makurokurosek 09.06.13, 18:21 Jaki jest próg zaliczenia testów operon i czy wyznacza go szkoła czy OPERON, czy te testy w ogóle mają jakiś próg zaliczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakw Re: Próg zaliczenia testów operon 09.06.13, 19:03 Jedyne testy na koniec jakiegoś etapu edukacji w szkole , które mają próg zaliczenia, to matura podstawowa z polskiego, matematyki i języka obcego - 30%. Więc podejrzewam, że testy operonu nie muszą miec jakiegokolwiek progu zaliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Próg zaliczenia testów operon 09.06.13, 20:18 Też tak podejrzewam... Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Próg zaliczenia testów operon 10.06.13, 16:39 One nie mają progu zaliczena. Są jakby podsumowaniem wiedzy ucznia po danym etapie edukacji, ale nie ma wpływu na promocję ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Próg zaliczenia testów operon 10.06.13, 17:53 Pytałam z ciekawości , u nas jak najbardziej test wpływa na ocenę, próg zaliczeń jest taki jak przy innych ocenach czyli 80 % stąd moja ciekawość czy jest to próg odgórny czy wysmysł szkoły. U nas wszystkie dzieciaki które otrzymały poniżej 80 % z polskiego niezależnie czy jest to 15 % czy 78 % mają zapowiedziane, że we wrześniu otrzymają skierowanie do poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Próg zaliczenia testów operon 10.06.13, 19:23 No tak, bo przecież to niemożliwe, żeby przy tak świetnej nauczycielce dziecko mogło dostać 79% tak po prostu. Musi mieć jakiś feler. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Próg zaliczenia testów operon 10.06.13, 20:34 . Przy naszym systemie oceniania zastanawiam się jakby sobie poradziło dziecko z deficytami, chyba zwyczajnie bardzo szybko olałoby naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Próg zaliczenia testów operon 10.06.13, 21:14 No i zadziwia mnie nauczycielka, która musi mieć wyniki testów, żeby rodziców z dzieckiem skierować do poradni - jeśli dziecko tego potrzebuje. To co ona robi w szkole - nie widzi i nie słyszy, że dziecko ma problemy z pisaniem/ czytaniem/ liczeniem? Kuriozalne podejście do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: Próg zaliczenia testów operon 11.06.13, 10:46 Nauczycielka pewnie potrzebuje papierka/ów, że wyniki nauczania, to nie jej "zasługa". Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Próg zaliczenia testów operon 11.06.13, 09:43 Sam Operan o swoim teście pisze tak: Sprawdzian kończy pierwszy etap edukacji, jest jego podsumowaniem. Dostarcza informacji o pracy szkoły, nauczycieli i uczniów. Jest źródłem wiedzy o tym, które umiejętności uczniowie już dobrze opanowali, a nad którymi warto jeszcze popracować. Uzyskane dane, porównane z wynikami sprawdzianu po szóstej klasie, pozwolą stwierdzić, czy potencjał ucznia został odpowiednio wykorzystany. Zatem wyniki sprawdzianu odnoszą się do wielu obszarów i mogą być wykorzystywane w różny sposób. Dla mnie dość kuriozalnym jest skierowanie ucznia do poradni na podstawie takiego testu. Na ocenę roczną to chyba się cały rok pracuje...A jeśli są jakieś deficyty to wypadałoby je nazwać. A poza tym chyba inaczej wygląda sytuacja ucznia z wynikiem 79% a inaczej 30%. Z drugiej jednak strony poziom Operona nie jest specjalnie wysoki (w porównaniu do OBUTa) więc ja jako rodzic potraktowałabym słaby wynik jako sygnał alarmowy przy czym 80% to nie jest słaby wynik moim zdaniem. Za "mojej " edukacji, ale u dzieciaków jest chyba dość podobnie, taki poziom odpowiada ocenie dobrej. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Próg zaliczenia testów operon 11.06.13, 13:14 W szkole córki wynik 79% to ocena niedostateczna Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Próg zaliczenia testów operon 11.06.13, 13:33 A ja moim obiecałam nagrodę specjalna przy poziomie 88% z OBUTa Nie żeby się tak słabo uczyli ale uznałam że te 80% to właśnie taki przyzwoity średniak i dlatego muszą się trochę bardziej postarać jak chcą dostać to co chcą. BTW, jesteś ok z systemem oceniania w tej szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Próg zaliczenia testów operon 28.11.13, 15:37 Próg zaliczenia 80%??? Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Próg zaliczenia testów operon 11.06.13, 13:20 nie ma żadnego progu. wynik ma charakter tylko informacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Próg zaliczenia testów operon 28.11.13, 16:25 Cala Polska.Niby testy sa ale sie nie licza. Odpowiedz Link Zgłoś