Dodaj do ulubionych

Książka dla nastolatki

02.12.13, 20:11
Witajcie, szukam jakiejś książki "na czasie" dla nastolatki smile Najlepiej jakby to było coś lekkiego z fantastyki.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 20:18
      A nastolatka ta ma lat 13 czy 18?
      • 0henia Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 20:20
        No, racja, zapomniałam dodać smile 17.
    • andaba Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 20:21
      Felix, Net i Nika.
      Fajne, ale bez fantastyki są powieści Ewy Nowak, Agnieszki Gil, Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk, Anny Łaciny.

Ostatnio czytałam książki Kate Brian, jakies inne były w moich czasch książki dla nastolatek, ale cóż, czasy się zmieniły.
      • andaba Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 20:23
        No to raczej bez Felixa i spółki jak 17. Natomiast spokojnie może poczytać ksiązki dla dorosłych.

Pozostałe, które wymieniłam, są raczej właśnie dla starszych dziewcząt.
        • verdana Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 20:30
          17 latka czyta książki dla dorosłych, mam wrażenie, że to już nie jest wiek na literaturę młodzieżową. No, ale na upartego - "Igrzyska śmierci", jeśli nie czytała, choć to raczej lekkie nie jest. Moim zdaniem jest też złe, ale jestem tu wyjątkiemsmile Poza tym, jeśli lubi fantastykę, to pewnie sporo książek już zna.
          Spróbuj tutaj:
          nowociwydawnicze.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?784874
          • jola_ep Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 21:28
            > "Igrzyska śmierci"

Moje dzieci zaczęły od "Igrzysk śmierci". Ale teraz trochę to za znany tytuł wink
            Następne wymieniają: Łukianienko (o ile da się coś kupić) Moja córka twierdz, że lepszy autor nigdy się nie urodzi.
            Pilipiuk (np. Wampir z m3)
            Resnick (np. Słonie na Neptunie)
            Bruczkowski - nie fantastyka, ale lekkie (trochę podróżnicze)
            cassandra clare - Miasto Kości- trochę mało ambitne. (cytuję córę)

Pozdrawiam
            Jola
            • jola_ep Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 21:31
              Od siebie dodam, że Łukianienko zawsze i wszędzie smile
              Ale Słonie na Neptunie są momentami nieco nostalgicznie smutne i dla wrażliwców nie polecam.
            • wers_alik Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 22:02
              Też zapytałam córki i poleca raczej lżejsze lektury, więc ostatnia pozycja jak najbardziej ok. Podpowiedziała też "Łzę" Lauren Kate, podobno jest na topie smile
              Może podpytaj co lubi czytać, bo są różne gusta, niektóre nastolatki czytają literaturę dla dorosłych, inne jeszcze młodzieżówki. Moja córa (rówieśniczka Twojej) czyta paranormalne romanse i lekką fantastykę (Sapkowski, Tolkien jej nie interesują).
              • nchyb Re: Książka dla nastolatki 03.12.13, 09:23
                proponuję zajrzeć na stronkę paranormalbooks, tam zdecydowana większość książek to właśnie takie nowości z dziedziny fantastycznej dla młodziezy...
    • morekac Re: Książka dla nastolatki 02.12.13, 21:14
      Nowy Wiedźmin? Albo stary, jeśli nie czytała...
    • budzik11 Re: Książka dla nastolatki 03.12.13, 19:32
      Pratchetta może? Niewielkie książeczki, sporo ich jest, może wciągnie ją cała seria (pomysł na kolejne prezenty) discworld.pl/news.php - IMO fajnie, z humorem napisane, bardzo inteligentnie.
      A może klasyka, czyli coś Lema?

• 0henia Re: Książka dla nastolatki 03.12.13, 20:05
      O rany, tyle propozycji (dziękuję!), tylko co wybrać? "Igrzyska śmierci" czytała (ma na półce), zastanawiam się nad tym "Miastem..." lub "Łzą", chyba najbliższe jej upodobaniom.
    • armaiti1 Re: Książka dla nastolatki 27.07.15, 13:18
      Moja nastolatka i większość jej koleżanek zaczytują się "Starterem" Lissy Price. To hit tegorocznych wakacji.
    • truscaveczka Re: Książka dla nastolatki 27.07.15, 15:00
      Milena Wójtowicz - Podatek
      Albo tej autorki - Załatwiaczka.
      Bardzo porządne urban fantasy, w sam raz dla młodych kobiet smile
    • gopio1 Re: Książka dla nastolatki 27.07.15, 18:58
      Tu fajna lista:
      www.dzikabanda.pl/wieksze-kawalki/rankingi/100-najlepszych-ksiazek-dla-dzieci-i-mlodziezy-10-1/
    • laandryneczkaa Re: Książka dla nastolatki 27.07.15, 20:50
      Bardzo polecam "Miasto Kości", "Niezgodna" oraz "Czerwona Królowa"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka