Dodaj do ulubionych

Rocznica komunii

07.05.13, 21:12
Witam,
mam pytanko: jak wygląda u Was rocznica komunii już po kosciele, organizujecie jakiś obiad rodzinny? Jest w zwyczaju zapraszać dziadków, chrzestnych? Pamiętam, że na rocznicę kuzynki było rodzinne spotkanie, ale to było prawie 20 lat temu, a w międzyczasie żadnych komunii w rodzinie nie było, oprócz 2 w diecezji płockiej, gdzie mają tzw. dużą komunię w 4 klasie, więc problem rocznicy odpada.
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 08:20
      Nic nie robiliśmy. Kościół i do domu. Byli tylko dziadkowie z jednej strony i chrzestna. Chrzestny nie dojechali bo mieli komunię u dziecka przyjaciółki. Oczywiście żadnych rocznicowych prezentów też nie było.
      • marika012 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 11:49
        miało być: "chrzestny z żoną nie dojechali"
    • jagabaga92 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 09:18
      Przepraszam, że nie odpowiem na pytanie, bo rocznice komunii przeżywałam tylko swoją (ok. 30 lat temu), ale odnośnie tej rocznicy za nic nie potrafię zrozumieć - na pewno nie od strony duchowej, po co zwoływane są rocznice komunii??? Chyba tylko w celach zarobkowych parafiisad. Mój syn w tym roku idzie do komunii i zapytaliśmy w parafii, jaka jest opłata za komunijną intencję mszalną. Przy okazji dowiedziałam się, że dzieci "rocznicowe" zapłaciły w tym roku 110zł ("normalna" opłata za mszę to 50zł).

A'propos diecezji płockiej to też mi szczena opadła, gdy dowiedziałam się (od rodziny mieszkającej w tamtym rejonie), że tam jest "komunia święta generalna" (tak to sie ponoć nazywa) w IV klasie. Po co??????

Żeby nie było, że się czepiam - jestem osoba wierzącą i praktykującą, ale niechętnie finansującą Kościół "ponad normę"wink.
      • solaris31 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 10:35
        >po co zwoływane są rocznice komunii???

chyba dla tradycji wink ja sama też nie widzę jakiegoś mega uzasadnienia.

cele zarobkowe tez odpadają, akurat u nas nic się nie płaci za rocznicową mszę. nie ma takiego obowiązku. w ub. roku rodzice się składali na mszę rocznicową, wyszło po złotówce od dziecka. żaden więc to zarobek dla parafii.
      • sabina211 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 10:48
        Przezywałam już, rok po roku, dwie Komunie i rocznice moich dzieci. Rocznica syna była tydzień po Komunii córki, a że cała rodzina ma do nas 200-400 km więc nie było już osobnego przyjęcia/obiadu rocznicowego, jedynie życzenia telefoniczne i prezent (składkowy od rodziców i jednych dziadków). Drudzy dziadkowie zafundowali córce wycieczkę zagraniczną na Komunię i dzwoniąc w rocznicę do syna powiedzieli, że go też zabiorą jako prezent rocznicowy. (Zabrali oboje, syn "rocznicowo" skorzystał na Komunii siostry.) Rocznica córki (rok temu) za to była dość uroczyście obchodzona, z gośćmi i prezentami (skromniejszymi niż na samą Komunię.) Był obiad i ciasto. Chrzestna i ci dziadkowie, którzy z uzasadnionych powodów nie dojechali też przysłali prezenty i zapewniali o uczestnictwie we Mszy w swoich miejscowościach. Nieco nam się ta uroczystość rozrosła, ale to głównie z powodu gości, którzy chcieli być z nami w tym dniu, a jechali z daleka i trudno było ich zabrać na lody i wsadzić do samochodów.
      • mika_p Re: Rocznica komunii 08.05.13, 13:36
        jagabaga92 napisała:
        > A'propos diecezji płockiej to też mi szczena opadła, gdy dowiedziałam się (od r
        > odziny mieszkającej w tamtym rejonie), że tam jest "komunia święta generalna" (
        > tak to sie ponoć nazywa) w IV klasie. Po co??????

Uroczyste odnowienie przyrzeczeń chrztu świętego.
        • jagabaga92 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 14:19
          A w ogóle jest to zgodne z prawem kościelnym/kanonicznym? Ile maksymalnie "przystąpień" do komunii dopuszcza to prawo? Dlaczego TYLKO w diecezji płockiej taka "świętość"? Będę wdzięczna za przybliżenie tematu tego płockiego ewenementu.
          • monia4545 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 14:31
            wiem, że was to dziwi ale ja właśnie z "diecezji płockiej" i u nas zawsze tak było: w drugiej klasie Pierwsza Komunia - biała sukienka, garnitur chłopiec lub alby, no i w czwartej klasie Druga Komunia zw. Generalną czy jak ktoś woli Odnowienie Przyrzeczeń Chrzcielnych - dziewczynki i chłopcy na biało-czarno i obowiązkowo świeca. W tym roku po raz ostatni jest Pierwsza Komunia w naszej diecezji w drugiej klasie, w przyszłym nie ma wogóle i potem już od 2015 w klasie trzeciej, a co z tą drugą Komunią to nie wiem.
            • jagabaga92 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 14:36
              Rozumiem, ze "zawsze tak było", ale czy ktoś to potrafi uzasadnić, podeprzeć przepisami prawa kościelnego? Dążę do zrozumienia tego właśnie aspektu podwójnej komunii - czy to widzimisie płockich biskupów, czy zostało wywiedzione z prawa kościelnego?
              • olga727 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 19:27
                jagabaga92 napisała:

> Rozumiem, ze "zawsze tak było", ale czy ktoś to potrafi uzasadnić, podeprzeć pr
                > zepisami prawa kościelnego? Dążę do zrozumienia tego właśnie aspektu podwójnej
                > komunii - czy to widzimisie płockich biskupów, czy zostało wywiedzione z prawa
                > kościelnego?
                >
                To nie tylko "widzimisię"płockich biskupów. To zależy jaka jest tradycja w parafii,odnośnie tego Odnawiania. To jest też przypomnienie dla samych dzieci/rodziców,że oto rok wcześniej przystępowały po raz pierwszy do Stołu Pańskiego i miały pełny udział we Mszy Świętej. smile
            • olga727 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 19:19
              monia4545 napisała:

> wiem, że was to dziwi ale ja właśnie z "diecezji płockiej" i u nas zawsze tak b
              > yło: w drugiej klasie Pierwsza Komunia - biała sukienka, garnitur chłopiec lub
              > alby, no i w czwartej klasie Druga Komunia zw. Generalną czy jak ktoś woli Odno
              > wienie Przyrzeczeń Chrzcielnych - dziewczynki i chłopcy na biało-czarno i obowi
              > ązkowo świeca. W tym roku po raz ostatni jest Pierwsza Komunia w naszej diecezj
              > i w drugiej klasie, w przyszłym nie ma wogóle i potem już od 2015 w klasie trze
              > ciej, a co z tą drugą Komunią to nie wiem.

To Odnowienie ,będzie chyba zwyczajnie:Rok po Komunii.Ale nie po 3 klasie,lecz po 4 i tyle. smile
          • mika_p Re: Rocznica komunii 08.05.13, 14:32
            > Ile maksymalnie "przystąpień" do komunii dopuszcza to prawo?

Zdaje się, że dziesiatki tysięcy tongue_out Jak człowiek ejst w stanie łąski, to może i codziennie przyjmowac komunię przez całe życie.
            A może chodziło ci o chrzest? Jak zapewne wiesz, w KK generalnie chrzcimy malutkie dzieci i w ich imieniu rodzice wyrzekają się szatana, grzechu i wyznaja wiarę. W IV klasie dzieci powtarzają te przyrzeczenia już we własnym imieniu.

Z tego co czytam na forum, takie uroczyste odnowienie przyrzeczeń chrztu św. odbywa się czasem własnie na rocznicy I komunii, a czasem w przeddzien I komunii św.
            • wuwujama Re: Rocznica komunii 10.05.13, 20:19
              To znaczy, ze u Was w diecezji plockiej podczas pierwszej komuni sw nie ma odnowienia przyrzeczen chrzecielnych? W ogole nie przychodzicie do kosciola ze swiecami?
              Przyznam szczerze nigdy sie z czyms takim nie spotkalam. Wszystkie dzieci, ktore znam mialy odnowienie przyrzeczen w przeddzien komuni po pierwszej spowiedzi albo w trakcie mszy pierwszokomunijnej.
              Dziwne mi sie wydaje robienie oddzielnej uroczystosci z powodu odnowienia przyrzeczen, ktore zajmuja jakies 10 minut.
              I nie wiem, czy dobrze zrozumialam, w 2. kl macie pierwsza komunie, w 4. kl czyli w druga rocznice pierwszej komuni komunie generalna=odnowienie przyrzeczen, a w 3. klasie nic czy tez obchodzicie pierwsza rocznice komuni jak w wiekszosci parafii?
              • mika_p Re: Rocznica komunii 10.05.13, 20:33
                Tak, podczas I komunii nie ma odnowienia przyrzeczeń chrzcielnych i nie używamy świec.
                Tak, nie jest obchodzona rocznica komunii w III klasie.

W IV klasie odnowienie przyrzeczeń chrztu odbywa się na mszy i dzieci mają świece - optymalnie swoje świece od chrztu.

Wiesz, dla mnie to absolutnie normalne smile O obchodzeniu rocznicy komunii dowiedziałam sie z forum big_grin A o tym, że nie wszedzie jest generalna, to od teściowej, ona ze Śląska i dla niej ten zwyczaj też był dziwny. Na tyle obcy, że nawet o nim nie wiedziała.
          • olga727 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 19:14
            jagabaga92 napisała:

> A w ogóle jest to zgodne z prawem kościelnym/kanonicznym? Ile maksymalnie "przy
            > stąpień" do komunii dopuszcza to prawo? Dlaczego TYLKO w diecezji płockiej taka
            > "świętość"? Będę wdzięczna za przybliżenie tematu tego płockiego ewenementu.
            >
            Sprawdź,na stronie Kurii diecezji Płockiej.Tam podejrzewam,że znajdziesz tam najbardziej wiarygodne źródło informacji.smile
      • olga727 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 19:05
        jagabaga92 napisała:

na pewno nie od strony duchowej, po co zwoływane są rocznice komunii??? Chy
        > ba tylko w celach zarobkowych parafiisad.

A może właśnie w celu odnowienia przyrzeczeń,składanych w dniu Pierwszej Komunii .Tak więc,jednak w celach duchowych.smile

> A'propos diecezji płockiej to też mi szczena opadła, gdy dowiedziałam się (od r
        > odziny mieszkającej w tamtym rejonie), że tam jest "komunia święta generalna" (
        > tak to sie ponoć nazywa) w IV klasie. Po co??????

A istnieje coś takiego,jak "Wczesna Komunia Święta".( Podobno na Śląsku,coś takiego jest praktykowane.),czyli gdzieś tak około 6 lat życia,a później dziecko idzie do tej niby Generalnej.
        • magda1104 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 20:39
          Dzięki za odzew.
          ta rocznica jest w Boże Ciało, jest msza w intencji dzieci i one wszystkie idą w procesji potem. Szczerze mówiąc, nie bardzo chciałabym coś organizować, bo to ostatecznie dość długa uroczystość i liczba gości też niekrótka, ok. 20 osób najbliższych i nie wypada nikogo pominąć. I jakoś nie mam ochoty na gości....

A swoją drogą ja też przyjmowałam dwie komunie w "diecezji płockiej". Czytałam też, że taki układ komunii jest bardzo ok, wręcz wzorcowy. jak będzie teraz, w związku z reformą 6-latkową i jej konsekwencjami? Na wzór Płocka - W 3 klasie pierwsza komunia, w 6 klasie "odnowienie przyrzeczeń", w 3 klasie gim bierzmowanie. Czyli po każdym tzw. etapie edukacyjnym ważne wydarzenie duchowe.
          • michmo Re: Rocznica komunii 13.05.13, 11:33
            Nam siostra na prośbę proboszcza na zebraniu zwykłym szkolnym powiedziała, że w 2014 r. nie będzie komunii dopiero nasza córka rocznik 2005 będzie miała w 2015 w 3 klasie i już nie będzie rocznicy komunii. Takie są bynajmniej plany.
        • iwek33 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 20:59
          olga727 napisał(a):

> A istnieje coś takiego,jak "Wczesna Komunia Święta".( Podobno na Śląsku,coś tak
          > iego jest praktykowane.),czyli gdzieś tak około 6 lat życia,a później dziecko i
          > dzie do tej niby Generalnej.

Nie, nie jest tak jak piszesz. Tzn jest coś takiego jak "wczesna komunia" tzn dopuszcza się do komunii dziecko młodsze, np. 6 lub 7 latka, oczywiście po przygotowaniu, wtedy, gdy ma przystępujące do pierwszej komunii rodzeństwo 8 letnie. Wtedy to rodzeństwo może przystąpić do komunii razem w jednym roku, a nie rok po roku. Natomiast nie ma czegoś takiego jak komunia generalna, do której to młodsze dziecko idzie później. Jest tylko jedna Komunia święta, jeśli przystąpi do niej wcześniej niż w wieku 8 lat, to mówi się, ze poszło do wczesnej komunii. Po roku od głównej komunii jest tzw. rocznica, tzn dzieci mają mszę, na którą idą ubrani w komunijne ubranka sprzed roku ( jeśli wejdą smile ) ale nie ma żadnego przyjęcia, prezentów itp.
          • sabina211 Re: Rocznica komunii 08.05.13, 22:21
            Do wczesnej Komunii nie zawsze przystępują dzieci mające starsze rodzeństwo, to nie jest warunek. Dużo na ten temat było na forum "Wychowanie w wierze", choć teraz to już chyba zarchaizowany wątek. A co do przyjęć i prezentów to przecież decyzja każdej rodziny - przecież w sensie duchowym (sakramentalnym) tak samo ważna jest I Komunia bez przyjęcia jak i rocznicowa z przyjęciem.
            A swoją drogą ja swoją rocznicę obchodziłam dokładnie rok po Komunii, był to dzień powszedni i nikomu nawet nie przyszło na myśl zapraszać gości, skoro Msza wieczorem, a następnego dnia szkoła/praca. Przesunięcie rocznicy na weekend niejako naturalnie stwarza okazję do spotkań rodzinnych i (skromnych) prezentów, zwłaszcza w rodzinach wierzących, praktykujących.
    • jagodasoft2 Re: Rocznica komunii 10.05.13, 19:21
      U mnie w rodzinie nie obchodzi sie rocznicy. Tzn dzieci idą z rodzicami do kościoła i finito. Nie ma "imprezy", prezentów, tylko taka bardziej uroczysta msza.
    • wuwujama Re: Rocznica komunii 10.05.13, 20:23
      Nie organizowalam nic szczegolnego, oprocz zwyklego obiadu i poxniej tylko ciasto. Zadnych prezentow nie bylo. Ale sama komunie tez mielismy w domu i malo liczna: moja mama, siostra czyli chrzestna z mezem i synem, brat z zona i synem, tesciowie, bratowa meza z synami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka