
    • monikaa13 Nowe opinie i uwagi 17.06.13, 11:16
      Będę wdzięczna za nowe opinie i uwagi do zestawu XXI wieku. Moja córka zaczyna 1 klasę właśnie z tym podręcznikiem. Oglądałam prezentację, polski wydaje się ok. dużo tekstów do czytania ale matematyka chyba jest dość prosta. Poznawanie cyferek od zera - znów! Są jakieś zadania trudniejsze?
      • ninkasz Re: Nowe opinie i uwagi 17.06.13, 12:56
        Moje dziecko też będzie na tym pracowało ale na zebraniu nauczycielka zapowiedziała, że jak dla dziecka to będzie za mało to trzeba jeszcze będzie kupić "Chcę wiedzieć więcej".
        • muchomorek6 Re: Nowe opinie i uwagi 17.06.13, 14:08
          Mój syn kończy 1 klasę na tym podręczniku i uważam, że nie jest wcale taki łatwy, wręcz nauczycielka sama twierdzi,że jest bardzo trudny. J. polski bardzo dużo czytanek, matematyka dużo zadań tekstowych.
          • monikaa13 Re: Nowe opinie i uwagi 17.06.13, 20:13
            Są zadania tekstowe? Takie normalne: treść, pytanie, miejsce na rozwiązanie i odpowiedź? A dodawanie i odejmowanie w zakresie ilu?
            • muchomorek6 Re: Nowe opinie i uwagi 19.06.13, 16:15
              Tak. Treść pytanie, miejsce na rozwiązanie. Dodawanie i odejmowanie do 20 w pełnym zakresie i dodawanie i odejmowanie do 100 dziesiątkami, również dodawanie i odejmowanie na nominałach pieniężnych.
      • moja.droga Re: Nowe opinie i uwagi 20.06.13, 14:49
        Moje dziecko kończy naukę w I klasie z tym zestawem.
        Nie mam większych zastrzeżeń co do treści.
        Z matmy zdarzyło się jedno zadanie z błędem.

Jedyną wadę, którą dostrzegam, jest waga książek. Dziecko codziennie nosi przynajmniej trzy grube książki.
        Mam syna w klasie drugiej, który korzysta z "Razem w szkole". Tam cały materiał jest podzielony na 12 części. Do szkoły nosi dwie cienkie książki. "Elementarz XXI wieku" ma dwa podręczniki (po jednym na semestr) i po cztery części ćwiczeń matmy i polskiego. Osobno muzyka, osobno informatyka. Całkiem sporo tych książek do noszenia.
        • pasik Re: Nowe opinie i uwagi 20.06.13, 15:40
          tu masz rację..u nas najgorszy był wtorek...przynosiła wszystkie książki + komputer, kaligrafia, cały angielski + religia.
          Ja matka zarzekająca się że nie będę za dzieckiem targać tornistra..niestety robię to.
          Plecak ma stosunkowo lekki w przeciwieństwie do książeksad
          • sandra1301 pasik 23.06.13, 10:10
            chyba jesteśmy z tej samej klasywink u nas wtorek to była istna masakra z plecakiem i jeszcze zestaw na wf!
            • pasik Re: :-) 24.06.13, 00:38
              hehe no nie moja ma wf pon, środa, czwarteksmile
              ale ciężar wielki..muszę zważyć..na koniec rokutongue_out
          • sandra1301 Re: Nowe opinie i uwagi 24.06.13, 19:19
            co do samego zestawu to byliśmy zadowoleni. Rzeczywiście książka mogła być jeszcze bardziej podzielona. Córka w ogóle nie korzystała z ksiązk do zajęć komputerowych i sporadycznie z wyprawki, no ale to kwestia metodologii zajęć.
            Dodatkowo kupiłam ćwiczenia z kaligrafii pt. Piszę coraz lepiej, aby poprawić pismo córki.
            Generalnie mogę polecić Elementarz.
            • sandra1301 Re: Nowe opinie i uwagi 05.08.13, 13:59
              Mam zestaw Elementarza do 2 klasy i bardzo fajnie się prezentuje. Z tego co widzę sporo już "przerobili" materiału w 1 klasie, więc powinno być łatwo.
              Zestaw do 2 klasy jest tak samo podzielony jak w 1kl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka