Dodaj do ulubionych

klucz do domu

03.09.13, 22:39
Pojawia się u mnie powoli temat, że dziecko (prawie 8 lat) chciałoby wracać samo do domu. Droga bezpieczna, krótka (2 minuty). Ale przecież ono potrzebuje klucz. I gdzie ten klucz będzie trzymać? W plecaku? Na szyi? Właśnie dziś zostawiła na basenie zegarek...

Jak wygląda u Was sprawa z kluczem?
Obserwuj wątek
    • mei3 Re: klucz do domu 04.09.13, 00:58
      joxanna napisała:

> Pojawia się u mnie powoli temat, że dziecko (prawie 8 lat) chciałoby wracać sam
      > o do domu. Droga bezpieczna, krótka (2 minuty). Ale przecież ono potrzebuje klu
      > cz. I gdzie ten klucz będzie trzymać? W plecaku? Na szyi? > Jak wygląda u Was sprawa z kluczem?

my tez sie nad tym zastanawiamy....
    • jagabaga92 Re: klucz do domu 04.09.13, 07:39
      A ja wymyśliłam coś takiego: przyszyłam we wnętrzu plecaka smycz z karabińczykiem i do karabińczyka przypinane są klucze, które leżą wtedy na samym dnie. Przed drzwiami młody odpina sobie klucze, otwiera drzwi, po czym znów przypina je do smyczy.
    • dorotakatarzyna Re: klucz do domu 04.09.13, 08:15
      Moje w tym wieku już miały własne klucze. Breloczek jest właśnie w kształcie karabińczyka, można np. przypinać do spodni - tak nosi syn, ja też. Starsza wrzuca do torebki. Młodsza ma w tornistrze specjalne miejsce, w którym przypina te klucze. Jeszcze nigdy żadne nie zgubiło.
    • mama-ola Re: klucz do domu 04.09.13, 08:37
      Mój syn tylko kilka razy musiał zostać z kluczami. Dostał wtedy smycz, którą oplątał wokół szlufki od spodni. Końcówka smyczy z przyczepionymi kluczami została wsadzona do kieszeni.
    • mw144 Re: klucz do domu 04.09.13, 08:40
      Przypina do karabińczyka wewnątrz plecaka.
    • kanna Re: klucz do domu 04.09.13, 11:09
      Klucz przypinany w plecaku na smyczy. Mamy tez alarm z kodem, więc proste zabranie klucza nie rozwiąże ew. złodziejowi problemu wink
    • wuwujama Re: klucz do domu 05.09.13, 15:46
      Nosi w plecaku na smyczy przypietej do takiego haczyka wewnatrz, ktory jej doszylam. Jak wychodzi na dwor na szyi.
    • mama303 Re: klucz do domu 05.09.13, 20:53
      joxanna napisała:

> Pojawia się u mnie powoli temat, że dziecko (prawie 8 lat) chciałoby wracać sam
      > o do domu. Droga bezpieczna, krótka (2 minuty). Ale przecież ono potrzebuje klu
      > cz. I gdzie ten klucz będzie trzymać? W plecaku? Na szyi? Właśnie dziś zostawił
      > a na basenie zegarek...

córka ma klucz na smyczy, jakos nie gubi
      > Jak wygląda u Was sprawa z kluczem?
      • mei3 Re: klucz do domu 07.09.13, 00:25
        kochane o jakim karabinczyku, smyczy mowicie?.
        wyobrazam sobie, ze to kolko w plecaku wewnatrz - to karabinczyk, ale smycz to juz nie bardzocrying
        • grave_digger Re: klucz do domu 07.09.13, 10:13
          karabińczyk
          https://www.smyczki-reklamowe.pl/ismycze/karabinczyki.jpg
          • grave_digger Re: klucz do domu 07.09.13, 10:13
            https://amelia.globalhost.pl/images/karabinczyki_kolorowe_trojkat.jpg
    • budzik11 Re: klucz do domu 07.09.13, 10:29
      Moja wprawdzie nie nosi klucza, ale gdyby musiała, to przyszyłabym jej do plecaka (od kieszonki na II śniadanie) długą smycz z kluczami - żaden karabińczyk, żeby nie odpinała, bo na bank po wejściu do domu zostawiłaby klucze na szafce czy gdzieś i następnego dnia nie miałaby jak wejść do domu - tylko tak, żeby ten klucz był zawsze przy plecaku - może to nienajwygodniejsze, bo musiałaby plecak zdjąć i przytrzymać przed sobą podczas otwierania drzwi, ale przynajmniej nie zostawiłaby go nigdzie.
      • verdana Re: klucz do domu 07.09.13, 10:39
        Ja bałabym sie zostawiać klucze w plecaku. Plecak jest często porzucany na podwórku czy przed klasą, zeszyty podpisane, w dzienniczku adres - wymarzona okazja dla złodzieja. Nigdy nie powinno sie trzymać kluczy nie przy sobie, a szczególnie tam, gdzie tak łatwo zidentyfikować właściciela.
        • budzik11 Re: klucz do domu 07.09.13, 13:03
          Wiesz, jak się ktoś uprze, to i dziecku z szyi ściągnie smycz z kluczami i zmusi do podania adresu. Torebkę Tobie też złodziej może wyrwać i uciec, a pewnie masz w niej dokumenty z adresem i klucze.
          Swoją drogą to moje dziecko nie nosi ze sobą nic z adresem, dzienniczka nie mają.
          • verdana Re: klucz do domu 07.09.13, 13:25
            Jak się uprze, to i drzwi wyłamie. Jednak uważam za niefrasobliwe zostawianie torby z adresem i kluczami bez opieki. Pewnie, torebkę złodziej moze wyrwać, jednak większość kobiet nie rzuca jej beztrosko gdziekolwiek - a tu własnie mamy do czynienia z takim wypadkiem.
            Jesli juz klucze w tornistrze, to przynajmniej właśnie bez adresu - czyli legitymacja czy dzienniczek z adresem i klucze razem - nie.
    • joanna_poz Re: klucz do domu 09.09.13, 11:25
      nosi przypiete w plecaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka